Kauden kolmas kohtaaminen vei Kobrat voittoon

22.02.2019

Kauden kolmas kohtaaminen vei Kobrat voittoon

Korihait oli voittanut kauden kaksi ensimmäistä kohtaamista pohjanmaalaisseura Kobria vastaan marraskuussa yhdeksän ja tammikuussa yhden pisteen eroilla, joten myös kolmannesta kohtaamisesta oli lupa odottaa kiihkeää, koska joukkueet taistelevat Korisliigassa samoista sijoista kymmenen ja yhdeksän. Ennen ottelua Lapua kaula ukilaisiin oli kahden voiton suuruinen.

Yllätyksellisen ottelusta teki se, että noin kymmenen vuotta sitten jo ykkösdivisioonassa Lapualla valmentanut Nenad Stefanovic teki paluun Kobriin juuri ottelun alla. Viimeksi hän valmensi käärmeryhmää kausilla 2012 − 2013 ja 2014 − 2015.

Lapuan urheilutalon sarjasijoituksen kannalta tärkeä peli alkoi Jaron Hopkinsin donkilla. Toisen minuutin alkupuolella Bryan Colemanin lay-up toi hairyhmän korikantaan.

Kolmannen minuutin aluksi vierailijoiden meno yltyi villiksi vielä uneliaiden isäntien myötävaikutuksella. Yhden kauden parhaista peleistään Lapualla pelannut Brandon Conley avasi pistehanansa. Heti seuraavassa hyökkäyksessä Stephon Jelks kiskaisi kolmosen Chris Jenkinsin syötöstä. Kun Conley oli käynyt korinteossa toistamiseen ajassa 3:18 haijohto oli 2 − 9 ja Kobrat pyysivät aikalisän.

Sieltä kentälle tullessaan Zane Waterman murjoi korin ja laittoi myös saamansa bonusvaparin korin perukoille. Jenkinsin kahden korin voimin Korihait kuitenkin karkasi heti uudelleen kahdeksan pisteen johtoon lukemissa 5 − 13. Kun vielä Conley vyörytti neljä pistettä lisää ajassa 5:25 peli oli lupaavasti lukemissa 5 − 17. Conley teki vielä kaksi pistettä ja ero venyi entisestään.

Kuudennen minuutin ensimmäisellä puolikkaalla Jussi Turja onnistui kolmosessa. Kuitenkin Miikka Marttinen vastasi tähän välittömästi ja tilanne oli 8 − 22. Kapteeni Marius van Andringa auttoi joukkueettaan kolmosella ja kakkosella avauserässä, joka päättyi vierailijoiden näytökseen 17 − 29.

Chris Jenkinsin ja Pedro Monteiron hyvästä yrityksestä huolimatta Korihait kärsi tappion Lapualla 89 − 80. Kuva: Jonne Uotila.

Toisen jakson avausminuutti oli kuiva, mutta ajassa 11:02 Larry Anderson kavensi lay-upillaan eron kymmeneen. Tästä herrat Conley ja Jenkins saivat lisää virtaa moottoriinsa ja ero kasvoi uudestaan 14 pisteeseen.

Etenkin takamies Khalil Smallin seitsemän pisteen jälkeen ajassa 14:27 peli oli tasoittunut lukemiin 29 − 35. Nyt oli Korihaiden vuoro viettää aikalisää.

Kentälle palatessaan Bryan Coleman onnistui kolmosessa, joka löysi tiensä koriin varsin sopivaan aikaan. Kontrolli pelistä säilyi vierailijoilla. Väsyneet joukkueet taistelivat minuutit pois kellosta ja pitkälle tauolle lähdettiin lopulta numeroista 34 − 45.

Kolmannella jaksolla Coleman toi toisen minuutin alkamiseen osuneella kolmosellaan virtaa peliin. Waterman puolestaan kävi korinteossa toisessa päässä ja peli kulki 12 pisteen erossa.

Conleyn ahkerilla kakkosilla ero repesi taas parempaan suuntaan. Ajassa 22:38 numerot taululla olivat 38 − 54. Kuitenkin Small ja Anderson painoivat sen taas lähemmäs kymmentä.

Zane Watermanin iso kolmonen kellon näyttäessä 24:19 oli yksi ottelun käännekohdista. Se loi uskoa kotijoukkueen tekemiseen ja toi Kobrat jo 8 − 0 -runilla kahdeksan pisteen iskuetäisyydelle tilanteessa 46 − 54. Korihait piti tuumaustauon.

26. minuutin aluksi ukilaiset saivat eron venytettyä uudelleen toiselle kympille Bryan Colemanin tärkeällä kolmosella. Kuitenkin Jussi Turja mitätöi sen heti omalla vastauksellaan. Kun vielä Jaron Hopkins kävi donkkaamassa palloa, olivat lapulaiset hiipineet kuuden pisteen päähän.

Chris Jenkinsin Mika Nuolivirralle syöttämän ilmiömäisen alley-oopin jälkitahdeissa vikaan jaksoon mentiin numeroista 60 − 65, joten hyvin kiihkeä loppu oli jälleen kerran luvassa.

Ensimmäiset minuutit olivat suhteellisen vähäkorisia ja vierailijat pysyivät kärkipaikalla 4 − 5 pisteen turvin, vaikka Conley heitti tässä vaiheessa neljästä vaparista vain puolet sisään. Hermostus ja väsymys alkoi kyteä Korihaiden pelissä.

Ajassa 33:56 Larry Anderson toi lapualaiset kahden pisteen päähän ja lopulta ajassa 34:37 Zane Waterman tasoitti pelin lukemiin 71 − 71. Korihaiden läpi pelin kestäneen johdon eväät oli syöty juurikin väärällä hetkellä.

Kun heti perään Bryan Coleman menetti pallon Larry Andersonille, joka vei sen koriin joutuivat vierailijat altavastaajiksi. Jaron Hopkinsin koreilla, joista toinen oli alley-oop, Kobrat leikitteli pelin haltuunsa. Ajassa 36:01 tilanne oli jo pahaenteisesti 77 − 71.

Korihaiden vastaus tähän löytyi Conleyn vapaaheitoista, mutta kumpikin niistä meni ohi. Hopkins sen sijaan onnistui kummassakin saamassaan heitossa ja ero kasvoi kahdeksaan.

Tässä kohtaa vain sitkeältä Chris Jenkinsiltä tuntui löytyvän energiaa panna vastaan ja ottaa itselleen ratkaisijan viitta. Kakkosellaan hän kiritti kiriä, mutta otti joukkueen lopullisesti reppuselkäänsä heittämällä kolmosen 2,5 minuuttia ennen loppua. Korihaille tarjottiin vielä mahdollisuutta voittoon tilanteessa 80 − 76.

Peli alkoi kääntyä uudestaan vierailijoiden suuntaan, kun Lauri Toivonen rikkoi Jenkinsiä, joka laittoi vaparinsa varmasti sisään. Ero oli kutistunut kahteen pisteeseen ajassa 38:16.

Tähän paras yritys kuitenkin jäi, vaikka väsyneet miehet puolin ja toisin kentällä parhaansa tekivätkin. Smallin hyppyheitto ja sen kylkeen saatu bonusheitto olivat myrkkyä uskolle voitosta. Riistoillaan pelin ratkaisussa kunnostautunut Larry Anderson tykitti donkin pohjaan ja kuin mallia ottaen Stephon Jelks donkkasi hetimmiten toisessa päässä.

Jaron Hopkins sai heittää vielä viimeiseen kymmeneen sekuntiin kaksi vaparia ja donkata, joten loppunumerot kaunistuivat isäntien eduksi 89 − 80. Näin koko kauden koriero kolmesta ottelusta on Korihaille vain yhden ainoan pisteen verran plussalla 258 − 257. Tiukassa sarjassa viimeisiä helppoja koreja ei olisi kannattanut luovuttaa laisinkaan.

Tilastollisesti kolmen sekunnin alueella pohjanmaalaisisäntä oli lounaisrannikon vieraita kahdeksan pistettä tehokkaampi 46 − 38. Nopeissa hyökkäyksissä lapualaiset sen sijaan olivat ylivoimaisia 30 − 6. Korihaiden menetyksistä vastustaja teki 25 pistettä, kun vierailijat saivat Kobrien menetyksistä aikaan vain 12 pistettä.

Levypalloissa Korihait oli hitusen parempi 28 − 30. Syöttöjä kotijoukkue keräsi neljä enemmän (17 − 13) ja menetyksiä sille tuli vähemmän (11 − 16) kuin vierailijoille, riistoissakin Kobrat oli parempi 10 − 3, mikä oli ottelun kannalta ratkaisevaa.

Heittämispelissä Korihait oli Kobria parempi vapaaheittoja lukuun ottamatta, joissa se oli 13 prosenttia perässä. Kakkosissa ukilaiset onnistuivat peräti 77 prosentin tarkkuudella (23/30). Kolmoset menivät sisään joka kolmas kerta 33 prosentin tarkkuudella (7/21). Lapuan kolmospeli oli Korihaiden tasoa, mutta kakkosissa se onnistui ”vain” 60 prosentin tarkkuudella (28/47), vaikka heittoja ilmaan saatiinkin 17 enemmän kuin Korihailla.

Korihaiden ahkerimmat onnistujat helmikuun illassa olivat pistekuningas Brandon Conley (23/7), loppuun asti taistellut Chris Jenkins (17/2/5 syöttöä) ja varsin kohtuullisesti pelannut Bryan Coleman (13/2). Muu joukkue urakoi yhteensä 27 pistettä viiden pelaajan kesken.

Lapuan paras nelikko oli mallia Zane Waterman (21/6), Jaron Hopkins (21/5), Khalil Small (16/6) ja Larry Anderson (15/2/7 syöttöä/5 riistoa). Kobrien jenkkiosasto teki yhteensä 73 pistettä, kun Korihaiden neljä Amerikan apua onnistuivat yhteensä 60 pisteen arvoisesti. Kaikki tilastot voi painaa mieleensä täällä.

Chris Jenkins aloitti lehdistötilaisuuden Lapualla:

− Taistelimme kovaa koko ottelun, noin 35 minuuttia ja viiden viimeisen minuutin aikana annoimme pelin karata meiltä. Suurimmaksi tekijäksi näen menetyksistä tulleet pisteet, hävisimme sen tilaston 25 − 12.

Kapteeni ja pelaajan rooliin valmentajapestistään palannut Ville Turja jatkoi siitä, mihin Chris jäi:

− Aloitimme taas kerran huonosti. Meidän tavaramerkki oli puolustus. Saatiin nostettua intensiteettiä ja saatiin riistoja. Sillä voitto mielestäni tänään tuli. Otettiin pois heiltä yksi peli, josta he ovat tehneet paljon pisteitä kahdessa edellisessä pelissä. Meillä oli hyvä taktiikka siihen eikä keskeltä tullut helppoja heittoja. Lopussa päästiin juoksemaan, kun saatiin stoppeja. Peli oli sillä selvä.

Pedro Monteiro kommentoi peliä, josta voittokin olisi ollut otettavissa:

− Suurimman osan pelistä olimme johdossa. Menetimme kuitenkin kontrollin, koska emme pystyneet vastaamaan Kobrien fyysisyyteen. Meillä oli tänään vain kahdeksan pelaajaa ja annoin kahdelle pelaajalle liikaa minuutteja. Sitten menetimme pelaajia virheiden takia. Menetimme kontrollin ja lopetimme yhteen pelaamiseen.

− Tämä peli oli meille tärkeä. Haluamme jättää viimeiset sijat, mutta se ei ole helppoa koska emme ole ison budjetin joukkue eikä meillä ole paljoa pelaajia. Pelaajat tekevät työtä hyvin, he antavat hyvän kuvan seurasta työetiikallaan. Myös tämä on tärkeää.

Lapualaisten vanha tuttu, uudestaan seuraan palannut serbialainen valmentaja Nenad Stefanovic näki ottelun näin:

− Aloitimme löysästi. Joukkueemme on nuori ja kokematon mutta fyysinen ja vahva. Olemme tehneet työtä screenien vaihtamisen suhteen, mikä antoi meille pienen edun. Puoliajalla kerroin pelaajille, että meidän pitää pelata kovemmin ja toteuttaa pelisuunnitelmaa paremmin. Onnittelut Korihaille, he pelasivat oikein hyvin ja vaikka tulos olisi mennyt toisin, se olisi ollut ansaittu lopputulos. Heidän valmentajansa on tuonut peliin uusia asioita ja he pelaavat jo toisen tason kilpailukykyisempää koripalloa.

Lapualla pelatun pelin parhaista haikoreista voi nautiskella tällä videolla:

Pitkän kahden viikon maajoukkuetauon jälkeen Korihaiden pelit Korisliigassa jatkuvat Salossa keskiviikkona 27.2. Sarjajohtaja Vilpas Vikingsin kohtaamista voi seurata suorana Elisa Viihde Sportin välityksellä.