Korihait täydellisenä altavastaajana kotisalissaan

15.11.2017

Korihait täydellisenä altavastaajana kotisalissaan

Siinä missä Salossa pelattiin kaksi jatkoaikaa ennen kuin vierailija Kouvot taipui, pelattiin Uudessakaupungissa hieman vähemmän jännittävää koripalloa. Siinä kotijoukkueen hyökkäys puuroutui, puolustus oli laiskaa eikä päävalmentajan ennen ottelua kuuluttamaa järkeäkään ollut mukana. Tulos näkyi taululla murskaavina loppunumeroina 59 − 115.

Ihan näin paljon parempi joukkue vierasvoittoon yltänyt Tampereen Pyrintö ei ole, mutta nimenomaan näin huonoa oli Korihaiden peli tänään. Se ei jätä muuta seliteltävää tai todettavaa kuin sen, että juuri huonommin ei voi enää pelata. Korihaiden seuraava ottelu on Kouvolassa harjoittelutauon jälkeen vasta 29.11., joten nyt haikalalle ainakin tarjotaan aikaa ja tilaisuutta parantaa pelillistä ilmettään.

Illan kamppailun lähtöasetelmien olisi voinut jopa luulla suosivan Korihaita, koska pitkästä aikaa koossa oli täysi vieraspelureiden nelikko, kun taas Pyrinnön riveistä oli poissa sentteri Devonne Giles ja tuttuun tapaan myös laituri Joonas Cavén. Toisin kuitenkin kävi, vaikka pelin alku lupasi muuta.

Sean O’Brienin yhden onnistuneen vapaaheiton vanavedessä Korihait juoksi Juan Pattillon ja Justus Kilpisen lay-upeilla sekä Kenney Funderburkin ensimmäisellä liigakolmosella johtoon 8 − 5, kun peliä oli täynnä sekuntia vaille kolme minuuttia. Kun Pyrintö ajassa 3:51 tasoitti pelin, alun hyvä ote alkoi kirvota.

Viiden minuutin jälkeen Quinton Chievousin ensimmäinen liigakolmonen puolestaan siivitti Korihait johtoon 11 − 10. Lukemissa 13 − 12 Korihait kävi viimeisen kerran ottelussa johdossa ennen kuin peliä oli takana kuusi minuuttia.

Pyrintö onnistui alusta lähtien laajalla rintamalla, vaikka koko avauspuolikkaan liukkain pelaaja oli kapteeni Antero Lehto, joka kasasi ensimmäiseen 20 minuuttiin 13 pistettä. Ensimmäinen neljännes meni tamperelaisille 15 − 24.

12 minuutin kohdalla Korihait oli kahdeksan pistettä perässä, kun Pyrintö rypisti vajaan minuutin jakson 7 − 0 Topias Palmin johdolla ja meni menojaan. Toinen erä hävittiin 13 − 31. Näin ollen ei ole mikään ihme, jos pitkää taukoa vietettiin murheellisissa numeroissa 28 − 55.

Tuntui siltä, että peli ei enää huonommaksi voisi mennä. Siitä huolimatta katastrofi vain paisui, eikä minkäänlaista mainittavaa nousua saatu aikaiseksi. Pyrintö ei antanut periksi missään vaiheessa, joten he ansaitsivat 56 pisteen voittonsa. Kauden suurilukuisin tappio on eittämättä myös yksi seurahistorian pahimmista selkäsaunoista. Onneksi seurahistoriasta löytyy myös vastustajille annettuja vielä pahempia selkäsaunoja, kuten maaliskuussa 2010 saavutettu 63 pisteen voitto Lahden Namikasta.

Justus Kilpinen sai tänään todeta veljensä Lassin ja Pyrinnön itseään ja Korihaita paremmiksi luvuin 59 − 115. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Pelin koko kuva valkeni hyvin muutamissa pallonmenetyksissä, joista Pyrintö juoksi heti korin. Esimerkiksi kun Chievous menetti pallon noin seitsemän minuuttia ennen loppua, sai Topias Palmi juosta nopean lay-upin tehden numeroiksi 48 − 94. Sama kuvio toistui turhan usein tai sitten tamperelaisten vain annettiin murtautua korille omilla ajoillaan. Näytti siltä, että vastustaja joutui tänään tekemään tavanomaista vähemmän töitä saadakseen pallon korisukan läpi.

Yhtenä selittävänä tekijänä murskatappioon voidaan mainita kahden uuden pelaajan ensiesiintyminen.  Sekä Chievousin että Funderburkin ensimmäiset heitot Korisliigassa olivat kolmosia. Sattumalta kummankin avausheitot menivät sisään, vaikka muutoin heittoprosentit jäivätkin alhaisiksi ja sopeutuminen uuden joukkueen pelijärjestelmään oli vasta alkutekijöissään. Funderburk osui yhdessä viidestä pelitilanneheitostaan ja yhdessä neljästä vapaaheitostaan, Chievous taas neljään kertaan kymmenestä heitosta kentällä.

Vaikka Chievous on ollut petokalan kyydissä vähemmän aikaa kuin Funderburk, hänen pelissään korin alla oli havaittavissa parempia merkkejä kuin toisella uutuuspelaajalla. Myös syöttö kulki jo ensimmäisessä liigapelissä lupaavan hyvin, vaikka kaverilla ei vielä liene kovin suurta käsitystä joukkueensa kuvioista.

Funderburk kirjautti avausottelussaan kentän suurimman miinuslukeman (-40) ja teki teholukeman 0, kokonaiset 4 pistettä, kaksi levypalloa ja kaksi syöttöä. Chievous saavutti tehoindeksin lukemaksi seitsemän, askarrellen 9 pistettä, 5 levypalloa ja 3 syöttöä. Pallon hän menetti myös neljästi. Debyytin perusteella ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta tuoreille vahvistuksille ensimmäinen peli ei ollut yksilöinä tai joukkueena erityisen piristävä.

Kaiken kaikkiaan Korihaiden pelissä oli murheenkryynejä  jokaisella osa-alueella. Taannoisesta liigan avausvoitosta (29.9.2017) Pyrintöä vastaan oltiin nyt hyvin kaukana. Siksi pelejä on turha edes yrittää vertailla muutoin kuin huomaamalla, että vastustajan peli on mennyt selkeästi eteenpäin sitten syyskuun lopun. Samaa ei valitettavasti voi sanoa Korihaiden pelistä, josta tuntuu olevan poissa nyt myös alkukauden iloinen ja nopea hyökkäyspeli sekä energinen tekemisen meininki.

Tilastojen valossa matsin ratkaisu koettiin heittotarkkuuksissa. Kumpikaan joukkue ei erityisesti juhlinut kolmosissa, mutta Pyrintö sai sisään 19 kahden pisteen heittoa enemmän ja se teki sen 30 prosenttia paremmilla tarkkuuksilla kuin Korihait. Tamperelaisten heitot kakkosissa tänään onnistuivat 69 prosenttisesti (38/55) ja uusikaupunkilaisten 39 prosenttisesti (19/49). Tällaisilla osumatarkkuuksilla ei otteluita voiteta, varsinkin jos oma puolustuspeli on myös vastustajaa huonommalla tasolla.

Levypallot Korihait vei 33 − 32, mutta se on laiha lohtu sillä se menetti pallon 16 kertaa vastustajaansa useammin (19 − 3). Siinä mielessä tämä tilasto on yhtä lohduton kuin kakkosprosentti. Pyrintö laittoi myös 12 vapaaheittoa enemmän sisään. Pyrinnölle kirjattiin riistot 0 − 9. Vastustaja teki pisteistään peräti 70 kolmen sekunnin alueelta.

Matsin teurastushenkisestä poikkeuksellisuudesta kertoo se, kuinka Pyrinnöllä jopa seitsemän pelaajaa ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin: Brian Asbury (24/8), Topias Palmi (17/4), Kenneth Manigault (16/4), Antero Lehto (15/2/2 syöttöä), Lassi Kilpinen (14/2/3 syöttöä), Jua’yan Green (12/1/2 syöttöä) ja Osku Heinonen (12/4/4 syöttöä). Korihailta yli kymmenen pisteen pääsivät vain Juan Pattillo (17/7) ja Sean O’Brien (10/8/3 syöttöä).  Silti ansaitusti parhaana haina palkittu Vesa-Pekka Laine (7/1) oli kotijoukkueen suurimmalla energialla tänään pelannut yksilö, vaikka edes hänestä ei ollut laittamaan todella kampoihin tamperelaisille. Tilastot näkee kokonaisuudessaan täältä.

Lehdistötilaisuudessa kuultiin kaksosia eli Lassi ja Justus Kilpistä, jotka pelasivat toisiaan vastaan. Lassi sai paikalla olleen isänsä edessä tehdä uransa ennätyspisteet. Hän kuvaili joukkueensa onnistumista näin:

− Olemme tehneet treeneissä hyviä asioita. Puhuttiin ennen peliä siitä, että oltaisiin aktiivisia tänään kentällä. Olimme myös aggressiivisia puolustuksessa.

Toinen, häviäjän paikalla ollut veli Justus ei ollut aivan yhtä hyvällä tuulella:

− Voi sanoa samaa kuin Kauhajoki-pelistä, meni ihan pieleen kaikki taas. Ensimmäiset viisi, kuusi minuuttia olivat ok. Sitten lähti menemään jälleen tosi huonosti. Sitten meni vielä huonommin. Emme pystyneet missään vaiheessa kääntämään sitä kurssia. He alkoivat saada stoppeja ja helppoja koreja. Yritimme ratkaista ongelmaa pelaamalla yksi yhtä vastaan. Se ei ole vielä kertaakaan tällä kaudella toiminut, eikä toiminut tänäänkään.

− Tuntuu, että ei pelattu tilanteita loppuun asti eikä aina yritetty. Ärsyttää taas kerran hävitä.

− Tänään heitettiin paljon lay-upeja ohitse, minunkin johdollani. Tuntuu, että tuli epäonnistumisia hyökkäyksessä ja sitten ei kiinnostanut kaikkia puolustaakaan. Se ei ole mitenkään hyväksyttävää ja se pitää yrittää muuttaa.

Lehdistötilaisuudessa kuultiin myös Q:ta eli Korihaiden Quinton Chievousia ensipelin jälkitunnelmissa:

− Meillä on uusi joukkue, minun ja Kenneyn täytyy päästä siihen sisälle. Meidän täytyy tehdä lujasti töitä näinä kahtena viikkona, niin voimme parantaa.

Miksi olet Suomessa pelaamassa koripalloa?

− Pidän sitä hyvänä tilaisuutena. Halusin tulla hyvään liigaan. Koin Suomen oikeaksi paikaksi siihen. En pidä niin paljon ulkona käymisestä, joten tämä tuntuu hienolta kaupungilta pysyä sisälle lukittuna ja keskittyneenä pelaamaan koripalloa. Halusin päästä pois Yhdysvalloista ja nähdä millaista ulkomailla pelaaminen on.

Sami Toiviainen kiteytti matsin annin näin:

− Pienten vaivojen ja vaikeuksien jälkeen tullaan Uuteenkaupunkiin, missä on sarjan avauspeli hävitty ja jossa on pari uutta pelaajaa vastassa. Tietysti olen tosi tyytyväinen siihen tapaan, millä jätkät hoitivat tämän homman. Kävimme läpi Korihaiden hyökkäyspelejä. Keskityimme ennen kaikkea siihen että jos saamme rikottua heidän hyökkäyspelinsä, mitä teemme kun tietyt pelaajat haluavat hyökätä yksi yhtä vastaan. Siinä me onnistuttiin tänään todella hyvin. Toinen asia mihin kiinnitimme huomiota on se, että Sulonen ja van Andringa eivät saa yhtään vapaata kolmeen pisteen heittoa. Eivät he juuri tainneet niitä saada.

− Ero on isompi kuin mitä se oikeasti oli. Meillä rupesi onnistumaan molemmissa päissä. Olen tyytyväinen siitä, että pelaajat eivät lopettaneet eivätkä ruvenneet ihan vain pelailemaan, kun eroa tuli lisää toisella puoliajalla. Tämä oli meiltä kokonaisvaltaisesti hieno suoritus.

Jarno Nikulan tunnelmat eivät olleet korkealla:

− Alku lähti hyvin. Vaihdoimme vähän, eroa oli yhtäkkiä 15 pistettä. Sen jälkeen peli oli tällä kertaa siinä. Viimeksi Pyrintöä vastaan nousimme vielä sieltä.

− Pyrintö oli hyvä, mutta tämä oli meidän huonoutta. Emme me ihan 50 pistettä huonompia ole.

− Uudet pelaajat eivät oikein osanneet liikkua eivätkä oikein tienneet, mitä he olisivat tehneet. Vaikeata, vaikeata, vaikeata.

− Ei tuosta voi paljon hyviä asioita löytää. Lahden Jaakko puolusti hyvin, vaikka kaveri teki aina korin. Jaakko pysyi edessä, vaikka hän köykäisempänä hävisikin fysiikassa. Hän puolusti todella hyvin.

Lehdistötilaisuuden lopuksi Korihaiden toiminnanjohtajan virkaa toimittava Kalle Klotz antoi vielä kiitokset Koripalloliiton suuntaan, josta oli hoidettu ripeästi Chievousin pelilupaan liittyvät asiat. Siihen suuntaan tappion syitä ei siis voi vyöryttää, vaan Korihailla on tiukka peiliin katsomisen paikka joka suhteessa, jotta peliesitykset tästä voivat jatkossa parantua.

Seuraavan kerran Korihait saa näyttää taitojaan Kouvolassa 29. päivä marraskuuta 18:30 alkaen , ottelussa jota voi seurata Fanseatin kautta.

Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenalle Korihait palaa 2.12. Silloin vastustajana on hallitseva Suomen mestari ja FIBA Europe Cupia pelaava Kataja Basket Joensuusta. Silloin paikalle kannattaa vaivautua, sillä silloin parketilla nähdään taatusti sisuuntunut kotijoukkue, joka haluaa tarjota katsojille ilonaiheita haastamalla tosissaan joensuulaisen huippuryhmän. Ottelu alkaa klo 17:00.