Korihait hiosti Pyrintöä loppuun saakka

14.11.2018

Korihait hiosti Pyrintöä loppuun saakka

Illan peli rakasta Tampereen Pyrintöä vastaan alkoi Marius van Andringan kolmosella. Toisessakin päässä kilahti heti perään viime kauden haikapteenin Justus Kilpisen lay-up.

Kolmannella minuutilla marssittiin tasatahtiin. Ajassa 5:41 nähtiin Stephon Jelksin hyppyheitto, joka tasoitti pelin numeroihin 13 − 13. Hetkeä myöhemmin Mika Nuolivirta vei hait myös johtoon.

Päältä yhdeksän minuutin Kenneth Manigault kävi korinteossa donkkaamalla ja hetkeä myöhemmin laittoi toisen riiston jälkeisen tilanteen sisään Antero Lehdon syöttämänä alley-oopina. Näin Pyrintö voitti avausneljänneksen 17 − 23.

Pyrintö oli marraskuun illassa lopulta parempi 96 − 102, vaikka Korihait ei luovuttanut sarjapisteitä taistelutta kauden kymmenennessä pelissä. Kuva: Vilma Sappinen.

Pyrinnön varsinainen show alkoi sekunti ennen 11. minuuttia. Ensin Osku Heinonen pommitti kolmosen, sitten vuorossa oli ex-hai Kilpinen ja sitten sekunti ennen 12. minuuttia aikanaan myös Korihaissa pelannut Lehto tiputteli kolmosen.  Kun vielä Osku Heinonen kävi hautaamassa yhden kaukoheiton lisää meni 102 sekunnin jakso Pyrinnölle kirkkaasti 12 − 0. Nyt haileiri laittoi kokoon kriisipalaverin aikalisällä.

Se ei auttanut korintekoon eikä liioin puolustukseen. Seuraavakin pyrähdys meni Pyrinnölle Jaylon Taten vapaaheitoin ja Kevin Johnson Juniorin kolmosen turvin. Kun Tate kävi vetämässä vielä yhden lay-upin koriin ajassa 14:44 oltiin synkissä lukemissa 19 − 42.

Korihait ei ollut pystynyt vastaamaan vierailijoiden 19 − 0 -runiin yli neljään minuuttiin. Vasta vähän ennen 15. minuuttia van Andringa avasi korihanat uudelleen.

Parhaiten jakson aikana kampoihin laittoi Jelks, jolta nähtiin kaksi kakkosta ja kolmonen. Nuolivirta taas näytti hyvää tekemistä puolustuksessa torjumalla Manigaultin lay-upin. Hyökkäyksessä Nuolivirta upotti kakkosen ja kaksi vapaaheittoa.

Kovin kaivatulle puoliajan tauolle lähdettiin lukemista 34 − 52. Tässä vaiheessa peliä Pyrintö oli levypalloissa parempi 15 −23. Kakkoset vierailijoilta olivat sujuneet tässä kohtaa lähes 70 prosentin tarkkuudella (16/23) ja kolmoset 50 prosentin tarkkuudella (6/12), joka kertoo heidän päässeen haluamiinsa heittopaikkoihin.

Emil Djeen toi kaivattua energiaa kolmannelle jaksolle, jonka ensimmäiset pisteet tulivat hänen kolmosestaan. Neljänneksen kolmanteen minuuttiin nähtiin onnistuneet kaukoheitot myös van Andringalta ja Mario Edwardsilta.

Koripallo on tunnetusti runien eli pyrähdysten tai rynnistysten peli. Korihait saikin oman 7 − 0-rypistyksensä 83 sekuntiin. Näin ollen Miikka Marttisen syöttämä tilanne päättyi van Andringan isoon kolmoseen, jonka jälkeen ajassa 24:58 oltiin jo lupaavassa tilanteessa 52 − 61.

Pyrintö ei kuitenkaan lannistunut ja vastamyrkkyä haiden yrityksille tarjoiltiin etenkin Eron Harrisin ja Jaylon Taten kolmosilla. Pisteiden valossa parasta neljännestään pelasi Korihaista myös Brandon Conley. Tästä huolimatta Lehdon kolmosen jälkeen lähdettiin päätöskymppiin numeroista 63 − 76.

Niin ikään entiseksi haikalaksi voidaan tituleerata Petri Heinosta, jonka kaksi koria auttoivat Pyrintöä karistelemaan Korihait kannoiltaan. Taistelussa ottelun voittajasta isäntiä ei auttanut myöskään Harrisin kolmonen.

Stephon Jelks viritteli vielä uutta kirivaihetta kolmosellaan ajassa 34:25. Eroa tässä kohtaa oli vielä 15 pistettä väärään suuntaan.

Myös Edwardsin kori ja bonusvapari auttoivat haipaitaa. Vuorollaan vapareita, kakkosia ja kolmosia viskonnut Jelks oli Korihaiden virkein viimeisen jakson ritari. Valitettavasti mistään joukkuepelin hienouksista korit eivät useinkaan syntyneet, vaan ne tulivat voitetuista yksi vastaan yksi -tilanteista, jotka päätettiin hyviin yksilösuorituksiin. Asenne Jelksillä oli kohdillaan, täältä löytyy näytettä Korihaiden YouTube-kanavan puolelta. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi vaisun pelin pelanneesta ja pisteettä jääneestä Bryan Colemanista.

Emil Djeenin kaksi vapaaheittoa ja kaksi kakkosta toivat Korihait lukemiin 91 − 100 ajassa 38:58. Sinetiksi ottelulle Jelks toi joukkueelleen vielä yhden kolmosen ja yhden kakkosen Djeenin syötöstä. Aika vain loppui kesken ja lopputulokseksi jäi 96 − 102 vierailijoiden eduksi.

Tilastojen kertoman mukaan Korihait sai kolmen sekunnin alueelta tavanomaista enemmän pisteitä, jopa 50. Pyrintö sai haalittua sieltä kuitenkin kahdeksan pistettä enemmän. Nopeissa hyökkäyksissäkin tilanne tasoittui toisella puolikkaalla. 20 minuutin jälkeen Pyrinnöllä oli jo 17 nopeiden vastahyökkäyksien pistettä, kun taas Korihait ei päässyt juoksemaan kenttää kuin kolmen pisteen verran. Lopulta tilanne tasoittui numeroihin 12 − 19.

Levypalloissakin oli suhteellisen tasaista, kumpikin sai niitä yli 30 kappaletta. Menetyksiin ei suurissa määrin sorruttu, vaikka vierailijat menettivätkin pallon muutaman kerran vähemmän ja hakivat muutaman riiston enemmän. Syöttötilastossa Pyrintö oli 12 yksikköä parempi 29 − 17.

Avauspuolikkaalla Korihaiden kakkoset putosivat vain 48 prosentin tarkkuudella. Lopulta päästiin kuitenkin 62 prosenttiin. Pyrintö taas oli liikkeellä 68 prosentin tarkkuudella. Ehkäpä merkittävin ero nähtiinkin kolmosissa. Niissä tamperelaiset olivat tutun hyviä (12/26), kun ukilaisten saldo ei ollut niin hyvä (9/30). Mainittakoon, että Pyrintö oli tänään vapareissaan tosi huono (2/7) ja Korihait erittäin hyvä (17/19).

Korihaiden paras viisikko päivän pelissä oli mallia Stephon Jelks (31/5), Marius van Andringa (18/4), Mario Edwards (16/2/3 syöttöä), Emil Djeen (11/3/6 syöttöä) ja Brandon Conley (10/1). Pirteästi pelasi myös Mika Nuolivirta (6/4), vaikka kolmoset eivät tänään tippuneetkaan.

Pyrinnön viiden kärki oli Jaylon Tate (26/4), Kenneth Manigault (16/4/4 syöttöä), Antero Lehto (16/4/6 syöttöä), Justus Kilpinen (13/3/6 syöttöä) ja Petri Heinonen (10/3). Kevin Johnson Junior kävi lähellä tupla-tuplaa (9/11). Tilastoja voi vilkaista tästä.

Korihaiden entinen kapteeni Justus ”Jusu” Kilpinen sai aloittaa lehdistötilaisuuden:

− Oli erittäin kiva tulla takaisin, oli lämmin vastaanotto ja lämmitti mieltä, kun yleisö antoi aplodit. Iso kiitos siitä. Viime kaudella tässä samassa matsissa olin tuolla puolella ja velipoika tällä puolella, kun kotijoukkue oli parempi. Tämä ei ole helppo paikka vierasjoukkueelle pelata, joten olen tyytyväinen kun voitettiin.

Marius van Andringa kertoi näkemyksensä ottelun ratkaisuista:

− Meidän pelisuunnitelma oli selvä. Me koitettiin rikkoa heidän peliään. Pyrintö on tällä hetkellä tilastollisesti liigan paras hyökkäysjoukkue, silloin kun he pääsevät juoksemaan settejään. Tokalla puoliajalla juostiin hyviä settejä, jotka toimivat. Me lähdettiin hosumaan viisi minuuttia ennen loppua. Jos meillä olisi ollut vähän malttia puolustaa, meillä olisi ollut ehkä mahdollisuus voittaa tämä matsi.

Tamperelaisten valmentaja Sami Toiviainen kertoi joukkueensa tunnelmista:

− Puoliajalla puhuttiin tietyt asiat, mitä pitää parantaa. Oli hupaisaa siinä yhdessä kohtaa, kun tuli neljä tai viisi and one -koria, kun me mentiin rikkomaan silloin kun oli tyhmä rikkoa enää. Ei ollut missään vaiheessa kuitenkaan sellainen olo, että peli luisuisi pois, vaikka Korihait tuli ja pelasi hyvin. Ekalla puoliajalla oli paljon hyviä juttuja. Toisella puoliajalla lähdettiin hurlumheihin mukaan. Alkuperäisessä suunnitelmassa piti kontrolloida pelin tempoa ja tapahtumia.

Damion Dantzler käytti puheenvuoronsa viitaten tuttuun ailahteluun:

− Meidän pitää oppia pelaamaan koko peli. Yrittämisen taso on välillä korkealla ja välillä se on matalalla. Ensimmäinen puolikas oli hirveä, toinen puolikas oli loistava.

Parhaat palat keskiviikkoillan pelistä voi vilkaista tästä koosteesta:

Korihait kohtaa tulevana perjantaina 16. päivänä marraskuuta paikallisvastustajaksi laskettavan Salon Vilppaan. Huonosti ei ole salolaisjoukkue tätäkään kautta avannut, sillä se on hankkinut tähän mennessä yhdeksän voittoa kaikkiaan kymmenestä pelistä. Kauden tähän mennessä haastavinta vieraspeliä voi seurata suorana Elisa Viihde Sportin kautta 18:30 alkaen.