Korihait teki voitokkaan visiitin Turkuun

22.12.2018

Korihait teki voitokkaan visiitin Turkuun

Lähtökohdat haileirissä joulunaluspeliin eivät olleet kokoonpanon osalta mitenkään parhaimmat. Mario Edwards ja Emil Djeen olivat edelleen poissa vahvuudesta kuten myös Miikka Marttinen. Tosin uusi yhdysvaltalaistaituri Chris Jenkins toi peliin lisää virtaa ja vaihtoehtoja liigadebyytissään.

Uudessa Kupittaan Palloiluhallissa kotiottelunsa enimmäkseen pelaavalla Kaarinan Ura Basketilla on ollut paljon epäonnea loukkaantumisten ja jenkkihankintojen suhteen. Takamies Stephen Croone pelasi viimeksi lokakuussa, eikä hänen tuuraajansa Johnathan Jordan koskaan ilmaantunut kaarinalaisten avuksi. Viime pelissä Korihaita vastaan tuhojaan 28 pisteen ja 24 levypallon voimin tehnyt Malik Dime on hänkin siirtynyt vastikään Bulgarian koriskentille.

Vaikka uusia jenkkihankintoja on jo tehty, illan otteluun paikallisvastustaja lähti yhdellä jenkkipelurilla eli Avery Woodsonilla vahvistettuna. Takamies Chris McNealykin viihtyi joukkueessa vain noin kuukauden. Kotimaisista pelaajista myös Uudessakaupungissa marraskuun alussa itsensä satuttanut Pyry Rainamaa oli yhä poissa. Sen sijaan loukkaantumisista kärsinyt Eldar Skamo on saatu mukaan vahvuuteen joulukuussa.

Korihait on voittanut viimeksi 7.11., jolloin Lapuan Kobrat kaatui vieraissa yhdeksällä pisteellä. Kauden toinen vierasvoitto oli samalla kauden neljäs voitto. Henkisesti iso voitto antaa jälleen luvan odottaa parempaa vuoden 2019 kevättalvesta. Kauden ensimmäinen peli Ura Basketille hävittiin kotona 18 pisteellä 2.11.

Nyt pelattiin tyystin eri kokoonpanoilla tyystin erilaista koripalloa, jossa Korihait oli tällä kertaa kookkaampi ja energisempi joukkue, joka halusi enemmän voittoa ja joka myös teki sen eteen enemmän töitä. Kotietu ei tänään kantanut pitkälle, sillä pelkästään yhdellä vierastyöläisellä pelaaminen antoi Korihaille selkeän edun lauantai-illan paikallisderbyyn. Loppupisteet juhlittiin tänään ukilaisittain 83 − 100. Vaikka Salo onkin läntisen Suomen ykkösjoukkue, sai Korihait sentään päänahan maakunnan juniorikoriksen lippulaivasta Urasta.

Reilun 900 katsojan edessä, joihin lukeutui myös ilahduttavan suuri Korihaiden kannattajajoukko, Ura Basket näytti ensimmäisellä neljänneksellä parasta osaamistaan.

Viiden minuutin kohdalla liigapisteiden makuun pääsi heti uusi täsmäapu Chris Jenkins hyppyheiton muodossa Bryan Colemanin syötöstä.

Avausjakso kirjattiin kotijoukkueelle muun muassa Mikael Sandbergin ja Aleksi Akpason sekä Trey Niemen ja Ville Hännisen kolmosilla. Tässä vaiheessa Korihailta kolmosessa osui kertaalleen vain Stephon Jelks. Kun myös Avery Woodson linkosi kolmosen, vei isäntäjoukkue avauskympin 25 −19 kuuden kaukoheiton voimalla. Marius van Andringa antoi hienon päätöksen ensimmäiselle neljännekselle naulaten ison kolmosen lähes puolesta kentästä aivan erän viimeisellä sekunnilla. Vaikea heitto tuntui säteilevän lisää itseluottamusta koko takamiehen heittotyöskentelyyn.

Toisen jakson alkuun ei tahti hiipunut, sillä kun Jenkins oli laittanut toisen hyppyheiton sisään, heittivät Akpaso ja Woodson kolmosensa sisään vieden eron toiselle kymmenelle.

Korihaiden joukkueen yhteishenki oli kohdallaan, kun Turun Kupittaalla kaadettiin paikallisvastustaja Kaarinan Ura Basket 83 − 100. Kuva: Sami Laaksonen.

Kun Korihaiden puolustus alkoi tiivistyä ja Uran paras kolmosvire hyytyä, kävi selväksi että koko ja voima korin alla suosisi tänään vierailijoita. Levypallot väännettiin koriin ja irtopalloistakin taisteltiin kerta toisensa jälkeen.

Päältä kolmentoista minuutin Jelksin illan toinen kolkki toi haipurren jo viiden pisteen iskuetäisyydelle. Jelksin kahden vaparin ja Colemanin kakkosen myötä Korihait nousi jo pisteen päähän. Ajassa 14:34 van Andringa tasoitti pelin ja toisen vaparin voimin palautti vierailijat johtopaikalle numeroissa 35 − 36. Puoliajalla lepäiltiin tasalukemissa 46 − 46.

Kolmannen jakson avauskori lähti Bryan Colemanin käsistä ja oli kolmen pisteen arvoinen. Mikael Sandberg piti tässä vaiheessa joukkuettaan pystyssä terävin hyökkäyspään suorituksin.

23. minuutin alkupuolella Mika Nuolivirta upotti puolestaan oman kaukoheittonsa. Coleman lisäsi hyppyheitollaan löylyä kiukaalle ja ero kasvoi viiteen. Ennen kuin 27 minuuttia tuli täyteen Trey Niemi kantoi joukkuettaan 2 + 1 -koreillaan.

Ottelun käännettä alettiin elää, kun van Andringa kiskaisi ison kolmosen pussin perukoille ajassa 27:45. 44 sekuntia myöhemmin samaa lääkettä tarjoili taas samainen ranteensa kuumaksi saanut haikala. Valitettavasti kymmenen sekunnin sisään Eldar Skamo vastasi tähän samalla mitalla toisessa päässä.

Kun van Andringa näytti tason ja tahtonsa pommittaen kaksi kolmosta joukkueelleen jakson viimeisellä minuutilla, alkoivat Korihait ottaa ottelua lopullisesti haltuunsa. Topias Kuukkanenkin hautasi vielä kakkosen ajassa 30:00. Päätösneljännekseen sännättiin korilukemista 66  − 75.

Eldar Skamo tarjoili kolmosellaan myrkkyä haiparvelle, mutta tähän vastattiin Mika Nuolivirran ryhdikkäällä hyökkäyslevypallolla ja siitä syntyneellä lay-upilla.

Skamon hyökkäystehojen varassa Ura hiiviskeli vielä jopa pisteen päässä ukilaisvieraista. Kuitenkin Kuukkasen ja Jenkinsin koreilla ero venyi taas viiteen pisteeseen. Kun Brandon Conley laittoi hyppyheiton sisään, ottivat kaarinalaiset aikalisän ajassa 34:21.

Vaikka myös Skamo piipahti taas korinteossa, kävivät samalla asialla uudestaan Kuukkanen ja Jenkins. Akpasonkin kolmonen oli nopeasti selätetty Jelksin kuittauksella samalta etäisyydeltä. Viimeiseen kolmeen minuuttiin lähdettiin yhdeksän pisteen turvin numeroista 83 − 92.

Kovia ei enää koettu. Conleyn yhdellä kakkosella ja van Andringan kahdella kolmosella ilta sai lopullisen sinettinsä. Kun Ura ei enää onnistunut korinteossa viimeiseen reiluun kolmeen minuuttiin, kirjattiin loppulukemat tänään 83 − 100. Korihait oli lunastanut joululahjansa Turussa kotijoukkuetta selkeästi paremmalla peliesityksellä.

Ottelussa polveaan telonut maajoukkuepeluri Fiifi Aidoo ei tiettävästi loukannut itseään pahemmin, vaikka polven takaosan jänteet kipeytyivätkin. Silti kaarinalaiset välttynevät uusilta takaiskuilta keskellä murroskauttaan.

Kuten arvata saattaa tilastollisesti ratkaisevaa pelissä olivat juurikin levypallot, jotka Korihait kookkaampana ja nälkäisempänä joukkueena poimi itselleen. Saldona oli yhteensä 49 levypalloa vastustajan 32 irtopalloa vastaan. Tällaisilla lukemilla voitetaan yleensä pelit. Kun Korihait poimi kaikkiaan 12 hyökkäyslevypalloa ja teki niistä 12 pistettä kotijoukkuetta enemmän. Myös menetyksistä vierasjoukkue teki kahdeksan pistettä enemmän.

Syöttöjä ja myös menetyksiä sekä riistoja kertyi kummallekin joukkueelle suhteellisen runsaasti ja lähes saman verran. Kakkosia Korihait sai heittää 46 kertaa Uran 29 yritystä vastaan. Vaikka prosentit olivat lähes samaa luokkaa, levypallojen kautta saadut useammat pallonhallinnat olivat vierailijoiden valtti pelin voittamiseen. Kolmosissa kumpikin joukkue osui tasan 13 kertaa, Korihait vielä yhdentoista prosentin verran tarkemmin. Huikeaa kolmospeliä esitteli etenkin Marius van Andringa, joka naulasi illan pelissä kokonaiset seitsemän kolmosta 58 prosentin osumatarkkuudella.

Marius oli päivän pelissä selkeä ykköshai 26 pisteellä ja viidellä syötöllä. Hänen tekosiaan voi kertailla tältä videolta. Myös viisi terävähampaista haikalaa pääsi kaksinumeroisiin lukemiin: Brandon Conley ahkeroi tupla-tuplan 16 pisteellä ja 13 levypallolla, 16 pistettä teki myös Topias Kuukkanen, joka osui kakkosissaan 86 prosentin varmuudella. Lisäksi Bryan Coleman teki niin ikään tupla-tuplan 15 pisteellä ja 12 levypallolla. Kehut ansaitsee kolmaskin tupla-tuplaa kahdessa tilastokategoriassa 12 pisteellä ja 10 levypallolla yltänyt Stephon Jelks. Uusi jenkkitaituri Chris Jenkins sai kasaan 10 pinnaa ja kahdeksan reboundia.

Kaarinalaisten parhaat olivat hyvin varma Avery Woodson 22 pisteellä ja 10 syötöllä. Muihin onnistujiin voidaan laskea kokenut Eldar Skamo (13/8), hyvin ulottuva Mikael Sandberg (10/6) sekä hyvin vastuuta kantanut 20-vuotias Sykin kasvatti Trey Niemi (10/1). Eero Sahlberg ja Fiifi Aidoo keräsivät kumpikin kahdeksan pistettä per korisjannu. Tilastot voi vilkaista koko komeudessaan täältä.

Lehdistötilaisuudessa kyseltiin Marius van Andringan tuntemuksia ennen peliä ja sen jälkeen:

− Ennen peliä oli hyvät fiilikset jengissä. Ei meillä ollut muuta kuin, että jos voitetaan levypallot hyökkäyspäässä, niin me voidaan voittaa tämä matsi. Me voitettiin lopussa, kun me saatiin kolme isoa hyökkäyslevypalloa ja tehtiin niistä kori.

Kuuden peräkkäisen tappion vaikutusta mielialaan tivattiin:

− Varsinkin siinä vaiheessa, kun meillä oli neljä matsia putkeen. Sitten kun häviät, etkä edes pääsee treenaamaan, se jää päähäsi. Seuraavassa pelissä tappio on edelleen päällä. Nyt meillä oli kolme viikkoa taukoa. Ei me hyvin pelattu, mutta pelattiin paremmin kuin Nokia-matsi.

Kaarinalaisten kapteeni Eero Sahlberg kertoi, miten peli hänen joukkueeltaan sujui:

− Meillä oli tosi hyviä pätkiä tässä pelissä. Sitten Korihait löysi uuden vaihteen, mikä näkyi etenkin hyökkäyslevypalloissa. Jäimme pieniksi, heikoiksi ja väsyneiksi korinalustaistelussa. He olivat parempia toisella puoliajalla.

Sahlberg halusi kertoa joukkueestaan vielä jotain muutakin:

− Tämä on ollut hurjaa, kun miettii keitä meillä on pelannut ja ketkä ovat loukkaantuneet, vaihtuneet ja lähteneet. Ollaan pystytty näyttämään vastuuta. Olen ihan uskomattoman ylpeä tästä porukasta. Tässäkin ottelussa pystyttiin rehellisesti kamppailemaan voitosta. Tämä taisteluilme on ollut hieno.

Damion Dantzler oli hyvällä tuulella voiton mainingeissa:

− Suuri voitto, tarvitsimme sitä. Kaverit toteuttivat pelisuunnitelmaa oikein hyvin. Odotin meidän olevan valmiita ja antavan kaikkemme kentällä.

Chris Jenkinsin avauspelistä kaipailtiin kommenttia:

− Chris lisää joukkueeseemme urheilullisuutta ja puolustuksellisuutta. Hän tuli tänne vasta kolme päivää sitten. Chris on harjoitellut niin kuin kaikki muutkin. Hän tuli tänne hyvässä kunnossa, joka on nykyään harvinaista. Meidän täytyy katsoa, mitä tapahtuu viiden pelaajan kanssa. En tiedä, onko kaikkien viiden pitäminen mahdollista.

Kaarinalaiskoutsi Kristian Palotie kävi läpi ottelun lähtökohdat ja lopputuloksen:

− Kun vajaalla nipulla lähdetään kamppailemaan, odotus on se että jätetään kaikki kentälle. Otteluhan kaatui kahteen äärimmäisen huonoon jaksoon. Oltiin kymmenen pinnan tappioasemassa, mutta me pystyttiin kuitenkin kamppailemaan itsemme siinä tasoihin puoliajaksi. Sitten ikään kuin se sama kävi tuossa lopussa, mikä näytti siltä että meiltä loppui bensa. Puolustuksellisesti me ollaan kahdessa matsissa putkeen päästetty yli sata pistettä, mikä kertoo siitä että meillä on ollut aikamoinen korinaluspeloite [Malik Dime] siellä käytettävissä, mutta ei ole enää. Nyt ei ole luottamusta puolustuspäässä.

Eero Siivosen työstämästä koostevideosta voi fiilistellä voittoisan pelin parhaita kohtia:

Korihait jatkaa korkeimman sarjatason liigapelejään vuoden toiseksi viimeisenä päivä 30.12. Silloin käydään KTP:n kotiluolassa Kotkan Karhuvuoressa, jossa perinteinen koripalloseura pyrkii pitämään pisteet hyppysissään. Ottelu alkaa sunnuntaina kello 17:00 ja sitä voi katsoa suorana Elisa Viihde Sportin taajuudella.

Valoisaa joulunaikaa kaikille Korihaiden ystäville!