Kauden toinen voitto Kouvojen kustannuksella

28.10.2018

Kauden toinen voitto Kouvojen kustannuksella

Haipadassa valmentajan uransa aloittanut Jyri Lehtonen johdatti Kouvolan Kouvot ukilaisyleisön eteen sunnuntain Korisliiga-kamppailussa.

Korihait aloitti vikkelin jaloin ja vertyvin käsin. Topias Kuukkanen heitti kolmosen sisään jo ennen puolen minuutin matkaa. Brandon Conleyn kahden ja Marius van Andringan yhden korin turvin isännät ottivat heti kuskin paikan.

Tasan viiden minuutin vaiheilla Emil Djeen laittoi kolmosen pussiin ja haijohto oli 16 − 10. Mario Edwardsin ja Mika Nuolivirran kolmosilla näytettiin vieraille tekemisen mallia. Ensimmäinen erä kirjattiin petokaloille väkevään tyyliin 28 − 17.

Topias Kuukkasen riistot, nopeat vastahyökkäykset ja villit ajot olivat myrkkyä Jyri Lehtosen Kouvoille, jotka taipuivat Pohitullin valojen loisteessa numeroin 95 − 88. Kuva: Vilma Sappinen.

12. minuutin alkupuolella taululla komeilivat lukemat 34 − 17. Korihait oli tullut peliin oikealla sykkeellä, puolustamisen tahdolla ja hyökkäämisen riemulla. Kävipä haijohto jopa 20 pisteessä ajassa 13:23.

Ville Kauniston ja erityisesti David Gonzalvezin johdolla Kouvot sai estettyä pelin repeämisen. Stephon Jelksin ja Nuolivirran kolmoset 17. minuutilla pitivät Korihait selkeässä johdossa. Kuitenkin jakson lopulla kouvolalaiset saivat runin 7 − 0, jonka kruunasi Tuomas Hirvosen kaukoheitto.

Miikka Marttinen iski kuitenkin Vesa-Pekka Laineen syötöstä kauden ensimmäisen kolmosensa vain kuusi sekuntia ennen toisen erän loppua. Pitkälle tauolle lähdettiin lukemista 52 − 37. Tässä vaiheessa peliä Korihaiden kakkoset olivat sujuneet 66,7 prosentin tarkkuudella ja kolmosetkin kohtuullisesti (7/20). Levypalloja kotijoukkue johti 26 − 17 puolimatkan krouvissa.

Kolmas jaksoi käynnistyi pisteidenteon osalta Jeremy Morganin kolmosella ajassa 20:59. Vajaata minuuttia myöhemmin päivän piristys Topias Kuukkanen riisti ja vei pallon koriin asti.

Kouvot hiosti ja paikoin siinä onnistuikin. 24. minuutin kohdalla Korihait pyysi aikalisän, kun kouvolalaiset olivat nousseet 12 pisteen päähän ja pelin momentum uhkasi siirtyä heille. Ajassa 25:15 Kuukkanen tarjoili kolmosellaan uskoa kotivoittoon.

Vaikka Kuukkanen teki myös kakkosen, nousivat Kouvot Kauniston kolmosella ja Elbert Matthewsin donkilla uudestaan kymmenen pisteen päähän.

Lajissaan iso kolmonen oli Emil Djeenin kaukoheitto päältä 26 minuutin. Kuitenkin vain puoltatoista minuutti myöhemmin Kaunisto johdatti ryhmänsä taas kahdeksan pisteen päähän.

Morganin viiden pisteen viimeisen minuutin jälkeen, lähdettiin neljänteen ja ratkaisevaan erään pisteistä 73 − 66.

Neljännen jakson aluksi Brian Asburyn 2 + 1 -suoritus toi vaaralliset vierailijat neljän pisteen tuntumaan. Jelks ei kuitenkaan tätä pelästynyt, vaan tuuletti jo neljä sekuntia myöhemmin toisessa päässä onnistunutta kolmostaan.

Tärkeäksi muodostui myös jälleen yksi Kuukkasen riisto ja vastustajan päätyyn välittömästi juostu nopea kori. Päivän pelissä Korihait oli paitsi nopeampi ja terävämpi, oli se myös askeleen edellä korin alla ja henkisellä puolella. Myös puolustustahtoa löytyi kiitettävästi Kouvojen pelin vaikeuttamiseen. Hyvistä stopeista päästiin puolestaan juoksemaan monta nopeaa koriin päättynyttä hyökkäystä.

Melkein 33 minuutin kohdalla Gonzalvez toi vieraat kolmen pisteen tuntumaan numeroissa 78 − 75. Piakkoin kuitenkin Edwardsin kaksi vapaaheittoa ja rennon tuntuinen kolmonen nostivat eron taas kahdeksaan pisteeseen.

Kouvojen selkäranka alkoi katketa. Korihait taisteli jokaisesta pallon loppuun asti, välillä parketin pinnassa kierien ja välillä ahnaasti puolustaen, irtopallot korin alta haalien. Pallo myös tuntui pomppivan ihmeellisen onnekkaasti, jopa nuoli näytti kotijoukkueen hyökkäystä kun päädyttiin kiistapallontilanteeseen.

Vili Nymanin vapaaheittojen myötä loppunumeroiksi laskettiin 95 − 88. Korihaiden kauden toinen ja sarjataulukon lähtöasemien kannalta hyvin arvokas voitto, loi taas uutta uskoa hyvin kootun joukkueen otteisiin.

Tilastojen valossa kuvaavaa on se, että Kouvot eivät johtaneet sunnuntain peliä missään vaiheessa. Korihait näytti jatkuvasti vierailijoille kaapin paikan sortumatta turhaan hermoiluun.

Kumpikin joukkue onnistui runsaasti eli 50 pisteen veroisesti kolmen sekunnin alueelta. Levypalloissa Korihait oli kuitenkin parempi 47 − 37. Syöttöjä kotijoukkue haki 26 ja kouvolalaiset 15. Menetyksiä hailaumalle tuli 13 ja Kouvoille 9. Kouvot riisti 12 kertaa ja Korihait kuudesti.

Topias Kuukkanen upotti kakkosensa tänään 78 prosentin tarkkuudella. Etenkin mallikkaat ajot sujuivat. Saldona oli 21 pistettä ja kolme riistoa. Mario Edwards oli tutun aikaansaava keräten 17 pistettä, 7 levypalloa ja 8 syöttöä. Brandon Conley urakoi tupla-tuplan (15/10). Yhtä hyvin pelasi myös tupla-tuplat kerännyt Stephon Jelks (12/13). Myös Mika Nuolivirta teki varmoin ottein kymmenen pistettä.

Kouvojen neljä onnistujaa pisteiden tehtailussa olivat Ville Kaunisto (19/6), Brian Asbury (19/5), David Gonzalvez (16/2) ja Jeremy Morgan (15/2/5 riistoa). Tilastot voi vilkaista täältä.

Teemu Knihtinen aloitti lehdistötilaisuuden ruotimalla tappion syitä:

− Se oli varmaan tuo eka puoliaika, me ei vain oikein osattu toteuttaa hommia. Edellissäkin peleissä on ollut se, kun otetaan huonoja heiton valintoja ja ollaan itsekkäitä, niin se kostautuu sitten toiseen päätyyn. Kaveri pääsi juoksemaan aika paljon nopeita tänään. Toinen puoliaika oli kovaa kirimistä, mutta se ei tänään riittänyt. Pienet virheet ratkaisivat, kun vastustaja oli niin hyvä tänään.

Illan sankari Topias Kuukkanen jatkoi Stephon Jelksin iloisen kiljunnan jälkeen vaatimattomaan tyyliin peliesityksensä kommentoinnilla:

− On tullut vastuuta, se on varmasti se isoin syy verrattuna viime vuoteen. Valmentaja luottaa ja pääsee toteuttamaan sitä mitä osaa. Onnistumiset ovat saaneet itseluottamuksen korkealle. Tänään pelattiin koko joukkueena tosi hyvä peli.

Miksi voittaminen on niin vaikeaa?

− Kouvot on tosi hyvä joukkue. Kyllähän hyökkäyspään toteuttaminen on ollut korkealla Jyrin joukkueella aina. Onneksi nyt pystyttiin kuitenkin kairaamaan lopussa voitto.

Tuntui, että tykkäsit kirmata Hirvosen perässä pallollisen kädessä kiinni?

− Kyllä tuollaisia nopeita takamiehiä on aina kiva puolustaa. Siinä saa jalat lämpimäksi heti alussa.

Jyri Lehtonen kertoi, mikä kaatoi pelin:

−  Heidän tekemisensä näyttää siltä, että siinä on se struktuuri kunnossa.  Pelaajilla on mahdollisuus onnistua ja käyttää omia vahvuusalueitaan. Me ollaan oltu yhdessä vasta niin vähän aikaa. Saimme viime viikolla Asburyn, Gonzalvezin ja Hirvosen harjoituksiin mukaan. Meidän hyökkäysarsenaali on tosi kapea tällä hetkellä. Meillä on yksi palloscreenpuolustus. Sitä kautta se ei sovi jokaista joukkuetta vastaan. Korihait sai helppoja koreja transition-peleistä.

Damion Dantzlerilta kysyttiin, mikä ratkaisi tänään:

− Meillä oli 26 syöttöä. Puolustimme hyvin. Teimme yli 90 pistettä. Sillä tasolla haluan joukkueen olevankin. Olimme levypalloissa hyviä, niitä tuli 47. Viisi, lähes kuusi kaveria sai kaksinumeroiset pisteet. Tämä oli koko joukkueen voitto.

Tosipelit saavat jatkoa Korisliigan perjantai-illassa 2.11., jolloin vastaan Pohitullissa käy ensimmäistä varsinaista SM-sarjan kauttaan pelaava sarjanousija Ura Basket Kaarinasta. Pelihän alkaa totutusti kello 18:30.