Nokialla nähtiin yli sadan pisteen näätäryntäys

15.03.2018

Nokialla nähtiin yli sadan pisteen näätäryntäys

Korihait lähti illan peliin ilman kapteeni Justus Kilpistä. Nokian riveistä puuttui joukkueen korinaluspelin tukijalka ja nuori suomalaisen koripallon lupaus Daniel Dolenc, joka on kohta ollut pelikentältä poissa kuukauden. Takamies Niko Mattilalle ottelu oli ensimmäinen sitten helmikuun 10. päivän.

Damion Dantzler ja Petri Helminen johdattivat joukkonsa perjantain ratkaisupelin kenraaliin Nokialle. Tuloksena pelistä oli ei niin yllättävä tappio luvuin 108 − 77. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Sen jälkeen kun tammikuun Korisliiga-pelaaja ja kokenut serbijätti Dragan Labovic oli tehnyt Näätien avauspisteet, Korihaiden kuparisen rikkoi toisen vapaaheittonsa koriin laittanut Markus Molenius. Toisen heiton jälkeen hailauma sai vielä pallon itselleen Sean O’Brienin käsien kautta. Matthew Gibsonin ja Teemu Sulosen saman hyökkäyksen peräkkäisten kolmosten jälkeen tulosta ei kuitenkaan tullut, kun taas Devoe Joseph kävi tekemässä kolmosen toiseen päähän.

Samainen Joseph löysäili puolustuksessa, joten Korihait pystyi paikoin rikkomaan nokialaisten puolustuksen helpohkosti. Samalla myös esimerkiksi O’Brien pääsi ex-hai Aapeli Alasen ohi kohtalaisen vaivattomasti korintekoon. Alanen kuitenkin rankaisi Korihaita pommittaen illan ensimmäisen kolmosensa ennen kuin kolme minuuttia oli täynnä.

Tasan viiden minuutin kohdalla Leyton Hammonds heitti BC Nokialle kolmosen. Korihaiden oma kasvatti Mikael ”Miksu” Herbert kuitenkin kävi heti kuittaamassa korin omalla kolmosellaan.

Helmikuun Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu syöttökone Vincent Council heitti ensimmäisen jakson puolenvälin jälkeen vielä kaksi kolmosta ja teki lay-upin. Kevin Bracy-Davis taas kantoi Korihaiden hyökkäysvastuuta kolmosella ja kahdella lay-upilla. Näin avauserä päättyi kotijoukkueen eduksi 26 − 22.

Teemu Suloselle tuomitun epäurheilijamaisen virheen jälkeen Councilin vapaaheitoilla ja Hammondsin kolmosella nokialaiset saivat hyvän viiden pisteen hyökkäyksen startin toiselle jaksolle. Korihait sai pallon Gibsonin toimesta koriin vähän ennen kuin jaksoa oli pelattu kaksi minuuttia. Joseph kuitenkin kävi heti toisessa päässä vastaamassa kolmosella.

Tässä kohtaa Korihaiden pallonliike oli kohtuullista, puolustuskin toimi ajoittain mallikkaasti ja levypalloissa sekä muissa korinalustaisteluissa pärjättiin. Korinteko kuitenkin yskähteli, ollen liikaa O’Brienin ja Bracy-Davisin harteilla.

Puoliajalle marssittiin tilanteesta 45 − 34, sen jälkeen kun ikikettu Eldar Skamo oli tehnyt puoliajan viimeisen korin kolmosen muodossa ajassa 18:43.

Tässä kohtaa peliä levypallot olivat lähes tasan 23 − 22, menetyksiä oli kummallakin kolme. Syötöissä Nokia oli edellä 11 − 5 ja riistoissa 3 − 1.

Kakkosten tarkkuudessa nokialaiset olivat 50 prosenttisia, Korihaitkin ylsi 47 prosenttiin. Kolmosia Nokia sen sijaan oli jo tässä vaiheessa tehnyt kahdeksan ja Korihait vain kolme. Nokialaisten 40 prosentin osumatarkkuus oli lisäksi lähes puolet ukilaisia parempi.

BC Nokian Hammonds ja Council olivat kummatkin 10 pisteessä, Korihailta O’Brien oli tehnyt 12 ja Bracy-Davis 11 pistettä.

Näädät taistelevat vielä jopa pudotuspelien kotiedusta, Korihait taas pelaa suorassa sarjassa säilymisestä. Kohtalokkaalla kolmannella jaksolla BC Nokian voitontahto alkoi tulla esille.

O’Brienin hyppyheiton jälkeen Aapeli Alanen näytti onnistuneen tyylinäytteensä kolmosissa. Kun Joseph heitti kaksi kolmosta ensin ajassa 22:20 ja sitten 23:05, kipusi ero jo 14 pisteeseen. Sen jälkeen kun heti seuraavassa hyökkäyksessä Alanen onnistui erän alun toisessa kolmosessaan oli Korihaiden aikalisän vuoro.

Sekä Alasen että Josephin käsi kävi kuumana. Hailuotsi Damion Dantzler yritti aikalisällä pelastaa vielä sen, mitä oli pelastettavissa. Aikalisän jälkeen Hammonds torjui O’Brienin kakkosen. Toisessa päässä Joseph kävi parikymmentä sekuntia myöhemmin lyömässä donkin pohjaan tehden tilanteeksi 61 − 42.

Korihaiden pelikonsepti murtui, eikä tehoja tuntunut löytyvän puolustuksessa eikä hyökkäyksessä. Keltaisella ryntäyksellä Yellow Rush -faniryhmänsä tukemana sen sijaan energiaa tuntui löytyvän.

26. minuutin paikkeilla peli alkoi ratketa lopullisesti. Ensin Skamo säkitti kummatkin vaparinsa. Sitten oli Mattilan ja Labovicin vuoro onnistua kolmosissa. Illan peli oli käytännössä taputeltu tässä vaiheessa ajassa 26:50, kun tulostaululla seisoivat lukemat 69 − 43.

O’Brienin yksinäisen kakkosen lisäksi Korihaiden vastaus piti sisällään kuusi ohiheitettyä vapaaheittoa, jotka eivät vierailijoiden asemaa parantaneet.

Tosin kapteenin virkaa Kilpisen poissa ollessa toimittavalta Gibsonilta nähtiin aivan oma kirinsä erän viimeisen 32 sekunnin aikana. Ensin Gibson laittoi kolmosen pussiin. Sitten hän oli painostamassa Councilia menetykseen. Vielä ajassa 29:59 hän pakotti lay-upin menestyksellä koriin asti saaden päälle vielä bonusvaparin. Näin kolmannen jakson loppu meni Korihaille 6 − 0.

Kolmas erä päättyy lukemiin 74 − 51. Neljännestä erästä kannattaa vielä mainita 32 − 33 minuutin kohdalla koetut Kenney Funderburkin ja Markus Moleniuksen kolmoset, jotka kummatkin syntyivät välillä sanaharkkaa suuntaan jos toiseenkin pitäneen Gibsonin syötöistä.

Korihaiden ollessa jo 28 pistettä vastustajaa jäljessä päältä 35 minuutin peliajan, Funderburk haki levypallon. Seuraavien 31 sekunnin aikana hän tehtaili viisi pistettä kahden ajon ja yhden bonusvaparin keinoin.

Kun vielä Bracy-Davis teki tyylikkään donkin ajassa 36:13, nokialaiset ottivat aikalisän, ettei heidän peliotteensa laiskistuisi. Eroa tässäkin kohtaa oli tosin vielä 21 pistettä.

Joukkue ei luovuttanut peliä vaikka selvästi paukkuja vähän säästeltiinkin seuraavaan kotipeliin Lapuan Korikobria vastaan.

Bracy-Davis löysi vielä vapaaheittojyvänsä lopussa ja kävipä Funderburkin donkkaamassa pallon vihaisesti koriin ajassa 38:57. Päälle satoi myös bonusheitto.

Kun BC Nokian oma 17-vuotias kasvatti ja takamies Antti Ahonen teki loppunumerot ajassa 39:47 räjähti kotiyleisö suosionosoituksiin. Tähän oli hyvä päättää ottelu, joka ei Korihaiden kannalta erityisen hyvä ollut. Lopputuloksena oli tänään kahdeksas peräkkäinen tappio BC Nokialle kahden Korisliiga-kauden aikana numeroin 108 − 77.

Päivän tilastot kertovat nokialaisten olleen parempia, levypalloissa tämä tapahtui luvuin 46 − 42 ja syötöissä murskaavasti 27 − 9. Menetyksiä kirjattiin kummallekin suhteellisen vähän eli tasan seitsemän.

Kakkosissa nokialaiset olivat kuuden prosentin verran tarkempia, mutta Korihait laittoi viisi kakkosta enemmän sisään. Vapaaheitoissa Korihait oli vain 58 prosenttinen (15/26), kun taas Näädät olivat 94 prosenttisia (17/18).

Vaikka Näädät tekivät enemmän pisteitä kolmen sekunnin alueelta korin välittömästä läheisyydestä, suurin tilastollinen ero syntyi kolmosissa, joissa BC Nokia oli tänään murhaava. Korihait osui surkeahkosti 21 prosentin veroisesti (6/29), johon Näädät vastasivat 46 prosentin osumatarkkuudella heittäen sisään huikeat 19 kolmen pisteen heittoa kaikkiaan 41 yrityksestä.

Korihaiden neljänä onnistujana voidaan mainita Sean O’Brien (20/12), Kevin Bracy-Davis (19/8), Kenney Funderburk (13/4/2 syöttöä) ja tulisielu Matthew Gibson (11/2/4 syöttöä).

BC Nokialta kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät seuraavat veijarit: Leyton Hammonds (24/6), Aapeli Alanen (20/7), Dragan Labovic (18/8/5 syöttöä), Devoe Joseph (14/6/2 syöttöä) ja Vincent Council (12/4/11 syöttöä). Tilastot voi tähystää täällä.

Lehdistötilaisuudessa Sean O’Brienilta kyseltiin ajatuksia pelistä:

− He tekivät loistavaa työtä pallon liikuttamisessa ja yhteen pelaamisessa. Me teimme päinvastoin, otimme paljon heittoja hyökkäysajan lopulla, koska emme liikuta palloa ja tee paikkoja toisille. He tekivät sitä, antoivat aina sen ylimääräisen syötön ja heittivät hyvin.

Niko Mattila kehui parketilla olon tuntuneen hyvältä, vaikka omassa pelissä on paluun jälkeen vielä tekemistä. Näin hän tiivisti pelin:

− Ennen peliä puhuttiin, että ei saa mitenkään aliarvioida vastustajaa. Jos tässä liigassa lähtee takki auki pelaamaan, se voi kostautua. Tulimme toisella puoliajalla hyvin peliin ja otettiin tarvittava voitto.

Damion Dantzler hymyili ja aloitti:

− Se mikä saattoi mennä pieleen, meni pieleen. Heille merkittiin 27 syöttöä, meille 9. Ensimmäisellä puolikkaalla pallonliike oli kunnollista, niin hyvää kuin se voi nyt olla. Toisella puoliajalla se pysähtyi ja aloitimme pomputtelun.

− Olen ollut täällä kaksi kuukautta ja saarnannut puolustuksen puheesta, mutta näyttää olevan vaikeaa saada kaverit jatkamaan kommunikaatiota koko pelin ajan.

− Emme saaneet otetta kentällä kaikesta siitä, mikä oli lähellä. Tämä on jatkunut koko kauden ja loppulukemat kertovat siitä. Ekstrasyöttöjä ei annettu. Tässä on kyse henkisestä kovuudesta ja sydämestä, siitä että tahtoo voittoa toista enemmän. Se ei vaadi aikaa vaan yrittämistä.

Oletteko valmiita perjantain tärkeään peliin:

− Luulen meidän olevan niin valmiita kuin voimme. Monia asioita henkisellä puolella ja puolustuksen perusteissa pitää parantaa.

Näätöjen paimentaja Ville Tuominen avasi pelin antia näin:

− Varmasti tällainen on kamalin peli valmentajalle, kun on pitkä tauko alla ja etukäteen katsottuna peli pitäisi voittaa. Sitten keskittyminen on mitä on. Puhuttiin, että puolustaa voi aina. En ollut meidän hyökkäämisestä huolissani tänään. Me puolustettiin toinen ja kolmas kymmenminuuttinen niin kuin piti, ja se riitti tänään. Tästä piti saada voitto ja me saatiin voitto. Puolustuksessa pitää skarpata perjantaille aika paljonkin.

16.3. perjantai-illassa onkin ratkaisun makua, koska ottelun voittaja välttää suurella todennäköisyydellä liigakarsinnat Divari A:n toiseksi jäävää joukkuetta vastaan. Vastustajaksi nimittäin tulee Dantzlerille ja van Andringalle viime kaudelta tuttu Lapuan Korikobrat. Joukkueet ovat kuudessa voitossa tasapisteissä sarjan hännillä. Jumbofinaalin dramatiikkaa ja tunnelmaa kannattaa eksyä aistimaan Pohitulliin, jossa varsinaisen jännittävän ottelun kimppuun päästään kello 18:30.