Korihait haastoi Katajan Joensuussa, mutta siitä ei pisteitä herunut

20.03.2019

Korihait haastoi Katajan Joensuussa, mutta siitä ei pisteitä herunut

Korihaiden jenkkipelureista lepovuorossa oli tällä kertaa Stephon Jelks. Katajalta sen sijaan puuttuivat kokoonpanosta laituri Daniel Mullings sekä ex-haikala Kevin Bracy-Davis, joten se lähti peliin vain kahden yhdysvaltalaisvahvistuksen voimin.

Ottelu käynnistyi Brandon Conleyn kakkosella. Topias Palmin vastaus tähän oli kolmonen. 48 sekunnin kohdalla myös Marius van Andringa latasi kaukoheiton koriin.

Seuraavaan reiluun kahteen minuuttiin ei kumpikaan joukkue onnistunut kuin yhdessä vapaaheitossa. Ajassa 3:11 Bryan Coleman siirsi Korihait johtoon numeroin 4 − 8. Vain 30 sekuntia edellisestä auttoi joukkuettaan toisella kolmosellaan.

Kun viisi minuuttia oli tullut täyteen heitti Ilari Seppälä kolmosen, joka tasoitti peliin tilanteeseen 11 − 11. Herra Coleman kuitenkin oli päättänyt pitää hailauman johdossa ja vastasi omalla kolkillaan heti seuraavassa hyökkäyksessä.

Korihait säilyi kuskin paikalla, kun Topias Kuukkanenkin heitti kolmosen kuuden minuutin kohdalla. Topias Palmi urakoi kahdella korillaan pelin jälleen kerran tasoihin numeroissa 17 − 17. Bonusvapari vei Katajan ensimmäistä kertaa johtoon ajassa 6:40.

Vincent Simpson oli yksi Katajan pelaaja lisää, joka kuritti Korihaita kolmosella 7,5 minuutin paikkeilla. Mika Nuolivirran ja Miikka Marttisen kakkosilla ukilaiset kuitenkin ottivat taas johdon itselleen. Samuli Vanttajan heitolla isäntäjoukkue kuitenkin vei Korihaiden kannalta laadukkaan avauskympin 23 − 22.

Miikka Marttinen urakoi 18 pistettä Joensuun vieraspelissä, joka päättyi 102 − 85. Kuva: Mika Reinholm.

Toisen erän avauskori nähtiin Colemanilta. Sitä seurasi Topias Palmin kolmonen, jonka Miikka Marttinen kuittasi vierailijoiden onneksi toisessa päässä vastaavalla suorituksella. Atte Perttu kuitenkin löi lisää löylyä kiukaalle ja vei Katajan johtoon ajassa 11:24 tehdyllä kolmosella.

Nyt estradille astui Chris Jenkins, joka tasoitti pelin ja numeroihin 29 − 29 ja vei sitten kakkosellaan Korihait johtoon. Kataja pyysi aikalisän, jolta se palasi Simpsonin kolmosella ja otti johdon takaisin.

Erä jatkui tasaisena, vaikka Seppälän ja Palmin hyvillä otteilla kotijoukkue otti pelin hallintaansa. Nuolivirta teki toisen jakson viimeisen korin ja näin pitkälle tauolle päästiin vierailijoiden kannalta kohtuullisesta tilanteesta 46 − 43.

Kolmannella jaksolla Adrian Diaz pääsi kunnolla irti haiden hampaista. Ensin hän askarteli neljä vapaaheittoa korin perukoille. Tähän Mario Edwards sai vastattua kahdella pisteellä, mutta Diazin vastaus toisessa päässä oli jäätävä Simpsonin syöttämä donkki. Diazin tekikin kolmanteen neljännekseen yhteensä 16 pistettä, joka muutti pelin suunnan.

Kun Diaz teki tilanteeksi 57 − 49, näytti Kataja jo karkaavan Korihailta. Miikka Marttiselta löytyi kuitenkin kolmosässä takataskusta ja ajassa 23:13 hän toi hairyhmän taas viiden pisteen päähän.

Kun Diaz oli vienyt isännät yhdeksän pisteen johtoon, löytyi van Andringalta myös vastaukseksi kolmonen, joka kavensi eron kuuteen pisteeseen ajassa 24:42.

Löytyipä joensuulaistenkin keinovalikoimasta kolmonen 25,5 minuutin paikkeilla, jolloin kaukoheiton koriin laittoi Matias Ojala.

Erän loppupuolella Coleman, Jenkins ja Marttinen virittelivät kiriä, joka toi haikalan kuuden pisteen päähän tilanteessa 70 − 64. Pelikellossa oli tässä kohtaa jo lähes 28 minuuttia. Niin kuin usein tapahtui Topias Palmin kolmonen vei Itä-Suomen joukkueen uudelleen yhdeksän pisteen karkumatkalle.

Viimeiseen kymppiin lähdettiin koriluvuista 76 − 66. Heti neljännen erän alkuun 209-senttinen sentteri Diaz läväytti donkin koriin. Peli alkoi siltä osin olla taputeltu. Kun Ojala heitti vielä kolmosen ajassa 31:09 oli Korihaiden selkäranka murrettu ja paras yritys haudattu eron valahtaessa 15 pisteeseen.

Vaikka Korihait yritti sitkeästi roikkua pelissä mukana loppuun asti, lääkkeitä suurempaan kiriin saatika voittoon ei enää löytynyt. Yritteliäimmin Korihailta viimeisellä jaksolla taisteli Miikka Marttinen, jota Jenkins ja Coleman sekä Edwards tukivat.

Siinä missä Brandon Conleyn peliaika virhevaikeuksien johdosta jäi alle kymmeneen minuuttiin, joutui myös Marius van Andringa hylkäämään pelikentän tekniseksi merkityn viidennen virheen myötä 4,5 minuuttia ennen loppua. Topias Kuukkanen tuurasikin van Andringaa pelin viimeiset minuutit.

Kotiyleisö sai vielä kokea riemun hetkiä, kun 17-vuotias Joensuun Katajan kasvatti ja takamies Valtteri Mervola huipensi seitsemän pisteen iltapuhteensa kolmoseen pelin viimeisen minuutin puolivälissä. Peli oli Mervolan ensimmäinen Korisliigassa.

Bryan Coleman teki loppunumeroiksi 102 − 85. Vaikea vieraspeli Joensuussa ei sarjapisteitä mukaansa antanut.

Tilastollisesti kumpikin joukkue urakoi 38 pistettä kolmen sekunnin alueelta. Hyökkäyslevypalloista Korihait teki 16 ja Kataja 10 pistettä. Menetykset joensuulaiset taas hyödynsivät 15 pisteen veroisesti ja ukilaiset vain kuuden pisteen arvoisesti. Vierailijoiden penkki teki yhteensä 31 ja isäntien penkki 19 pistettä.

Keskiviikon pelit levypallot Korihait vei 32 − 39. Syötöissä Kataja oli taas parempi 27 − 19. Korihaille tuli kaksi menetystä enemmän kuin kotijoukkueelle, mutta vastaavasti vierailijat hakivat kaksi riistoa enemmän. Katajan kakkosprosentti 70 (19/27) oli armottoman kova. Korihait pääsi 51 prosentin tarkkuuteen (24/47). Lisäksi Korihaiden kolmosprosentti oli 29 (7/24) ja Katajan vastaavasti 41 (13/32).

Vaikka kaikki kahdeksan kentällä käynyttä Korihaiden pelaajaan pääsi pisteiden makuun, tehot lepäsivät kolmen kaverin harteilla. Bryan Coleman urakoi 24 pistettä ja 9 levypalloa. Miikka Marttinen teki tehot 18/4 ja Chris Jenkins 13/6. Mario Edwards teki vain neljä pistettä, mutta syötti peräti 14 kertaa.

Katajan viiden kärki oli Adrian Diaz (26/6), Topias Palmi (24/8), Matias Ojala (15/3), Ilari Seppälä (9/3/11 syöttöä) ja Vincent Simpson (9/1/syöttöä). Kaikki tilastorivit voi katsoa täältä.

Lehdistötilaisuuden juontaja totesi Korihaiden aloittaneen vahvasti ja voittaneen ensimmäisen puolikkaan levypallot 21 − 13. Hän sanoi vierailijoiden tulleen otteluun valmiina ja taistelleen, lopussa Kataja sitten nosti kytkintä ja meni menojaan. Marius van Andringa sai kapteenina kommentoida peliä ensimmäisenä:

− Eka puoliaika pelattiin ok. Alussa mentiin tuplaamaan yksi kuvio. Me tehtiin se pari kertaa hyvin. Sitten teimme paljon henkilökohtaisia virheitä puolustuksessa ja ne maksoivat aina sen kolme tai kaksi pistettä. Ekalla puoliajalla jos virheitä olisi saatu kitkettyä pois, olisimme voineet olla selkeästi johdossa. Toisella puoliajalla päästimme tuomarit pään sisään. Sitten tulee vaikeita tilanteita, kun ollaan tappioasemassa.

Korihaiden valmentaja Pedro Monteiro jatkoi siitä mihin Marius jäi:

− Alku oli meiltä hyvä ja kolmaskin jakso vielä sujui. Kun jouduimme pelaamaan virhevaikeuksissa kapealla kokoonpanolla, se rajoitti peliämme. Olemme vaikeassa tilanteessa, joten meidän täytyy olla henkisesti hyvin vahvoja. Pelimme meni rikki lopussa, enkä pitänyt siitä.

Adrian Diaz kävi vuorollaan peliä läpi:

− Aloitimme verkkaisesti ensimmäisellä puolikkaalla. Toisella puolikkaalla otimme pelin haltuun ja tämä on tulos.

Joensuulaisten käskyttäjä Juha Sten arvioi pelin antia seuraavasti:

− Tämä oli tosiaan tärkeä voitto. Meillä oli vaikeuksia sen kanssa, että Korihait vei kaikki levypallot, vaikka puolustimme ihan hyvin viidellä viittä vastaan. Puoliajalla me tajuttiin, että meiltä puuttuu urheilullisuutta eivätkä pallot tipu itsestään meidän käsiin. Kun levypalloja alettiin saada, se helpotti tietenkin peliä. Olen iloinen meidän hyökkäyspään pallon liikkeestä, meillä oli 27 syöttöä. Olen ihan tyytyväinen varsinkin voittoon.

Korihaiden vieraspelit jatkuvat perjantaina 22.3. Kouvolassa, jossa Jyri Lehtosen Kouvot testaa nykykuntonsa länsirannikon joukkueella. Peliä voi seurata suorana Elisa Viihde Sportin kautta 18:30 alkaen. Lähetys tosin käynnistyy jo kymmenen minuuttia ennen peliä.