Karhunkaato ei onnistunut Pohjanmaalla

25.11.2018

Karhunkaato ei onnistunut Pohjanmaalla

Ennen pitkää 17 päivän lepoa tosipeleistä Korihait pääsi haastamaan toisen kerran hallitsevaa Suomen mestaria tällä kertaa Karhun kotitantereella. Ukilaisittain viikon parhaaksi uutiseksi jäi alle 14-vuotiaiden poikien pääseminen kevääksi SM-sarjaan, koska Seagullsien lokeille ei haista ollut haastajaksi eikä liioin Karhun kaatajaksi Kauhajoella kauden 13. liigapelissä.

Vaikka Kauhajoen Michael Moser oli nyt lepovuorossa, oli viidellä jenkillä sarjaa läpikäyvällä Karhulla silti asettaa kentälle täydet neljä amerikkalaispelaajaa. Korihaiden Stephon Jelks oli jo myös pelikuntoinen oltuaan varatoimenpiteenä poissa yhdestä ottelusta lievän aivotärähdyksen takia.

Marius van Andringa suorastaan ylisuoriutui päivän pelissä, kun taas Bryan Coleman alisuoritti pahemman kerran. Tuloksena tappio koriluvuin 100 − 85. Kuva: Vilma Sappinen.

Kauhajoki tassutteli otteluun sisään Bojan Sarcevicin kolmosella. Durrell Summers näytti myös heti tilaisuuden tullen kaukoheitto-osaamistaan. Korihailtakin Stephon Jelks ja Brandon Conley saivat kuparisen auki. Sitten Okko Järvi heitti joukkueensa kolmannen kolmosen ennen kuin edes kolme minuuttia tuli täyteen.

Marius van Andringalta nähtiin pelin alussa 2 + 1 -suoritus ja illan ensimmäinen kolmonen. Ajassa 3:46 oltiin numeroissa 16 − 12 isäntien eduksi.

Vaikka myös Mika Nuolivirta esitteli avauskympillä hyökkäyspelaamistaan onnistuneesti, mentiin ensimmäiselle erätauolle Okko Järven toisen kolmosen saattelemana lukemissa 26 − 21.

Van Andringan käsien kautta Korihait tuli kolmosella ja kolmella vaparilla eli 6 − 0 -jakson turvin rinnalle ja ohi ajassa 11:25. Kapteeni van Andringa ei tähän kuitenkaan lopettanut vaan tykitti toisen kolmosen erän ensimmäiseen kahteen minuuttiin. Valitettavasti myös Järvi jatkoi kolmossumaansa.

Tämä jälkeen Summersin, Rene Rougeaun ja Järven korit lisäsivät kotijohdon jo seitsemään pinnaan. Korihaiden aikalisän jälkeen myös Taylor Johns kävi donkkaamassa, mikä ei parantanut fiiliksiä haileirissä.

Emil Djeen vastasi toisen neljänneksen loppupuolen pirteimmästä petokalan esityksestä. Tästä huolimatta pitkälle tauolle lähdettiin tilanteesta 50 − 40.

Kauhajokilaisista erityisesti Taylor Johns oli vauhdissa kolmannen jakson alussa. Korihailta van Andringa nosti Korihait ajollaan ja bonusvaparillaan iskuetäisyydelle.  Djeenin hyppyheiton jälkeen ajassa 21:59 oltiin lukemissa 53 − 47. Tämän lähemmäs ei sitten päästykään, kun Okko Järvi piiskasi taas omiaan kolmosellaan.

Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen sai ottelussa yli 14 minuuttia peliaikaa ja teki pari koriakin, joista toinen syntyi seppä Sarcevicin syötöstä ennen erän puoliväliä. Ajassa 24:46 Bojan vieritti kolmosellaan kotijohdon jo 14 pisteeseen.

Mika Nuolivirran, Miikka Marttisen ja Topias Kuukkasen korit pitivät Korihait pelissä edes jotenkuten, vaikka apuja ei ulkomaalaisosastolta juuri saatu.

Bryan Coleman intoutui tekemän illan ainokaisen korinsa kolmannen jakson viimeiseen minuuttiin. Päätöskymppiin lähdettiin numeroista 81 − 60.

Kumpikin joukkue veti pelin loppuun suhteellisen tiiviillä nipulla, Kauhajoki käytti päivän pelissä lähinnä kahdeksaa kaveria ja Korihait yhdeksää.

Ero aaltoili paikoin yli kahdenkymmenen pisteen, mutta suli lopussa hieman Korihaiden vastustajaa yritteliäämmän peli-ilmeen takia. Kuukkanen teki vapaaheitoista pelin loppunumeroiksi 100 − 85.

Bojan Sarcevicin johtama ryhmä hakkasi hailauman tilastoissa ennen kaikkea kovalla heittopelillä. Kakkoset sujuivat 78 prosentin (25/32) ja kolmoset 42 prosentin (10/24) tarkkuudella. Korihaiden vastaavat prosentit olivat 45 (25/55) ja 30 (7/23). Tässä on suurin yksittäinen syy Kauhajoen Karhun paremmuuteen.

Levypalloissa Korihait pärjäsivät, hyökkäyslevypalloja kertyi jopa 16, mikä on kauden toiseksi kovin lukema ja vieraspeleissä paras tähän mennessä. Haikalat olivat levypalloissa parempia 31 − 35. Edellisen Seagulls-pelin tavoin nyt ottelu ei ratkennut suoranaisesti menetyksiinkään.

Korihaiden penkki oli päivän pelissä pisteiden valossa puolet kotijoukkuetta tehokkaampi (13 − 27). Sen sijaan karhyryhmittymä teki enemmän pisteitä nopeista hyökkäyksistä  (19 − 6) ja haikalojen lauma levypalloista (2 − 19).

Uuden Korisliiga-uransa piste-ennätyksen tehnyt, hyvin läheltä ja kaukaa osunut, Marius van Andringa oli illan kovin haipeto. 31 pisteen ilotulitus rakentui viidestä kakkosesta, viidestä kolmosesta ja kuudesta vapaaheitosta. Viime pelissä Miikka Marttinen tehtaili 13 pistettä, mutta nyt samaan lukemaan ylsi toinen nuori peluri eli Mika Nuolivirta.

Muiden suoritukset pistetalkoissa eivät kerää erityistä kiitosta. Jos jenkkiosasto olisi pelannut parhaalla tasollaan olisi vierailijoilla ollut mahdollisuus taistella voitosta tosissaan. Nyt neljä yhdysvaltalaispeluria keräsivät yhteensä 23 pistettä, kun Kauhajoen nelikko teki sentään 63 pistettä. Tässä iso syy alkukauden ailahtelevaisuuteen. Kunniamaininnan matsista saa sentään useassa tilastokategoriassa pärjännyt Mario Edwards  (6/5/7 syöttöä). Hänetkin on tosin helppo pitää poissa pahanteosta joukkueen pelin rakentelussa sitä mukaa, kun hän raataa koko pelin yksin eikä saa riittävästi apua muilta taalapelureilta.

Kauhajoen tehoviisikko oli Rene Rougeau (21/14/5 syöttöä), Durrell Summers (21/2), Okko Järvi (16/2), Bojan Sarcevic (15/2/7 syöttöä) ja Taylor Johns (14/5). Tilastot kokonaisuudessaan voi käydä katsomassa tästä.

Marius van Andringalta kyseltiin lehdistötilaisuudessa, mistä tänään jäi kiikastamaan voiton ottaminen:

− Itse asiassa olen ekaa kertaa sellaisessa paikassa elämässä, ettei minulla ole mitään hajua mistä se kiikastaa. Filmiltä sen näkee. Nyt on jotenkin todella tyhjä olo. Onneksi tässä on nyt kahden viikon tauko ja me päästään treenaamaan. En ole ikinä ollut sellaisessa jengissä, missä tarvitaan näin paljon treeniä. Tuolla yrittämisellä me kyllä pystytään vielä kääntämään tämä.

Joukkueen henkeä kapteeni kehui toimivaksi ja sanoi olevansa siitä ylpeä:

− Kukaan ei halua luovuttaa, kaikki ovat valmiita tappelemaan loppuun asti. Se on sellainen perusta, mihin me voidaan rakentaa. Meillä on totta kai palloscreenpuolustuksen kanssa vaikeaa, nyt apupuoli alkaa olla kunnossa. Rotaatio oli tänään parempi. Yksi vastaan yksi -vastuun tulisi olla parempi.

Ukilaistaustaakin omaava Bojan Sarcevic vastaili kysymyksiin tuttuun tapaan suomeksi:

− En ole tyytyväinen meidän levypalloihin, koska Korihait otti 16 hyökkäyslevypalloa. Voin olla tyytyväinen meidän heittoprosenttiin.

Damion Dantzlerin vuoro tuli eikä ilo kuvaa hänen tuntemuksiaan:

− On aika vaikea pysäyttää joukkue, joka heittää 78 prosentin tarkkuudella kakkosia ja 42 prosentin tarkkuudella kolmosia. Emme ole niin hyviä nyt, ,meillä on ongelmia etenkin puolustuksessa. Kolmannet jaksot ovat olleet katastrofeja meille, vaikka olen kokeillut montaa asia. Vielä ei ole löydetty oikeaa tapaa keskittyä. Haluan kavereilla olevan sellainen asenne kuin minulla kun pelasin. Kavereiden on kuultava totuus voidakseen kehittyä. Jos joku tarvitsee tätä taukoa, niin se olemme me.

Vastapuolen valmentaja Jussi Laakso ei ollut pahoillaan voitosta, vaikka ei omiaan hirveästi kehunutkaan:

− Meidän levypallopeli ei tänään ollut ihan kohdillaan. Annettiin liikaa vapaita toisia ja kolmansia yrityksiä vastustajalle. Van Andringa pääsi niistä hyödyntämään hyvää heittämistään. Suunta hyökkäyspäässä on oikea, yritämme liikuttaa palloa ja hyökätä niihin etuihin kiinni. Hyökkäyspään prosentit olivat tänään todella hyviä, harvoin näkee tällaisia prosentteja. Niillä pitää voittaa peli.

Maajoukkuetauon ja kiivaan alkukauden tahdin takia Korihaiden seuraava peli on vasta 12.12. Joensuun Katajan vieraana. Peliä voi seurata myös Elisa Viihde Sportin nettitaajuudelta. Seuraava kotipeli on luvassa perjantaina 14.12. Vuoden 2018 viimeisessä Pohitullin kamppailussa vastaan asettuu BC Nokia. Kumpikin peli alkaa puoli seitsemältä.