Valmentajahaastattelu: Marko Vehniäinen

15.10.2014

Valmentajahaastattelu: Marko Vehniäinen

Korihaiden A-poikien matka 1.divisioonaan

SM-karsinnoista 1.divisioonapaikan saaneet Korihaiden A-pojat valmistautuvat lokakuun lopulla alkavaan kauteensa. Seuraavassa päävalmentaja Marko ”Nisu” Vehniäisen mietteitä tulevasta kaudesta, siihen valmistautumisesta ja SM-karsinnasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Kauteen valmistautumiseen aloitettiin jo toukokuun lopulla, jolloin pidettiin ensimmäiset yhteistreenit. Oma henkilökohtainen tavoitteeni joukkueelle oli ehdottomasti vähintään valtakunnallinen divisioona. Pelaajien henkilökohtaisten haastattelujen jälkeen kävi ilmi, että pelaajilla oli kanssani sama tavoitetaso. A-pojissa tapahtui kauden 2013-2014 jälkeen ikärakenteellinen muutos; 6 junioria tuli yli-ikäiseksi, ja vanhinta ikäluokkaa ryhmässä olisi vain yksi. Tämä oli pienimuotoinen haaste tavoitteen saavuttamiseksi, mutta kesän edetessä oli hienoa seurata nuorimpien henkistä ja fyysistä kasvua.

Koko kesä treenattiin viisi kertaa viikossa (pois lukien kolmen viikon omatoiminen jakso). Kesä keskityttiin pääsääntöisesti henkilökohtaisten taitojen ja fysiikan kehittämiseen. Joukkueen varsinaista pelityyliä alettiin muokkaamaan henkilökohtaisten vahvuuksien mukaisesti kesän loppupuoliskolla.

SM-karsintoihin valmistautuminen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, koska kesät tuottaa aina haasteita junioripuolella harjoittelun suhteen. Lisäksi joukkueessa on neljä edustuksen mukana olevaa junioria. Nämä yhdistettynä voikin sanoa, että emme olleet pelillisesti valmiita itse turnaukseen, vaikka joukkueessa onkin hyviä ja lahjakkaita pelaajia.

Itse turnauksessa ensimmäisenä oli vastassa HoNsU Jyväskylästä. Ennakkotietojen mukaan tämä peli oli yksi voitettavista peleistä. Peli pysyi tasaisena alkuminuuteista asti, mutta toisella neljänneksellä HoNsU otti tarvittavan irtioton, joka kesti loppuun asti. Tässä pelissä oli huomattavissa, että pojat eivät olleet valmiita pelaamaan. Kaikki tekeminen tapahtui puolivaloilla ja fyysinen vastustaja rankaisi virheistä.

kuva5

(kuva Arttu Lehtonen)

Toinen ottelu olikin sitten ratkaiseva Korihaiden kannalta. Vastaan asettui Tampereen Pyrintö mukanaan muutama maajoukkuemies. Tässä pelissä pojilta löytyi valmius sekä rentous pelaamiseen. Hyödynnettiin vapaat paikat, onnistuttiin ajoittain muutamilla kovillakin ratkaisulla sekä juostiin nopeita. Voitto pojille hienon taistelun jälkeen 93-79. Tällainen lataus ja valmius muihinkin peleihin olisi saattanut viedä vielä korkeammalle.

HoNsU:n voittaessa sunnuntain aamupelissä Pyrinnön, varmistuikin sitten paikka valtakunnalliseen divariin. Namika Lahtea vastaan lähdettiin vielä haastamaan hyvin. Lahden joukkue oli hyvin organisoitu ryhmä, joka pelasi yksinkertaisesti ja tehokkaasti läpi turnauksen. He ovatkin pelanneet samalla kokoonpanolla jo vuosia. Ottelu oli tasainen puoliaikaan asti, mutta tässä pelissä alkoi jo näkyä avainpelaajien kuormitus. Välillä koitettiin sekoittaa Lahden pakkaa, ja lepuuttaa poikia ajoittaisella paikkapuolustuksella. Lahdelta avainrooliin nousi kuitenkin takamies Byman, joka rankaisi niin mies- kuin paikkapuolustuksessakin. Lahdelle lopulta ansaitusti voitto 89-66.

Viimeinen peli olikin sitten jo statistiikkaa. Voitto pelistä ei merkinnyt turnauksen lopputuloksen kannalta kummallekaan joukkueelle mitään. PuHu oli jo selvinnyt SM-sarjaan, ja meillä oli taskussa paikka divarissa. Tähän peliin lähdettiin rennosti ja iloisella mielin. Rotaatioon pääsivät kaikki joukkueen pelaajat. Ja nekin pelaajat, jotka eivät aikaisemmin olleet saaneet turnauksessa minuutteja, näyttivät taisteluilmeensä onnistuessaan suorituksessaan.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, turnausta ajatellen. Lopputulos turnauksesta oli se mitä haettiin, mutta pelilliseen puoleen täytyy keskittyä ennen sarjan alkamista. Valtakunnallinen 1.divisioona alkaa Korihaiden osalta 25.10.2014 vieraspelillä tuttua Honsua vastaan Jyväskylässä. Sarjan muodostavat 6 pääkaupunkiseudun joukkuetta sekä Honsu, Pyrintö ja Kataja Basket. Sarjan neljä parasta joukkuetta pelaavat runkosarjan voittaneella paikkakunnalla ns. ”Final Fourin” . Kun kauden ensimmäinen tavoite on saavutettu, niin nyt lähdetään luonnollisesti hakemaan paikkaa Final Four:sta.

Korihaiden A-pojat kiittää kannattajiaan hienosta kannustamisesta turnauksessa, sekä tietenkin kaikkia henkilöitä, jotka mahdollistivat turnauksen läpiviennin! Toivottavasti yleisö löytää tiensä Pohitulliin myös kauden aikana.”

A-poikien kauden etenemistä voi seurata jatkossa Korihaiden internet-sivuilla viikottain julkaistavasta viikkokatsauksesta ja muista Korihai-viestimistä. Ensimmäinen kotiottelu pelataan Pohitullissa lauantaina 1.11.2014 klo 14.00 alkaen, kun vastaan asettuu Järvenpään Koripalloseura.

Nanna Rannikko