Korihait suosikkina divarikaudelle 2015 – 2016

27.09.2015

Korihait suosikkina divarikaudelle 2015 – 2016

Kahdeksan joukkueen voimin pelattava miesten 1A-divari alkaa kaikkien joukkueiden osalta alkavalla viikolla. Pari joukkuetta ottavat varaslähdön kauteen aloittamalla jo torstaina ja muut sarjan joukkueet seuraavat perässä viikonlopun aikana. Korihaiden osalta sarja alkaa mielenkiintoisella tuplaottelulla Oulun NMKY:tä vastaan lauantaina ja sunnuntaina Pohitullissa.

Jaakko Lahti on yksi Korihaiden kuudesta omasta kasvatista (Foto-Mika).

Jaakko Lahti on yksi Korihaiden kuudesta omasta kasvatista (FotoMika).

Tämän vuoden sarjassa on ennakolta yksi suosikki ja seitsemän haastajaa, sillä viime kaudella runkosarjaa suvereenisti hallinnut Korihait oli kauden avaustapaamisessa sarjan ainoa joukkue, joka ilmoitti tavoitteekseen Korisliigaan nousun. Muiden joukkueiden tavoitteena on lähinnä pelaajien kehittäminen, mutta myös pudotuspeleihin pääsy.

Korihait voitti viime kauden divarin runkosarjan selvällä erolla, ottamalla 32 ottelusta peräti 29 ja tehtaillen yli 93 pinnaa ottelua kohden. Välierissä kohdattiin runkosarjan nelonen JKS Järvenpäästä, jonka Korihait voitti selkeästi otteluvoitoin 3-0. Finaaleissa vastaan asettui BC Nokia, joka voitti kaksi ensimmäistä finaalia niukasti. Kolmannessa ottelussa Korihait otti selkeän voiton, mutta neljännessä pelissä Nokia oli kotonaan parempi ja vei Korisliigapaikan lukemin 3-1. Finaalisarjan tasaisuudesta kertoo, se, että vaikka Korihait hävisi kolme ottelua, se johti jokaista peliä aivan päätösminuuteille asti.

Tälle kaudelle Korihait lähtee tavoitteenaan korjata viime kauden loppumetrien kangistuminen ja päämääränä on paikka Korisliigassa kaudelle 2016-2017. Korihait lähtee kauteen joukkueella, jossa on sopivasti kokemusta ja nuoruutta. Viime kaudella sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Mikko Jalonen jatkaa Korihaiden pelinpyörittäjänä nyt yhdeksättä kauttaan. Jalosen aisapariksi takakentälle saapui vikkelä ja tarkkakätinen Vesa-Pekka Laine Salon Vilppaasta. Avausviisikon kolmas kotimainen on Korihaiden kasvatti Mikael Herbert. Viisikon täydentävät viime kaudella divarin ylivoimaisesti tehokkain pelaaja Marcus Van ja Vanin tavoin Chicagosta kotoisin oleva vasenkätinen laituri James Crowder. Vaihtopenkiltä kokemusta tuovat suomalaisstatuksella pelaava jenkkitakamies Hunter Gibson ja seitsemättä kauttaan edustustasolla aloittava Jalmari Salaterä. Loput viisi pelaaja ovat Korihaiden A-poikia, joista Jaakko Lahti, Eero Lehtonen ja Valtteri Järvenpää pelasivat divarijoukkueessa jo viime kaudella. Sen sijaan uusia tuttavuuksia ovat Akseli Mäkelä ja Valtteri Hyytinen. Miesten pelien lisäksi A-pojat pelaavat omassa ikäluokassaan valtakunnallista 1-divaria. Hunter Gibsonin suomalaisstatuksen vuoksi Korihailla on ulkomaalaiskiintiössä yksi paikka vielä käytettävissään, joka täytetään tarvittaessa kauden kuluessa. Viime kauden joukkueesta pois ovat jatkosopimuksensa purkaneet ja pääkaupunkiseudulle muuttaneet Nigel Moore ja Petteri Ruutiainen, turkulaistunut Niko Malinen, koulun perässä Helsinkiin muuttanut Elias Valtonen ja työesteiden vuoksi sivuun jäänyt Aleksi Peltonen. Korihaiden valmentajina jatkavat toista kauttaan Jarno Nikula ja apunaan kolmatta kauttaan Marko Vehniäinen. Joukkueen huoltajana toimii Jyrki Jokinen ja joukkueenjohtajana Tero Kutila.

James Crowder ja Marcus Van (FotoMika).

James Crowder ja Marcus Van (FotoMika).

Viime kaudella Korihait ja Nokia erottuivat hyvissä ajoin muusta porukasta ja kolmanneksi sijoittuneen Oulun paikka oli myös selvä, mutta muut joukkueet kävivät tiukan taiston viimeisestä pudotuspelipaikasta. Alkavasta kaudesta on kuitenkin odotettavissa tasaisempi kuin menneestä, sillä Korihaiden haastajien pelaajamateriaalit ovat ennakkoon tasaisemmat ja selkeää heittopussia ei ole odotettavissa.  Yksi ennakkoon kärkipäähän veikattavista joukkueista on Korihaiden avausvastustaja Oulun NMKY, joka siirtyi pelaajauransa lopettaneen Jussi Eskolan valmennukseen ja sai vahvistukseksi monivuotisen Korisliigauran omaavan Vesa Heinosen Namika Lahdesta. Muita viime kaudelta tuttuja joukkueita ovat Nigel Mooren riveihinsä kaapannut Porvoon Tarmo, entisellä maajoukkuetakamiehellä Juha Stenillä vahvistunut HoNsU Jyväskylästä, Korihaiden viime kauden välierävastustaja JKS Järvenpäästä, Loimaan Bisonsin kanssa yhteistyötä tekevä Forssan Koripojat, sekä Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkue. Uusi tuttavuus ja kenties sarjan mielenkiintoisin joukkue on HBA-Märsky Helsingistä. HBA voitti viime kaudella 1B-divarin näytöstyyliin ja nousi näin sarjaporrasta ylemmäs. Joukkue koostuu vuonna 1996 ja myöhemmin syntyneistä Suomi-koriksen tulevaisuuden lupauksista, joukossa myös Korihaiden riveistä siirtynyt Elias Valtonen. Joukkueen toisena valmentajana toimii Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä. HBA:sta on odotettavissa sarjan mustaa hevosta ja se voikin nousta aivan kärkikahinoihin. Korihait joutuu HBA:n testiin heti ensimmäisessä vierasottelussaan torstaina 8.10.

Tämän kauden divarissa pelataan kahdeksan joukkueen nelinkertainen sarja, joten jokaiselle tulee yhteensä 28 ottelua. Runkosarjan viimeinen kierros pelataan maaliskuun 20. päivä, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta selviytyy pudotuspeleihin. Välierät ja finaalit pelataan paras viidestä menetelmällä ja voittaja on tiedossa viimeistään huhtikuun 21. päivä. Korihaiden runkosarjan otteluohjelma löytyy täältä.

Hankkimalla Korihaiden kausikortin varmistat paikkasi tämän kauden kiihkeisiin koitoksiin. Kausikortteja voi kysellä Marko Ruoholalta Korihaiden toimistolta tai tilata nettilomakkeella. Kausikortti maksaa viime kauden tapaan 150 euroa ja myös pääsylippujen hinnat ovat ennallaan, eli normaalisti 12 euroa, S-etukortilla 10 euroa ja eläkeläisille, opiskelijoille ja lapsille 8 euroa.