Korihait finaaleissa 20 vuoden tauon jälkeen

10.04.2015

Korihait finaaleissa 20 vuoden tauon jälkeen

Harjoituspelit on nyt harjoiteltu ja edessä on kauden viimeinen koitos. Miesten 1A-divisioonan kaksi suvereenia kärkijoukkuetta, Korihait ja BC Nokia kohtaavat torstaina 16.4. alkavissa finaalipeleissä, joihin oman lisämausteensa tuo ensimmäistä kertaa divarikoripallon historiassa suorat televisiolähetykset.

Korihait on edennyt yhteistyöllä finaaleihin (Eetu Kupulisoja).

Korihait on edennyt yhteistyöllä finaaleihin (Eetu Kupulisoja).

Korihait pelasi ennen kauden alkua viisi harjoitusottelua, jotka kaikki päättyivät uusikaupunkilaisten voittoon. Runkosarjan 32 ottelusta tuliaisina oli 29 voittoa ja vain kolme tappiota. Välierissä vastaan asettunut JKS pelasi hienot välierät, mutta siitä ei ollut kuitenkaan Korihaiden uhkaajaksi ja näin Korihait eteni finaaleihin suoraan kolmella voitolla. Yhtään huonommaksi ei jäänyt finaalivastustaja BC Nokia, joka hävisi runkosarjassa viisi ottelua ja eteni Korihaiden tyyliin kolmella voitolla finaaleihin. Voi siis sanoa, että finaalipaikat ovat molemmille ansaitut, sillä joukkueiden voittoprosentti virallisissa sarjaotteluissa on käsittämättömän kova 88,6 prosenttia.

Finaalipelit ovat viime vuosina olleet Pohitullissa harvinaista herkkua. Edellisen kerran finaaleita tai yleensäkin mitaleista on pelattu Uudessakaupungissa 17.4.1995, kun Korihait kohtasi SM-sarjan finaaleissa Kouvolan Kouvot. Tämän jälkeen Korihait on ollut mitalipeleissä kerran, kaudella 2010-2011, mutta silloin pronssikamppailu käytiin Kotkassa. Kaudella 2002-2003 Korihait voitti 1-divisioonan, mutta tuolloin voittaja ratkesi suoraan runkosarjan perusteella, eikä mitalipelejä pelattu. Tätä taustaa vasten ensi viikolla alkava finaalisarja on odotettu tapahtuma, joten odotettavissa on välierin tavoin kiihkeitä ja hyvätunnelmaisia otteluita, täyden katsomon edessä.

BC Nokialla puolestaan on finaalikokemusta viime keväältä, jolloin se väänsi välierävoiton kotiedulla sarjaan lähteneestä Porvoon Tarmosta. Finaaleissa vastaan asettui Helsingin Seagulls, joka vei kaksi ensimmäistä ottelua, mutta Nokia venyi kolmannessa pelissä vierasvoittoon ja sai kotikentälle mahdollisuuden tasoittaa ottelusarja. Lopulta Seagulls vei kuitenkin finaalisarjan voiton ja nousun Korisliigaan Korihaista tutun Josh Gonnerin johdolla otteluvoitoin 3-1. Tähän kauteen BC Nokia lähti kovin satsauksin, sillä jo ennestään nimivahvaa kokoonpanoa vahvistettiin kesällä kovilla Korisliiga-konkareilla. Ensin Nokialle siirtyi Kauhajoelta seitsemän vuoden Korisliigakokemuksella edelliskauden vuoden puolustuspelaajaksi valittu Henri Hirvikoski. Loppukesästä joukkoon liittyi Namika Lahdesta kymmenen vuoden Korisliigauran pelannut, kaksinkertainen aikuisten Suomen Mestari, monipuolinen Eldar Skamo, joka valittiin kaudella 2009-2010 vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi. Kovimman kaappauksen BC Nokia teki tammikuun lopulla, kun Suomi-koriksen legendoihin kuuluva, myöskin kaksinkertainen Suomen Mestari, Antti Nikkilä liittyi nokialaisten riveihin. Nikkilä voitti viime kaudella mestaruuden Tampereen Pyrinnön aloittavana sentterinä ja putosi Suomen MM-kisajoukkueesta viimeisenä pelaajana. Maajoukkuekesän jälkeen Nikkilä ripusti tossut naulaan, mutta vuoden vaihteen jälkeen veri veti takaisin kentille, tällä kertaa Tampereen naapuriin, Nokian paitaan. Nokian muut nimimiehet ovat kokenut Joni Harjula, nuori Shawn Hopkins, sekä ulkomaalaiskolmikko Nikola Jeftic, Daniel Bailey ja Jay Threatt. Lisäksi joukkueesta löytyy laajuuttaa Ville Tuomisen, Michael Myllyniemen, Aleksi Koskisen ja Henri Ventoniemen muodossa. Joukkuetta valmentaa tulisieluinen, tyylikkäästä pukeutumisesta tunnettu Oliver Vidin.

Korihait puolestaan lähti kauteen seuran oman kasvatin, entisen huippupelaajan, Jarno Nikulan johtamana, tuttujen pelaajien varaan kasatulla joukkueella, jossa jokaisella oli tarkkaan harkittu rooli. Viime kauden joukkueesta jatkoivat Niko Malinen, Jalmari Salaterä, Aleksi Peltonen ja Roope Tammi. Keskikesällä nimensä jatkosopimukseen piirsi joukkueen kapteeni Mikko Jalonen ja pari viikkoa myöhemmin saatiin kaivattu paluumuuttaja, Korihaiden kasvatti Mikael Herbert. Loppukesällä Korihait sai vielä yhteydenottoja muutamalta suomalaispelaajalta, mutta siinä vaiheessa ei haluttu enää sotkea joukkueen hyvää kemiaa. Jenkkikolmikon ensimmäiseksi palaseksi hankittiin vanha tuttu, Nigel Moore, joka teki kahden vuoden sopimuksen Korihaihin. Sentteriksi saapui Marcus Van, Mooren entinen peli- ja kämppäkaveri Islannista. Kolmikon täydensi tulokaskauttaan pelaava Adrien Coleman, joka oli yliopistourallaan tehtaillut kovia pistelukemia. Joukkue täydentyi hienoja otteita esittäneillä junioripelaajilla, joista Elias Valtonen ja Eero Lehtonen ovat murtautuneet säännölliseen rotaatioon ja Jaakko Lahti ja Valtteri Järvenpääkin ovat päässeet nauttimaan kovan harjoittelun tuloksena tulleista peliminuuteista. Kauden jo alettua tehtiin pari täsmähankintaa, kun pitkään päähän saapui yleisön lemmikiksi noussut, hurjasti taisteleva Petteri Ruutiainen ja tammikuussa Porvoosta siirtyi vielä suomalaisstatuksella pelaava, sympaattinen tarkka-ampuja Hunter Gibson. Vielä helmikuun lopulla, siirtorajan kynnyksellä toimiston puhelin pirisi pariin otteeseen, kun Korisliiga-tasoisia pelaajia tarjottiin Hai-paitaan, mutta Korihait päätti mennä kauden loppuun tällä kokoonpanolla.

Korihaiden nuorisokaarti on esittänyt koko kauden hienoja otteita (FotoMika).

Korihaiden nuorisokaarti on esittänyt koko kauden hienoja otteita (FotoMika).

Korihaiden pelaajat ovat läpi kauden kehuneet joukkueen loistavaa yhteishenkeä, joka on ollut näkyvissä kaikessa joukkueen tekemisessä, sekä monessa ottelussa, jotka joukkue on kääntänyt vaikeuksien jälkeen voitoiksi. Hyvä henki on tarttunut myös Pohitullin yleisöön, joka on elänyt vahvasti Korihaiden mukana koko kauden. Ottelusta toiseen on Pohitulliin saapunut kiitettävä määrä Korihait-faneja, huomattavasti enemmän kuin kahdella edellisellä Korisliiga-kaudella. Välierävaiheessa Pohitullin hurmos on kasvanut vielä asteen kovemmaksi, joka on johtanut mm. siihen että JKS:n valmennusjohto pyysi molemmissa peleissä erotuomareita siirtämään liian äänekkääksi käyneen rumpuryhmän kauemmaksi. Myös pääsiäisenä Järvenpäähän saapui lähes viisikymmentä Korihai-fania, joten voi sanoa että entisaikojen korishuuma on saapunut Uuteenkaupunkiin. Finaaleihin on tämän hetkisen tiedon mukaan saapumassa  kaksi bussillista nokialaisfaneja ja Korihait puolestaan järjestää fanimatkan toiseen välierään, sunnuntaina 19.4. Nokialle.

Finaalien voittoon vaaditaan kolme otteluvoittoa. Pohitullissa pelataan torstaina 16.4. ja keskiviikkona 22.4. ja Nokialla sunnuntaina 19.4. Tarvittaessa jatketaan Nokialla lauantaina 25.4. ja viimeinen mahdollinen ottelu käydään Pohitullissa tiistaina 28.4. Oman mausteensa finaaleihin tuo VeikkausTV, joka televisioi suorana lähetyksenä kolmannen, neljännen ja viidennen finaalin. Vastaavaa ei ole tapahtunut aikaisemmin divarikoriksen historiassa.

Pääsylippuja kauden huipentumaan voi hankkia Korihaiden toimistolta (Vuorikatu 11), tai Ville Vuoriselta numerosta 040-5161561 tai sähköpostilla ville.vuorinen@korihait.fi. Fanimatkalle voi myös ilmoittautua edellä mainituin keinoin, sekä ensimmäisessä finaaliottelussa. Fanimatka maksaa aikuisilta 20 euroa ja lapsilta 15 euroa.

Myös pääkatsomo on täyttynyt tällä kaudella (FotoMika).

Myös pääkatsomo on täyttynyt tällä kaudella (FotoMika).

Pohitullissa on ollut tunnelma katossa (Arttu Lehtonen)

Pohitullissa on ollut tunnelma katossa (Arttu Lehtonen)