BC Nokia heitti Korihait kumoon

19.01.2018

BC Nokia heitti Korihait kumoon

 

Kevin Bracy-Davis oli tänään Korihaiden tehokkain pelaaja. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Ratkiriemukkaan ja ison voiton jälkeen Korihait palasi kotikentälle toisen kerran kahteen päivään haastaakseen sarjan keskikastin nokialaiset. Tässä onnistuttiin varsin hyvin, vaikka Näätien valmennusjohto oli tehnyt hyvää työtä tutkiessaan perjantai-illan vastustajansa pelitavan. Scouttaamisen myötä tapahtui tilastoharvinaisuus, sillä Korisliigan tehokkain hyökkäyspelaaja Juan Pattillo jäi ensimmäisen 20 minuutin aikana pyöreään nollaan, vaikka hän tehnyt keskimäärin yli 21 pistettä per ottelu.

Tästä huolimatta muu joukkue kannatteli isäntiä eikä peli päässyt missään vaiheessa repeämään vierailijoiden eduksi. Korihait heitti myös nyt kohtuullisesti, mutta ei ollut niin tarkka kuin keskiviikon pelissä. Edellisessä pelissä kirjattiin yhteensä 62 levypalloa, joista Korihait vei 37. Nyt levypalloja oli jaossa vain 52, joista Nokia puristi itselleen 27. Kouvoja vastaan ratkaisevassa asemassa olleet toisen yrityksen pisteet, joita hailaumalle kertyi silloin 15, jäivät nyt kummallakin joukkueella vaivaiseen kahteen.

Vaikka illan peli kääntyi nokialaisille, joita oli tullut seuraamaan noin 35 hengen Yellow Rush -faniseurue, ei siitä puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pisteitäkin lingottiin nyt hieman vähemmän, loppunumerot merkattiin kolmen erävoiton jälkeen ansaitusti vierailijoiden eduksi 87 − 98. Vuoden ensimmäinen voitto tuli ennen kaikkea loistavalla hyökkäyspään heittopelillä ja kauden kovimmalla pistesaldolla, mutta sitä seurannut tappio johtui joukkueen perisynnistä eli puolustuksen liiasta repaleisuudesta.

Käydään vielä ottelun jaksoilla kurkistamassa pelitapahtumiin.

Korihait lähti hakemaan toista perättäistä voittoa jo keskiviikolta tutuksi tulleella avausviisikolla. BC Nokian avausnyrkissä taas on harvinaisesti vain kaksi yhdysvaltalaista peluria, sillä jenkkinelikon täydentävät yksi serbialaissentteri ja yksi kanadalainen takamies. Niko Mattila oli vieläkin poissa nokialaisten vahvuudesta.

Serbialaisjätti Dragan Labovic tykitti alkuun kolmosen, johon Korihait vastasi kahdella identtisellä kuviolla. Kummatkin lähtivät kapellimestari Matthew Gibsonin syötöstä, jonka Kevin Bracy-Davis laittoi kolmosena sisään. Samainen Kevin teki vapaaheitosta tasoituksen numeroihin 7 − 7 ajassa 1:31.

Näädät alkoivat hivuttautua johtoasemaan, kun entinen hai Aapeli Alanen pussitti kolmosen ennen kuin oltiin pelattu kolmeakaan minuuttia. Riistävää ja raastavaa puolustusta esittänyt nokialaisryhmä turhautti Pattillon ottamalla häneltä pois tutut heittopaikat. Isäntien korintekoa vaikeutettiin vierailijoiden toimesta oikein urakalla, pelaamalla älykkäästi ja osallistuvasti omassa päässä.

Reilun viiden ja puolen minuutin kohdalla taitava takamies Vincent Council ja lupaava suomalaissentteri Daniel Dolenc veivät BC Nokian joukkueensa jo yhdeksän pisteen karkumatkalle. Tilannetta ei Korihaiden kannalta helpottanut ajassa 6:30 syntynyt Leyton Hammondsin kolmen pisteen kori. Näin tilanne oli 9 − 21.

Uudenkaupungin Korihait heräsivät taistelemaan kunnolla, kun sekä Vesa-Pekka Laine että Justus Kilpinen tykittivät kolmoset säkkiin peräkkäisissä hyökkäyksissä. Kun vielä Sean O’Brien survoi lay-upin koriin, oli vajaassa minuutissa tapahtunut ryhtiliike nostanut Korihait jo neljän pisteen päähän, numeroihin 17 − 21.

Jakson loppu lipui kuitenkin Näädille, jotka pääsivät erätauolle kymmenen pisteen johdossa.

Toisen jakson alku oli hiljaiseloa korinteossa, kun lähes kolmen ja puolen minuutin aikana korinteossa onnistui vain O’Brien, joka kärsi vasta polvivaivoistaan toipuneena hieman muita enemmän toissaillan rasituksesta eikä muutoin ollut yhtä häikäisevä kuin keskiviikkona tuoreella jalalla pelatessaan.

13:25 alkanut Hammondsin show piti sisällään kolmosen ja donkin, joihin Korihailta pystyi vastamaan kolmosessa onnistunut Eero Lehtonen.

Hai alkoi haistaa hetkensä näätäjahdissa tulleen, kun Teemu Sulonen laittoi minuuttiin kaksi kolmosta pussin perälle, ensin ajassa 16:37 ja sitten uudestaan 17:25. Noin 18 minuutin pelin jälkeen pirkanmaalainen kapteeni Justus Kilpinen toi haiparven kahden pisteen päähän numeroihin 36 − 38.

Puoliajan pitkälle tauolle käveltiin lukemista 39 − 42 hieman sen jälkeen, kun Bracy-Davis oli haudannut koriin illan kolmannen kolmosensa. Tänään uusi ulkomaalaisemme oli joukkueen paras kolmosissa, onnistumisprosentti 75 ja heitot osuivat 3/4. Toisaalta kun peliä ratkaistiin toisella puolikkaalla ei nopea Kevinkään enää heittänyt kolmosia.

Ensimmäisen 20 minuutin pätkän levypallot Korihait vei 16 − 13 ja syötöt 9 − 8, vaikka joukkue menetti pallon kahdesti useammin (9 − 7). Jo alussa vierailijat olivat tarkempia, vaikka heidän kakkosprosenttinsa sen kuin kohosi ottelun vanhetessa. Näätien osumatarkkuus kakkosissa oli alussa 69 prosenttia (11/16) ja Korihaiden tasan 50 (7/14). Tässä vaiheessa taas kolmosissa Korihait oli 20 prosenttia tarkempi pystyen laittamaan kolmosia koriin kolme vastustajaansa enemmän. 53 prosentin kolmostarkkuus sai jatkoa myös toisella puolikkaalla.

Kolmannen jakson toisen minuutin alkuun nähtiin kolmoset kahdelta takamieheltä eli Korihaiden Marius van Andringalta ja Nokian Devoe Josephilta. Joseph onnistui jakson aikana kolmosessaan vielä kahdesti pitäen vierailijat etulyöntiasemassa.

Kun van Andringa laittoi kolmosen koriin ajassa 23:38, alkoi kotijoukkueen puolitoistaminuuttinen kymmenen pisteen kiri, jonka aikana Teemu Sulonen pommitti kolmosen ja taivutteli lay-upin tuoden Korihait ajassa 25:06 tasapisteisiin 55 − 55.

Vierailijoiden aikalisän jälkeen Pattillo suti saamansa vapaaheitot ohi, mutta Joseph taas oli tarkka jäätävässä kolmosessa. Korihait nousi yritteliäästi vielä kahdesti kahden pisteen päähän, mutta rinnalle se ei enää päässyt. Sen sijaan jälleen kohtalokas Josephin kolmonen venytti eron seitsemään pisteeseen ajassa 28:31. Erän loppuun vikkelä Vincent Council askarteli vielä neljä pistettä, sen jälkeen kun hän sai uutta puhtia peliinsä Pattillon torjuttua takamiehen heiton.

Vaikka Pattillo ja Bracy-Davis tekivät viimeisen jakson alkuun neljä pistettä, nokialaistenkaan ratkaiseva erä ei alkanut huonosti, sillä 24-vuotias Espoo Basket Teamin kasvatti Dolenc rankaisi isäntiä kolmosellaan.

Ratkaisevilla hetkillä Korihaiden korinteko tuntui olevan kahden miehen eli Pattillon ja Bracy-Davisin harteilla eivätkä hekään onnistuneet tässä kohtaa riittävän tarkasti. Sen sijaan Devoe Joseph ja Vincent Council sekä muutama muukin vastustajan pelaaja pystyivät korintekoon tehokkaasti ja tarkasti myös ratkaisuhetkillä.

Viimeisen minuutin aikana nokialaiset saivat tehdä kahdeksan pistettä vapaaheittoviivalta. Van Andringa heitti vielä kolmosen sukasta ajassa 39:39, mutta tämä oli liian vähän liian myöhään. BC Nokian näätäryhmä asteli voittoon vahvojen viimeisten minuuttien turvin 87 − 98.

Kouvot-pelissä Korihaille kirjattiin vain 9 menetystä, kun niitä perjantaina Nokiaa vastaan tuli 15. Levypalloissakin oltiin nyt heikompia. BC Nokia oli harvinaisen hyvä kakkosissa, jotka se laittoi koriin peräti 79 prosentin tarkkuudella (26/33). Korihait onnistui kakkosissa 56 prosenttisesti (20/36). Kolmosissa kotijoukkue oli parempi onnistuen niissä jopa 55 prosenttisesti (12/22), siis kolme prosenttia paremmin kuin edeltävässä keskiviikon pelissä. Nokialaiset eivät yksin kolmosprosentillaan 35 (9/26) olisi peliä voittaneet.

Kevin Bracy-Davis oli ensimmäistä kertaa joukkueen paras pisteissä tehoilla 23/3/2 syöttöä. Teemu Sulonen heitti upeasti täysin sataprosenttisesti (kakkoset 3/3 ja kolmoset 3/3) keräten kokonaiset 15 pistettä. Juan Pattillo kiri toisella puolikkaalla 14 pisteeseen ja 6 levypalloon. Pattilloa myös rikottiin vastustajan puolelta kaikkiaan kahdeksan kertaa. Van Andringa keräsi 9 ja O’Brien 8 pistettä. Kouvoja vastaan O’Brien pystyi 20 pisteeseen.

Korihait tiivisti peluuttamistaan keskiviikon ottelusta, jolloin peliaikaa jaettiin tasaisemmin kymmenen pelaajan kesken. Perjantaina yhdeksästä pelanneesta kaverista peliaika keskittyi edellistä kertaa enemmän avausviisikolle. Akseli Mäkelää ei tänään kentällä nähty.

Nokialaisten viisi parasta onnistujaa olivat Devoe Joseph (25/3/6 syöttöä), Vincent Council (20/1/8 syöttöä/2 riistoa), Dragan Labovic (15/9/2 syöttöä/2 blokkia), Leyton Hammonds (14/7/2 syöttöä) ja sataprosenttisesti heittänyt Daniel Dolenc (11/1). Aapeli Alanen teki 9 pistettä ja poimi kaksi levypalloa.

Pelin tilastoihin voi kurkistaa täällä.

Nyt vasta kuudennen pelinsä Korisliigassa pelannut Devoe Joseph kiitteli lehdistötilaisuudessa mukaan matkanneita kannattajia ja antoi kunniamaininnan Pattillon pysäyttäjälle:

− Pelasimme hyvin. Erityiskiitos faneillemme, jotka pitivät meidät elossa. Heidän innostuksensa sai meidät pelaamaan paremmin. Leyton Hammonds oli menetyksemme avain tänään. Hän puolusti erittäin hyvin.

Kevin Bracy-Davis taas näki haipuolustuksen suurimmiksi ongelmiksi tiedonkulun ja pelaajien kiertokulun vajanaisuuden:

− Peli tuntui hyvältä. Meillä oli hetkemme. Puolustuksemme petti meidät. 3. ja 4. neljänneksellä pelasimme paremmin joukkueena. Puolustuksen suurimmat ongelmat olivat kommunikaatiossa ja rotaatiossa. Kunhan korjaamme ne, olemme oikein hyvä joukkue, koska hyökkäys järjestyy kyllä. Meidän on vain luotettava toisiimme.

Bracy-Davisilta kyseltiin viihtymisestä:

− Energia kotona on mahtavaa. Täällä on vain hieman kylmä. Joukkuekavereiden kanssa tuntuu mukavalta.

Nokian ykkösvalmentaja Ville Tuominen myönsi pelin ratkenneen heittämiseen:

− Tämä ei ollut meiltä mikään nappipeli, mutta suorittaminen oli tasapainoista. Olen tyytyväinen siihen, etteivät mustat, vaikeat jaksot olleet pitkiä. Niistä ei tullut vastustajalle pitkiä runeja. Meidän viimeisten minuuttien toteutus oli tosi hyvää. Saimme hyökkäyksessä rakennettua maltilla sellaiset paikat, joista teimme nämä viimeiset korit. Totta kai kovat pelaajat ratkaisevat pelejä. Council ja Joseph tekivät muutaman kovan korin. Kun heitot menevät sisään kaikki näyttää hyvältä. Mielestäni saimme lopussa parempia, kovemman prosentin heittopaikkoja kuin Korihait. Se ratkaisi lopulta.

Tuominen ei selkeästikään aliarvioi haiden potentiaalia teroittaa hampaansa:

− Kunhan he saavat rytmin ja valmentaja pääsee rakentamaan joukkuepuolustuksen paremmin, mielestäni Uusikaupunki tulee saamaan tällä rosterilla vielä monta kotivoittoa keväällä.

Miten valmistauduitte puolustukseen scouttaamalla edellisen pelin?

− Meillä oli epäortodoksinen tapa puolustaa Juan Pattilloa. Hänelle ei varmaan aikaisemmin ole tehty niin, että laitetaan häneen kiinni pienempi pelaaja. Hän on tosi vahva ja oli puoliajalla nollilla. Saimme hänet hyvin pois. Leyton Hammonds puolusti häntä aggressiivisesti iholta kiinni. Sitten kun hän alkoi painaa päätä alas, toimme Labovicin sieltä kuolleesta kulmasta tuplaamaan. Sen onnistui ekalla puoliajalla tosi hyvin. En tiedä tuliko väsähdys vai oliko se Pattillon hyvyyttä, mutta toisella puoliajalla hän pääsi korille päätyrajan kautta. Emme saaneet enää käännettyä häntä sinne kuolleeseen kulmaan. Hän pääsi päätyrajan kautta pelaamaan omilla vahvuuksillaan. Puhuimme isojen pelaajien ottamisesta Hammondsin ja Labovicin kanssa jo keskiviikkona.

Damion Dantzler kehui nokialaisten puolustusta:

− Onnittelut Nokialle hienosta pelisuunnitelmasta. He tekivät hyvää työtä Juanin kanssa, joka yliyritti alussa. Toiset kaverit pitivät meidät pelissä mukana. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen yrittämiseemme. Puolustuksessa on vielä paljon parannettavaa. Hyökkäyksessä kyllä pärjäämme, koska meiltä löytyy monta pelaajaa, jotka voivat laittaa pallon koriin.

− Kuten olen sanonut, kyse on prosessista. Meidän on opittava voittamaan. Siinä missä häviäminen on tapa, sitä on myös voittaminen. Kun voitimme upean pelin toissailtana, heitimme oikein hyvin. Tänään heitimme ihan hyvin. Kaikki tunnustus Nokian valmennusjohdon tekemälle pelisuunnitelmalle.

Mitä pitää parantaa omassa puolustuksessa?

− Kommunikaatio on isoin asia. Uskon vahvasti viestinnän merkitykseen, jolla voidaan paikata monet puolustuksen virheet. Pahat tavat pitää kitkeä. Palloa katsotaan liikaa eikä tiedetä, missä miehet ovat heikolla puolella. Yritän muuttaa muutamia perustavanlaatuisia asioita.

− Vastustaja heitti 79 prosenttisesti. Tämä tarkoittaa puolustuksemme olleen huonoa.

Tässä vielä ottelun parhaat palat nokialaisten näkökulmasta:

Korihaiden ottelut kovassa Korisliigassa, jonka vauhtiin joukkue nyt vihdoin on täysillä päässyt, jatkuvat seuraavan kerran Lapuan urheilutalolla keskiviikkona 24.1. kello 18:30. Tuiki tärkeässä vieraspelissä vastaan asettuu samoista sijoista 10 ja 11 taistelevat Kobrat, jotka Korihait ehti voittaa Lapualla kauden aiemmassa kohtaamisessa 18.10. Tämä voitto onkin toistaiseksi ainut vierasvoitto, mutta Korihait pyrkii syömään pohjanmaalaiskäärmeet kitoihinsa toisen kerran pelissä, jota voi seurata tuttuun tapaan suorana Fanseatin kautta. Kummatkin joukkueet ovat kyenneet voittamaan viimeisestä kymmenestä pelistä vain yhden.