Korihait heitti onnensa ohi

13.10.2017

Korihait heitti onnensa ohi

Ensin ne hyvät uutiset. Perjantai-illasta ei Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenalla puuttunut näyttäviä otteita, ei tunnelmaa eikä sydäntä. BC Nokian näätälauman mukana haikalan vieraaksi oli saapunut äänekäs rumpuryhmä kotifaneja kirittämään. Nähtiin nopeita hyökkäyksiä, lay-upeja ja komeita torjuntoja sekä loppuun asti jatkunut kattaus jännitystä, kun kummallekin tarjottiin voiton avaimia.

Hienosta ja tasapainoisesta ensimmäisen puoliajan pelistä ja BC Nokian väsymyksestä huolimatta, Korihait ei tarttunut voiton avaimiin riittävän lujasti ja voitto lipui sen sormista viimeisellä neljänneksellä. Sitä ennen kotijoukkue oli jo ehtinyt käydä 9 pinnan johdossa ajassa 24:34. Lukemista 57 − 48 vierailijat kuroivat eroa kiinni ja menivät johtoon neljä minuuttia myöhemmin. Tämän jälkeen Korihaille tarjoiltiin useaan helppoa heittoa korin alta, mutta ne eivät menneet sisään. Lopulta nokialaisten voitto kirjattiin 77 − 83.

 

Vaikka Korihait johti ottelua lähes 26 minuutin ajan, se ei koripallossa vielä riitä voittoon asti. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

 

Taaksepäin kelailu kannattaa, koska Korihaiden otteissa oli taas ripaus paremmasta joukkuepelaamisesta. Toivoa kentälle toi myös haastajamaajoukkueen kantaviin voimiin kuuluva ja vasta tällä viikolla Korihaihin liittynyt Marius van Andringa (8/2). Pelaamattomuus näkyi luonnollisesti miehen otteista uudessa seurassa, mutta silti tarkkakätiseltä takamieheltä nähtiin heti avausottelussa kaksi onnistunutta kolmoskaarta. Korisliigan kauden 2014 − 2015 tulokkaasta on lupa odottaa suurta apua länsirannikon liigapalloiluun.

Haikala sai otteluun lentävän aloituksen juosten itsensä johtoon heti 6 − 0, kun vain 54 sekuntia oli pelattu. Alun ehdoton hahmo oli kauden tähän mennessä parhaan puoliaikansa pelannut Juan Pattillo, joka teki kaikkiaan 23 pisteestään jo 17 ennen kuin peliä oli takana 20 minuuttia. Heittotarkkuudet olivat kohdillaan varsinkin aluksi (8/12), levypallopeli oli energistä ja ajot korille röyhkeitä. Vaikka Pattillo tehtaili tupla-tuplan (23/10), hän oli vain varjo itsestään kun pelattiin ottelun ratkaisusta.

Myös vikkelän pelintekijän Chaz Williamsin (15/3/6 syöttöä) ensimmäinen puoliaika oli toista parempi. Vaikka Williamsin pelinrakentelu ja ajoittain jo varsin tyylikäs syöttöpeli puhkoivat näätien puolustusta, unohtui Williamsilla puolestaan oma mies muutamaan otteeseen. Tällöin kellot omassa päässä kilahtivat turhan nopeasti vastustajan korin merkiksi. Tämä seikka vaikeutti virheisiinkin turvautuneen taiturin peluuttamista.

Deng Deng oli ottelun alkupuolella hurjassa blokkivireessä näyttäen, mille korkeudelle Pohitullin katto asettuukaan. Aggressiivinen korin sulkeminen johti monesti nokialaiset yrittämään kauempaa huonolla menestyksellä, joten Deng (8/9/3 blokkia) oli joukkueelle arvokas pelaaja. Pitkät ja ulottuvat kädet raapivat joukkueelle tärkeitä levypalloja, vaikka myös australialaispeluri oli lopussa alkua pehmeämpi.

Vain Sean O’Brien (15/5/3 syöttöä) esiintyi nousujohteisesti kirjaten tehonsa suuremmiksi osaksi toisella puolikkaalla. Kaiken kaikkiaan vaikutti siltä, että jenkkiosastolla olisi loppunut kunto kesken, eikä kovaa liigatempoa jaksettu ylläpitää koko ottelun ajan. Joka tapauksessa jonkinlaista huolestuttaa ailahtelua pelivireessä oli havaittavissa.

Korihailta pisteitä sarakkeisiin kirjautti seitsemän kaveria, joista kunniamaininnan ansaitsee myös hyvin taistellut kapteeni ja puolustuksen lukko Justus Kilpinen (6/4/2 syöttöä). Vaikka nokialaisten tanskalainen takamies Thomas Laerke ei pelannut, vierailta pisteidenteossa onnistui yhdeksän pelaajaa, joiden joukossa olivat ex-Korihait Nicolai Andersen (2/1) ja Aapeli Alanen (10/3).

Vierailijoiden ratkaisijat olivat alussa hurjaa tahtia koreja tehnyt kova kotimainen juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Daniel Dolenc (17/4) sekä jenkkiryhmän täsmäaseet Leyton Hammonds (12/6) ja loppua kohden kohentanut Vincent Council (21/3/4 syöttöä).

Kapteeni Henri Hirvikoski (6/2)piti ensimmäistä vierasvoittoa arvokkaana työvoittona. Van Andringa korosti intoa palata kentille pelitauon jälkeen. Hän suhtautui lehdistötilaisuudessa varsin kriittisesti omaan peliinsä. Korihaiden pahimmaksi heikkoudeksi hän nimesi levypallopelaamiseen, voittivathan näädät senkin tilaston 36 − 47. Ottelutilastot löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

BC Nokian valmentaja Ville Tuominen kiteytti matsin annin näillä sanoin:

− Peli oli juuri niin hankalaa kuin saattoi olettaa. On pakko sanoa, että varsinkin ensimmäisellä puoliajalla Korihait oli parempi kuin mitä olen otteluvideoista nähnyt. Intensiteetin ja tempon puolesta tämä oli heille paras puoliaika. He olivat aluksi oikeasti aika hyviä ja me oltiin ihmeissämme sen kanssa. Joukkueeni taisteli väsyneenä, isolla sydämellä lopulta ohi. Tuntui, että toisella puoliajalla saimme kontrollin peliin. He juoksivat hyvin kenttää, minusta tämä oli heiltä hyvä peli.

Tuominen ei ollut lainkaan tyytyväinen joukkueensa vapaaheittoihin eikä kolmospeliin, vaikka varsinkin kolmospelissä Korihait oli vielä nokialaisiakin huonompi (heitot 5/26). Jarno Nikula korosti myös ensimmäisen puoliajan onnistumista ja valmiutta, mutta samalla hän surkutteli ratkaisuhetkien ohiheittoja.

− Taidamme olla sarjan hännänhuippu puolustuslevypalloissa. Se on sellainen teema, joka meidän pitää saada paljon paremmaksi.

− Juuri siinä ratkaisuvaiheessa hyvästä puolustuksesta huolimatta annoimme vastustajalle mahdollisuuden yrittää koria useamman kerran. Se yleensä päättyi joko virheeseen tai koriin tai koriin ja virheeseen.

Uutta pelaajavärväystä Nikula tervehti ilolla:

− Nuori, mutta meidän joukkueeseen kokenut kaveri.

Seuraavaksi Korihailla on vuorossa vieraspeli Kobrien luona Lapualla keskiviikkona 18.10. Ottelua voi seurata Fanseatin kautta suorana klo 18:30 alkaen. Seuraava kotiottelu ei odota sekään itseään turhan kauan, koska tositoimiin päästään jo tulevana perjantaina 20.10, jolloin vastaan astelee perinteinen arkkivihollinen KTP niin ikään kello 18:30 alkavassa pelissä. Silloin Pohitullin lehtereille toivotaan taas sekä vanhoja että uusia koripallon ystäviä, jotka laittavat kättä yhteen kotijoukkueen puolesta.