Kolmas jakso upotti Korihaiden pelin Kouvolassa

9.11.2018

Kolmas jakso upotti Korihaiden pelin Kouvolassa

Lähes 1 100 ihmisen edessä Jatke Areenassa Kymenlaaksossa ei nähty lainkaan samanlaista peliä kuin millaisen Korihait tarjoilivat Pohitullin parketilla juhliessaan seitsemän pisteen voittoa Kouvolan Kouvoista 28.10.

Mansikka-ahon taian murtamisen vaikeudesta esimakua otteluun tarjoili 36-vuotias Ville Kaunisto kolmosellaan. Korihait pääsi vastaamaan, kun peli oli takana 65 sekuntia. Brandon Conley riisti ja Stephon Jelks avasi vierailijoiden pistetilin lay-upillaan.

Topias Kuukkasen ja Mario Edwardsin ajoilla peli pysyi tasaisena avausminuuttien ajan. Kaunisto venytti eron kuuteen 2  + 1 -koreillaan ajassa 5:36. Vastustajan kolmen pisteen hyökkäystä seurasi kuitenkin Edwardsin yhtä monen pisteen arvoinen suoritus, vapaa kolmonen kuppiin.

Kun Elbert Matthews oli runnonut isännille kaksi peräkkäistä kakkosta nopeilla vastahyökkäyksiltä, Korihait otti aikalisän ajassa 6:58, kun ero oli ensimmäistä kertaa kymmenen pistettä.

Vierailijat käyttivät verrattain vähän palloscreeneja, peli näyttikin ajoittain puskemiselta yksi vastaan yksi -tilanteissa. Korihait ei tuntunut saavan hyökkäystään käyntiin, Kouvot taas sai riistoja tai levypalloja päästen juoksemaan niistä helppoja koreja.

Tuumaustauon jälkeen Edwardsilta ja Emil Osmanu Djeenilta nähtiin kavennuskorit. Kuitenkin ekan neljänneksen vikat korit tulivat Vili Nymanilta ja Teemu Knihtiseltä. Näin toiselle neljännekselle marssittiin numeroista 23 − 14.

Korihaiden ryöstöretki Kouvolaan jäi kauas keskiviikon voitokkaasta Lapuan pelistä. Nyt tuloksena oli tyly tappio luvuin 102 − 73. Kuva: Päivi Sappinen.

Toisen erän alussa Jelksiltä nähtiin vuorostaan onnistunut kakkonen ja virheen jälkeinen bonusvapari. Myös Bryan Coleman kuritti korisukkaa kolmosellaan.

Kouvot alkoi vaihtaa palloscreenejään, koska miehessä kiinni roikkuminen ei tuonut haluttua lopputulosta. Conleyn ja Edwardsin kakkosilla Korihait nousi neljän pisteen päähän. Oli Kouvojen vuoro ottaa aikalisä ajassa 14:03.

Nähtiinpä Marius van Andringaltakin pussitettu kolmonen ennen kuin 15 minuuttia tuli täyteen. Toinen jakso jatkui tasaisissa merkeissä, ja lopulta pitkälle tauolle käveltiin lukemissa 44 − 37.

Sen jälkeen, kun Conley ja päivän paras eli Brian Asbury olivat vaihtaneet herrasmiesmäisesti korit kummassakin päässä, päästiin päivän pahimpaan runiin.

Sitä kirittivät Kaunisto, toiselle puolikkaalle heränneet Jeremy Morgan ja Tuomas Hirvonen, joilta kummaltakin nähtiin kolmonen tähän 76 sekunnin ja kahdeksan pisteen pyrähdykseen. Kun Morgan vielä heitti lisää kylmää vettä niskaan kolmosellaan, oltiin ajassa 23:05 lukemissa 57 − 41. Kun vielä Asbury kävi donkkaamassa samaan minuuttiin, tuntui peli ratkenneen heikkoon kolmanteen neljännekseen.

Aikalisä ei tuonut lohtua. Sen jälkeen Asbury vei kahdella lay-upillaan eron yli 20 pisteen.

Korihaiden joukkuepeli ei ollut uomissaan ja se alkoi pilkkoontua yhä pienempiin palasiin. Myöskään johtavaa ja voittavaa pelaajaa ei kentällä nähty. 25. minuutin aluksi oltiin tappiolla jo 25 pistettä.

Kouvoilla tuntui sujuvan kaikki mahdollinen, puolustus, hyökkäys, levypallot ja viimeistely. Kolmas neljännes hävittiin 17 pisteellä (34 −17).

Puolustus mureni kuin rusina, vaikka myös paikkapuolustusta kokeiltiin vastustajan hidastamiseksi. Hyökkäyksessä jäätiin taas turhan usein yksin isäntien puristukseen.

Parhaimmillaan ero kävi jo 31 pisteessä ajassa 31:41, sen jälkeen kun Morganilta oli nähty kolmonen ja Hirvoselta kakkonen.

Viimeisellä neljänneksellä valmentaja Damion Dantzlerille puhallettiin ottelun toinen tekninen virhe. Tämä tarkoitti niin sanottua suihkukomennusta. Näin ollen vierailijat pelasivat ottelun viimeiset 3,5 minuuttia loppuun ilman käskijää.

Pirteimmin päätösjaksolla pelasi Jelks, joka teki kaksi kolmosta ja yhteensä kymmenen pistettä pelin jo ratkettua. Myös Mika Nuolivirta yritti loppuun asti, onnistuen kolmosessa ja kakkosessa, myös puolustus tuntui maistuvan. Yleisesti pelaaminen oli vikalla kympillä kuitenkin sekavaa ja huolimatonta kumpaankin suuntaan, kun paras pelitahto oli kadotettu liian varhain.

Kymenlaaksolaisjoukkue sai kuin saikin maksettua 13 päivän takaiset kalavelkansa laittamalla hailauman sardiinipurkkiin kivullisin loppunumeroin 102 − 73. Nyt sekä Kouvot että Korihait majailevat sarjan keskikastissa sijoilla 6 − 10. Kummaltakin löytyy kuusi pistettä ja kolme voittoa, tosin kouvolalaiset ovat pelanneet kaksi peliä ukilaisia vähemmän.

Kouvot oli korialustan kiistaton valtias. Levypallot se voitti 45 − 30. Kolmen sekunnin alueelta kotijoukkue teki 60 pistettä ja vierasjoukkue vain 36. Näillä lukemilla ei koripallopeliä voiteta.

Kouvojen penkki oli pelissä aikamoisessa tulessa, koska sieltä saatiin peräti 55 pisteen verran apuja. Korihaiden penkki taas teki 21 pistettä. Vastustajan menetyksistä kouvolalaiset saivat 25 ja ukilaiset 13 pojoa.

Haikala hukkasi pallon menetyksen muodossa 18 kertaa, mikä oli aivan liikaa. Kouvot menetti pelivälineen 11 kertaa.

Kummankaan kolmostarkkuudessa  ei ollut erityistä kehuttavaa, mutta kakkosia Kouvot sai sisään 13 enemmän kuin Korihait ja niiden osumatarkkuus oli tänään 11 prosenttia parempi. Alkukauden tilastot menivät nyt uusiksi, koska Kouvot ei ollut tänään huono kakkosissaan eikä hyvä kolmosissaan.

Korihaiden viisi tehokkainta saalistajaa olivat Stephon Jelks (17/10), Brandon Conley (13/3), Mario Edwards (11/1/4 syöttöä), Marius van Andringa (8/3/4 syöttöä) ja Topias Kuukkanen (8/3).

Kouvojen kuusikon voi sanoa olleen hitusen verran tehokkaampi korinteossa, josta vastasivat lähinnä tupla-tuplan takonut Brian Asbury (21/12/8 syöttöä), tasainen Elbert Matthews (22/3), hyvin joukkueensa sytyttänyt Ville Kaunisto (17/10), toisella puoliajalla herännyt Jeremy Morgan (13/2), 20-vuotias KTP-kasvatti Vili Nyman (10/5) ja 20-vuotias Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen (8/3/2 syöttöä). Koko tilastomaailman voi tsekata täältä.

Yksinään joukkuettaan lehdistötilaisuudessa Kouvolassa edustanut kapteeni Marius van Andringa luonnehti pelin ratkaisseita tekijöitä:

− Sen voi sanoa yhdeksi syyksi, että vastustaja teki 102 pistettä. Mikä johti siihen? Kouvot pääsi heittämään tosi läheltä koria koko ajan. Toisessa päässä me taas sorruttiin vaikeisiin heittoihin. Sitten he pääsivät juoksemaan ja käy näin. Kouvot toteutti peliä hyvin. Jos Kouvot haluaa voittaa täällä, silloin yksikään kori ei saa mennä ilmaiseksi. Kouvot oli ihan hemmetisti parempi, vaikka he heittivät vapaat kolmoset huonosti. Silti he voittivat 29 pisteellä.

Levypallotaistelu meni selkeästi Kouvoille. Kouvot teki 22 pistettä toisista yrityksistä Korihaiden seitsemää vastaan:

− Silloin kun saa heittää korin alta on hyvissä levypalloasemissa. Jos meidän puolustus olisi pystynyt pakottamaan heidät vaikeampiin heittoihin, olisimme olleet paremmissa levypalloasemissa.

Brian Asbury kommentoi pelin antia:

− Pelasimme hyvin. Yritimme korjata niitä asioita, joiden kanssa meillä on ollut ongelmia.

Mitä asioita Jyri Lehtonen korosti puoliajalla?

− Intensiteetti on yksi asia, mitä hän korosti puoliajalla.

Koutsi Jyri Lehtonen ruoti pelin kulkua ja sai vastata ensin kysymykseen palloscreenien puolustamisen muutoksista:

− Niin kuin aina kun tuodaan jotain uusia asioita sisään, pitää kehittyä pelin aikana. Ensimmäisen 20 minuutin aikana se ei ollut hyvä. Siinä oli sellainen pieni pätkä, kun tuli palloscreenpuolustuksesta kolme lay-upia putkeen. Silloin kun vastustaja pystyi tekemään koreja, me ei päästy nopeisiin hyökkäyksiin ja pelin tempo laski. Se meinasi lähteä suosimaan jopa heitä.

− Gonzalvez ja Morgan rupesivat laittamaan painetta palloon. Pelisuunnitelmassa oli kaksi kaveria, joiden pelaamista haluttiin vaikeuttaa Edwards, joka ei tykkää hirveästi pallonpaineesta ja Coleman, joka on ollut parissa viime pelissä kovassa iskussa.

− Oli tosi ikävää, että yhtäkkiä se toteuttaminen ja intensiteetti katosi viideksi, kuudeksi minuutiksi. Meillä ei ole varaa pelata huonosti tässä vaiheessa kautta. Tarvitsemme jokaisen tapahtuman ja pallonhallinnan siihen, että meistä tulee parempia. Olisin tykännyt enemmän, jos me oltaisi löyty vaikka se 50 pistettä eroa sinne taululle, koska se oli kerran mahdollista. Otettiin jalka pois kaasulta. Hieno voitto ja hieno 11 − 12 minuuttia toisella puoliajalla.

Seuraava kotipeli on luvassa pienen hengähdystauon jälkeen tulevana keskiviikkona 14.11. kello 18:30. Tällöin tasokkaan vastustajan Uudenkaupungin omalle joukkueelle tarjoaa Tampereen Pyrintö. Sarjakakkosena komeileva Pyrintö on voittanut viisi ensimmäisestä kuudesta pelistään. Jos Pohitullin perinteet pitävät paikkansa, taas voidaan nähdä kiihkeä trilleri, jollaisia on nähty tavanomaista useammin juuri Pyrinnön punakonetta vastaan.