Kouvojen kaataminen epäonnistui alkuunsa

1.12.2017

Kouvojen kaataminen epäonnistui alkuunsa

Korihait lähti hitusen toiveikkaana vierasotteluun Kouvolaan, olihan takana parin viikon tiukka treenijakso. Yhteisharjoittelun oletettiin parantavan peli-ilmettä. Pienestä toimenpiteestä toipuva Sean O’Brien oli ottelusta pois, mutta pitkään sivussa ollut Korihaiden oma kasvatti Mikael Herbert teki odotetun paluun kentälle. Kouvoilta pois vahvuudesta oli kookas laituri Arttu Saarijärvi.

Sen jälkeen, kun Kenney Funderburk vei Korihait lay-upillaan johtoon ei Korihait nähnyt kärkipaikkaa ottelussa enää missään vaiheessa. Funderburkin ajoa seurasivat Tuomas Hirvosen vapaat ajot korille.

Näin Kouvot näytti kaapin paikan kollektiivisesti koko joukkueen voimin heti alussa kylmän viileillä otteillaan. Kotijoukkue Kouvot vei reilun viiden minuutin jakson 21 − 0 ja tappio alkoi näyttää todennäköiseltä. Jo ajassa 13:40 peli oli 40 − 10. Lopulta näin kävikin ja hait lähetettiin kotimatkalle lukemin 105 − 67.

Korihaiden historia Kouvoja vastaan ei muutoinkaan ole erityisen mairitteleva.  Kaikkiaan 75 kohtaamisesta pääsarjatasolla, Korihait on voittanut 18 ja Kouvot 57. Kirpeimpinä tappioina voidaan muistaa vuoden 1995 finaalien tapahtumat. Korihaiden viimeisin voitto Mansikka-aholta on helmikuulta 2013.

Kouvojen suurin voitto Korihaista on 41 pisteen arvoinen maaliskuulta 1997, silloin pudotuspelien puolivälierissä numeroin 123 − 82. Pieni lohtu siis sekin, että nyt koettu tappio kaikesta rumuudestakaan huolimatta ei ollut edes seuran historian huonoin Kouvot-peli.

Juan Pattillo oli sysimustan Kouvolan pelin yksittäinen valopilkku. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihailta nähtiin jo lähes ikävän tuttuun tapaan hirvittävän huonoa hyökkäyspelaamista, ilman yritystä ja ideaa, mutta vielä huonompaa puolustuspeliä. Toisin sanoen joukkueen identiteetti, peli-ilme ja joukkuekonsepti ovat hukassa. Ei tiedetä, mitä pitäisi tehdä eikä sitäkään mitä tiedetään toteuteta.

Kun penkki oli pyytänyt aikalisän ennen kuin kolme minuuttia oli täynnä (lukemat 10 − 2) ei vielä nähty kokoonpanomuutoksia. Seuraavan aikalisän jälkeen ajassa 6:12  (tilanne 20 − 2) tähän kuitenkin saatiin muutosta, kun Eero Lehtonen ja Vesa-Pekka Laine alkoivat myös saada peliaikaa. Loppujen lopuksi Lehtonen ja Laine pelasivat vain vähän vähemmän kuin uudet hankinnat Funderburk ja Quinton Chievous. Myös avauksessa paluunsa koriskentille aloittanut Herbert pelasi noin 20 minuuttia. Justus Kilpinen pelasi yli 25 minuuttia, mutta pitkät minuutit keskiviikkona urakoi lopulta vain Juan Pattillo, joka pelasi lähes 36 minuutin verran.

Illan mittaan kävi selväksi, että Pattillon ja Herbertin ohella paikkansa avauksessa olisivat yhtä hyvin voineet ansaita Justus Kilpinen, Marius van Andringa, Lehtonen ja Laine. Toisin sanoen viiden kotimaisen ja vierasvahvistus Pattillon kokoonpano eri vaihtoehtoineen toimi paremmin lähes poikkeuksetta silloin kuin Funderburk (2/1/3 syöttöä) ja Chievous (5/5/5 menetystä) eivät olleet kentällä, vaikka ajoittain myös he auttoivat joukkuetta.

Ensimmäinen erä kirjattiin Kouvoille murkskaavasti 31 − 8. Vaikka Korihait ei pelannut toista tilastojen valossa yhtä huonoa erää ja se jopa voitti päätöserän pisteen erolla, ei taistelu voitosta ollut enää realismia. Puoliaikaa vietettiin Kouvojen vahvan korinaluspelin turvin lukemissa 57 − 26.

Ensimmäisen puoliajan tilasto on toisen puoliajan tilastoja kuvaavampi, koska jo alussa ratkaistiin ottelun voittaja. Alkupuoliskon levypallot Kouvot vei 28 − 14. Kotijoukkue pääsi läpi ajoilla tai sai toisia mahdollisuuksia levypalloista. Joka tapauksessa käytetyt heitot olivat helpoimmasta päästä korin läheltä. Tästä syystä kouvolalaisten kakkosprosentti oli 83, kun peliä oli takana 20 minuuttia, kun Korihaiden vastaava tarkkuus oli vain 36 prosenttia. Tämä selittyy pitkälti sillä, että laadukkaat heittopaikat olivat vähissä ja nekin käytti useimmiten Juan Pattillo.

Korihait onnistui ensimmäisellä puolikkaalla kolmosessa tasan kerran, kun 11. yrittämällä van Andringa lopulta naulasi kolmosen. Kouvoit laittoi alussa sisään neljä kymmenestä kolmosestaan. Vaikka Kouvojen kakkosprosentti laski pelin edetessä 56 prosenttiin, jatkoi kolmosprosentti parantumistaan läpi ottelun. Lopulta kouvolalaisista seitsemän onnistui kolmosessa ja heitot upposivat 52 prosentin tarkkuudella (12/23).

Korihaiden pelissä oli leimallista se, että joukkuepuolustus ei toimi, eikä yksilötasolla riitä yritystä hyökkäyspäässä. Stoppeja pitäisi saada ja pallo laittaa korisukan läpi ottelun voittamiseksi. Kouvojen pelikonsepti toimi kokonaisuutenaan hyvin, joka selittää pitkälti joukkueiden eron päivän pelissä ja sarjataulukossa.

Paras syke ja intensiteetti pelistä hävisi jo varhain, vaihtoruletti pyöri ja pelailu oli turhankin rentoa. Korihaiden ilon aiheet jäivät pieniksi, mutta niihin kuului eittämättä Herbertin (4/2) hieno ajo ajassa 11:11 ja rohkeutta huokunut van Andringan syöttämä donkki ajassa 33:57. Van Andringa alkoi löytää kolmosjyväänsä toisella puolikkaalla tehden 12 pistettä. Laine (6/2/3 syöttöä) taisteli myös ajoittain mallikkaasti.

Thomas Gipson III (17/15/4 syöttöä) toimi korin herrana edellisen kohtaamisen tavoin. Kouvojen tarkkakätisin oli konkari Ville Kaunisto (21/8), joka heitti sekä kakkosensa että kolmosensa sataprosenttisesti, erehtyen vain yhdessä seitsemästä vapaaheitostaan. Juuri tämä kaksikko kuvioineen tekikin pahinta tuhoa Korihaille. Mielenkiintoisesti illan tehotrio Gipson − Kaunisto − Pattillo tekivät kukin tehoindeksin lukemaksi pyöreät 30. Yhteensä he tekivät 68 pistettä eli yhden enemmän kuin Korihait.

Kouvojen muita onnistujia olivat Jamie Skeen (14/2/3 syöttöä), nopeajalkainen Tuomas Hirvonen (12/1/7 syöttöä), James Sinclair (12/1) ja 19-vuotias Severi Kaukiainen (10/2/3 syöttöä) sekä Wayne Bernard (7/5/10 syöttöä).

Pattillo piti paikoin yksin Korihaiden korinteosta huolta. Tehokkaan iltapuhteen tuloksena syntyi 30 pistettä ja 8 levypalloa. Kokonaisuudessaan tilastot voi tsekata täältä. Ilman Pattilloa Korihait olisi tänään voinut jäädä hyvinkin alhaisiin pistelukemiin, sillä muut tekivät yhteensä vain 37 pistettä.

Lopussa kun Kouvot pelasi juniorivoittoisella viisikolla, jota johti Hirvonen, pystyi Korihait kaventelemaan loppunumeroita viisikolla, jossa nähtiin paikoin Herbert, Kilpinen tai Lehtonen, Pattillo, van Andringa ja Laine. Osittain Korihait oli toisella puoliajalla liikkeellä Kouvoja paremmalla asenteella. Silti sekin oli liian vähän liian myöhään eikä se ottelun suuntaa muuttanut miksikään. Eikä tätäkään voi varsinaiseksi kehuksi laskea, sillä Korihailla oli parhaimmillaan kolme jenkkiä Kouvojen junioriryhmää vastassa kentällä ja vasta silloin alettiin olla samalla pelillisellä tasolla kuin Kymenlaakson koripallo.

Kouvojen selostusosasto kiteytti hyvin sen, mikä on nyt petokalan pisteiden saalistuksen esteenä: ”Korihaiden täytyy saada tuo joukkuepelaaminen kuntoon. Kyllä Korihaista hyvä Korisliiga-joukkue saadaan, mutta pelaamisen taso ei vain tällä hetkellä riitä.”

Helppoa on myös yhtyä kouvolalaisen koripallolegenda Sami Laaksosen kommentteihin Kouvolan Sanomissa ja Twitterissä, joissa todetaan muuan muassa seuraavaa:

− Harvemmin näkee Korisliigassa noin huonoa puolustusta, mitä vierasjoukkue esitti.

− Taustaryhmän keltaiset kengät olivatkin vierasjoukkueen pelin pirtein osa-alue.

Akseli Mäkelä edusti Korihaita lehdistötilaisuudessa ja sai vuorostaan pohtia syitä joukkueensa huonoon peliin:

− Meillä ei ole vielä paketti kunnolla kasassa. Siinä on tullut uusi jätkiä, on ollut loukkaantumisia. Emme ole saanee treenattua kauheasti, mutta kyllä se tästä lähtee pikkuhiljaa, kunhan pääsemme yhdessä treenaamaan. Koko ajan menemme eteenpäin.

− Ei nyt kauhean tyytyväinen voi omaan peliin olla.

Severi Kaukiainen kehui Kouvojen tapaa tulla peliin ja ratkaista se:

− Täytyy sanoa, että aika hienosti tulimme siihen. Tapettiin peli ensimmäisellä jaksolla eikä lähdetty mitään lepsuilemaan. Sitten siinä oli aika helppoa pelata ja kaikki pääsivät pelaamaan. Hyvä matsi meiltä.

Kaukiainen on viihtynyt Kouvoissa toistaiseksi hyvin:

− Hyvin on maistunut. Kiva nähdä, että työ kantaa hedelmää.

Korihaiden puolesta paljon pelaajana ja valmentajana tehnyt Jarno Nikula kiteytti pettymyksensä siihen, että edes harjoitustauko ei ollut parantanut joukkuepeliä:

− Niitä asioita, joita on viime viikolla tehty ei hirveästi pelissä nähty. Että ei se siihen nähden vastannut sitä fiilistä, mikä oli harjoitusten jälkeen. Se on uskomatonta.

Vahvistusten pelipanosta hän kommentoi kysymyksestä seuraavasti:

− Pikkasen on kirjavaa joo. Ei tässä pidä enempää kommentoida.

− Ei ollut meidän päivä.

Lehdistötilaisuudessa todettiin, että Pattillo tuntuu olevan hyvä mies paikallaan:

− No, hänestä ollaan montaa mieltä. Jos tätä peliä nyt ajattelee, ilman Pattilloa, en tiedä olisimmeko saaneet yhteensä 30 pistettä kasaan. Kyllä hän hyökkäyspäässä ihan hyvin prosentein tänään teki. Saimme tuonkin verran pisteitä kasaan pitkälti hänestä johtuen.

− Tuossa on viisi tuntia aikaa bussissa miettiä, miten tästä mennään eteenpäin. Nyt on aika tyhjä fiilis.

Kun lehdistö kyseli, miksi ei ole tunnereaktioita, Nikula muotoili vastauksensa tähän tyyliin:

− Sen näkee pelaajista. Jos on harjoiteltu, että oltaisiin aggressiivisempia . Varmaan valmentajan vika, vääränlainen viisikko sinne lähti. Mistä se kaikki johtui, että oltiin noin huonolla jalalla liikkeellä. Se oli varmaan enemmän täältä ylhäältä [päästä] kiinni. Väsyneitä ei ainakaan pitäisi olla. On vaikea siitä sen enempää sanoa.

O’Brien puuttui pelistä pienen toimenpiteen vuoksi:

− Hän on ollut pienessä operaatiossa, josta toipuminen on vasta aluillaan. Epäilen suuresti, pelaako hän lauantaina. En usko. Meillä on viikon päästä KTP, jos siellä sitten saataisiin hänetkin mukaan.

Valmentajavelho Jyri Lehtonen kiitteli joukkueensa asennetta:

− Jos joku sana kuvaa meidän ensimmäistä viittä ja kolmannen jakson ensimmäistä viittä minuuttia, niin se on ”ammattimainen”.  Ammattilaiset eivät tullee töihin, vaan ammattilaiset tulivat pelaamaan. He toteuttivat peliä ja olivat epäitsekkäitä, pistivät kropan likoon. Jos ne viisiminuuttiset ovat 16 − 2 ja 18 − 6, niin silloin on yleensä aika vahvoilla. Sitten on muiden helppo tulla sisään ja päästä pelirytmiin.

− Siinä mielessä keskittyminen on  ollut meidän omassa tekemisessä, tarinassa ja siinä, miten pystymme siirtämään tämän otteluun Kauhajokea vastaan. Kyseessä on kärkikamppailu kakkossijasta ja pitkä matka. Tämä toimi hyvänä lähtönä tälle meidän loppuviikolle. Meidän nuoret kaverit pärjäsivät hyvin sen viimeisen kymmenminuuttisen.

Jarno Nikulan päävalmentajana viimeiseksi jääneen lehdistötilaisuuden voi käydä katsomassa tästä osoitteesta.

Kotipelit jatkuvat kovaa Katajaa vastaan heti 2.12. kello 17:00.