Katsaus Korihaiden runkosarjaan

21.03.2016

Katsaus Korihaiden runkosarjaan

FotoMika

Korihait voitti toisen kerran peräkkäin sunnuntaina päättyneen miesten 1A-divisioonan runkosarjan ja lähtee torstaina alkaviin välieriin koko pudotuspelit kestävällä kotikenttäedulla. Kaudella 2014-2015 Korihait hallitsi runkosarjaa olemalla piikkipaikalla aina ensimmäisestä kierroksesta saakka. Hyvin menneen runkosarjan päätteeksi Korihait kukisti välierissä Järvenpään Koripalloseuran otteluvoitoin 3-0 ja sai finaalipeleissä vastaansa toisen ennakkosuosikeista, BC Nokian, joka pudotti välierissä Oulun NMKY:n myöskin suoraan kolmessa ottelussa. Runkosarjassa Korihait oli voittanut nokialaiset keskinäisissä otteluissa voitoin 3-1, mutta finaaleissa asetelma kääntyi päälaelleen ja BC Nokia marssi Korisliigaan voitoin 3-1 ja pitää tällä hetkellä hallussaan pääsarjan viimeistä pudotuspelipaikkaa.

Korihait ei jäänyt finaalitappiota surkuttelemaan vaan kasasi jälleen kilpailukykyisen joukkueen ja lähti kaudelle 2015-2016 selkeänä ennakkosuosikkina. Vaihtuvuuttakin joukkueessa esiintyi, sillä maisemaa vaihtoivat Nigel Moore, Adrien Coleman, Niko Malinen, Elias Valtonen, Roope Tammi, Petteri Ruutiainen ja Aleksi Peltonen. Pysyvyyttä joukkueessa edustivat kokenut kolmikko Mikko Jalonen, Mikael Herbert ja toisen kautensa Uudessakaupungissa aloittanut Marcus Van. Lisäksi joukkueessa jatkoivat Hunter Gibson, Jalmari Salaterä, Jaakko Lahti, Eero Lehtonen ja Valtteri Järvenpää. Uusina miehinä kauden avausrosterissa nähtiin Salon Vilppaasta siirtynyt takamies Vesa-Pekka Laine, jenkkilaituri James Crowder sekä omista junioreista nostetut Akseli Mäkelä ja Valtteri Hyytinen. Valmentajina jatkoivat tutut nimet Jarno Nikula ja Marko Vehniäinen, mutta muu joukkueenjohto meni uusiksi kun huoltajana aloitti Jyrki Jokinen ja joukkueenjohtajana Tero Kutila. Kokoonpanomuutoksia tuli vielä runkosarjan aikana kun Hunter Gibson vaihtui Lappeenrannasta saapuneeseen Reginald Brattoniin ja Nikolai Andersen saapui vielä siirtorajan kynnyksellä Joensuun Katajasta. Jalmari Salaterä puolestaan siirtyi sarjaporrasta alemmas Turun NMKY:n riveihin.

Korihaiden runkosarja lähti käyntiin lennokkaasti, sillä joukkue murskasi Oulun NMKY:n avausviikonloppuna kahdesti yli 50 pisteen erolla. Paluu kentänpinnalle tuli heti seuraavalla kierroksella, kun sarjanousija HBA-Märsky yllätti Korihait ja otti selvän voiton. Ensimmäisen tappion jälkeen Korihait jatkoi väkevää menoaan ja voitti seuraavat kuusi ottelua selvin numeroin, maksellen kalavelkoja Märskylle 39 pisteen voitolla. Tämän jälkeen Hai-leirin ylle kasaantui synkkiä pilviä, kun selvisi että sarjan tehokkain pelaaja, Marcus Van joutuisi yli kuukauden mittaiselle sairauslomalle. Vanin poissaolo kostautui heti ensimmäisessä ottelussa, kun FoKoPo haki sarjapisteet Pohitullista. Seuraavista kahdesta ottelusta Korihait otti voitot, mutta vuoden loppuun tuli kolmen ottelun tappioputki, jota ei katkaissut edes Vanin paluu juuri ennen joulutaukoa. Joulutauolle Korihait lähti saldolla 10 voittoa ja viisi tappiota, joka oikeutti siinä vaiheessa sarjataulukon toiseen sijaan.

Kevätkausi alkoi Korihaiden osalta vierasvoitolla Märskyä vastaan, jonka jälkeen voittoja alkoi tipahdella tasaiseen tahtiin sekä koti- että vieraskentältä. Runkosarjavoiton kannalta tärkeimmät kamppailut käytiin helmi- ja maaliskuun alussa, kun Korihait kohtasi tasaisesta kärkikolmikosta sekä FoKoPo:n että JKS:n. Molemmat ottelut kääntyivät Korihaiden selvään voittoon ja runkosarjan voitto ratkesi lopullisesti kaksi kierrosta ennen päätöstä FoKoPo-voitolla. Runkosarjan viimeisessä pelissä Korihait huilautti kokeneimpia pelimiehiään ja samalla katkesi koko alkuvuoden kestänyt, 12 ottelun mittainen voittoputki. Ainoat murheet tälle vuodelle olivat tammikuussa esille tulleet taloushaasteet, mutta kovalla työllä ja yhteistyökumppanien ja jälleen Pohitulliin joukkueen tueksi saapuneiden fanien avulla siitäkin karikosta on selvitty ja pudotuspeleihin lähtee täyteen iskuun viritetty Korihait.

FotoMika

FotoMika

Tilastollisesti Korihait oli runkosarjassa täysin omaa luokkaansa, sillä Korihait valtasi runkosarjan ykköstilan kahden voiton erolla FoKoPoon, mutta Korihaiden korisuhde oli + 16 per peli, kun seuraavaksi parhaalla oli + 5 pistettä. Korihaiden pistekeskiarvo (94,6) oli yli kahdeksan pistettä enemmän kuin seuraavaksi parhaan, HBA-Märskyn. Korihait oli myös sarjan tehokkain joukkue ja syöttöpörssin ykkönen. Heittoprosenteissa Korihait oli paras kakkosissa ja toinen kolmosissa ja vapareissa. Myös Korihaiden puolustus oli kovaa luokkaa, sillä se oli ainoa joukkue joka piti vastustajansa alle 80 pisteen keskiarvossa, mutta otti samalla vähiten virheitä koko sarjassa. Korihaiden ylivoiman ansiosta oikeastaan ainoa tilastollisesti edes hieman huolestuttava seikka on tiukat pelit, joita Korihailta löytyy huomattavasti vähemmän kuin muilta. Alle viiden pisteen erolla päättyneistä peleistä Korihait voitti yhden ja hävisi kaksi, kun esimerkiksi perässä tulevat FoKoPo (8/3) ja JKS (7/1) omaavat paljon enemmän kokemusta tiukoista loppuhetkistä. Mikäli kutkuttaviin loppusekuntien kamppailuihin joudutaan on Korihailla puolestaan yksi huima etu puolellaan, nimittäin kotikenttä ja lähes tuplamäärä katsojia kuin millään muulla joukkueella. Viime kauden pudotuspeleissä päästiin jo yli tuhannen ottelukohtaisen katsojan ja vastaavaan huutomyrskyyn joutuu varmasti torstaina myös Pohitulliin saapuva Porvoon Tarmo ja Pohitullin suosikkipelaajat Nigel Moore ja Sami Ikävalko.

Jos oli Korihait tilastojen valtias joukkueena, niin myös yksilöpuolelta löytyi onnistujia. Tasaisesta joukkueesta ei noussut esiin yhtä yksittäistä koritykkiä, vaan jokainen pelaaja nousi vuorollaan esille, josta kertoo se fakta että kaikki heittivät ottelukohtaiseksi ennätyksekseen yli kahdeksan pistettä, parhaina Mikko Jalonen, Reggie Bratton ja Marcus Van yli 30 pistettä. Vaikka piste- ja peliaikapörssin kärjessä ei Korihaita ollutkaan, muita ykköstiloja tulikin sitten urakalla. Marcus Van oli sarjan tehokkain pelaaja sekä levyri- ja plus/miinus-tilaston ykkönen, sekä kakkonen torjunnoissa ja kahdenpisteen heittoprosenteissa. Mikko Jalonen oli puolestaan paras syötöissä ja kolmosten onnistumisprosenteissa ja kakkonen plus/miinustilastossa ja vapariprosenteissa. Tasaista jälkeä teki myös Reggie Bratton, joka löytyy kärkiviisikosta pisteissä, syötöissä, tehokkuudessa, kakkosten heittotarkkuudessa, riistoissa, plus/miinus-tilastossa ja menetyksissä.

Täältä löytyy koko Korihaiden joukkueen tilastot.

Korihaiden tilastot basket.fi-sivulta

Korihaiden tilastot basket.fi-sivulta