Korihait voittoon huikean nousun siivittämänä

8.01.2015

Korihait voittoon huikean nousun siivittämänä

Korihait ja BC Nokia kohtasivat torstaina Pohitullissa ottelussa, joka jää varmasti kaikkien paikalla olleiden mieliin pitkäksi aikaa. Korihait oli voittanut Nokian selvästi kahdessa aikaisemmassa ottelussa selvästi, mutta nyt vierasjoukkue tuli otteluun sellaisella sykkeellä, että Korihait oli hätää kärsimässä. Nokian johto kasvoi parhaimmillaan 18 pisteeseen, mutta Korihait osoitti huikeaa venymiskykyään ja nousi tiukkojen vaiheiden jälkeen voittoon lukemin 98 – 87 (41-56).

Adrien Coleman piti Korihaita pystyssä ensimmäisellä puoliajalla (FotoMika).

Adrien Coleman piti Korihaita pystyssä ensimmäisellä puoliajalla (FotoMika).

Kahdessa aikaisemmassa pelissä Korihait oli lyönyt nokialaisille luun kurkkuun jo ottelun alussa, mutta nyt heti ottelun ensi minuuteista lähtien oli selvää, että tällaista ei tulisi tapahtumaan. Tällä kertaa se oli BC Nokia, joka lähti alussa omille teilleen ja Korihait jäi takaa-ajajaksi. Nokia puhkoi Korihaiden puolustusta ja vastaavasti Korihait sortui helppojen menetyksiin. Vierasjoukkue meni alussa 0-4 johtoon ja viiden minuutin jälkeen oltiin lukemissa 8-15. Pian ero kasvoi jo toiselle kymmenellä ja kotijoukkue joutui turvautumaan aikalisään. Tämäkään ei auttanut, vaan Nokia venytti johtoaan vastustamattomasti ja ensimmäiselle tauolle lähdettiin lukemissa 17-27. Toisen neljänneksen aluksi ero pysyi hetken kymmenen pisteen tuntumassa, mutta jakson puolivälissä Nokia johti jo lukemin 27-43. Parin minuutin päästä Korihait onnistui kaventamaan eron yhteentoista pisteeseen, mutta Nokia kiri tauolle lähdettäessä eron jälleen viitentoista pisteeseen. Ensimmäisellä puoliajalla Adrien Coleman kannatteli Korihaita tekemällä 13 pistettä, ollen oikeastaan ainoa kotijoukkueen pelaajista, joka pelasi omalla tasollaan. Vieraat puolestaan onnistuivat tasaisesti, tehokkaimpina kuitenkin Eldar Skamo (13 p) ja Nikola Jeftic (11 p).

Vielä toisen puoliajan alussakaan Korihait ei onnistunut kaventamaan peliä, vaan Nokia nousi 18 pisteen johtoon lukemissa 50-68, kun kolmatta jaksoa oli pelattu vain kolme minuuttia. Tästä alkoi kuitenkin Korihaiden kiri ja pikkuhiljaa kotijoukkue sai Nokian hyökkäystä kuriin ja sitä kautta myös onnistumisia hyökkäyspäässä. Kolmannen jakson päätteeksi ensin Marcus Van toi Korihait vapareilla ensi kertaa kymmenen pisteen päähän ja Mikko Jalonen kavensi eron kahdeksaan pisteeseen (67-75) taukosummerin soidessa. Kun viimeistä jaksoa oli pelattu reilut kaksi minuuttia, Korihait tuli hienon pelin pelanneen Adrien Colemanin kolmosella ja lay-upilla pisteen päähän ja Nokia oli pakotettu aikalisälle. Aikalisän jälkeen Mikko Jalonen siirsi kolmosellaan Korihait ensi kertaa ottelussa johtoon ja Nokia tilasi heti perään toisen aikalisän. Tässä vaiheessa ottelua oli jäljellä noin viisi minuuttia ja Korihait johti lukemin 79-77. Viimeisen viiden minuutin aikana ei jäänyt epäselväksi kuka oli ottelun suurin yksittäinen ratkaisija. Ensimmäisen 35 minuutin aikana kaikki kuusi kolmosta rautoihin kivittänyt Niko Malinen otti nyt ratkaisijan viitan harteilleen ja pussitti kolme kolmosta putkeen ja siirsi Korihait 11 pisteen johtoon. Nokia ei tässä vaiheessa vielä antaunut vaan tuli nopeasti tilanteeseen 88-84 ja oli Korihaiden vuoro pyytää aikalisää. Nokia onnistui puolustamaan Korihaiden aikalisää seuranneen hyökkäyksen pois raiteiltaan, mutta juuri ennen kuin summeri pärähti hyökkäysajan päättymisen merkiksi latasi Malinen jälleen kolmosen pussiin, tällä kertaa reilusti viivan takaa ja levyn kautta. Kaiken kukkuraksi Malinen riisti vielä pallon toisessa päässä ja hyökkäyspäähän päästyään naulasi lopullisen niitin ja jälleen kolmosen viivan takaa, kun aikaa oli jäljellä enää vajaa minuutti. Tämän jälkeen vielä Nigel Moore herkutteli komealla donkilla ja Malinen pussitti loppulukemat 98-87 vapaaheittoviivalta.

”Kyllä voitto maistuu hyvältä, sillä olimme alussa aivan nokialaisten jaloissa”, kertasi ottelun sankari Niko Malinen. ”Huono heittorytmi jäi päälle eilisistä treeneistä, mutta onneksi sitten lopussa alkoi osumaan, kun tarpeeksi monta kertaa yritti”, päätti Malinen.

Otteluisäntä Kaukokiito palkitsi kotijoukkueen parhaana 21 pinnaa heittäneen Niko Malisen. Malisen ohella Korihaiden onnistujia olivat Adrien Coleman (22/5/4) ja Mikko Jalonen (21/1/6). Nigel Moore ja Marcus Van vaelsivat ensimmäisellä puoliajalla varjojen mailla sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä. Toisella puoliajalla molemmat saivat pelinsä kulkemaan ja pelasivat loppua kohden myös hyvät ottelut. Mooren saaliiksi muodostui 15 pinnaa ja seitsemän levyriä ja Van puolestaan saldotti tupla-tuplan (13/14). Mikael Herbert (3/2) kärsi alusta asti virhevaikeuksista ja pelasi vain reilut 16 minuuttia. Elias Valtonen (3/3) puolestaan teki paluun maajoukkuekomennuksen jälkeen ja pelasi pirteästi. Korihaiden uusin vahvistus, Hunter Gibson pelasi suunnitelman mukaisesti vain pari minuuttia, yrittäen kerran korintekoa siinä onnistumatta.

Niko Malinen ratkaisi voiton Korihaille huikealla kolmosputkellaan (Jonne Uotila).

Niko Malinen ratkaisi voiton Korihaille huikealla kolmosputkellaan (Jonne Uotila).

”Adrien Coleman piti meitä pystyssä ensimmäisellä jaksolla hyökkäyspäässä ja toisella jaksolla hän oli ratkaisevassa roolissa puolustuspäässä. Tällainen loistava nousu johtuu kuitenkin siitä, että meillä on joukkueessa upea henki ja itseluottamus on korkealla”, kehui Korihaiden valmentaja Jarno Nikula. ”Tänään pelasimme hieman pienemmällä rotaatiolla, mutta vaihtopenkki eli joka hetkessä täysillä mukana ja myös sitä kautta kentällä olevat pelaajat saivat lisävoimaa suorituksiinsa. Lisäksi täytyy kiittää todella hienosti kannustanutta yleisöä. Tällaista huutoa ja meteliä en muista kuulleeni Pohitullissa moneen vuoteen”, kiitteli Nikula sekä vaihtopenkkiään että jälleen lähes tuhatpäistä ja äänekästä kotiyleisöä.

BC Nokian parhaat olivat 23 pistettä pussittanut Nikola Jeftic, vikkeläliikkeinen takamies Jay Threatt (19/5/7) sekä Joni Harjula (13 p). Ensimmäisellä puoliajalla hyvin pelanneet Eldar Skamo (13 p) ja Henri Hirvikoski (8 p) hävisivät tauon jälkeen pois kuvasta ja jäivät toisella jaksolla pisteittä. Lehdistötilaisuudessa joukkueen edustajia ei näkynyt, joten kommentit heiltä jäi saamatta.

Korihaiden ottelut jatkuvat ensi viikon perjantaina Lappeenrannassa ja sunnuntaina 18.1. Pohitulliin saapuu sarjanelonen JKS Järvenpäästä.