Mitchell Smith Ruotsin delfiinistä Uudenkaupungin haiksi 

19.11.2021

Mitchell Smith Ruotsin delfiinistä Uudenkaupungin haiksi 

Torstaina ensimmäisen kerran Korihaiden kanssa harjoitellut Mitchell Smith debytoi lauantaina. Kuva: Eero Siivonen

Korisliigassa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen yhdysvaltalaislaiturin Mitchell Smithin kanssa. Smith siirtyy Suomeen Ruotsin pääsarjasta. 

– Olen innoissani tästä mahdollisuudesta. Uusi joukkue minulle, mutta tavoite pysyy samana, eli voittaa pelejä ja tuoda energiaa joukkueeseen, Smith kertoi Suomeen saavuttuaan. 

Arkansasin osavaltiosta kotoisin oleva Smith, 24, oli alun perin kiinnostunut baseballin pelaamisesta, mutta lukioikäisenä siirtyi pelaamaan koripalloa pituutensa takia. 

Paikallisessa Van Burenin lukiossa hän merkkautti kahden vuoden aikana lukion kaikkien aikojen parhaimmat lukemat pisteissä, levypalloissa, torjunnoissa ja tupla-tuplissa. 

208-senttinen Smith pelasi neljä vuotta kovatasoisessa Missourin yliopistossa. Viimeisellä yliopistokaudellaan, 2020–21, hän pelasi 26 ottelua tehden niissä keskimäärin 5,2 pistettä, 4,5 levypalloa pelitilanneheittojen osuessa 52 prosentin tarkkuudella. 

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Smith aloitti syksyllä Ruotsissa hallitsevan mestarin Norrköping Dolphinsin riveissä. 11 ottelussa Smith pelasi vajaan 20 minuutin peliajalla ja teki keskimäärin 7,2 pistettä ja 5,8 levypalloa. 

– Yliopistokoripallo oli enemmän urheilullisten pelaajien peli ja sitä vain pelattiin pelaamisen takia. Ammattilaistasolla täytyy valmistautua selvästi enemmän mentaalisesti ja fyysisesti jokaiseen kamppailuun, Smith kertoi eroja yliopistokoripallon ja ammattilaiskoripallon välillä. 

Korihaihin Smith tuo omien sanojensa mukaan energisiä ja viihdyttäviä otteita. 

– Olen erittäin atleettinen, joten minulta voi nähdä paljon donkkeja. Tuon energiaa puolustuspäähän ottamalla levypalloja, hakemalla riistoja ja puolustamalla kaikkia pelipaikkoja. 

Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikulan mukaan Smith mahdollistaa entistä nopeamman pelitavan. 

– Odotan häneltä vahvaa levypallopeliä ja aktiivista peliä molemmissa päissä kenttää. Smith on urheilullinen ja pitkä nelospaikan pelaaja, joka oli Ruotsissa kuudennen pelaajan roolissa. Täällä on luvassa vähän isompaa roolia. 

Smith saapui Suomeen torstaina ja debytoi Haiparvessa jo lauantaina Kauhajoella. 

Korihait hakee pelilupaa myös kanadalaiselle Jake Newmanille. 198-senttinen Newman on ollut kuukauden verran joukkueen harjoitusvahvuudessa. 27-vuotias laituri pelasi yliopistokoripalloa Yhdysvaltojen puolella ensin Lafayettessa ja sen jälkeen kanadalaisessa Victorian yliopistossa. 

Korihait on aktiivisesti vielä pelaajamarkkinoilla. 

Mitchell Smith 
Pelinumero: #25 
Syntymävuosi: 1997 
Pituus: 208 cm 
Paino: 100 kg 
Pelipaikka: 4/5 
Kasvattajaseura: Missouri (USA) 
2016–20: Missouri (USA-NCAA): 98 ottelua, 3,8 pist, 3,8 lev, 0,6 s 
2021–22: Norrköping Dolphins (SWE-SBL): 11 ottelua, 7,2 pist, 5,8 lev, 1,0 s