Ei keskiviikon koripalloa kummempaa Pyynikillä

1.03.2018

Ei keskiviikon koripalloa kummempaa Pyynikillä

 

Sean O’Brien, nyt ilman kuvassa näkyvää partaa, oli joukkueensa tehokkain Korihaiden kaatuessa Tampereella luvuin 109 − 81. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihaiden kokoonpano eli jälleen kerran juuri ottelun alla. Kapteeni Justus Kilpinen jäi pois ottelusta alaraajavamman takia, kun taas pitkään sivussa ollut Mikael Herbert teki tänään paluun kentille. Herbert on viimeksi nähty tositoimissa 13.12.2017. Tampereen peli oli 24-vuotiaalle Korihaiden kasvatille Miksulle vasta kauden kahdeksas.

Myös länsirannikolla koripallo-oppinsa saanut Forssan Koripoikien kasvatti Markus Molenius siirtyi jälleen Divari A:n FoKoPosta heti astetta kovempaan Korisliigaan, jossa hän on aiemmin ehtinyt edustaa Kauhajoen Karhua ja KTP:tä. Divarissa 203-senttinen laituri on urakoinut tällä kaudella pisteitä yli 15 per ottelu, poimien samalla reilut kuusi levypalloa per matsi.

Akseli Mäkelän ja Marius Van Andringan täydentämä kolmella yhdysvaltalaisella höystetty avausviisikko sai lentävän alun otteluun, kun Kevin Bracy-Davis upotti hetimmiten kolmosen koriin hyvän hyökkäyskuvion päätteeksi. Seuraavaksi oli jo Mariuksen vuoro onnistua kolmosessa noin minuuttia myöhemmin, kun Pyrinnön runsaslukuinen kotiyleisö seisoi vielä ilman joukkueensa avauskoria.

Juan’ya Green teki lay-upin Antero Lehdon syötöstä ennen kuin kaksi minuuttia tuli täyteen, päästäen yleisön kuluttamaan taas penkkejään. Seuraavassa hyökkäyksessä Kevin antoi palloa Aksulle, joka teki lay-upin vahvana nostona korin alta. Ajassa 2:52 nähtiin vielä Sean O’Brienin kakkonen ja bonusvapari, jotka veivät Korihait johtoon 4 − 11.

Neljän minuutin jälkeen Molenius pääsi ensimmäistä kertaa kentälle Korihaiden paidassa jo kentälle aiemmin otetun Herbertin seuraksi. Markus poimi heti käsiinsä levypallon, joka ei suinkaan jäänyt illan viimeiseksi.

Pyrinnön ylitettyä kymmenen pistettä peli pysähtyi tekniseen aikalisään, kun Liikkuvan koulun Heitä pallo peliin -keräyksen hengessä kentälle sinkoili runsain määrin palloja, jotka siivottiin talteen koululaisten liikuntaa tukemaan. Hyväntekeväisyysotteluun tarjottiin ilmainen sisäänpääsy.

Viiden minuutin paikkeilla haijohto oli vielä Matthew Gibsonin lay-upin turvin kuusi pistettä, mutta Pyrintö kiri rinnalle ja ohi, kun ajassa 6:12 Green vei manselaiset johtoon 14 − 13. Vielä lähes tarkalleen minuuttia myöhemmin Teemu Sulonen tasoitti pelin kolmosellaan, mutta tämän jälkeen tamperelaiset alkoivat karata toden teolla.

Kenneth Manigaultin kaksi kakkosta ja Greenin kolmonen sekä Topias Palmin kolmonen löivät tiskiin jakson kotijoukkueelle 10 − 0, ennen kuin Bracy-Davis sai toisen vapaaheitoistaan koriin asti. Avausjakson viimeisellä minuutilla Pyrintö-kapteeni Lehto kiskaisi vielä sisään kolmosen, johon Kevin vastasi erän toisella kolmosellaan. Näin ensimmäiset kymmenen minuuttia menivät isännille 29 − 20.

Korihaiden ote herpaantui entisestään, kun taas Pyrintö otti ohjakset haltuunsa. Tarvitut vaihdot muun muassa Palmin ja Petri Heinosen muodossa olivat tuoneet virtaa tamperelaisten peliin. Korihait pyöritti myös laajasti kokoonpanoaan, mutta se ei auttanut kun vastustajalta löytyi useita ratkaisijoita ja alati parempaa asennetta puolustamiseen.

Erityisesti O’Brien ja Bracy-Davis pitivät Korihaita pelissä mukana, vaikka ensiksi mainittu tuskaili vapaaheittonsa kanssa. Eero Lehtonen toi kaivattua energiaa kentälle, kun hän heti aikalisän jälkeen pelaamaan päästyään vieritti pallon koriin ajassa 13:37. Lehtonen teki saman hyppyheittona myös kahta minuuttia myöhemmin.

Korihaiden onnistumiset olivat kuitenkin liian vähissä, kun kohtalaisen ailahtelevasti pelannut Gibsonkaan ei pystynyt auttamaan joukkuettaan niin paljon kuin olisi halunnut.

Manigaultin donkki ajassa 16:45 alkoi näyttää jo lopun alulta, kun Korihaiden hyökkäys yski ja puolustus vuosi. Greenin kaksi kolmosta runsaaseen minuuttiin eivät tilannetta parantaneet.  Toisen kolmosen tipahdettua väärään koriin, Korihait otti erän toisen aikalisän ajassa 18:35 vajaat puolitoista minuuttia ennen pitkää taukoa. Tästä huolimatta Justuksen veli Lassi Kilpinen teki vielä 2 + 1 ja Manigaultkin yhden lay-upin, joten puoliaikaa vietettiin tilanteessa  55 − 33.

Vaikka Aksu Mäkelä puolusti paikoin mallikkaasti Manigaultia, Korihaiden sisäpelaajan puute näkyi pelin kummassakin päässä, rajaten myös hyökkäysvaihtoehtoja. Joka tapauksessa vierailijat olivat puolimatkassa ottelua levypalloissa edellä 16 − 19.

Syötöt kirjattiin tässä vaiheessa Pyrinnölle 11 − 8 ja riistot 8 − 1. Mainittava on myös Pyrinnön alun tarkka kolmosprosentti, joka 20 minuutin kohdalla oli 53 eli kaikkiaan 13 heitosta seitsemän meni sisään. Korihait oli vastustajaansa jäljessä kaikissa heittokategorioissa, kakkosissa tosin vain kuuden prosentin verran, vaikka heittopaikkoja Korihaille oli siunaantunut kuusi vähemmän.

Jo tässä vaiheessa Korihait oli tappiolla kolmessa merkittävässä tilasto-otannassa eli pisteissä kolmen sekunnin alueelta 28 − 12, menetyksistä tehdyissä pisteissä 24 − 0 ja nopeiden hyökkäysten suhteen 18 − 0.

Toinen puoliaika sai uusikaupunkilaisten kannalta hyvin ikävän alun, kun mansen punainen kone viiletti kuin viimeistä päivää, kun taas hain evä takkusi merilevässä oikein kunnolla. Brian Asburyn ja kapteeni Lehdon koreilla sekä Osku Heinosen nostolla ja Greenin kolmosella Pyrintö karkasi lopullisesti Korihaiden ulottumattomiin vetämällä toisen kaksikymppisen alkuun vajaan kahden minuutin jakson puhtaasti 9 − 0.

Kun Korihait pyysi ajassa 21:50 aikalisän oli peli jo käytännössä ohi aivan liian nopeasti. Iltaan alkoi hiipiä pelailun makua, kun ero kasvoi jo 31 pisteeseen lukemissa 64 − 33. Suurimmillaan ero ehti käydä 38 pisteessä, eivätkä hailauman paikkapuolustuksen kokeilut pysäyttäneet syöksykierrettä.

Kolmannen jakson puolivälissä uusi tulokas Molenius näytti osaamistaan vahvan 42 sekunnin jakson aikana. Ensin hän upotti kolmosen Vesa-Pekka Laineen syötöstä ja sitten heti uuden tilaisuuden tullen lay-upin. Ottipa hän vielä yhden puolustuslevypallonkin. Läpi ottelun tuore haikala auttoi joukkuettaan napsimalla irtopalloja ja tuomalla asennetta puolustukseen. Hyökkäyspelikin sujui ajoittain, vaikka Korihaiden kuviot ja Korisliigan vauhti eivät vielä tulleet ulkomuistista. Loukkaantumisistaan Divari A:ssa toipumassa ollut Molenius kuuluu ehdottomasti korkeimmalle pääsarjatasolle, kuten jo nyt nähdyt otteet todistavat.

Joukkueiden välillä nähtiin isoja eroja muun muassa screenien käytössä, koska edelleenkään Korihait ei pysty luomaan paljoakaan vapaata tilaa hyökkäykselleen. Vastaavasti vastustajan screenien torjumisessa on edelleen ongelmia.

Kolmannen jakson edetessä Pyrinnön pistetehtailu hiipui varman voiton häämöttäessä, joten erän lopussa Korihait sai kavennella tilannetta viidellä Bracy-Davisin pisteellä sekä O’Brienin että Sulosen vapaaheitoilla. Numeroista 86 − 57 lähdettiin viimeiseen erään.

Viimeisen erän O’Brienin kahta lay-upia täydensi hyvin Bracy-Davisin donkki ajassa 31:30. Seanin ja Kevinin pistetehtailu jatkui, ja kun Gibson täräytti kolmosen nurkasta Moleniuksen syötöstä ajassa 33:28, Pyrintö oli pakotettu aikalisään rauhoittaakseen tilanteen. Korihait näytti kohtalaista tekemisen ylpeyttä tultuaan vielä 21 pisteen päähän numeroihin 93 − 72.

Enää Korihaiden kirivaihde ei kuitenkaan tuonut merkittävää tulosta. Mäkelä sai kunnian tehdä illan viimeisen korin kolmosellaan. Näin loppunumeroiksi tänään kirjattiin 109 − 81.

Kumpikin joukkue peluutti laajaa rotaatiota illan ottelussa, manselaisilta runsaasti peliaikaa saivat kaikki yhdeksän mukana ollutta kaveria. Korihailta taas kymmenen pelaajaa jakoi vastuun. Lopussa myös Jaakko Lahti kävi kentällä minuutin verran. Vierailijoilta ainoastaan O’Brien pelasi yli 30 minuuttia, kun Pyrinnöltä ei kukaan saanut peliaikaa yli puolta tuntia.

Mitä tulee tilastoihin, niin levypallot menivät ukilaisille 30 − 31, syötöt taas tamperelaisille 27 − 18. Menetyksissä ja riistoissa syntyi suuri ero, Korihait menetti pallon 20 kertaa ja Pyrintö 10 kertaa, lisäksi punakone vei riistot nimiinsä 11 − 3.

Pisteet kolmen sekunnin alueelta Pyrinnölle 50 − 34, nopeista hyökkäyksistä 28 − 0 ja menetyksistä 35 − 10. Olisikin siis ollut varsinainen ihme, jos tamperelaiset eivät näillä avuin olisi vieneet matsia kotiin.

Mitä tulee heittotarkkuuksiin, niin Korihait oli lopulta hitusen tarkempi kakkosissa ja vapaaheitoissa, mutta Pyrintö laittoi sisään peräti 16 kolmosta huimalla 57 prosentin tarkkuudella. Korihait onnistui kolmosissa kahdeksan kertaa 33 prosentin sihdillä.

Korihaiden voimakaksikko tänään oli Kevin Bracy-Davis 24 pisteellä ja kolmella levypallolla sekä Sean O’Brien tupla-tuplallaan 20/11. Lisäksi Sean syötti neljästi. Keviniä ja Seania rikottiin illan pelissä yhteensä 15 kertaa, joten tämäkin kertoo omaa tarinaansa parivaljakon tärkeydestä joukkueelle.

Vaikka Korihailla oli toiset seitsemän pistemiestä, heidän tehonsa jäivät kohtuullisen vaatimattomiksi. Mainittakoon debytantti Markus Molenius tehoilla 9/5/3 syöttöä ja Matthew Gibson tehoilla 7/4/2 syöttöä.

Vaikka lähes 11 pisteen keskiarvolla pelaava sentteri Devonne Giles jäi tänään nollille seitsemän levypallon kera, Pyrinnöltä löytyi silti kuusi kaksinumeroisiin yltänyttä punapaitaa: kolmoslinko Juan’ya Green 22 pisteellä, 4 levypallolla ja 7 syötöllä, laituri ja kentän tehokkain Kenneth Manigault (19/7/5 syöttöä/5 riistoa), ikinuori pelinrakentaja Antero Lehto (18/2/7 syöttöä), nuori lupaus Topias Palmi (16/2), kova iso pelaaja Brian Asbury (12/3/2 syöttöä) ja oma kasvatti Osku Heinonen (11/1/2 syöttöä).

Greenin kolmoset tipahtelivat tänään 75 prosenttisesti eli 6/8 ja Manigaultin kakkoset 89 prosenttisesti eli 8/9. Tilastoihin voi tutustua tarkemmin täältä.

Lehdistötilaisuuden aloittanut Sean O’Brien kommentoi peliä seuraavasti:

− Menetykset tappoivat meidät. Annoimme heille paljon helppoja koreja. He saivat kunnollisen johdon toisella jaksolla. Sen sijaan, että olisimme vetäneet yhtä köyttä ja juosseet harjoiteltua peliä hyökkäyksessä sekä kommunikoineet toistemme kanssa, meistä tuli hiljaisia ja sisäänpäin kääntyneitä. Kaikki paheni sen jälkeen.

− Koko vuosi on ollut vaikea monien muutosten kanssa, mutta se ei ole tekosyy. Riippuu meistä toteuttaa pelisuunnitelmaa, pelata yhdessä ja pelata kovemmin.

Kenneth Manigault ruoti pelin antia näin:

− Aloitimme pelin hitaasti. Sitten aloimme päästä peliin mukaan. Hävisimme yhä yksi vastaan yksi -tilanteita puolustuksessa, jota meidän täytyy työstää.

Mikä oli pelinne avaintekijä tänään?

− Pelasimme energisesti läpi pelin.

Flunssainen Damion Dantzler kiteytti pelin ja joukkueen tilanteen:

Korihait aloitti hyvin. Mitä sitten tapahtui?

− Tulimme kentälle hyvällä energialla. Seurasimme alussa pelisuunnitelmaa. Pyrintö aloitti hitaasti, mitä kaverimme käyttivät hyväksi. Pyrintö sai pelistä kiinni, ja tämä on lopputulos.

Kuinka tyytyväinen olit uusiin pelaajiin kokoonpanossa?

− Markus [Molenius] tuli mukaan eilen. Miksu [Herbert] on treenannut oikeastaan vain viikon, koska hän sairastui. Valitettavasti meillä ei ole enää riittävästi pelejä jäljellä saadaksemme kaikki pelaamaan yhteen niin kuin haluaisin.

− Tänään yrittämisemme taso oli alhaalla 75 prosenttia pelistä, vaikka meillä oli kirijaksoja. Menetykset tappoivat meidät, niistä tehtiin 35 pistettä. Nopeat hyökkäykset menivät heille 28 − 0.

Miltä tuntuu pelata ilman isoa kaveria korin alla?

− Se on hyvin vaikeaa. Pelisuunnitelmalla voidaan yrittää auttaa tilannetta, mutta valmennan parhaillaan hyvin nuorta joukkuetta. Moni heistä ei ole saanut vielä merkittävästi minuutteja tällä tasolla. Tällä hetkellä tässä on minulle enemmän kyse opettamisesta kuin mistään muusta. Ainut tapa, millä nuoret kaverit voivat tulla paremmiksi on sallia heidän tehdä virheitä. Nautin koripallon opettamisesta ja tämä on täydellinen tilanne tehdä sitä.

Pyrinnön valmentaja Sami Toiviainen oli tyytyväinen joukkueensa kykyyn ottaa peli haltuunsa:

− Hienoa, että voitimme eikä pelistä tullut liian vaikeaa. Aloitimme pikkuisen varovaisesti. Osasyynä oli se, että jos vastustaja ilmoittaa eri kokoonpanon kuin ottelussa nähdään, se vaikuttaa keskittymiseen. Kun tein muutaman vaihdon, peli kääntyi niin kuin napsautuksesta. Meillä löytyy penkiltä paljon voimaa. Ripitin puoliajalla avausviisikkoa siitä, miten he aloittivat pelin. Laitoin heidät kentälle toisen puoliajan alkuun ja se oli 100 − 0 meille. Sitten vain pelailtiin loppuun.

− Kaikille tuli hyvin minuutteja, ei isompia vaivoja tai vammoja ja 27 syöttöä, joten teimme pelissä tänään oikeasti jotain hyvin.

Olet ilmeisesti tyytyväinen siihen, miten heittoja päästiin ottamaan.

− Valtaosa oli laadukkaita heittoja myös niistä, jotka menivät ohi. Pallonliike oli hyvää. Sitä on harjoiteltu viime viikolla hyvinkin paljon, että toisimme jotain lisää hyökkäykseen. Puolustuksellisestikin näytimme jotain uutta. Viime viikon maajoukkuetauko harjoiteltiin täysillä ajatellen kahdeksan pelin maaliskuuta ja tulevia play offseja.

Korihaiden pelit jatkuvat vierasottelulla Kouvolassa keskiviikkona 7.3. kello 18:30. Ottelun tiimellykseen pääsee mukaan tuttuun tapaan Fanseatin suorassa lähetyksessä.