Korihait taisteli loppuun asti − heikko kolmas jakso maksoi voiton Nokialla

17.10.2018

Korihait taisteli loppuun asti − heikko kolmas jakso maksoi voiton Nokialla

Nokian peliin lähdettiin asetelmista, jossa sekä isäntäjoukkue että vierailijat olivat vielä ilman kauden avausvoittoa.

Hieman nilkkavaivoista kärsinyt Stephon Jelks ei aloittanut peliä Näätien vieraana avausviisikossa, missä nähtiin nyt kolme Amerikan apua ja Marius van Andringa sekä Topias Kuukkanen.

14 sekunnin jälkeen entinen Korihai Aapeli Alanen muisti vanhaa seuraansa komealla kolmosella. 208-senttinen sentteri Sean O’Mara ja 207-senttinen sentteri Dragan Labovic ehtivät pian viedä kotijoukkueen kahdeksan pisteen johtoon.

Kun reilut kaksi minuuttia oli pelattu Brandon Conley punnersi haikalalle ensimmäisen pistesaaliin hyppyheitolla. Samanlainen suoritus nähtiin toistamiseen minuutin sisään. Siinä välissä Conley kävi myös torjumassa itseään isomman O’Maran heiton.

Vaikka Jelks ei aloittanut kentältä, pääsi hän vaihdosta mukaan jo ajassa 3:23. Lopulta nilkka ei tuntunut juuri vaivaavan, vaan ilopilleri pysyi kentällä puolisen tuntia. Jelksiltä löytyy nelospaikan kaveriksi heittouhka, jota täydentää hänen hyvä liikkumisensa kentällä.

Brandon Conley taisteli kiitettävästi korin alla nokialaistorneja vastaan. Kuva: Mika Reinholm.

Korihait alkoi tiivistämään otettaan puolustuksesta eikä päästänyt kookasta vastustajaansa helpolla korin alle. Ajassa 4:44 vieraat tasoittivat pelin kahdeksaan pisteeseen Kuukkasen heitolla. Tässä kohtaa nokialaiset pyysivät aikalisän.

Tuumaustauon jälkeen O’Mara teki peräkkäisissä hyökkäyksissä lay-upeillaan neljä pistettä. Sitten Jelks kiskaisi illan ensimmäisen kolmosensa. Vielä viime kaudella Korihaissa nähty Teemu Sulonen kävi vastaamassa tähän heti omalla kaukoheitollaan. Jelks ei lannistunut, vaan teki hyvällä yksilösuorituksella toisen kolmosen.

Pahimmillaan Näätien peli hajosi huonoon pallonliikkeeseen. Erityisesti nokialaiset elivät nopeasta siirtymäpelistä, jossa he pystyivät ajoittain juoksemaan puolustuksesta hyökkäykseen, joka päättyi helppoon koriin.

Korihait ehti käväistä johdossakin Emil Djeenin kakkosella 8,5 minuutin kohdalla, mutta avauserä merkittiin kuitenkin kotijoukkueelle 19 − 18.

Djeen toi tervettä energiaa kentälle myös toisella jaksolla, jonka aluksi Näädät saivat aikaiseksi kaksi koria. Peli jatkui erän mittaan tasaisena taisteluna kummassakin päässä kenttää. Korihait toteutti joukkueena paremmin omaa pelikonseptiaan, kun taas nokialaiset tuntuivat olevan paljon Alasen ja O’Maran onnistumisten varassa.

Myös erilaisia puolustusmuotoja kokeiltiin. Nokia yritti sekoittaa Korihaita paikkapuolustuksella ja Korihait taas hiillosti välillä pirkanmaalaisia prässipuolustuksen hienouksilla.

Ajassa 15:13 kapteeni van Andringa tuuletti villisti kolmostaan, joka tasoitti pelin lukemiin 27 − 27. Kuukkasen ja Mario Edwardsin sekä Conleyn koreilla haijohto säilyi. Vaikka myös Bryan Coleman laittoi parastaan toisen jakson loppuun, Sulosen ja Labovicin kolmosilla näätälauma onnistui nappaamaan puoliaikajohdon 40 − 39.

Korihait hallitsi paikoin avauspuolikasta saaden nokialaisten joukkuehyökkäämisestä parhaan terän pois muun muassa onnistuneella korialustan sulkemisella.

Tämä ei kuitenkaan kauaa lohduttanut, kun kova vastustaja kampesi 9 − 0-runilla kuskin paikalle heti kolmannen erän alussa. Korihait oli kuin halolla päähän lyöty.

Colemanin floterin jälkeen jo kaksi minuuttia jatkunut vyörytys eteni. Nokia sai aikaan viisi pistettä lisää. Sitten olikin jo kaivatun aikalisän vuoro, kun taululla törröttivät Malcolm Bernardin donkin jälkeen numerot 54 − 41, kun peliä oli takana sekunnin yli 24 minuuttia.

Parempaa haikalaa nähtiin, kun Djeen auttoi joukkuettaan peräkkäisissä tilanteissa kakkosella ja kolmosella. Tosin serbijätti Labovic kävi heti kuittaamassa kolmosen vastakkaisessa päädyssä.

Pikkuhiljaa valmentajatkin alkoi käydä kuin tulisilla hiilillä, kun kenttätapahtumat menivät paikoin sekaviksi. Pahiten kävi Niko Mattilalle, joka jouduttiin 28 minuutin paikkeilla taluttamaan pois kentältä.

Lopulta Korihait hävisi selkeästi kolmannen erän 30 − 14, ja ottelun epäiltiin olevan taputeltu numeroissa 70 − 53. Ehtipä vastustaja käydä jopa 23 pisteen johdossa. Sieltä haikala kuitenkin taas puski itsensä peliin mukaan.

Erityisesti Conley loisti, kun Korihait nousivat 15 pisteen iskuetäisyydelle. Nokialaisten aikalisän jälkeen myös Edwards linkosi kolmosen. Jelksin vuoro oli kaventaa ero 13 pisteeseen päältä 37 minuutin.

Djeenin hyppyheitolla ja hienolla syötöllä, josta Conley teki alley-oopin hait uiskentelivat jo yhdeksän pisteen päässä ja pelikellossa aikaa oli vielä 77 sekunnin verran. Seuraavassa tilanteessa Djeen kävi vielä riistämässä pallon Vuk Malidzanin kädestä ja vei sen koriin asti.

Korihait painosti Nokiaa kärsivällisesti paikkaprässillä ja pääsi vielä kuuden pisteen päähän, mutta lopulta vierailijoiden osalta taktisesti jokseenkin ehyt peli päättyi lukemiin 91 − 80.

Illan pelissä levypallot menivät tasan 39 − 39. Nokialaiset olivat hieman parempia kolmosissa ja vapaaheitoissa, mutta kakkoset ukilaiset heittivät lopulta kotijoukkuetta paremmin. Korihaiden kakkosprosentti oli kelvollinen eli 66 (25/38). Näädät jäivät 52 prosenttiin.

Syötöt kotijoukkueella kulkivat laadukkaammin 24 − 13. Virheiden, menetysten ja riistojen suhteen joukkueet olivat lähes tasavahvoja.

Tilastojen valossa Näätien voitto rakentui nopeille hyökkäyksille, joista sille kirjattiin yhdeksän pistettä vieraita enemmän ja kolmen sekunnin alueen koreihin, joista Nokia poimi itselleen kahdeksan pistettä enemmän.

Korihaiden selkeä pistekärki oli Brandon Conley (20/4/2 torjuntaa). Tasaisen nelikön Conleyn taustalla muodostivat tupla-tuplan tehnyt Stephon Jelks (12/12), nopeajalkainen Emil Djeen (11/5/3 syöttöä/2 riistoa), kokenut Mario Edwards (11/6/4 syöttöä) ja 12 pisteeseen sekä viiteen virheeseen yltänyt Bryan Coleman.

Näätien pisteykkönen oli Sean O’Mara (27/6). Dragan Labovic sai aikaan tehot 15/8/6 syöttöä ja Malcolm Bernard puolestaan 14/4. Hyvässä vireessä oli myös Aapeli Alanen 13 pisteellä ja viidellä levypallolla. Tilastot voi käydä tarkastamalla täällä.

Emil Djeen sai kunnian aloittaa lehdistötilaisuuden:

− Pelaamme yleensä hyvin ensimmäisen puoliskon. En tiedä, mitä tapahtuu kolmannessa erässä.

Miksi Nokia meni kolmannella neljänneksellä ohitse?

− Heillä oli enemmän voitonhalua ja energiaa. He noudattivat paremmin pelisuunnitelmaansa.

Ex-hai Teemu Sulonen luonnehti tunnelmiaan tähän tapaan:

− Tärkeintä on, että saatiin tästä kauden eka voitto. Oli tietysti kiva pelata vanhaa joukkuettaan vastaan. Aloitimme hyvin. Sitten jalka lähti kaasulta. Kolmannessa erässä saimme taas noudatettua omaa pelitapaa. Lopussa meni taas vähän läskiksi. Onneksi saimme voiton, vaikka ei se kaunista ollut.

Damion Dantzler ei ollut tyytyväinen omiensa toiseen puolikkaaseen:

− Isot kaverit olivat meille tänään liikaa. Meidän on opittava pelaamaan täydet neljä jaksoa. Ensimmäinen puoliaika sujuu, mutta kolmannella jaksolla emme muista yrittää tai toteuttaa pelisuunnitelmaa. En voi puhua tuomaripelistä, mutta heidän on pystyttävä parempaan.

Ville Tuominen taas oli tyytyväinen omiensa toiseen puolikkaaseen:

− Olen tyytyväinen siihen, miten nostimme ilmettä puoliajan jälkeen. Se kolmas neljännes oli meiltä nyt erittäin hyvä jakso. Se oli sellainen jakso, mihin meidän pitäisi pystyä koko pelin ajan. Siinä tämä ottelu ratkaistiin. Siinä näytettiin sitä potentiaalia, mitä meillä on.

Ville Tuominen jatkoi myös tuomarien moittimista linjattomiksi. Hän myös toivoi, että Niko Mattilan loukkaantuminen ei olisi pahinta laatua ja näki siihen taustasyyksi tuomarien sallimat kovat otteet, jotka kuumensivat vuoroin kummatkin valmentajat.

Korihaiden pelit jatkuvat tulevana lauantaina Pohitullissa, jossa lounaisrannikon koristaidot katsastaa keskiviikkona Aris Thessalonikin FIBA Europe Cupissa voittanut Joensuun Kataja. Pelin tuoksinaan päästään kello 17.00.