Lokit liitelivät voittoon, hait uiskentelivat tappioon

13.12.2017

Lokit liitelivät voittoon, hait uiskentelivat tappioon

Helsinkiläisjoukkue eli Seagullsien merilokkiryhmä tuli Uuteenkaupunkiin ilman eniten historiassa maajoukkueessa pelannutta (211 ottelua) sentteri Tuukka Kottia ja ilman maajoukkueessakin Bulgaria-pelissä taannoin loistanutta Antti Kanervoa. Ottelu oli kauden kolmas ja selkeästi paras vastikään vahvuuteen liittyneelle maajoukkuelaituri Carl ”Calle” Lindbomille, joka donkkasi itsensä suomalaisten sydämiin EM-kisoissa.

Korihait oli taas saanut pelaavaan kokoonpanonsa pienestä polven tähystysleikkauksesta toipuneen Sean O’Brienin joka oli tuoreeltaan palattuaan odotettua paremmassa kunnossa.

Haikalojen kotijoukkue lähti Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenan parketille hampaat teroitettuna kolmen jenkin eli Juan Pattillon, Kenney Funderburkin ja Quinton Chievousin sekä oman kasvatin Eero Lehtosen että salolaistaustaisen pelinrakentaja Vesa-Pekka Laineen voimin.

Jo alussa alkoi käydä selväksi, että lokin siipi oli hain hampaita iskevämpi ase. Ensimmäiset kaksi minuuttia ja kaksitoista sekuntia kirjattiin Seagullsien eduksi 0 − 6, kun edes Pattillo ei onnistunut vapaaheitoissa. Lokkien korit syntyivät sitä paitsi nopeista hyökkäyksistä helpoilla koreilla. Korihait oli pakotettu aikalisälle.

Kun Laine taisteli pallon koriin helsinkiläispuolustuksen keskeltä kolmen ja puolen minuutin kohdalla, alkoi muukin joukkue herätä pelirytmiin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt pitkälle, kun vielä Timo Heinonen onnistui erän aikana kolmosessa kahdesti ja Derek Jackson kerran. Jo ratkaisun maun mukanaan tuonut ensimmäinen erä meni lokkien hyväksi 14 − 30.

Korihaista peliaikaa tarjottiin O’Brienin lisäksi Mikael Herbertille, Justus Kilpiselle ja Teemu Suloselle. Näillä eväin eroa lähdettiin kuromaan kiinni Chievousin täydentämällä viisikolla, mutta noin neljäntoista minuutin kohdalla tilanne oli 22 − 40. Ajassa 19:26 Funderburk onnistui joukkueen ensimmäisessä kolmosessa Kilpisen syötöstä. Hetkeä myöhemmin pitkälle tauolle asteltiin lukemista 32 − 53.

Onnistuneen paluun kentälle tositoimiin suoritti numero 33, Sean O’Brien, mutta edes hän ei pystynyt nostamaan Korihaita voittavaksi joukkueeksi. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Ensimmäisen 20 minuutin aikana Seagulls oli tehnyt 30 pistettä kolmen sekunnin alueelta 83 prosentin tarkkuudella, kun taas Korihait oli saanut aikaan vain 22 pistettä 50 prosentin osumatarkkuudella. Helppojen, nopeiden hyökkäysten ohella lokit olivat upottaneet tässä vaiheessa ottelua viisi kolmosta. Vaikka levypallot olivat tasan (20 − 20), helsinkiläisten kakkoset olivat uponneet 68 prosenttisesti (15/22), ukilaisten kakkoset taas 46 prosenttisesti (12/26).

Kolmannen jakson valopilkkuna mainittakoon jakson viimeinen kori eli Laineen syötöstä syntynyt O’Brienin kolmonen, jonka jälkeen viimeiseen erään lähdettiin numeroista 56 − 76.

Ajoittain näyttävän ja nopean helsinkiläisen lokkipommituksen pahin vaihe koettiin pelin loppupuolella, kun urheilullisuuden perikuva Carl Lindbom rankaisi ponnetonta kotijoukkuetta neljällä peräkkäisellä kolmosella. Maajoukkuepelurin taidonnäyte sytytti kuitenkin myös Korihaiden oman kasvatin Jaakko Lahden, joka viiletti kentällä armeijassa majailevan Aleksi Mäkelän kanssa. Lahti upotti ajassa 39:16 Kilpisen syötöstä hienon kolmosensa laihana lohtuna vetiseen soppaan. Sinnikkäästi pelannut Lahti ansaitsi ne aplodit, mitä osa joukkueesta ei pelaamalla lunastanut. Kun Lahti teki lopussa vielä kaksi koria kaikkiaan kolmesta vapaaheitosta, oli lopputuloksena kauden toistaiseksi pirteiden hyökkäyspeli 5 pisteen saldolla.

Vaisujen, itsekkäiden ja hukassa uiskennelleiden haiden parhaat pistemiehet olivat Juan Pattillo (16/8/2 syöttöä) ja Quinton Chievous (16/4/3 syöttöä) sekä Kenney Funderburk (14/1/3 syöttöä) että Sean O’Brien (10/10/2 syöttöä). Pisteiden valossa nyt pelattu ottelu oli Funderburkin toistaiseksi paras Suomessa. Mielenkiintoisesti kolmoset sujuivat mallikkaasti (3/4), mutta kakkosten (2/6) ja vapaaheittojen (1/4) tarkkuuksissa jäi paljon toivottavaa. Sekä hyökkäys- että puolustuspäässä Funderburkilta on lupa odottaa paljon parempaa. O’Brien oli heti paluuottelussaan joukkueen tehokkain (tehokkuusluku 17) ja pystyi lopulta pelaamaan yli 22 minuuttia.

Lokkien siivistä ei lentoa jäänyt uupumaan, sillä Seagulls onnistui hyökkäyspelissä kuuden kaksinumeroisiin yltäneen pelaajan turvin: Carl Lindbom teki huimin prosentein (kakkoset 86 % ja kolmoset 67 %) 25 pistettä ja haki 5 levypalloa, laituri Jermaine Marshall upotti pisteitä 21 ja poimi 5 levypalloa, laiturit Remy Abell ja Kayel Locke tekivät kumpikin 14 pistettä ja Timo Heinonen sekä Derek Jackson taas urakoivat kumpikin 12 pistettä. Heinonen pelasi nyt uransa 626. ottelun liigatasolla. Vastaavaan ei ole pystynyt vielä kukaan muu.

Kelpo esityksen tarjosi myös nuorten maajoukkuepelaaja ja superlupaus, vuonna 1999 syntynyt Malmin Super Koriksen kasvatti Ricky Waxlax (5/2/3 syöttöä), jolla on kokemusta myös Basketball Without Borders -maailmanleiriltä. Onpahan Rickyllä myös lahjakas korista pelaava kaksoisveli Erik Waxlax, joka pelaa HBA-Märskyn riveissä A-divisioonassa. Takamies Alex Vaenerberg askarteli kuusi pistettä samaan tapaan kuin Korihaiden Vesa-Pekka Laine. Tilastot voi vilkaista kokonaan täältä.

Carl Lindbom, tutummin ”Calle”, antoi lehdistölle oman näkemyksensä pelistä:

− Ihan hyvä peli meiltä. Pystyimme  suurimmaksi osaksi pitämään intensiteetin korkealla. Tässä pelissä oli paljon hyvää ja paljon huonoa. Hyvää oli puolustuksen intensiteetti.  Huonoa oli se, että tuli helppoja virheitä ja kommunikaation mokia, mistä Uki sai helppoja koreja.

Paluun kentille tehnyt Sean O’Brien kertoili tuntemuksiaan paluustaan:

− Tämä oli eilisten harjoitusten jälkeen toinen kerta, kun pelasin. Pelaaminen tuntui hyvältä, paremmalta kuin odotin.

Sean myös tarkensi polven tähystysleikkauksen vaatineen vammansa luonnetta:

− Se oli pieni ulomman kierukan repeämä.

Mikä joukkueen pelissä on vialla?

− Levypalloissa ja syötöissä ei ollut niin paljon eroa. Mutta kun he tekevät pelejä, he syöttävät viidesti, kuudesti, joten he saavat helppoja heittoja. Me yritämme tehdä heittoja itsellemme emmekä joukkuekavereille. Teemme pelistä paljon vaikeampaa kuin sen täytyisi olla pelaamalla yksi vastaan yksi -koripalloa.

− Sen voi muuttaa, jos kaikki ovat samalla sivulla. Meillä on olemassa oikeat palaset, mutta kaikkien on tultava yhteen ja haluttava tehdä hyvää toisilleen. Kyse on siitä, olemmeko halukkaita muuttamaan peliämme.

Niin ikään Susijengin valmennusryhmään kuuluva lokkiluotsi Mikko Larkas kiteytti pelin antia näin:

− Meidän peli-ilme oli kauttaaltaan parempi. Aloitimme hyvin ja energisesti, saimme  pidettyä sitä yllä. Pääsimme juoksemaan ja puolustimme ihan hyvin. Tänään painotimme sitä, että yritämme pelata joukkueena täysillä jokaisen tilanteen.

Petri Helminen kuvasi peliä oman päävalmentajataipaleensa huonoimmaksi:

− Tämä oli ylivoimaisesti huonoin peli meiltä. Muutimme palloscreen-puolustusta, ja siinä pärjättiin ihan kohtuullisen hyvin. En ole kertaakaan nähnyt, että joukkue olisi näin itsekäs. Vastustaja pelasi ekstrapaikat toiselle. Meillä oli maksimissaan yksi syöttö ja sitten pallo lähti radalle. Kun iso kaveri heitti, meillä ei ollut toista ottamassa levypalloa. Tämä oli luokatonta yksin yrittämistä. Seagulls pelasi joukkueena huomattavasti paremmin kuin me.

Lehdistöstä todettiin Juha Laineen toimesta, että Funderburk ei vaikuta pelintekijältä. Kuka johtaa Korihaiden peliä?

− Kyllä Vesa-Pekka Laine periaatteessa on meidän ykköspelintekijä.

Kävikö tässä niin ettei Funderburk ollut mitä odotettiin?

− Emme hakeneetkaan varsinaisesti puhdasta ykköspaikan pelaajaa. Kenney on äärettömän hyvä joukkuepelaaja. Minulla oli videoiden ja mainintojen perusteella parempi käsitys hänen puolustustaidoistaan. Hänet valittiin vuoden puolustuspelaajaksi Ukrainassa. Nyt hän on vain ollut aika pehmeä. Kovuutta pitää häneltä löytyä enemmän, jos hän aikoo pärjätä tässä sarjassa.

Lehdistötilaisuutta vetäneen Kalle Klotzin mukaan ”jää nähtäväksi”, onko Korihailla vielä rahkeita tehdä pelaajamuutoksia.

Helmiseltä kyseltiin lisäksi, onko hän ollut tyytyväinen Quinton Chievousin otteisiin ja siihen, onko hän ollut sellainen pelaaja kuin odotettiin.

− Hyvin pitkälti on ollut. Hänellä on ongelmia eurooppalaisen koripalloilun kanssa. Hän ei ole koskaan pelannut Euroopassa, ja täällä on enemmän sääntöjä ja taktisempaa kuin missään D-liigassa. Siellä on enemmän yksi vastaan yksi -pelaamista. Molemmat uudet pelaajat kadottavat oman miehensä, kun ollaan auttamassa tai sitten ei olla auttamassa ollenkaan. Hän on erittäin urheilullinen ja loistava heittäjä, vaikka hän ei nyt todellakaan ole osunut.

Seuraavaa kotiottelua saa odotella 30.12. asti, silloin vastaan astelee Salon Vilpas kello 17:00 alkavassa lauantai-illan paikallisderbyssä. Tätä ennen salolaiset tosin ehditään kohtaamaan Salohallissa 28.12., johon paikan päälle toivotaan myös keltaista haiväriä. Korisliiga jatkuu vielä ennen joulutaukoa 17.12. Nokialla kello 17:00 pelissä, jota voi seurata tuttuun tapaa Fanseatin kautta suorana.