Ja niin tapahtui Pohitullin ihme

29.09.2017

Ja niin tapahtui Pohitullin ihme

 

Teemu Sulonen sytytti joukkueensa ja kotiyleisön taistelemaan voitosta. Korihait kukisti Tampereen Pyrinnön 92 − 89. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Synkkiä ennakkoarvioita, seinille maalattuja piruja ja apinakin kiipeämässä selkään. Korihaiden tahtotila kauden ensimmäisessä kotiottelussa osoitti, että Espoon epäonnistuneen liiga-avauksen perusteella ei todellakaan pidä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Paras mahdollinen skenaario toteutui: Korihait sisuuntui rökäletappiosta ja heräsi taistelemaan täysillä tarjolla olleista pisteistä kotiyleisönsä riemuksi.

Ottelun alku ei sujunut vielä onnellisten tähtien alla, joten moni saattoi jo pelätä pahinta. Olisiko edessä pitkä tappioputki? Lähtökohdat otteluun olivat niin vaikeat ja avauspeli niin karmea, että pelko ei ollut täysin tuulesta temmattu. Ensimmäiset 10 minuuttia olivat Pyrinnön ja tamperelaisten parhaan onnistujan Brian Asburyn (29/7) sekä kumppaneiden näytöstä, joka päättyi lukemiin 19 − 27. Ensimmäiset viisi minuuttia olivat Korihaille ottelun vaikeimmat ja ne hävittiin ikävästi 2 −  14. Pyrinnön johto oli pahimmillaan jo 2 − 16.

Toisella neljänneksellä Korihait näytti jo merkkiä tulevasta. Joukkue tiivisti puolustustaan, jopa niin kiihkeästi että tuomaritkin muistivat kiittää asennemuutoksesta useilla virheillä. Mikä tärkeintä, Korihait otti pelin ohjakset itselleen. Tässä kohtaa ottelun kiitettävästi aloittanut Deng Deng (6/7/3 syöttöä) ajautui virheongelmiin, eikä häntä juuri nähty kentällä kuin vasta viimeisellä neljänneksellä ajassa 32:28, joten ei olekaan mikään ihme jos paras pelivire katosi vaihtopenkin uumeniin.

Pitkän tauon jälkeen pukukopista kentälle käveli ärsytetty hailauma. Silmät saalistushalusta hehkuen Korihait takoi ensimmäiset viisi minuuttia näyttävästi 17 − 6. Suurimpana nousun arkkitehtinä, todellisena joukkueen herättelijänä ja kapellimestarina toimi uusi heittoase nimeltä Teemu Sulonen (18/2/ 2 syöttöä). Leppävaaran Pyrinnön kasvatti rankaisi kaimaseuraa Tampereelta tämän tästä tehden lähes putkeen neljä tyylipuhdasta yleisöön mennyttä kolmosta (kolmoset tänään 6/8). Niistä viimeinen vei Korihait ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon ajassa 25:03.

Valtavan nousun jälkeen lukemat taululla olivat 54 −  53. Kerran noustuaan Korihait ei enää luopunutkaan johdosta, mikä lupaa paljon hyvää tuleviin peleihin. Kun Korihait oli mennyt rinnalle ja ohi, yleisö repesi huudon ja taputuksen konserttiin, Pyrintö oli pakoitettu aikalisälle. Aikalisän jälkeen Korihait takoi vielä Williamsin ja Sulosen kolmosten sekä O’Brienin hyppyheiton turvin lyhyen alle minuutin jakson 8 − 0 ennen kuin Pyrintö pääsi peliin uudelleen mukaan.

Kolmannen jakson loppu ja neljäs jakso olivat tasaista, tiukkaa, kiihkeää koripalloa parhaimmillaan. Tässä vaiheessa peliä Sean O’Brien (25/3) oli Korihaille kultaakin arvokkaampi pelaaja, joka viimeisteli veivinsä, heittonsa ja lay-upinsa korin läheisyydestä tasaisen varmasti (heitot 10/15).

Kentällä puolustuksessa raatanut kapteeni Justus Kilpinen (12/6/2 syöttöä)oli Sulosen lailla varsinainen energiapelaaja. Kun peliä ratkottiin viimeisellä neljänneksellä myös Kilpinen nosti useita tärkeitä koreja joukkueelle. Vielä vajaat kolme minuuttia ennen loppua peli oli tasan lukemissa 85 − 85. Seuraavan kahden minuutin aikana sekä Kilpisen että pelinrakentaja Williamsin viileät ratkaisut veivät kuitenkin Korihait lupaavasti jo 4 pisteen karkumatkalle.

Viimeisen minuutin aikana pidettiin vielä kolme aikalisää, ehtivätpä tuomaritkin vielä laittaa lusikkansa jännitysnäytelmäksi kehkeytyneeseen perjantai-illan draamaan. Joonas Cavénin (8/4) onnistuneiden vapaaheittojen jälkeen oli kapteeni-Justuksen vuoro astella vapaaheittoviivalle. Yksi heitto sisään ja johdoksi kolme pistettä. Sekä Asbury että Lehto saivat kokeilla vaikeita kahden pisteen heittojaan huonolla menestyksellä.

Pyrinnön kokenut Antero Lehto luonnehti loppuratkaisua:

− Korihait vain yksinkertaisesti halusi tänään enemmän tätä voittoa. He olivat tänään aloitteellisempi, yritteliäämpi, pelasivat isommalla sydämellä kuin me.

Teemu Sulonen viittasi samaan tahtotilaan, kannustavien katsojien merkitystä unohtamatta:

−  Alettiin toteuttaa omaa peliämme, alettiin taistella, virheitä tuli, mutta pelattiin joukkueena. Yleisön mukaan saaminen toi meille lisäenergiaa. Pelasimme ihan hyvin kauden toiseksi peliksi.

Pyrinnön punaisiin siirtynyt Sami Toiviainen harrasti koripallodiplomatiaa ja toivoi joukkueensa seuraavan Korihaiden esimerkkiä:

− Korihaiden eka peli oli kohtuullisen huono. Luulen, että se herätys tapahtui siinä. Meille se herätys toivon mukaan tapahtuu tämän jälkeen, muistetaan se mitä Korisliigan tempo olikaan.

Kotijoukkueen luotsi Jarno Nikula sai iloita liigavoitosta:

− Tää yrittäminen, asenne, oli se iso juttu. Nyt oli tunnetta mukana. Peli oli paljon parempaa kuin tiistaina. Koko joukkueelle pitää nostaa hattua. Tiukka voitto sinänsä oli meille vedenjakaja, joka antaa lisää pontta.

Kokonaisuutena joukkue pystyi nostamaan tekemisen tasoaan jopa yllättävän paljon, joten peliin valmistautumisessa ja haileirissä on tehty oikeita asioita. Mikä parasta, nyt manaajille saatiin laitettua luu kurkkuun antamalla kunnon näyte joukkueen osaamisesta. Chaz Williams (13/5/2 syöttöä) pyöritti peliä aika ajoin mallikkaasti, vaikka vielä hän ei ole yhtä tasaisen varma pelinrakentaja kuin peliä paikalla todistamassa ollut Korihait-legenda Mikko Jalonen. Myös Juan Pattillo (15/6/3 syöttöä) paransi pelaamistaan, vaikka aika ajoin miehen passiivisuus puolustuksessa vaikeutti hänen peluuttamistaan.

Kauden ensimmäinen voitto ja Pohitullin ihme kirjattiin tulostauluille luvuin 92 − 89. Koska ennakkoasetelmat otteluun, mukaan lukien Herbertin loukkaantuminen, olivat hyvin haastavat, on perusteltua puhua jonkinasteisesta ihmeestä. Kuten usein koripallossa joukkueen tahtotila sai aikaan isomman muutoksen kuin mihin pelkillä pelillisillä parannuksilla olisi näin nopealla aikataululla voinut päästä. Henkisesti kahden pisteen arvoinen voitto olikin joukkueelle korvaamattoman arvokas. Nyt tästä taistelevasta haikalasta on helpompi lähteä rakentamaan voittavaa ryhmää.

Selkeä työvoitto antaa myös uudenlaista energiaa ja varmuutta tuleviin kotipeleihin, joita Korihailla onkin edessään peräkkäin kokonaiset kaksi eli  Kouvot ja BC Nokia, sen jälkeen on vieraspeli Lapualla. Pohitullissa päästiin heti alkuun kokemaan hektisen kovaa koripalloa. Sitä on tarjolla asiantuntevalle ja omiensa mukana elävälle yleisölle seuraavan kerran ensi perjantaina 6.10., jolloin Kymenlaakson vieraat saapuvat Uusikaupunki 400 -areenalle.