Korihait puristi pakkovoiton Kobrista

17.01.2019

Korihait puristi pakkovoiton Kobrista

Kauden viides voitto on tosiasia ja se tuli häntäpään kilpailijasta Lapuan Kobrista niukimmalla mahdollisella erolla.

Epävarmasta terveystilanteesta kärsinyt Korihait lähti otteluun peluuttaen seitsemää kaveria, mutta kovin paljon parempi ei ollut vierailijoiden tilanne kun sekään ei ottelussa lopulta käyttänyt kuin seitsemää pelaajaa. Kotijoukkueen sairaslistalla olivat nyt muun muassa Stephon Jelks ja Mika Nuolivirta, Lapualta sen sijaan puuttui Jussi Turja. Hänen veljensä Ville Turja taas hoitaa nykyisin valmennuspuolta eikä pelannut. Kumpikin joukkue sai kuitenkin jalkeille neljä yhdysvaltalaispeluria.

Avausneljänneksen voi lyhykäisyydessään kiteyttää Brandon Conleyn näytökseksi. Hän donkkasi, torjui, heitti, haki levypalloja ja kääntyili tarkasti koria kohden kantaen lähes yksin kaiken vastuun joukkueensa pisteistä. Conley urakoi 13 pistettä ja Mario Edwards yhden, näin isännät ottivat ekasta kympistä takkiin 14 − 22.

Lapualaisten tekemisessä oli käytössä hieman monipuolisempi hyökkäysarsenaali, josta kertovat muun muassa Peetu Drockilan ja Panu Peltokankaan kolmoset sekä Zane Watermanin hyvät suoritukset.

Brandon Conley oli Korihaiden taistelun ilmentymä keskiviikon tärkeässä kotipelissä, joka päättyi tiukkaan voittoon 79 − 78. Kuvat: Päivi Sappinen & Mika Reinholm.

Toisenkin erän kingi Conley käynnisti blokaten Khalil Smallin. Pian myös Chris Jenkins ja Bryan Coleman pääsivät pisteidenteon makuun hyppyheitoillaan.

Korihait hinautui tasoihin ajassa 12:29, kun tänään onneksi pelikuntoinen Mario Edwards toi petokalat tasoihin 22 − 22. Laituri Larry Andersonin virkeä kahdeksan sekunnin vaihe, johon mahtui kolmonen ja kakkonen veivät vieraat kuitenkin uudestaan viiden pisteen karkumatkalle yhdessä silmänräpäyksessä. Korihait sai edelleen taaperrella Kobrien kintereillä. Tilannetta ei parantanut sentteri Watermanin Andersonin syötöstä koriin nuijima donkki, jonka jälkeen hailauma turvautui aikalisään.

Marius van Andringan kolmonen päältä 17 minuutin valoi uutta toivoa joukkueeseen. Kuitenkin Andersonin kolmoskaarella ja Jaron Hopkinsin donkilla vierailijat pitivät johtonsa. Pitkälle tauolle mentiin numeroista 36 − 40.

Anderson jatkoi komeaa peliään ja syötteli kolmannen erän alkuun Hopkinsille alley-oopin. Korihait oli kuitenkin päättänyt voittaa kolmannen jakson, josta osoituksena Marius linkosi ison kolmosen ennen kuin 21 minuuttia tuli täyteen.

Smallin vikkelillä koreilla pohjanmaalaiset pysyivät edelleen edellä, vaikka puolestaan Edwardsin kolmonen toi eron neljään pisteeseen.

Maestro Topias Kuukkanen astui lauteille ja ottelun suunta vaihtui. Nyt alettiin pelata niin sanotusti oikeaan päätyyn. Ajassa 27:01 nähty Kuukkasen kolmonen kavensi lukemiksi 49 − 53. Miikka Marttisen harvinainen donkki hetkeä myöhemmin ryhditti kiriä ja Korihait oli hiipinyt vastustajan iholle, vaikka Small jatkoikin hurjaa koritehtailuun, jonka saldona hän teki kaikkiaan 11 pistettä kolmanteen jaksoon.

Kaukoheittojen jyvä alkoi löytymään toden teolla, kun samaisen 28. minuutin sisään sekä Jenkins että Kuukkanen linkosivat kolmoset mieheen. Kun Korihait nyt siirtyi pisteen johtoon, oli se päättänyt olla enää luopumatta pelistä. Vikaan kymppiin lähdettiin tilanteesta 59 − 58.

Mikä parasta päätösneljännes käynnistyi herra Kuukkasen kovalla ja kylmäpäisellä kolmosella. Myös Edwardsin hyvät hyökkäyspään ratkaisut siivittivät hailauman kuuden pisteen karkumatkalle.

Johto jatkui samankaltaisena ensimmäiset minuutit. Kuitenkin jo 34. minuutin aluksi Waterman toi lapualaiset kolmen pisteen iskuetäisyydelle. Niukkakorisessa jakson puolivälissä apua kotijoukkueelle toivat jopa Jenkinsin ja Colemanin vaparit, vaikka kumpikin sai niistä vain toisen sisään.

Smallin kolmen pisteen suoritus lay-upin ja bonusheiton muodossa toivat vierailijat jo jännittävästi kahden pisteen päähän ennen kuin 36. minuutti tuli pelattua loppuun. Takamies Peetu Drockilan kylmäpäinen kolmonen laittoi Kobrat uudestaan kuskin paikalle ajassa 37:20. Elettiin tilanteessa 72 − 73.

Hermonsa kurissa piti ansiokkaasti myös Bryan Coleman, jonka lay-up taivutti Korihait uudelleen johtoon. Päälle puhallettu vapari tuli sekin säkitettyä oikealla hetkellä.

Larry Andersonin hermot eivät sen sijaan pitäneet pintaansa parhaalla mahdollisella tavalla. Neljästä puhalletusta vapaaheitosta vain yksi onnistui. Siinä nähtiin ottelun ratkaisu, kun Super Mario Edwards teki hyppyheitollaan eron kolmeen vajaat 1,5 minuuttien ennen peliajan loppua.

Anderson ja Small kylläkin tekivät vielä kumpikin korin, mutta se ei auttanut koska kapteeni myös laatua super eli Marius van Andringa teki kummastakin vapaaheitostaan korin. Andersonin menetyksen ja Peltokankaan torjunnan kautta päädyttiin vielä siihen kuuluisaan ratkaisuheittoon, jonka paljon vastuuta illan pelissä kantanut Larry Anderson laittoi rautojen kautta ohi.

Korihait oli voittanut 79 − 78, joka johti riemun repeämiseen niin pelaajissa kuin yleisössä. Voitto kotona tuli samalla pistelukemalla kuin edellisen pelin tappio Helsingissä. Nytkään ei nähty maailman kauneinta koripalloa, mutta lähes selkä seinää vasten pelannut haiparvi näytti tahtonsa lujuuden ja voittamisen taitonsa juuri tärkeimmässä pelissä. Nyt kauden lopun sarjakarsintojen välttäminen on yhden niin sanotun neljän pisteen voiton verran lähempänä. Edellinen voitto saatiin Kaarinan Ura Basketista 22.12.2018.

Vuoden ensimmäisen voiton takaa löytyvät suhteellisen tasaiset tilastot, vaikka levypallot vierailijat voittivatkin 36 − 46. Syötöt menivät tasan ja heittopeli oli samojen prosenttiyksiköiden liepeillä kakkosissa ja kolmosissa. Kumpikin joukkue upotti 22 kakkosta. Korihait teki kaksi kolmosta enemmän, mutta Lapua sai vapaaheitoista enemmän pinnoja. Mitä tulee menetyksiin, riistoihin ja blokkeihin, niin nämä tilastot kääntyivät myös Korihaiden eduksi. Jenkkipelureiden pistekertymä oli tällä kertaa ukilaisten eduksi 58 − 51.

Korihaiden kaksinumeroisiin pisteisiin yltänyt tehonelikko tammikuun keskiviikkoillassa oli mallia Brandon Conley (18/8/3 torjuntaa), Mario Edwards (16/3/4 syöttöä), Chris Jenkins (14/6/3 riistoa) ja Bryan Coleman (10/8). Topias Kuukkanen urakoi 9 pistettä ja Marius van Andringa 8.

Lapualaisten tehot lepäsivät myös jenkkinelikon käsissä. Parhaiten onnistui Khalil Small (22/9/4 syöttöä/3 riistoa) ja hänen esimerkkiään parhaiten seurasi Larry Anderson (20/9/7 syöttöä), vaikka hänen iltaansa synkensivät kuusi menetystä. Zane Waterman teki tupla-tuplaan oikeuttavat tehot 10/11. Myös Jaron Hopkins ja Panu Peltokangas tekivät kumpikin yhdeksän pistettä. Tarkemmin tilastoja voi silmäillä täällä.

Larry Anderson aloitti lehdistötilaisuuden:

− Joukkueena pelasimme todella kovaa. Loppua kohden meille tuli pari lipsahdusta puolustuksen vaihdoissa. Virheet kommunikaatiossa johtuivat todennäköisesti siitä, että olimme väsyneitä. Pari viimeistä minuuttia käänsi pelin. Me väsyimme ja jätimme heidän heittäjänsä vapaiksi.

Brandon Conley jatkoi siitä, mihin naapurijoukkueen pelikaveri kuvauksensa jätti:

− Pelasimme kohtalaisen joukkuepelin ja pysyimme hyvin yhdessä. Aloitimme aikamoisen huonosti ja meillä oli vaikeuksia laittaa palloa sisään. Toisella jaksolla saimme pelin kasaan. Taistelimme puolustuksessa ja saimme tästä kovan voiton. Topias tärkeät kolmoset olivat pelin käännepiste meille. Ne antoivat meille sen kipinän, joka toi meidät tänään sisään peliin.

Kobrien komentaja Ville Turja ei nähnyt ottelussa erityistä käännekohtaa:

− Peli oli juuri sellaista kuin ajattelin sen olevankin. Molemmat haluavat tietenkin voittaa nämä pelit. Molemmat ovat taas vajonneet häntäpäähän loukkaantumisten ja kaikkien turbulenssien takia. Ottelun ratkaisi mielestäni se, että heitimme 12 vapaaheittoa ohi. Ei siinä mitään käännekohtaa voi olla, jos saa voittoheiton ja pisteellä häviää. Se oli ihan vapaa heitto meidän kokeneimmalle kaverille, joka on laittanut paljon noita sisään. Topias veti muutaman tosi kovan kolkin sisään, mikä antoi Korihaille sen että he pysyivät pienessä johdossa.

− Meillä on ollut parempiakin pelejä, mutta en tiedä olemmeko missään pelissä taistelleet näin kovaa ikinä. 31 vaparia kertoo siitä, miten lujaa mentiin korille. Saimme myös 16 hyökkäyslevyriä. Kyllä se kertoo siitä aggressiivisuudesta. Korihait on siitä ikävä joukkue, että he vaihtelevat mies- ja paikkapuolustusta. Se saattaa sekoittaa jonkun verran joukkueita. Korihait rytmittää hyvin peliä. Pitää koko ajan ajatella, mikä siellä on vastassa.

Ukilaisluotsi Damion Dantzler sai vuoronsa kertoa pelin tapahtumista:

− Kumpikin joukkue taisteli todella kovaa. Olemme kummatkin samassa asemassa. Meillä on kolme loukkaantumista, joista yritämme päästä yli. Tämän voiton saaminen tuntuu hyvältä. Kaverit ovat yrittäneet parantaa niillä osa-alueilla, joista valitan jatkuvasti. Suurin käännekohta pelissä olivat Topiaksen isot kolmoset. Se sai meidät rentoutumaan hyökkäyksessä. Kunhan toivumme loukkaantumisista, voimme tarjota paremman show’n faneillemme Uudessakaupungissa.

Pelin parhaat palaat voi kerrata tältä videolta:

Seuraavaksi Korihaiden evä heilahtaa niin ikään pohjanmaalaista joukkuetta eli Kauhajoen Karhua vastaan tulevana lauantaina 19.1. Kotipeli alkaa tuttuun tapaan Pohitullin korispyhäkössä 17:00.