Korihait altavastaajana kotisalissaan − Karhu Basket teki rumaa jälkeä Pohitullissa

19.01.2019

Korihait altavastaajana kotisalissaan − Karhu Basket teki rumaa jälkeä Pohitullissa

Taannoinen kauden huonoin vieraspeli Seagullsia vastaan 12.1. sai kovalla työllä otetun Lapua-voiton jälkeen seurakseen kauden huonoimman kotipelin.

Illasta vieläkin synkemmän teki se, että Lapuan Kobrat otti lauantaina kotivoiton Pyrinnöstä numeroin 75 − 69, joka osaltaan vähensi keskiviikon pelissä saadun niin sanotun neljän pisteen voiton merkitystä yhdestä pahimmasta kilpailijasta.

Vaikka ottelussa nähtiin Korihailta muutamia hyviä syöttöjä, Topias Kuukkasen pari ajoa ja Marius van Andringan pari kolmosta sekä Mika Nuolivirran donkki, se sanapari joka ehkä parhaiten kuvaa talvisen tammikuun lauantain peliä on surullinen myötähäpeä. Sen verran kylmää kyytiä vieraileva joukkue haikalalle antoi, että haista sukeutui suorastaan sardiinipurkki Karhun pyörityksessä.

Kauhajoen Karhu Basketin ilta lähti sukkelasti käyntiin, kun tasan kuukausi sitten joukkueeseen palannut edellisen kauden Suomen mestari Gregory Mangano ripusti kolmosen Pohitullin korisukkaan. Brandon Conley sai vastattua lay-upin muodossa vielä avausminuutin aikana, mutta koko muu jaksokin olikin sitten tolkutonta tervanjuontia.

Kauhajoen riveistä korinteossa onnistuivat Manganon lisäksi Cameron Jones ja Antti Niskanen sekä Rene Rougeau. Ajassa 7:13 peli tuntui jo alustavasti ratkenneen, kun oltiin uskomattoman synkässä tilanteessa 2 − 20. Chris Jenkins ja Topias Kuukkanen kavensivat vielä avausjakson loppunumeroiksi 7 − 20, mutta aloitus ei aplodeja ansainnut.

Korihait koki kauden pahimman kotitappion koriluvuin 55 − 97. Kuva: Päivi Sappinen.

Myös toinen neljännes alkoi Manganon kolmosella. Ennen kuin Bojan Sarcevic syötti toisen Manganon kolmosen kävi hän itsekin korinteossa. Kun vielä Okko Järvi antoi tarkkuuden käydä oikeudesta, ajassa 11:47 kirjaimellisesti seistiin suossa numeroissa 9 − 31. Kun vielä Mangano täräytti kolmannen kolkin erän alkuun päältä kahden minuutin alkoivat naulat Korihaiden arkussa istua hyvinkin tiukassa.

Jonesin kolmosen ja Järven kakkosen jälkeen ajassa 13:44 peli oli lukemissa 9 − 39. Runit jotka jatkuivat lähes katkeamatta olivat myrkkyä Korihaiden työmoraalille, joka lässähti kokonaan lattian pintaan.

Puoliajalle marssittiin junnukoripallon tasoeroja kuvastavan noloista lukemista 20 − 51. Mitään ilon aiheita ei isäntien pelissä ollut, olipa isännästä jopa tehty vieraiden laadukkaan pelaamisen totaalinen renki.

Pelin 23. minuutilla Marius van Andringa latasi illan parhaimmat suorituksensa eli kaksi kolmosta minuuttiin. 27. minuutilla taas nähtiin Bojan Sarcevicin Rene Rougeaulle syöttelemä hieno alley-oop.

Kolmas erä oli Korihailta pienen puolustuksessa terästäytymisen takia pelin säntillisin, sen se hävisi vain yhdellä pisteellä (16 − 17), mutta siitä huolimatta vikaan neljännekseen lähdettiin enää hädin tuskin pelailemaan tulostaulun näyttäessä lohduttomia lukemia 36 − 68.

Viimeisellä jaksolla akseli Topias Kuukkanen − Miikka MarttinenMika Nuolivirta viitsi pelata viitseliäimmin. 39. minuutin mittaan nähtiin sekä Järven että Nuolivirran donkit, jotka toivat pienen pientä valoa muuten niin murjottuun iltaan. Peli päättyi lukemiin 55 − 97, joten ihan niin tasaisesta ottelusta ei nyt ollut kyse kuin mitä edellisessä kotipelissä nähtiin.

Tilastollisesti ottelun lopputulokseen on helppo löytää muuttujia. Vastustaja teki kolmen sekunnin alueelta 20 pistettä Korihaita enemmän. Kauhajoki oli parempi myös nopeissa hyökkäyksissä, joista se teki 16 pistettä enemmän ja menetysosastoltakin 11 pistettä enemmän. Karhun Basketin jenkkivahvistukset runnoivat 58, kun taas Korihaiden niin sanotut vahvistukset tekivät yhteensä 27 pistettä. Päivän pelissä Mario Edwards syötti kolmesti, mutta jäi ilman pisteitä. Stephon Jelks taas askarteli vaivaiset kaksi pistettä, mutta poimi sentään kuusi levypalloa.

Levypallot Korihait hävisi 28 − 49. Menetyksiä Kauhajoki sai jopa yhden ukilaisia enemmän eli 16 kappaletta, riistoissa ja blokeissa vastustaja sen sijaan oli parempi.  Syötöt kirjattiin pohjanmaalaisille 22 − 13. Korihaiden kakkosprosentti oli aivan maassa eli 34 prosentissa (16/47), kun taas Karhun osumatarkkuus hipoi taivasta eli oli 73 prosentin luokkaa (24/33). Kolmosissa Kauhajoki ei ollut erityisen hyvä, mutta niitäkin se laittoi sisään seitsemän haikalaa enemmän.

Korihaiden neljä eniten pisteitä tehnyttä olivat Brandon Conley (13/4), Chris Jenkins (12/5/2 riistoa), Topias Kuukkanen (10/3/2 syöttöä/2 riistoa) ja Mika Nuolivirta (9/2).

Vierailija Karhun parhaat olivat Okko Järvi (20/9/5 syöttöä), Rene Rougeau (18/6/4 syöttöä/4 riistoa), Gregory Mangano (16/7/3 syöttöä/ 3 torjuntaa), Cameron Jones (16/6) ja Antti ”Jumppa” Niskanen (13/5). Mainittakoon vielä Suomessa Korihaiden kasvatiksi laskettavan Bojan Sarcevicin tehot 6/5/7 syöttöä. Koko karmea tilastorivi löytyy täältä.

Antti Niskanen aloitti lehdistötilaisuuden:

− Meillä sattui menemään etenkin siinä tokalla kympillä kaikki heitot sisään. Vastustajalla eivät menneet sisään ne vapaatkaan heitot. Salaisuus oli puolustuspäässä. Pystyimme toteuttamaan meidän suunnitelmia hyvin.

Topias Kuukkanen jatkoi pelaajapuolen ruodintaa:

− Tämä on ollut meillä pitkin kautta, kun ollaan saatu voitto edellisestä matsista niin seuraava matsi on alusta lähtien ollut halutonta ilman minkäänlaista yritystä kummassakaan päässä. Pelattiin itsekästä sankaripalloa, jossa jokainen yritti vuorollaan sytyttää joukkuetta. Ainut pätkä missä pärjättiin oli kolmas erä, jossa muutettiin palloscreenpuolustusta. Kun alku ei lähtenyt niin kuin olisi haluttu, niin sitten lähdettiin hakemaan kaikenlaisia kikkoja. Jos 42 pinnaa häviää kotona, niin se on kyllä anteeksiantamaton tilanne tässä vaiheessa kautta. Kaikilla joukkueessa on varmaan klassinen peiliin katsomisen paikka tämän jälkeen. Se ykkösjuttu, mitä tuossa on saatava muuttumaan, on se että pelataan joukkueena kävi miten kävi ja koitetaan taistella.

Karhu Basketin käskyttäjä Jussi Laakso kuvasi pelin antia:

− Suurin syy, miksi tässä kävi näin, oli meidän puolustaminen. Se oli täysin sen suunnitelman mukaista, miten me tähän peliin lähdettiin. Kun saimme vielä Cameron Jonesin mukaan, joka on aivan erinomainen puolustuspään pelaaja, me pistettiin koko ajan kaverit vasemmalle kädelle. Tiedämme, että näistä jokainen on oikeakätinen, jotka tänään pelasivat . Heidän tehonsa ovat tilastollisesti niin paljon heikommat, kun he lähtevät käyttämään screenejä vasemmalle kädelle verrattuna siihen, kun he pääsevät käyttämään niitä oikealle kädelle. Olen valmentanut 28 vuotta ja 18 vuotta ammatikseni, ja tämä oli parasta puolustuspeliä mitä olen koskaan nähnyt miltään valmentamaltani joukkueelta.

Damion Dantzler oli ymmärrettävästi synkkänä ottelun jälkeen:

− He pieksivät meidät. He heittivät hyvin. Me taas olimme huonoja kummassakin päässä.

Kun Damionilta kyseltiin siitä, että miksi joukkueen peli näyttäytyy edelleen hyvin järjestäytymättömältä siinä missä Karhun peli näytti erittäin järjestelmälliseltä, vastaili ukilaisvalmentaja tähän tapaan:

− Meillä on kavereita, jotka vasta palaavat loukkaantumisten jälkeen. Siksi pelaajien välinen rytmi on hukassa. Se ei kuitenkaan ole tekosyy heidän yrittämisensä tasoon tänä iltana. Et voi ottaa Kauhajoelta pois heidän hyvyyttään, mutta teimme paljon virheitä ja olimme itsekkäitä. Pallo ei liikkunut kuten parissa viime pelissä. Pelissä oli paljon asioita, joita olisimme voineet tehdä paremmin.

Tässä vielä ottelun parhaat palat niille, jotka haluavat pohjanmaalaisten puukkoa vielä haavassa käännellä:

Seuraavan kerran Korihait köpöttelee kentälle toivon mukaan paremman asenteen turvin ja joukkuepelin aakkoset oppineena. Tätä paluuta tappiosta taistelevaksi joukkueeksi voidaan todistaa Nokialla keskiviikkona 23.1. Suoran lähetyksen voi katsoa Elisa Viihde Sportin kautta.