Korihait saatteli itsensä kelpo-ottein kesälomalle Katajan vieraana Joensuussa

6.04.2018

Korihait saatteli itsensä kelpo-ottein kesälomalle Katajan vieraana Joensuussa

Viimeistä kertaa nykyisellä kokoonpanolla kentällä käynyt Korihaiden joukkue antoi runkosarjan 40. ja viimeisessä ottelussa oivan työnäytteen, kun se taisteli itsensä mukaan peliin uudelleen kolmannella jaksolla, haastaen Pohjois-Karjalan ja Suomen hallitsevan mestarin Katajan tosissaan.

Illan aikana Korihaiden puolustus ja heittopeli sujui, eikä joukkueen selkäranka katkennut missään vaiheessa. Siinä missä tasapisteisiin ukilaisten taakse runkosarjassa karsijan paikalle jäänyt Lapuan Kobrat hävisi Teemu Rannikon varhaisesta loukkaantumisesta huolimatta Salossa 47 pistettä, raapi hailauma kunniakkaan matsin loppuun asti pelaten. Tuloksena Joensuusta tulivat numerot 107 − 96.

Joensuulta puuttui ottelun vahvuudestaan maajoukkuetason pelinrakentaja Ilari Seppälä. Myöskään Jesse Niemeä ei nähty pelaavassa kokoonpanossa. Korihailta poissa oli kapteeni Justus Kilpinen, joka ei loppukautena pelannut, jotta alkava rasitusvamma ei pahenisi. Mikael Herbertkään ei pelannut.

Vaikeuksia, muutoksia ja vastoinkäymisiä sisältänyt sisukkaasti ja kunnialla loppuun asti tapeltu kausi sai ansaitsemansa tyylikkään päätöksen Joensuun LähiTapiola Areenassa. Avausviisikon kuva on otettu Korisliigan omalta sivustolta Korisliiga.fi.

Runsaskorinen ottelu sai alkunsa toden teolla Matthew Gibsonin viedessä hait johtoon. Vastustajalta iso korinalusjärkäle Kenneth Simms punnersi kaksi koria. Puolentoista minuutin kohdalla Markus Molenius heitti illan ensimmäisen kolmosen pussin pohjalle, tilanne oli 4 − 5.

21 sekuntia edellisestä oli Katajankin paidassa pelanneen Marius van Andringan vuoro täräyttää kolmonen koriin ajassa 1:54. Nyt haijohto oli neljä pistettä.

Vesä Mäkäläisen ja Wesley Saundersin kolmosten turvin Kataja kaappasi johdon, vaikka Kevin Bracy-Davis kävikin heittämässä oman kahden pisteen hyppyheittonsa sisään kolmostulituksen välissä.

Heittotahti sen kun kiihtyi, kun sekä Mäkäläinen että van Andringa heittivät illan toiset kolmosensa seitsemän sekunnin sisään.

Daniel Bejaranon ja Tommi Huolilan koreilla Kataja otti kolmen pisteen kaulan. Tilannetta ei parantanut Huolilan Kenney Funderburkille suorittama torjunta. Saundersin kahden vapaaheiton ja 2+1 -suorituksen myötä Katajan ote tiukkeni.

Illan varsinainen heittokone, yhdysvaltalais-suomalainen Alex Murphy, aloitti viskomisen myös varhain tehden avausjakson lopussa kaksi kolmosta. Myös Korihaiden van Andringa heitti hyvin illan pelissä. Hän ja Murphy säkittivät kumpikin kolmosensa 5/10.

Ensimmäinen jakso kirjattiin pirteästä vierailijoiden alusta huolimatta isännille 32 − 22. Kun peliä oli takana noin 13 minuuttia, oltiin Bejaranon neljän pisteen jälkeen jo tilanteessa 39 − 24.

Herra Teemu Sulonen kuitenkin herätti joukkueensa kolmosellaan ajassa 13:40. Tähän tosin Saunders kävi heti vastaamassa toisessa päässä samankaltaisella korilla. Sulonen oli muutoinkin syttynyt taistelemaan, hän poimi riiston ja onnistui myös kakkosessa ajassa 15:11.

Kolmosrumba jatkui erän puolivälissä, kun ensin Eric Garcia ja sitten Matthew Gibson jatkoivat kaukoheittojen sadetta onnistuneesti.

Korihaiden ei onnistunut kiivetä Katajan kantaan. Kun Garcia heitti vielä yhden kolmosen ajassa 19:57, lähdettiin pitkälle tauolle ei niin paljon lupaavista numeroista 56 − 39.

Mitä vielä, Korihait tuli, näki ja teki pelistä uuden kolmannella jaksolla. Kevin Bracy-Davis aloitti kirin hyppyheitollaan ajassa 20:59. Ajassa 21:52 nähtiin vaisusti vastustajan puolustuksen puristuksessa aloittaneen Kevinin illan ensimmäinen kolmonen. Kun vielä ajassa 22:28 van Andringa kiskaisi hyvän heittoillan neljännen kolmosensa, oli tilanne 58 − 47.

Huomionarvoista on se, että nyt Korihait ei hävinnyt kolmannen neljänneksen alkua, eikä sen selkäranka katkennut. Päinvastoin nyt Korihait voitti ensimmäiset 2,5 minuuttia 8 − 2 ja sai kytkettyä uuden kirivaiheen.

Päältä 23 minuutin Bracy-Davis ja Garcia kävivät vaihtokaupan kolmosillaan eri puolilla kenttäpäätyä.

Moleniuksen ja Sean O’Brienin edesottamuksilla ero kaventui kuuteen erän puolivälissä numeroissa 61 − 55, joten Kataja Basket oli pakoitettu aikalisään pelinsä järjestämiseksi.

Heti tuumaustauon jälkeen Bejaranon käsistä lähtikin kolmonen, joka suhisi korisukan läpi. Ero pysytteli 8 − 10 pisteessä, kunnes kaksi sekuntia ennen jakson viimeisen minuutin alkua Saunders (kolmoset tänään 3/5) paukautti kolmosen sisään. Van Andringan ja Huolilan korien jälkeen viimeiseen erään lähdettiin lukemista 73 − 59. Korihait siis voitti harvinaisesti kolmannen erän kolmella pisteellä.

Ajassa 30:56 Vesa-Pekka Laine toi joukkueelle virtaa Bracy-Davisin tarjoileman kolmosen säkityksellä. Vajaata minuuttia myöhemmin van Andringa teki saman tempun Laineen passista. Kuitenkin Alex Murphyn kovat kolmoset reilun minuutin välein pitivät Katajan kuskin paikalla.

Ero oli jo venynyt 22 pisteeseen joensuulaisten hyökkäyspään onnistumisilla, kunnes ilotulitukseen oman räjäytteensä heitti tällä kertaa Teemu Sulonen kolmosen muodossa.

Nuorten Mikael Kauhasen ja Johannes Lasaroffin ollessa kentällä Korihaiden taistelu käynnistyi. Lasaroff menetti pallon ja rikkoi Gibsonia epäurheilijamaisen virheen veroisesti. Gibson laittoi vaparit varmasti sisään. Tässä onnistui myös Bracy-Davis hetkeä myöhemmin Kauhasen virheen jälkeen. Gibsonin kakkosen jälkeen ajassa 36:38 oltiin jo tilanteessa 96 − 85.

Vielä 38 minuutin kohdalla Katajan piti ottaa Lasaroff ja Kauhanen takaisin vaihtoon, ja tilalle tulivat Huolila ja Garcia. Tämä ei kuitenkaan Korihaita hillinnyt. Garcian virheen jälkeen Sulonen laittoi pussiin kaikki kolme saamaansa vapaaheittoa. Ajassa 38:30 oltiinkin siis tilanteessa 100 − 92.

Aika kellosta alkoi loppua. Garcian toisen vapaaheiton epäonnistumisen jälkeen Bracy-Davis toi Korihait vielä seitsemän pisteen iskuetäisyydelle. Saunders kuitenkin pystyi kuittaamaan tämän toisessa päässä donkillaan.

Garcian kolmonen viimeisen minuutin alussa oli lopullinen niitti hyvin taistelleelle hairyhmälle. Bejarano sai yhdellä onnistuneella vapaaheitollaan nostella loppunumeroiksi 107 − 96.

Vaikka ottelu ei pelillisesti ollut aina kaunista ja vaikka siinä panokset eivät olleet enää korkeimmillaan, omaa kieltää Korihaiden tahtotilasta pelata liigakorista kertoo se tapa, jolla Joensuussakin kauden mittaan paljon kansainvälisiä pelejä pelannut Kataja uskallettiin haastaa tosissaan. Näistä tunnelmista kelpaa lähteä rantapalloilemaan.

Hallitsevalle Suomen mestari Katajallekaan kausi ei ollut täysosuma, koska se on pystynyt yltämään runkosarjassa ”vain” sijalle 6, eikä välttämättä kykene taistelemaan tosissaan mitaleista tänä vuonna.

 

Tilastojen kertoman mukaan Kataja hallitsi levypalloja 45 − 31 ja syöttöjä 34 − 22. Toisen yrityksen pisteet levypalloista menivät Katajalle 22 − 6. Menetyksiä kummallekin tuli vähän, Katajalle 8 ja Korihaille 6. Joensuulaiset jakelivat peräti neljä blokkia, ukilaiset yhden.

Katajan heittopeli oli uomissaan, kakkoset osuivat 62 prosentin arvoisesti (24/39), kun Korihailla ne löysivät tiensä koriin 54 prosentin veroisesti (20/37). Kolmosissa kummallakin sujui, isännillä osui 44:n (15/34) ja vierailijoilla 42:n (14/33) prosentin tarkkuudella.

Haiden joukosta viisi kaveria ylsi kaksinumeroisiin lukemiin: Kevin Bracy-Davis oli kentän kingi tehoilla 29/6/3 syöttöä, Marius van Andringa oli pirteällä pelipäällä viimeistellen 17 pistettä, Matthew Gibson urakoi 14 pistettä, kolme levypalloa ja kolme riistoa sekä kahdeksan syöttöä, Sean O’Brien teki tupla-tuplan 12 pisteellä ja 15 levypallolla, Teemu Sulonen säkitti 11 pojoa.

Katajan parhaat onnistujat olivat Wesley Saunders (25/11/6 syöttöä), Alex Murphy (25/7/3 syöttöä), Eric Garcia (17/5/12 syöttöä), Daniel Bejano (14/2/3) ja Kenneth Simms (12/4/5). Kokonaisuudessaan tilastot voi tarkastaa täältä.

Kuten olettaa saattoi Lapuan Kobrien yritys Salossa jäi tuloksettomaksi. Pohjanmaalaiset hävisivät Salohallissa tylyin numeroin 110 − 63. Vaikka Salon Vilpas voitti runkosarjan ja oli voittamaton kotonaan koko kauden, mestarisuosikin iltapuhde oli myös sysimusta, koska joukkueen pelin henkinen ja tosiasiallinen johtaja Teemu ”Taikuri” Rannikko loukkaantui jo kolmen minuutin pelin jälkeen. Alaraajavamman takia Rannikko ei pysty pelaamaan enää pudotuspeleissä, mikä heikentää osaltaan länsisuomalaisen Vilppaan menestymismahdollisuuksia.

Vaikka Korihait ja Lapua päätyivät tasapisteisiin seitsemään voittoon ja vaikka lapualaisten korisuhde oli Korihaita parempi, Korihait voitti keskinäiset ottelut 3 − 1 ja säilyy näin ollen suoraan ylimmällä sarjatasolla. Valmistautuminen tulevaan kauteen on jo meneillään. Kobrat taas kohtaavat joko HBA-Märskyn Helsingistä tai Ura Basketin Kaarinasta. Vastustajaksi tulee Divisioona A:n finaalin hävinnyt osapuoli. Kovin tasapuolista tästä karsintasarjasta tuskin tulee sillä, Divari A:n runkosarjan voittaneella HBA-Märskyllä ei ole riveissään yhtään ulkomaalaisstatuksen pelaajaa ja Ura Basketilla heitä on tasan yksi. Lapualla on sen sijaan asettaa kentälle samanaikaisesti neljä jenkkivahvistusta.

Mainittakoon myös, että Korihaissa 26 ottelua pelannut sentteri Juan ”Pahis” Pattillo voitti tasan 22 pisteen keskiarvolla Korisliigan korintekijätilaston. Nykyisin Pattillo pelaa kanadalaisessa Moncton Magicissa.

Lehdistötilaisuudessa Marius van Andringa kommentoi illan matsia:

− Nyt on turha mennä pelillisiin juttuihin. Tiesimme ennen matsia että kausi olisi tässä. Emme uskoneet siihen, että Lapua kairaisi Salosta voiton. Vaikka tiesimme kautta olevan jäljellä 20 minuuttia, silti me taistelimme täysillä takaisin ja jengi huusi. On älyttömän tärkeää lopettaa tällaiseen ilmeeseen, oli kausi sitten minkälainen tahansa. Näytimme joka matsissa, että halusimme tätä.

Miltä oma peli maistui?

− Teki hyvää. Minulla on ollut älyttömän vaikeat vikat kuusi peliä. Mikään ei oikein ole tippunut. On kivempi tehdä 17 pistettä kuin tehdä nolla. Tästä jää hyvä fiilis ja tämä tuo lisää intoa treenaamiseen.

Näytät hymyilevän, sanottiin Damion Dantzlerille:

− Hymyilen, koska emme luovuttaneet. Tiesimme pelistä Joensuussa tulevan kova. Pyysin kavereita tulemaan kentälle jättääkseen kaiken sinne kauden viimeisessä pelissä. En halunnut kävellä täältä ulos häpeissäni. Olen varma, että he tunsivat samoin.

Miten tiivistäisit kauden:

− Kauteni oli lyhyt, mutta se tuntui pitkältä. Minun täytyi muuttaa kaikki pelissä huonoista tavoista pukukoppikäyttäytymiseen, hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Kaikki nuo asiat vaativat aikaa. Se oli haastavaa, nautin jokaisesta minuutista. Arvostan kaikkien panosta tässä tekemisessä.

Alex Murphy kommentoi ottelun antia näin:

− En edes tajunnut, että meillä oli niin paljon syöttöjä [34]. Se kertoo todellisesta epäitsekkyydestä ja yhdessä pelaamisesta. Energiamme oli alusta loppuun asti hyvää. Hoidimme homman. Nyt voimme valmistautua pudotuspeleihin.

Katajan käskyttäjä Greg Gibson oli illan koitoksen päätteeksi tyynen viileä:

− Tämä peli on niitä, missä työt vain pitää hoitaa. Peli ei ollut aina kaunista, mutta en aio olla negatiivinen. Voitimme pelin. Loukkaantumisia ei tullut. Alex sai 25 minuuttia peliaikaa, enemmän kuin uskoin hänen pystyvän pelaamaan. Vesa sai myös peliaikaa. Epäitsekkyytemme tänään oli oikein hyvää.

Seuraa ei ole ilman tukijoita ja kannattajia. Nyt siis kannattaa tehdä rohkea kannanotto ja lähteä heti kesälaitumien kynnyksellä varmistamaan ensi kauden onnistumista. Siihen voi vaikuttaa osallistumalla Haihaaste-kampanjaan ja hankkimalla näin ollen Korisliigan kauden 2018 − 2019 kausikortin hintaan 69 euroa, tavanomaisen kahden sadan euron sijaan.