Jalmarin värikynä: Koripalloilijan joulu

22.12.2015

Suomen koripallopiireissä joulutauko on ollut välillä jopa stressaavaa aikaa, kun on jännitetty, montako amerikkalaispelaajaa saapuu Helsinki-Vantaalle viikon tauon jälkeen. Ilmastonmuutoksen myötä ulkomaalaispelaajat joutuvat ainakin toistaiseksi keksimään paremman tekosyyn lennolta myöhästymiselle kuin itärannikon lumimyrskyn. Ainakin itse olen varma, että jokainen joukkueemme pelaajista on joulutauon jälkeen löytänyt tiensä takaisin Uudenkaupungin katukuvaan. Jopa Marcus, jonka karkea ulkoinen olemus voisi asettaa hänet no fly -listalle.

Kuten tavallista, ovat joukkueemme pelaajat lähteneet ympäri maailmaa joulutauon ajaksi. Ulkomaalaispelaajistamme James sekä Marcus ovat löytäneet itsensä kotimaastaan äitiensä jouluruokien ääreltä. Erityisesti Jamesin pullantuoksuinen äiti on korkealla omilla atp-listauksillani, sillä häneltä tuli suora ja välitön kehu hymykuopistani Jamesin Facetime -palaverin kautta.

Joukkueen kanssa viimeksi elokuussa 2015 harjoitellut Akseli Mäkelä on siirtynyt kuntouttamaan itseään myös uudelle mantereelle, jossa etelän leiritys on ilmeisesti suuntautunut Floridan alueelle. Alppiteltta sekä lisäravinteet ovat kuitenkin jääneet kotiin. Sen sijaan joukkueemme uusin ulkomaalaiskasvo Reginald viettää jouluaan melankolisesti Suomessa, jossa aika kuluu Uudenkaupungin sekä Helsingin välillä.

Joukkueen eroottissävytteisimmät hiukset omaava Mikael siirtyi niin ikään jouluksi ulkomaille, jossa kohteeksi valikoitui Frankfurt. Tällä pelisiirrolla Mikaelin isä halusi varmasti ulosmitata pojastaan kaiken energian ja mukaan pakattiinkin koripallokengät. Muutoinhan Mikael ei palloon koskisi koko viikkoon, vaan kiertelisi Jaakko Lahden sähköauton kanssa ympäri paikallistoria.

Monelle joulutauko tarkoittaa kropan palautumista rankasta syyskaudesta, mutta esimerkiksi Eero Lehtonen pääsee joulun välipäiviksi maajoukkueleirille juoksemaan Meidän tapaa ja kartioita. Ainakin leirityksen jälkeen Eero pystyy samaistumaan pingviinien kävelytapaan ja tätä kautta toivottavasti herää myös kiinnostus eteläisen pallonpuoliskon ornitologiaan.

Käsittääkseni loppujoukkue pyhittää joulupäivät lepoon ja kevyeeseen treenaamiseen. Kapteeni Jalosen kroppa on jälleen vuotta vanhempi, mutta yleensä joulun jälkeen miehellä on ollut tapana kinuta allekirjoittanutta joulupeleihin Pohitulliin. Ja pakkohan minun on ollut näyttää, miten sitä palloa pystyy helposti saamaan kuppiin.

Joulun päätteeksi olisi aina mielenkiintoista mitata, kenen lihaksikkaaseen kroppaan on tullut eniten joulukiloja. Aikoinaanhan Lahdessa silloinen valmentajamme pelotteli pelaajia mittauttamalla jokaisen painot ja ilmoittamalla, että kahden kilon lihoaminen johtaisi lyhentymättömänä kympin sakkoihin suoraan joukkuekassan. Lopultahan mitään sakkoja ei kenellekään tullut, mutta uskaltaisin väittää apuvalmentaja Vehniäisen olevan tässäkin kisassa kärkisijoilla, sillä mies on osoittautunut suureksi ruoka- ja juomakulttuurin puolestapuhujaksi.

Korihaiden miehistön osalta treenit jatkuvat jälleen 28. päivä joulukuuta, jolloin valmentaja Nikula mittaa etusormiotteella jokaisen kyljestä rasvaprosentin ja merkkaa perstuntumalta heitetyn arvion tarkasti muistivihkoonsa. Voittokantaan joukkueen on määrä siirtyä jälleen 7. tammikuuta, jolloin joukkue makselee haivelkoja Valtosen Eliakselle.

Siihen asti hyvää joulua tasaisesti kaikille!