Korihait ei pystynyt horjuttamaan Karhua

10.02.2018

Korihait ei pystynyt horjuttamaan Karhua

Teemu Sulonen ja Matthew Gibson olivat Korihaiden parhaita Karhun kaadossa, joka ei onnistunut tällä kertaa. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Rene Rougeau ja Gregory Mangano pommittivat heti ensimmäiseen 38 sekuntiin kaksi kolmosta. Siinä välissä Matthew Gibson onnistui avamaan Korihaiden pistetilin kakkosellaan. Kuten olettaa saattaa, kummatkin karhukolmoset tulivat ex-hai Bojan Sarcevicin syötöistä.

Kun 208-senttinen laituri Mangano onnistui toisessa kolmosessaan ajassa 2:48, oltiin jo tilanteessa 11 − 4. Unessa otteluun uinut hairyhmä sai lisää tuulta tupaansa, kun sekä Sarcevic että Stephen Maxwell pujottivat lay-upinsa koriin. Karhujen hyökkäyksien välissä Kevin Bracy-Davis kävi laittamassa komean donkkinsa koriin.

Se ei vielä riittänyt haiden herättämiseksi. Kun Juho Lehtoranta naulasi kolmosen koriin veljensä Joonas Lehtorannan syötöstä ajassa 6:26 myös valmentaja Damion Dantzlerin mitta tuli täyteen. Tässä vaiheessa tilanne oli jo murheellinen 22 − 6, ja peli näytti ratkenneen ennen kuin se oli kunnolla edes alkanut.

Korihaiden korinteko oli tuskan ja työn takana, eikä puolustuksellekaan voi antaa erityistä tunnustusta. Aikalisän jälkeen Gibson pussitti kolmosen kapteeni Justus Kilpisen syötöstä. Kun Joonas Lehtoranta oli käynyt nostamassa lay-upinsa koriin, oli Teemu Sulosen vuoro tehdä sama toisessa kenttäpäädyssä.

Erän loppupuoli mentiin ilman koreja, kunnes viimeisen 30 sekunnin aikana sekä vastustajan Flenard Whitfield ja Bracy-Davis tekivät kumpikin kaksi pistettä. Sekunti ennen avauserän loppua virheen jälkitilanteessa Joonas Lehtoranta kävi Korihaiden vaihtopenkin puolella kompastumassa juomapulloihin. Tästä huolimatta ensimmäiset 10 minuuttia kirjattiin kotijoukkueen hyväksi 26 − 13.

Heti toisen jakson alussa Super Marius sukunimellä van Andringa ravisutti Kauhajokea kolmosellaan. 20-vuotias ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen kuitenkin kuittasi tämän heti vastaavalla suorituksella toisella päässä. Van Andringa pystyi vielä toiseen kolmoseen jakson ensimmäisen minuutin aikana Gibsonin syötöstä.

Manganon epäonnistuttua kummassakin vapaaheitossaan, Sean O’Brien toi Korihait iskuetäisyydelle hyppyheitollaan. Tässä kohtaa tilanne oli 29 − 21. Vajaat pari minuuttia myöhemmin O’Brien tuo Korihait uudemman kerran kahdeksan pisteen päähän. Kun seuraavassa tilanteessa Bracy-Davis sai riistettyä pallon ja donkattua sen koriin, oli etäisyys joukkueiden välillä kaventunut jo kuuteen numeroissa 32 − 26. Karhubasket pyysi aikalisän ajassa 13:27.

Aikalisän jälkeen Henri Kantonen säkitti henkisesti tärkeän kolmosen, joka pysähdytti Korihaiden hyvin alkaneen kirin. Kotijoukkue Kauhajoen johto kasvoi sen laajan hyökkäyksen puristuksessa uudelleen toiselle kymmenelle.

Bracy-Davisin tyylikäs hyppyheitto 18,5 minuutin kohdalla ja Sulonen lay-up 19,5 minuutin paikkeilla jäivät yksittäisiksi tähdenlennoiksi. Aivan ensimmäisen puolikkaan viimeisellä sekunnilla O’Brienin heitto torjuttiin eikä koria hyväksytty. Sean ei ottanut tilannetta kovin kevyesti, mutta lähti muun joukkueen tavoin pukukoppiin puoliaikalukemista 52 − 38.

Levypallot menivät ensimmäisen 20 minuutin aikana Kauhajoelle 21 − 14, menetykset 5 − 8.

Kauhajoen kakkoset menivät tässä kohden sisään 68 prosenttisesti (13/19) ja Korihaiden 59 prosenttisesti (13/22). Tässä vaiheessa suurin ero oli kuitenkin syntynyt kolmosissa, joita Karhubasket oli saanut sisään jo seitsemän Korihaiden kolmea  vastaan.

Korihaiden parhaat pistemiehet alussa olivat 9 pisteen Bracy-Davis 9 ja 8 pisteen O’Brien.

Toinen puoliaika ei tuonut mukanaan kaivattua ryhtiliikettä tai suurta muutosta. Korihaiden kauden 29. peli eteni Kauhajoen komennossa. Gibsonin kolmonen ajassa 23:17 ja Teemu Sulosen kolmonen ajassa 27:11 jäivät yksittäisiksi onnistumisiksi. Tilanne kolmannen jakson päätyttyä oli 74 − 54.

Suloselta nähtiin jälleen kolmonen neljännen erän alkuun, jonka tosin Joonas Lehtoranta kuittasi heti toisessa päädyssä. Tässä kohtaa peliä O’Brienilta nähtiin kaksi peräkkäistä koria, joista toiseen Sulonen antoi varsin laadukkaan syötön.

Pari minuuttia myöhemmin oltiin toisissa tunnelmissa, kun Gibsonille ajassa 33:50 tuomittiin tekninen virhe filmaamisesta, sen jälkeen kun Juho Lehtoranta antoi kapellimestarille kyynärpäätä kasvoille. Tuomari tulkitsi Gibsonin liioitelleen tilanteessa saamaansa iskua. Kauhajoen yleisökin muistia Gibsonia huutamalla hetken hänen nimeään.

Virheestä seurannut vapaaheitto päätyi koriin, jonka jälkeen pallonhallinnalla jatkanut Karhubasket sai pallon vielä koriin Manganon kolmosen muodossa. Tulostauluilla seisoivat numerot 87 − 65 nyt 34. minuutin alussa.

Lopun pelin tapahtumista mainittakoon vielä Sulosen illan kolmas ja varmasti persoonallisin kolmonen, joka suhahti sisään koriin 36 minuutin kohdalla. Päivän pelissä lähinnä vain levypalloissa onnistuneelta Julius Brooksilta taas nähtiin väkevä voimadonkki ajassa 38:32.

Brooks sai lopussa lyhyen ajan sisään kaksi virhettä, josta toisesta Dantzler purnasi itselleen myös teknisen virheen.

Pelin lopputulos suosi tänään kauhajokelaisia 105 − 79. Tuoreen tappion myötä pudotuspeliviiva karkasi jo lähes tavoittamattomiin, vaikka teoreettisesti 11 viimeisen ottelun aikana on edelleen mahdollisuus saada tarvittavat 5-6 voittoa enemmän kuin Espoo United ja KTP.

Mainittakoon, että alussa puujalan saanut Sarcevic pystyi pelaamaan illan pelissä vain reilut neljä minuuttia.

Vaikka sekä Kauhajoki että Korihait poimivat lähes yhtä paljon hyökkäyspään levypalloja, Karhubasket oli puolustuspään reboundien takia parempi levypalloissa tänään lukemin 42 − 34. Pallokin kulki pohjanmaalaisilla selkeästi lounaisrannikon vieraita paremmin, mistä kertoo syöttötilasto 26 − 14. Menetyksissä (9 − 10) ei nähty merkittävää eroa. Korihait riisti (4 − 7) kolmesti Kauhajokea enemmän, mutta joutui turhan usein Karhun blokkaamaksi (4 − 1). Karhut saivat tänään toisen mahdollisuuden pisteitä hairyhmää kymmenen enemmän (12 − 2).

Karbubasket oli tänään heittämisessä haikalaa etevämpi, sen verran organisoidumpaa sen tekeminen oli. Kauhajoen kakkoset sujuivat 69 prosenttisesti (25/36) ja kolmoset 39 prosenttisesti (13/33). Korihaiden vastaavat luvut olivat kakkosissa 50 (24/48) ja kolmosissa 36 (8/22). Vapaaheitoissa vierailijat olivat piirun verran parempia, vaikka vapaaheittoja siunaantuikin Karhulle selkeästi vähemmän. Kauhajoki onnistui 55 prosenttisesti (16/29) ja Korihait 58 prosenttisesti (7/12).

Korihaiden kuuden pistekärki oli seuraava: Sean O’Brien (18/6), Teemu Sulonen (15/3/2 syöttöä), Kevin Bracy-Davis (14/7/3 syöttöä/2 riistoa), Matthew Gibson (12/2/2 syöttöä), Marius van Andringa (8/1 syöttö) ja Julius Brooks (6/9/2 riistoa, 1 torjunta).

Karhujen suunnalta parhaiten pisteiden valossa onnistuivat tupla-tuplan tehnyt Gregory Mangano (22/10/3 syöttöä/2 torjuntaa), Rene Rougeau (18/2/7 syöttöä), Henri Kantonen (12/5/6 syöttöä), Stephen Maxwell (12/10) ja Juho Lehtoranta (11/4) sekä Flenard Whitfield (11/2).

Kaikki tilastot löytyvät täältä.

Lehdistötilaisuudessa  ensin puhunut Marius van Andringa kuvaili mietteitään analyyttiseen ja pettyneeseen sävyyn:

− Kun lähdimme Ugista, puolet jengistä oli myöhässä ruokailussa. Sen jälkeen hypättiin dösään ja päästiin perille. Olimme tunti ja 15 minuuttia ennen peliä paikalla. Se oli yhden kerran vahinko, jolle ei voi mitään.

− Tunti ja 30 minuuttia ennen peliä siellä oli hereillä kaksi ihmistä, kaikki muut kuorsasivat. Lihasten heräämiseen menee kolme tuntia. Siinä vaiheessa annetaan jo aika paljon tasoitusta.

− Sen jälkeen meillä oli lämmittely. 45 minuuttia ennen peliä menimme pukukoppiin. Kun tulimme sieltä sisään, vedimme lay-upeja ensimmäiset 10 minuuttia kuudella äijällä. He olivat varmasti vielä tokkurassa, kun olivat vasta heränneet.

− Pukukopissa huudettiin, että olemme valmiita. Ei me oltu valmiita. Meitä vedetään ensimmäiset 10 minuuttia joka matsissa. Se johtuu siitä, että teemme kaiken väärin. En tiedä, onko meillä yhtään hyvää puolustajaa vai eikö ketään kiinnosta puolustaa.

− Hyökkäyspäässä pysäytämme pallon tosi helposti, joten emme saa heittoja. Ja sitten kun saadaan pallo liikkeelle ei anneta sitä ekstrasyöttöä, joka pitäisi antaa sen hyvän heiton saamiseksi. Kun otamme huonoja heittoja, se johtaa siihen että vastustaja juoksee saaden homman heti rullaamaan ja me olemme myöhässä kaikessa.

− Kaikkien, myös minun, pitäisi kyseenalaistaa itsensä ja miettiä, mikä tässä mättää. Luulen jo valmistautumisessa olevan isoja ongelmia.

Valtteri Pihlajamäki jatkoi Karhubasketin puolelta pelin arviointia:

− Tällä viikolla on tapahtunut iso harppaus eteenpäin. Olemme saaneet kaikki terveiksi ja päästy koko viikko treenaamaan ehjinä. Jo viikolla oli sellainen fiilis, että tänään tullaan pelaamaan hyvin.

Damion Dantzlerin ajatukset pelistä olivat tällaisia:

− Kavereiden on katsottava peiliin. Onnittelut Kauhajoelle hyvästä pelistä, he pelasivat yhteen kentän kummassakin päässä. Me emme tehneet sitä tänä iltana. Puolustuksemme oli hidasta. Hyökkäyksessä pallo ei liikkunut tarpeeksi. Meillä on töitä tehtävänä.

− Julius Brooks on uusi pelaaja. Hänen täytyy tottua siihen, mitä teemme. Kavereiden taas täytyy tottua siihen, mitä hän voi ja mitä hän ei voi tehdä.

Mitkä ovat tavoitteet loppukauteen?

− Luulen meidän olevan liigan nuorin joukkue. Kun joukkue on nuori ja muutoksia tulee paljon, kuten tänä vuonna, pelin tason vaihtelee. Meillä pitäisi olla enemmän aikaa harjoitella, mitä meillä ei ole ollut. Tarvitsemme aikaa, mitä meillä ei enää paljon ole.

− Kavereiden on keskityttävä. Kun tappioita tulee, on helppo luovuttaa jossain vaiheessa peliä. Tänään emme antaneet kaikkeamme kummassakaan päässä.

Kauhajoen valmentaja Jussi Laakso kertasi joukkueensa onnistumisia:

− Tämä oli sellainen peli, mitä haettiinkin. Teimme 26 koriin johtanutta syöttöä. Halusin pallon liikkuvan. 10 hyökkäyspään reboundia vastustajalle on vähän liikaa, mutta voitimme kuitenkin levypallot. Olimme suhteellisen vauhdikkaita ainakin ensimmäiset 20 minuuttia. Oli hienoa nähdä, että olimme käytännössä koko rosterilla liikkeellä tänään.

Seuraava kotiottelu otellaan lukion vanhojen tanssien takia poikkeuksellisesti vasta ensi sunnuntaina 18.2. kello 17:00. Silloin vastustajaksi Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenalle matkaa pääkaupunkiseudulta suoraan 10 pisteen turvin Korihaiden yläpuolella majaileva sarjanousija Espoo United.