Karhu Basket kovempi kotonaan

9.03.2019

Karhu Basket kovempi kotonaan

Lauantain pelissä Korihaiden yhdysvaltalaispelureiden lepovuoro osui Bryan Colemaniin. Kauhajoen viidestä vahvistuksesta lepäsi taas pienistä vammoista kärsinyt Gregory Mangano.

Karhu aloitti ottelun aikamoisella melskeellä. Christopher McKnight toimitti pallon koriin ensin lay-upina ja Rene Rougeau sitten donkkina. Korihailla oli heräämisvaikeuksia.

Kun Okko Järvi laittoi kolmosen sisään oli peli 7 − 0 ja vierailijat pyysivät aikalisän ajassa 2:44. Sieltä palatessa Korihait saikin pian pelattua hyvän kolmospaikan Topias Kuukkaselle, joka kiitti luottamuksesta ja latasi kolmosen pohjaan Marius van Andringan syötöstä.

Marios Edwardsin korin jälkeen ero kapeni jo neljään, mutta se repesi piakkoin kuitenkin Järven käsistä uudelleen seitsemään pisteeseen, kun peliä oli takana viitisen minuuttia.

Miikka Marttinen tulitti tuiki tärkeän kolmosen ajassa 6:41. Tässä kohdassa elettiin tilanteessa 16 − 11. Myös Stephon Jelks kunnostautui tässä kohtaa joukkueen auttamisessa tehden kaksi kakkosta ja bonusvaparin. Ensimmäinen neljännes meni isännille 23 − 14.

Korihait hävisi hallitsevalle Suomen mestarille Kauhajoella 94 − 75. Kuva: Erkki Hautaviita.

Toisen jakson alkuun Cameron Jones toi virtaa kauhajokisten peliin kakkosen ja kolmosen verran. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, koska toisen jakson toisen minuutin alkuun Jones latasi vielä toisen kolmosen. Nyt ero repesi jo 17 pisteeseen numeroissa 31 − 14. Jones löikin 8 − 0-jaksollaan nauloja vieraiden arkkuun turhaan varhaisessa vaiheessa.

Ukilaisten ryhmästä toisen erän alkupuolella pirteimpänä oli Brandon Conley, joka pelasi edellisen kerran 13.2. ottelussa Kobria vastaan. Hänen neljä pistettä pitivät Korihait vielä pelin syrjässä kiinni. Niiden välissä tosin nähtiin Okko Järven onnistunut kaukoheitto.

Mika Nuolivirta onnistui tyylikkäästi sukkaan suhahtaneessa kolmosessaan ajassa 16:23. Muutoin joukkuetta kannattelivat Chris Jenkinsin kuusi pistettä. Pitkälle tauolle lähdettiin puoliaikatuloksesta 48 − 30.

Huomionarvoista avauspuolikkaan tilastoissa on Karhu Basketin kova 80 prosentin tarkkuus kakkosissa (12/15). Korihaiden 42 prosentissa (8/19) ei ollut erityistä kehumisen aihetta. Riistoja vastustajalle oli kertynyt tässä vaiheessa jo yhdeksän kappaletta, mikä on poikkeuksellisen paljon. Korihaille taas oli merkitty jo kymmenen menetystä pelin puolivälissä.

Toiselle 20 minuutille lähdettiin parantamaan peliä ja siinä myös onnistuttiin. Kuukkanen ja Conley askartelivat kummatkin korin kolmannen neljänneksen alkuun. Kuitenkin tässä kohtaa myös Järvi onnistui jälleen kerran kolmosessaan. 22. toisen minuutin alkupuolella myös Rougeau rankaisi kolmosella. Ero venyikin nyt ensimmäistä kertaa kolmannelle kymmenelle tilanteessa 54 − 34.

Parempi vaihe haikalalle alkoi jo mainitun minuutin viimeisillä sekunneilla, kun Topias löysi hienolla syötöllään Brandon Conleyn, joka painoi pallon donkkina koriin. Seuraavassa pallonhallinnassa kapteeni Marius puolestaan laukoi kolmosen koriin. Ero kaventui 15 pisteeseen.

Peli jatkui lukemiltaan samansuuntaisena, vaikka Korihait terävöittäkin puolustustaan ja hyökkäyskin parani. Nyt myös Korihait teki pisteitä tasaisempaan tahtiin. Ajassa 26:45 Chris Jenkins heitti kolmosen ja ero oli tässä kohtaa vieläkin sitkeästi 17 pinnaa. Kuukkanen teki saman tempun erän loppuun, joten viimeiseen jaksoon lähdettiin lukemista 75 − 55.

Kolmas jakso oli tilastojen valossa Korihaiden päivän paras. Siinä pisteitä syntyi muita jaksoja selvästi enemmän ja tasainen kymmenminuuttinen hävittiin vain kahdella pisteellä 27 − 25.

Karhu pääsi pelissä peluttamaan usein vähemmän vastuuta saaneita pelaajiaan Mikael Laihosta (9/2), Eero Innamaata (6/1) ja Joona Hakamaata (5/0) ja Jussi Myllyniemeä, joka ei päässyt pisteiden makuun.

Neljännestä jaksosta ei hirveästi jäänyt kerrottavaa. Laihosen donkki ajassa 33:08 säväytti kotiyleisöä. Muutenkin Raision Palloseuran 24-vuotiaan sentterin otteet olivat hyviä. 202-senttinen Laihonen donkkasi vielä toistamiseen puolitoista minuuttia edellisestä yleisöä lämmitelläkseen.

Korihaidenkin Stephon Jelks sai donkata tyhjään koriin toiseksi viimeisen minuutin lopulla. Se ei enää ollut keltään pois. Topiaskin sai vielä kaunistella loppunumeroita viimeisillä sekunneilla onnistuneella lay-upilla, jonka päälle annettiin vielä bonusheitto. Sen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden koriskoulun käynyt Kuukkanen laittoi pomminvarmasti sisään.

Peli jossa Korihait ei missään vaiheessa päässyt tosissaan taistelemaan voitosta, koska se oli jatkuvasti askeleen jäljessä, päättyi hyvin ansaitusti 94 − 75.

Tilastollisesti päivän pelissä kotijoukkue sai kolmen sekunnin alueelta aikaan 54 pistettä ja vierailija 36. Vastustaja teki myös nopeista hyökkäyksistä 13 pistettä enemmän ja oli kymmenen pistettä tehokkaampi myös menetyksistä syntyneiden korien suhteen.

Levypallot menivät melkein tasan 35 − 34. Sen sijaan kakkosten tarkkuudessa oli hajontaa. Kauhajoki laittoi kakkosensa sisään 71 prosentin tarkkuudella (29/41) Korihaiden 52 prosenttia vastaan (21/40). Kolmosia kumpikin joukkue pussitti vain kuusi kappaletta.

Karhun joukkueessa annettiin yhteensä 26 syöttöä, kun Korihaiden vastaava luku oli 17. Isäntäjoukkue menetti pallon 12 ja Korihait 18 kertaa. Vastustaja oli myös varsin tarkka vapaaheitoissaan (18/21).

Korihaiden parhaat pistemiehet olivat Brandon Conley (19/4/2 riistoa), Chris Jenkins (13/8/2 riistoa), Topias Kuukkanen (13/2) ja Marius van Andringa (11/2/3 syöttöä). Mario Edwards tehtaili vain kaksi pistettä, mutta hän jakeli kaikkiaan kahdeksan syöttöä.

Kauhajoen parhaat olivat Okko Järvi (17/5/7 syöttöä), Christopher McKnight (17/4), Rene Rougeau (16/9/7 syöttöä) ja Cameron James (16/3). Tilastot kokonaisuudessaan löytyvät täältä.

Topias Kuukkanen avasi lehdistötilaisuuden Kauhajoella:

− Kauhajoki on tällä hetkellä iso mestarisuosikki Salon ohella. Siksi se ei ole meidän päävastustajia. Kyllähän me totta kai lähdettiin haastamaan, ottamaan heiltä tiettyjä asioita pois ja koettaa sillä omalla aktiivisuudella aiheuttaa vaikeuksia. Alku oli meiltä karmaiseva. Karhu oli valmiina murtamaan meidän puolustuksen. Toisella puoliajalla saatiin vähän prässillä hidastettua heidän hyökkäystään. Ei päästy oikeasti taistelemaan voitosta, vaikka kuinka yritettiin kikkailla.

Mikael Laihonen kuvaili pelin kulkua tähän tapaan:

− Vastassa oli tosi uudistunut joukkue tai ihan erilainen joukkue kuin silloin, kun kävimme Uudessakaupungissa pelaamassa. Joukkue oli paljon aggressiivisempi, se prässää kovaa ja ylhäältä. Pidimme kuitenkin pään kylmänä. Menetyksiä olisi voinut tulla enemmänkin.

Pedro Monteiro sai kertoa, miten hän pelin näki:

− Aloitimme huonosti ja annoimme meistä hyvin huonon kuvan avauspuolikkaalla. Emme taistelleet ja olimme myöhässä. Yksi päätavoitteista on muuttaa joukkueen ilme, tuoda mukaan asennetta ja yrittämistä. Toisella puolikkaalla onnistuimme paremmin. Teimme virheitä, mutta yritimme tehdä enemmän töitä. Se mitä haluan nyt on voittaa mahdollisimman paljon, rakentaa joukkuetta ja sen pelaajien luottamusta.

Kauhajoen päävalmentaja Jussi Laakso oli silmin nähden tyytyväinen 10. peräkkäiseen kotivoittoon:

− Olen taas ehdottomasti tyytyväinen tähän esitykseen. Tiedettiin, että Korihait on muuttunut paljon. He ovat pistäneet erittäin tiukoille monia kärkijoukkuetta varsinkin kotonaan. Joukkue on kuin uudesti syntynyt valmentajanvaihdoksen jälkeen. He pelaavat hyvällä ilmeellä loppuun asti. Painotimme sitä, että meidän pitää olla fiksuja ja huolellisia sekä pitää fokus koko ajan puolustuksen murtamisessa. Menetyksiä tuli 12, mutta koriin johtavia syöttöjä tuli 26. Tämä oli joukkueen voitto tänään ihan selkeästi.

Pohjanmaan pelin parhaat palat näkee tästä 2,5 minuutin koosteesta:

Seuraava peli onkin sitten kotipeli. Se pelataan BC Nokia vastaan keskiviikkona 13.3. kello 18:30.