Kauhajoelta ei kerrottavaa jälkipolville

4.11.2017

Kauhajoelta ei kerrottavaa jälkipolville

Kotijoukkue Karhu sai aloittaa pyhäinpäivän pelin kahdella ajolla ja kahdella donkilla. Ennen kuin ottelua oli takana kaksi ja puoli minuutti tilanne oli 8 − 0. Reilun kolmen minuutin jälkeen Korihait sai vihdoin pistetilinsä auki, kun avausviisikossa aloittanut Eero Lehtonen riisti ja Chaz Williams viimeisteli hyppyheiton. Kuutta pistettä lähemmäksi Korihait ei ottelussa enää päässyt.

Vauhdikas ja tehokas Karhu laittoi Korihait kentän pintaan lukemin 118 − 76. Taannoisessa 27. päivän ottelussa Pohitullissa eroa joukkueiden välillä oli 7 pisteen verran. Nyt tullut 42 pisteen tappio on Korihaille paitsi kauden huonoin vieraspeli myös kauden rumin tappio.

Ennen kuin neljä minuuttia täyttyi hienossa vireessä ollut Marcus Allen (27/4) upotti kolmosen ja sai päälle vielä bonusheiton. Sama kuvio toistui muutamaankin otteeseen. Neljän pisteen hyökkäyksen jälkeen tilanne oli 12 − 2 ja oli aika viettää Heitä pallo peliin -tempausta, jossa paikallisten lasten ja nuorten pallopeliharrastuksia tuettiin heittämällä heille pelivälineitä kentälle. Useilla koripalloilevilla paikkakunnilla toteutetun tahdonilmauksen soisi seuraavaksi rantautuvan myös Uuteenkaupunkiin. Tältä pallosade Tampereella näytti jo ammoin 2015.

Siinä missä Korihait hutiloi alkupään heittoyritykset korin ohi, sai Karhu helppoja koreja suurimmaksi osaksi juuri korin alta. Haikalan eksynyttä purentaa kuvasti huono heittäminen ja levypallopeli sekä tahdoton puolustus. Ajoittain tekemisen taso näytti myös epätoivoiselta etenkin hyökkäyksessä.

Kun sekä René Rougeau (20/7/4 syöttöä) että Flenard Whitfield (16/7) ja jo mainittu Allen vyöryttivät koreja Bojan Sarcevicin (8/1/7 syöttöä) taitavan pelinjohdon turvin, peli ratkaistiin käytännössä jo ensimmäisellä neljänneksellä, jonka pohjanmaalaiset isännät veivät itselleen 25 − 6. Karhun pelaajilta ei puuttunut yritystä, koska käsi nousi myös pallojen eteen blokkien muodossa.

Kuvaavaa on myös se, että kauhajokiset saivat ottelun ensimmäisen virheensä Sarcevicin toimesta vasta ajassa 10:59. Samassa ajassa ukilaiset olivat jo ehtineet tehdä viisi virhettä. Yritystä pelistä siis puuttui, yliyrittämistä taas esiintyi sitäkin enemmän. Jo 13. minuutin alussa tilanne oli tyly 36 − 10, kun haikalan sihti oli pahasti hukassa.

Tyylikkään tappavasti vierasvastustajansa yli juossut kotijoukkue vei ensimmäisen puolikkaan numeroin 59 − 22. Levypalloja vastustaja haki ensimmäiseen 20 minuuttiin kahdeksan enemmän, 26 − 18. Syöttö kulki Kauhajoen koripalloilijoilla paremmin 17 − 3. Suurin ero syntyi kuitenkin tilastojen valossa nimenomaan heittopelissä. Karhun osumatarkkuus kakkosissa ja kolmosissa oli 62 prosenttia (25/40) ja Korihaiden 22 prosenttia (8/36). Kakkoset Karhu upotti alkupuoliskolla 70 prosenttisesti (21/30) ja kolmoset 40 prosenttisesti (4/10). Korihaiden vastaavat luvut olivat surkeaa luettavaa: kakkoset 25 prosenttisesti (7/28) ja kolmoset  12 prosenttisesti (1/8). Pahiten hukassa oli Marius van Andringan heitto (0/8).

Kauhajoki teki pisteistään 36 kolmen sekunnin alueelta, Korihait vain 8. Ensimmäisen puoliajan paras haikala oli Sean O’Brien (7/5), mutta edes hän ei pystynyt laittamaan kunnolla kampoihin, kun peli ratkaistiin ennen aikojaan.

Karhu pyyhki Korihailla kenttää mielin määrin. Tästä suunta voi olla vain ylöspäin. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihaiden paras jakso ottelussa ajoittui kolmannen jakson alkuun. Joonas Lehtorannan (10/6/7 syöttöä) lay-upin jälkeen O’Brien poimi ohiheitostaan levypallon ja laittoi pallon pussiin. Sitten Juan Pattillo riisti pallon Sarcevicilta laittaen sen hetimmiten koriin. Sarcevicin virheen jälkeen, Pattillo sai vielä kolmannen pisteen bonusheitosta. Jo seuraavassa hyökkäyksessä Chaz Williams onnistui kolmosessa. Pattillo teki vielä toisen riiston ja korin, joten 49 sekunnin jakso kirjattiin Korihaille 10 − 2.

Myös ajassa 23:07 van Andringa löysi heittohyvänsä ensimmäisen kerran koko ottelussa kaventaen kolmosella lukemiksi 67 − 35. Lopulta Mariuksen saldoksi tänään tuli kaksi kolmosta ja kolme syöttöä.

Toisella puoliajalla kummankin joukkueen ykköspelintekijät lepäsivät suurimmaksi osaksi vaihtopenkillä. Näin Sarcevicin keskiarvo 29:27 supistui tasan 17 minuutin peliajaksi ja Williamsin 27:29 tasan 19 minuutiksi. Tämä selkeästi muutti pelin rakentelua toisenlaiseksi. Vastuuta saivat kakkospelinrakentajat eli Joonas Lehtoranta ja Vesa-Pekka Laine (5/5/2 syöttöä), joka sai nyt ensimmäisen kerran tällä kaudella peliaikaa yli 15 minuuttia.

Kauhajoen onnistujiin kuuluivat kovan jenkkikolmikon Allen − Rougeau − Whitfield lisäksi myös Stephen Maxwell (14/8) ja 20-vuotias ToPon kasvatti Henri Kantonen, joka pelasi enemmän kuin koskaan eli reilut 22 minuuttia tehden uuden pääsarjan piste-ennätyksensä 13. Kolmoset Kantosella osuivat sataprosenttisesti (3/3). Tämän lisäksi Kantonen poimi neljä levypalloa ja jakoi viisi syöttöä.

Kolmas neljännes oli kokonaisuutena Korihaiden paras, koska se kirjattiin tasoihin 27 − 27. Tilanne neljänneksen jälkeen oli kuitenkin 86 − 49, mikä takasi Korihaiden omille junioreille runsaasti peliaikaa. Sen lisäksi, että Eero Lehtonen (2/1) urakoi tänään yli 27 minuuttia, osansa saivat myös Akseli Mäkelä (6/1), joka pelasi yli 10 minuuttia ja Jaakko Lahti, joka pelasi lähes 8 minuuttia onnistuen kerran kolmosessa. Viimeisen jakson yritteliäimpiä oli myös joukkueen kapteeni Justus Kilpinen (10/4/3 syöttöä).

Vierasjoukkueen tehokkaimmat pisteiden tekijät tänään olivat Juan Pattillo (17/4) ja Sean O’Brien (14/6), joka jäi turhan yksin levypalloissa. Kaikki kymmenen kentällä käynyttä haita pääsivät tänään pisteiden makuun, vaikka sarjapisteet jäivätkin Pohjanmaalle. Tilastot voi tarkastaa täältä.

Tänään Karhu ärjyi paljon haita tiukemmin, joten lopputuloksessa ei jäänyt selittämisen varaa.

Justus Kilpinen luonnehti tapahtumia tähän tapaan:

− Kauhajoki oli hyvä, mutta me olimme tosi tosi huonoja. Emme olleet mitenkään valmiita ja toteutimme pelisysteemiä huonosti. Sanotaan, että mikään ei toiminut. Meidän pelaamisesta on vaikea löytää mitään positiivista.

− On ihan sama puolustammeko miestä vai paikkaa, jos kukaan ei voita omaa pelaajaansa. Yksi vastaan yksi -pelaaminen molemmissa päissä on ongelma. Kaikki kunnia Kauhajoelle. He pelasivat hyvin ja heillä oli ihailtavan näköistä pallon liikettä, hyvä flow ja hyvä ilme. Meidän pitää pystyä samaan.

Lehdistötilaisuudessa kotijoukkuetta edusti oma juniori Valtteri Pihlajamäki:

− Ottelu ratkaistiin oikeastaan ensimmäisellä jaksolla. Kun kaveri saadaan pidettyä kuudessa pisteessä ja itse tehtyä 25 pistettä, siitä on mukava jatkaa peliä. Saimme hyviä stoppeja ja pääsimme nopeisiin. Pääsimme pelaamaan omaa peliämme ja tulosta syntyi.

− Täytyy sanoa, että René (Rougeau) on oikea palanen palapeliin. Hän auttaa meitä kentän tasapainossa ja tuo kokemusta. Se on iso asia.

Jarno Nikula ei hävinneen joukkueen valmentajan ominaisuudessa ollut illan matsiin erityisen tyytyväinen:

− Jokaisen asian olisi voinut tehdä paremmin. Olimme aivan telineissä. Pääsimme telineistä pois jollain tavalla vasta kolmannella neljänneksellä.

− Edelleen koen, että nuori, kokematon joukkue vetää jenkkilaitureita vastaan. Jotain pitäisi keksiä. Nyt hävisimme joka osa-alueella.

− Jokaisen pitää tehdä asioita paremmin, niin minun kuin pelaajienkin. Viime pelistä kotona puuttui henkeä eikä sitä hirveästi tänäänkään ollut sen jälkeen, kun taululla oli 10 − 0. Tästä ei enää hirveän paljon huonommin  voi pelata.

Kauhajoen valmentaja Jussi Laakson mieltä lämmitti voitto ja se tapa, millä se saatiin:

− Muistutimme, että pitää lähteä hyvällä energialla tähän peliin. Keskityimme Pattillon, Williamsin ja van Andringan pysäyttämiseen. Kaikki olivat alle kymmenen pisteen siinä vaiheessa, kun peli oli jo täysin selvä.

− 32 syöttöä. Se on mahtava suoritus tältä joukkueelta. Iso kiitos pelaajille, he olivat loistavia. Kiitos paljon yleisölle, teitä oli runsaslukuisesti ja äänekkäästi paikalla.

Korisliiga jatkuu seuraavan kerran Pohitullin kotiottelun merkeissä poikkeuksellisesti torstaina 9.11., jolloin varmasti tätä ottelua terävähampaisimmille Korihaille tarjotaan voittoa sarjanousija Espoo Unitedista. Ottelu alkaa kello 18:30, mutta paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin.