Korihait lumosi Kobrat − kauden ensimmäinen vierasvoitto Lapualta

18.10.2017

Korihait lumosi Kobrat − kauden ensimmäinen vierasvoitto Lapualta

Lapuan urheilutalon illassa oli heti nähtävissä, että keltaisen pipon ja siviilivaatteet päälleen pukenut Mikael Herbert ei ollut pelikuntoinen. Tämä ei kuitenkaan Korihaita hidastanut, vaan vierailijat aloittivat pelin juoksemalla korkealta ja kovaa. Vaikka Kobrat pystyivät hidastamaan vieraitaan kolmannella neljänneksellä, Korihait eivät luovuttaneet ja siitä tuloksena kirjattiin voitto lukemin 91 − 99.

Ensimmäinen vierasvoitto on tosiasia, johon vaadittiin koko joukkueen onnistumista. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Ensimmäisen lähes kolmeminuuttisen jälkeen numeroissa 10 − 4 haikalan petovietti heräsi. Vain parikymmentä sekuntia myöhemmin kun peliä oli ehditty pelata 3:11, Juan Pattillon donkki sytytti vierasjoukkueen. Heti perään nähtiin toinen Pattillon kori ja Sulosen ajo. 32 sekunnin jakso meni Korihaille 6 − 0 ja se hivuttautui pisteen päähän Kobrista, jotka olivat pakotettuja aikalisään. Ensimmäinen neljännes kirjattiin Korihaille 21 − 24.

Järjestäytyneintä joukkuepelaamista ei alussa juuri nähty, mutta komeita yksilösuorituksia sitäkin enemmän. Korihait hallitsi ottelua juoksemalla mielin määrin nopeita hyökkäyksiä, joista syntyi helppoja koreja ennen kaikkea Pattillon, Deng Dengin ja Justus Kilpisen toimesta. Puolustuksessa oli paikoin paljonkin toivomisen varaa, mutta pelin herrasta ei ollut epäilystä, sillä niin hienolla asenteella haikalat kentällä levypallojen ja muiden irtopallojen perässä uivat. Korin alustoja hallitsemalla Korihait voitti itselleen jatkuvasti nopeiden hyökkäysten edun.

Toisen neljänneksen Korihait aloitti lujaa. Ensin Deng donkkasi pallon koriin Marius van Andringan syötöstä ja sitten heti seuraavassa hyökkäyksessä Chaz Williamsin syötöstä.  Korihait karkasi johtoon 21 − 28. Seuraavaksi olikin jo van Andringan vuoro kurittaa vastustajaa kolmosella. Ennen kuin 13 minuuttia peliä oli takana valmennuskaksikko teki taktisesti oikean päätöksen kutsuttuaan joukkueen aikalisälle. Näin ennaltaehkäistiin edellisessä kotipelissä sattunut ennenaikainen väsymys ja saatiin pidettyä pelin tempo korkealla.

Deng raatoi kentällä levypallopelissä, mutta nähtiinpä häneltä myös tyylikkäät syötöt sekä Eero Lehtosen että Kilpisen lay-upeihin. Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin iso liuta tyylikkäitä donkkeja puolin ja toisin todellisessa hurlumhein hengessä. Donkkitaitojaan esittelivät sekä Deng että Pattillo kuin myös Kobrien Terence Jennings (16/6), joka oli kotijoukkueen alkupuoliskon onnistuja. Jennings sai neljännen virheensä 36 sekuntia ennen puoliaikaa, joten hänen peliaikansa jäi ottelussa kymmenen minuuttia tavanomaista pienemmäksi. Viidennen virheensä hän sai vajaat neljä minuuttia ennen ottelun loppua.

Korihait teki ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella ensimmäisellä puolikkaalla yli 50 pistettä. Puoliaikaa vietettiin numeroissa 43 − 54. Transition-pelin sujuvuus pohjasi Korihaiden paremmuuteen levypalloissa ( 17 − 24). Pattillo oli tehnyt jo pelin puolivälissä 15 ja Kilpinen 14 pistettä. Vaikka Korihaiden avauspuolikkaan vapaaheittojen ja kolmosten onnistumisprosentissa ei ollut erityistä kehuttavaa, kakkoset saatiin alussa sisään 66 prosenttisesti (20/30).

Lapua tuli toiselle puoliajalle puolustukseen panostaen, mutta ero pysyi pitkään läpi kolmannen neljänneksen 11 pisteen tuntumassa. Tänään upeasti entistä kotiseuraansa vastaan esiintyneen van Andringan vapaaheittojen jälkeen ero lapualaisiin ehti käydä parhaimmillaan jo 13 pisteessä ajassa 25:43.

Toisen puoliajan hahmojen Christopher Ortizin (16/7) ja Maurice Creekin (25/9) sekä Lucas Woodhousen (23/7/5 syöttöä)  turvin Lapua otti itselleen alle minuutin kirijakson 7 − 0. Samaan aikaan Lapua alkoi myös napsia toistuvasti levypallot omiin näppeihinsä. Korihait oli pakotettu aikalisälle, kun ottelua oli pelaamatta reilut 13 minuuttia.

Toisella puolikkaalla Lapua onnistui saamaan Korihaiden pelistä vauhdin ja tilan pois, pakottaen joukkueen nopeiden juoksemisen sijaan hyppyheittojoukkueeksi. Lapua sai myös kolmospelinsä uomiinsa juuri oikeaan aikaan, kun kamppailtiin ottelun voitosta.

Tärkeänä Korihaiden herättelijänä toimi ajassa 28:03 ison kolmosen pussittanut van Andringa, joka laittoi vielä sisään myös tilanteesta saadun bonusheiton yltäen näin neljään pisteeseen. Peli jatkui kuitenkin tasaisena, ehdittiinpä siinä käydä myös tasatilanteessa 83 − 83, ennen kuin 34 minuuttia tuli täyteen. Oli aika tuumia pelikuvioita aikalisällä. Korihait ei kuitenkaan suostunut missään vaiheessa luovuttamaan johtoa lapualaiselle käärmelaumalle.

Hyvin peliin mukaan syttynyt lapualaisyleisö hiljeni kun Deng Deng heitti nurkasta sisään ison kolmosen reilut viisi minuuttia ennen loppua. Korihait sai itselleen kolmen pisteen johdon. Kun vielä van Andringa onnistui pitkässä kakkosessaan ja Kilpinen hyökkäyslevypallosta tehdyssä korinalusnostossaan, johto kasvoi  7 pisteeseen. Kun peliaikaa oli jäljellä 3:13 oli Kobrien vuoro miettiä peliään aikalisällä.

Pelastusta kotijoukkueelle ei enää armottomien vierailijoiden vauhdissa ollut tarjolla. Williams laittoi vielä sisään kaksi vaparia, kun aikalisästä oli kulunut toista minuuttia. Deng ratkaisi ottelun lopullisesti eväkalojen eduksi alle 90 sekuntia ennen loppua pussittaen arvokkaan kolmosen, joka vei Korihait johtoon 85 − 95. Kauden ensimmäinen ja siksi niin tärkeä vierasvoitto sinetöitiin Pohjanmaalla Korihaille lukemin 91 − 99.

Jos lapualaisten jenkkiosasto onnistuikin hyvin, Korihailta onnistujia löytyi vielä enemmän, ainakin kuusi kappaletta. Vaikka Sean O’Brien (8/6) pelasi pisteiden valossa heikoimman liigaottelunsa oli hänen plus-miinustilastonsa joukkueen viidenneksi paras ja parempi kuin kellään vastustajan riveistä. Neljä pelaajaa oli selvästi yli muiden: kovaa korille mennyt Pattillo (22/5), tupla-tuplaan yltänyt Deng (20/13/3 torjuntaa), hyvin tarkasti heittänyt kapteeni Kilpinen (19/5) ja tehoindeksinsä Nokia-peliin verrattuna seitsenkertaistanut van Andringa (15/2/2 syöttöä). Williams riisti van Andringan tavoin kahdesti ja teki hyvän pelinjohdon ohella tehot 11/1/3 syöttöä. Tilastoihin pääsee käsiksi täältä.

Deng kiteytti lehdistötilaisuudessa ottelun annin ytimekkäästi:

− Pelasimme parhaan pelimme. Olimme valmiita pelaamaan.

Lapuan Woodhouse näki ratkaisuksi puolustuspään heikkoudet:

− Onnistuimme pisteidenteossa, mutta meidän pitää saada enemmän puolustuspään stoppeja voittaaksemme otteluita.

Valmentaja Jarno Nikula oli silminnähden tyytyväinen joukkueensa peliin, josta löytyy edelleen paljon kehitettävää:

− Onnistuimme ensimmäisellä puoliajalla erittäinkin hyvin. Monesti olimme jo karkaamassa. On asioita, joita pitää parantaa, ettei olisi liian kova hätä. Pojat hoitivat lopun hyvin kotiin. Toteutettiin sitä, mistä oli sovittu. Puolustuksen kanssa on tekemistä, minkä näkee tuloksesta. Pitää olla tyytyväinen, voitto on aina kiven takana. Voitimme tänään ensimmäistä kertaa levypallot.

Kobrien päävalmentaja Lars Ekström ei ollut tyytyväinen suojattiensa peli-ilmeeseen, mutta antoi tunnustusta Korihaille:

− Uusikaupunki pelasi valtavan hyvää, nopeaa hyökkäystä alussa. Me oltiin ihan shokissa siitä. Ehkä olimme liian mukavuudenhaluisia koko ensimmäisen puoliajan. Tämä oli katkera tappio, koska lähdemme voittamaan näitä otteluita ja pelaamaan paremmin.

Nyt saavutetulla voitolla Korihait nousi sarjataulukon seitsemänneksi tasapisteisiin Katajan ja Kauhajoen kanssa.

Tätä herkkua, nimittäin koripalloa on tarjolla kotiyleisön edessä jo heti perjantaina 20. päivä klo 18:30 alkaen, tosin ottelun ilmapiiristä pääsee nauttimaan jo klo 18:00 alkaen. Pohitulliin Korihaiden taistelutahtoa testaamaan tulee tällä kertaa vanha rakas kilpakumppani KTP Kotkasta.