Lokit näykkivät haikalan nurin

6.03.2019

Lokit näykkivät haikalan nurin

Uuteenkaupunkiin liidellyt lokkiryhmä lähti peliin ilman neljättä jenkkipeluriaan Wayne Blackshearia. Korihaiden vahvistusten joukossa lepovuorossa oli taas kerran Brandon Conley. Emil Djeenia ei enää nähty Korihaiden kokoonpanossa.

Keskiviikon matsi alkoi vauhdikkaasti Stephon Jelksin pitkällä kakkosella. Sitten ei koreja nähty, vaikka kentällä puolin ja toisin sählättiin. Sitten  hieman ennen kolmatta minuuttia Bryan Coleman vei Korihait neljän pisteen johtoon.

Alexander Ruoff rikkoi Seagullsin kuparisen kolmosellaan, mutta Coleman heitti heti oman kolmen pisteen heittonsa. Kun Marius van Andringa pommitti kolmosen pussiin oli haijohto 10 − 3 ajassa 3:41.

Korihait ei kuitenkaan pystynyt pitämään lupaavaa johtoa hyppysissään, vaan Tuukka ”Teräsmies” Kotin, Christopher Ortizin ja Ruoffin koreilla stadilaiset vetivät 53 sekunnin jakson puhtaasti 0 − 6.

Ukilaisten penkin suunnalta ei kuitenkaan kuulua kaivattua käskyä aikalisälle. Seagulls otti kontrollin pelistä ja ketterä takamies Juwan Staten sai kunnian tasoittaa pelin 13 pisteeseen kuudennen minuutin aluksi.

Aggressiivisesti ylhäältä asti miehessä kiinni puolustanut hailauma vaikeutti silmin nähden vierailijoiden korintekoa, mutta eipä oma hyökkäyspelikään kovin kuplivaista ollut.

Ekan kympin loppupuolella nuori koripallolupaus Ricky Waxlax heitti kaukoheittonsa sisään ajassa 8:54. Myös Chris Jenkins kävi korinteossa. Korihait sai kelvollinen lopun erään, kun tasan minuutti Waxlaxin heiton jälkeen ja vain kuusi sekuntia ennen avauskympin loppumista Miikka Marttinen täräytti sisään kolmosen. Sen turvin Korihait marssi toiseen jaksoon lukemista 20 − 18.

Korihailla oli täysi työ pysyä Juwan Statenin ja Seagullsin vauhdissa. Tulokseksi tuli kotitappio 75 − 96. Kuva: Jonne Uotila.

Nyt lay-upissa kunnostautui 201-senttinen Mika Nuolivirta. Sitä seurasi mielenkiintoinen episodi, jossa Korihait pakotti aggressiivisuudellaan lokkiryhmän harvinaiseen kahdeksan sekunnin rikkeeseen, joka vihelletään silloin kun palloa ei saada ajoissa tuotua toiselle kenttäpuoliskolle.

Ajassa 11:35 Korihaiden johto kasvoi kuuteen Mario Edwardsin kakkosella. Kuitenkin Alexander Ruoff laittoi kapuloita rattaisiin kolmosellaan.

Malmin Super Koriksen kasvatteja nähtiin tänään avainrooleissa kaksi, kun sekä Marius että Ricky ovat saman seuran koriskoulun käyneitä. Waxlaxin ja kokeneen Timo Heinosen koreilla vierailijat ottivat itselleen pisteen johdon. Korihaiden vastaus tuli Jenkinsin kolmosen muodossa, kun peliä oli takana reilut 14 minuuttia.

Koreja ei nytkään liiemmin tehty, mutta Marius laukoi oman kolmosensa koriin lähes 1,5 minuuttia edellisestä tilanteesta, joka antoi Korihaille johdon lukemin 32 − 27.

Statenin ja Ruoffin koreilla vastustaja tuli kuitenkin jälleen kerran peliin mukaan. Samat kaverit olivat isossa roolissa koko toisen erän. Korihaita pelissä piti Edwards omalla kolmosellaan. Ortiz oli jo vienyt vierailijat pisteen johtoon, mutta Marius vastasi tähän toisessa kenttäpäädyssä niin ikään kolmen pisteen suorituksella, joten pitkälle lähdettiin numeroista 42 − 40.

Poikkeuksellista ensimmäisessä 20 minuutissa oli se, että tässä kohtaa peliä vastustaja oli ottanut vasta kolme virhettä, kun Korihailla niitä oli sentään suhteellisen tavallinen määrä eli yhdeksän kappaletta. Tässä vaiheessa peliä Seagulls oli ollut kova kakkosissaan (65 %), mutta Korihait taas oli hyvin tarkka kolmosissaan (8/15), jotka olivat sujuneet 53 prosentin tasolla.

Kolmannen jakson alussa yksi sarjan parhaista, nopeimmista ja taitavimmista takamiehistä eli 26-vuotias Juwan Staten tasoitti pelin. Ehtipä Forssan teräsvaari Kottikin viedä vierailijat jo johtoon.

Bryan Coleman puolestaan toi Korihait tasoihin, mutta Statenin komea kolmonen ravisteli haikalaa lisää. Lokkiparvi jatko haikalan näykkimistä Statenin johdolla ja vierailijoiden etumatka kasvoi viiteen pisteeseen.

Vain Stephon Jelks kahdella vapaaheitoilla ja kakkosellaan sai vastattua kylmään kyytiin, jota lokit tarjoilivat. Siksipä ajassa 24:27 oltiin vielä tilanteessa 48 − 49.

Vastustaja vei seuraavat lähes kolme minuuttia 0 − 7 ja isännät pyysivät hyvin tarpeellisen aikalisän ajassa 27:19, sen jälkeen kun korinteko ei keltään tuntunut onnistuvan.

28. minuutin aluksi Alex Vaenerbergin kolmonen taivutti eron ensimmäistä kertaa kymmeneen pisteeseen. Myös Alexander Ruoffin kolmonen neljä sekuntia ennen erän päättymistä oli pahaa myrkkyä hailaumalle. Korihait hävisi kolmannen jakson murskaavasti 11 − 26. Tulostaululla olivat nyt lukemat 53 − 66.

Jelks ei ollut aikonut vielä luovuttaa ja laittoi kolmosen koriin vain yhdeksän sekuntia neljännen jakson alkamisesta. Kuitenkin Timo ”Timi” Heinonen rökitti heti Pohitullin väkeä omalla kolmosellaan. Timi ei jättänyt tätä tähän, vaan seuraava kolmonen nähtiin vain 28 sekuntia edellisen jälkeen ja ero repesi 16 pisteeseen.

Coleman onnistui hyppyheitossaan kahden pinnan veroisesti, mutta Malmin koriskoulun kasvatti 19-vuotias Ricky Waxlax laukoi kolmosen koriin. Kun pelikellossa oli jo 31 minuuttia ja 48 sekuntia peli näytti olevan taputeltu. Tilanne oli nyt 58 − 75.

Henkisesti Korihaiden selkäranka katkesi siihen, että omia heittoja ei koriin saatu, mutta vastustajalta sen sijaan tuntui sujuvan kaikki. Näin joukkuepeli puuroutui ja ratkaisuja haettiin lähinnä yksin puskemalla.

Kolmosia neljänteen erään mahtui. Waxlax palasi pahantekoon kolmosissa ajassa 34:19. Ruoffin kolmonen näki päivänvalon ajassa 35:15 ja Mariuksen vastaus tuli 35:33. Waxlax osui vielä kerran 36,5 minuutin kohdalla. Kaikkiaan Ricky Waxlaxin ilta oli täydellinen, kakkoset sujuivat 2/2 ja kolmoset 4/4.

Mika Nuolivirta oli yksi pirteimpiä haipelaajia lopussa, hänen donkkinsa nähtiin toiseksi viimeisen minuutin loppupuolella. Rickyn päivää vanhempi veli Erik Waxlax pääsi hänkin kolmosen makuun pelin viimeisellä minuutilla. Häntä ennen samassa tempussa oli onnistunut myös 19-vuotias Jesper Granlund. Kävipä Korihailta lämpöä kentällä hakemassa uusi hankinta Teemu Hartikainen ja oma kasvatti Roope Viinikkala.

Loppulukemat kirjattiin vierasvoiton merkiksi 75 − 96 sen jälkeen, kun Korihait tippui hyvin yhteen pelanneen lokkiporukan kyydistä toisella puolikkaalla. Etenkin Statenin kuriin saaminen ja oma hyökkäyspeli tuottivat harmaita hiuksia.

Tilastollisesti kolmen sekunnin alueella oli tasaista, koska kotijoukkue teki sieltä 28 pistettä ja vierailija 26 pistettä. Sen sijaan helsinkiläiset olivat paljon parempia nopeista hyökkäyksistä, joista syntyi 22 pistettä ukilaisten seitsemää vastaan. Myös menetyksistä Seagulls teki seitsemän pistettä enemmän. Hyökkäyslevypalloista Korihait teki 13 ja hyvin heittänyt lokkiryhmä vain kaksi pistettä.

Päivän kamppailussa Korihait voitti levypallot 36 − 28. Menetyksiä isännille kertyi 14 ja vastustajalle 10. Seagulls laittoi kakkoset pussiin 65 prosentin tarkkuudella (20/31) ja kolmosista tasan joka toisen (15/30). Korihait oli kakkosissa 46 prosentin tasolla (18/39) ja kolmosissa käyrä oli laskeva (10/28) ja prosentiksi kirjattiin 36.

Korihaiden neljä ykköstykkiä pisteiden teon saralla olivat Marius van Andringa (16/1), Bryan Coleman (14/9), Chris Jenkins (14/5/6 syöttöä) ja Stephon Jelks (13/9/4 syöttöä/3 riistoa).

Seagullsin paras nelikko oli Juwan Staten (21/4/7 syöttöä), Alexander Ruoff (20/6/4 syöttöä), Ricky Waxlax (16/3) ja Christopher Ortiz (14/5/5 syöttöä). Uusikaupunki Areenan pelin tilastot voi vilkaista täältä.

Lehdistötilaisuuden aloittaneelta sataprosenttisesti heittäneeltä Ricky Waxlaxilta kyseltiin, olisiko hänen pitänyt heittää vielä enemmän:

− Olisi sitä tietenkin voinut heittää lisää, kun oli ihan hyvä päivä.

Miksi peli kääntyi tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen?

− Me alettiin tehdä hyviä asioita varsinkin hyökkäyksessä ja puolustuksessa oltiin hereillä. Saimme toisistamme energiaa. Kannustimme paljon toisiamme, siitä tuli flow-tila ja oli helppo pelata yhdessä.

Marius van Andringa kuvaili peliä analyyttisesti:

− Kolmannessa erässä teimme pari tyhmää virhettä. Siellä oli kolme, neljä menetystä ihan turhaan. Kaveri heitti kaiken sisään siinä ja me heitettiin kaikki ohi. Kolmannessa erässä peli ratkesi, vaikka olimme pelissä mukana. Kaveri vain rankaisi jokaisesta pienestäkin virheestä. Siinä oli pari tilannetta, joissa puolustimme 23 sekuntia hyvin, mutta sitten vastustaja heittää viimeisellä sekunnilla säkkiin. Kun viimeinen avun apu ei ole siinä ja pallo menee sisään, siitä on vaikea lähteä taas hyökkäämään. Se ratkaisi tämän matsin.

Helsinkiläisten valmentaja Mikko Larkas ruoti pelin antia omalla vuorollaan:

− Olimme ekalla puoliajalla pihalla. Kuskin paikka vaihtui ottelun aikana. Korihait oli ensimmäisellä puoliajalla poikkeuksellisen aggressiivinen joukkue tähän sarjaan. Oltiin oikeastaan tilastollisesti kaikessa perässä. Kaveri heitti kolmoset 8/15. Puolustuksessa tuli käsittämättömiä nukahduksia ja vaihdettiin, kun ei olisi pitänyt vaihtaa. Oma hyökkäys tuotti kuitenkin sen 40 pistettä, joka riitti siihen että oltiin aika lähellä.

− Teimme pieniä muutoksia, jotka toimivat ja saimme paineen pois hyökkäyksestä. Kun puolustimme hyvin niin yhtäkkiä hyökkäyskin aukesi. Kolmannessa erässä pystyimme ensimmäistä kertaa menemään ohi intensiteetissä pelaamalla meidän tavalla. Pääsimme kontrolloimaan peliä. Pelasimme hyvin yhteen. Nyt oli energiaa penkillä, jokainen kannusti toistaan ja oli valmis tekemään kentällä asioita toisen puolesta. Pallo liikkui, tuli 22 syöttöä ja 10 menetystä. Juwan Staten on aivan ilmiömäisen hyvä pelaaja ja on onni, että hän pelaa meidän joukkueessamme.

Korihaiden käskyttäjä Pedro Monteiro antoi palautetta pelistä viimeisenä:

− Tiesimme jo ennen peliä, että tämä on kova peli kuten kaikki muutkin. Meidän pitää pelata yhteen, koska meillä ei ole vastaavaa lahjakkuutta. Lopetimme puolustuspelin. Teimme vain 11 pistettä kolmannella jaksolla ja se tappoi meidät. Emme olleet aggressiivisia yhdellä yhtä vastaan. Me emme pysyneet yhdessä, vaan hajosimme vaikeilla hetkillä. Toivottavasti tämä oli vain huono päivä. Ensimmäinen puoliaika oli kohtuullinen. Luulen meidän tulleen paremmiksi, mutta se ei vielä riitä. Joskus häviämme nämä pelit, koska meillä ei ole niin montaa pelaajaa kokoonpanossa.

Korihaiden parhaat suoritukset kentällä on koottu tälle videopätkälle:

Korihaiden seuraava kotiottelu pelataan tulevana lauantaina Kauhajoella hallitsevaa Suomen mestaria vastaan 9.3. Peliä voi katsella Elisa Viihde Sportin kautta suorana lähetyksenä 18:30 alkaen. Kotipelien tunnelmaan haikala uiskentelee keskiviikkona 13.3., jolloin Pohitulliin kotijoukkueen puolustuskunnon tulee tarkastamaan BC Nokia.