Stadissa ei koettu parasta Korihaita

6.02.2018

Stadissa ei koettu parasta Korihaita

Voitokkaiden vaiheiden jälkeen lauantaina Helsingin Seagullsien kotiluolassa ei nähty parasta Korihaita. Ymmärrettävästi joukkueen parhaimman pistemiehen Juan Pattillon lähtö näkyi otteissa, mutta vielä enemmän taisi näkyä kapellimestari Matthew Gibsonin puuttuminen edellisessä ottelussa saadun pelikiellon takia. Uusi hankinta Julius Brooks ei taas ollut vielä saanut pelilupaa lokkien onneksi. Siinä missä Seagulls saattoi laittaa maajoukkuetason sentteri Tuukka Kotin korin alle, Korihailla ei siis ollut ykkössentteriä laisinkaan.

Silti Korihait sai jalkeille jenkkikolmikon polvensa kuntouttaneen Sean O’Brienin, nilkkavaivoistaan toipuneen Kevin Bracy-Davisin ja Kenney Funderburkin voimin. Pienellä viisikolla vastustajaa haastamaan lähtenyt Korihait pelasi paikka paikoin pirteästi, mutta se ei tänään riittänyt. Pääkaupungissa kohtalona oli tappio 711 silmäparin edessä luvuin 110 − 80.

Ilman pois lähtenyttä Pattilloa ja pelikiellossa ollutta Gibsonia pelannut Korihait oli aseeton Helsingissä. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Ilman pelinpyörittäjää ja korinalusjyrää otteluun lähtenyt Korihait aloitti kaikesta huolimatta lauantain pelin rohkeasti. Kauden ensimmäinen peli ilman Pattilloa alkoi Bracy-Davisin soololla. Kaksi pistettä vapaaheittoviivalta avasivat pistesarakkeen, sitten seuraavassa hyökkäyksessä koriin upposi illan ensimmäinen kolmonen. Lokkien Jermaine Marshall vastasi omalla kolmosellaan toisessa päässä.

Puolentoista minuutin kohdalla oli Marius van Andringan kolmosen vuoro pujahtaa koriin vieden Korihait johtoon 5 − 8. Sitä seurasi Marshallin toinen kolmonen. Kolmossuma jatkui avauserässä Seagullsin Timo Heinosen toimesta, joka upotti myös kaksi kolmosta reilussa 30 sekunnissa ennen kuin peliä oli takana neljä minuuttia. Heinosen kolmosten välissä Teemu Suloselta nähtiin hieno taidonnäyte, kun hän taisteli ajon päätteeksi pallon sisään vasemmalla kädellä.

Puolustuskin kohosi paikoin korkeaksi. Esimerkiksi neljän ja puolen minuutin kohdalla Kayel Locke sortui askelrikkeeseen Korihaiden armottomasti yhdessä painostaneen Sulosen ja Akseli Mäkelän puristuksessa.

Nelisen minuuttia ennen avausjakson loppua Korihailta oli kentällä nuori viisikko, johon kuuluivat Vesa-Pekka Laine, Eero Lehtonen, Mäkelä, Sulonen ja Bracy-Davis. Kuten alussa, kun Bracy-Davis oli avausviisikossa, ensimmäisen jakson lopussa Korihait pelasi neljällä takamiehellä eli kentällä olivat van Andringa, Sulonen, Funderburk, Laine ja O’Brien.

Korihaiden takamiesvoittoisuudesta huolimatta Seagulls näytti heittämisen mallia jo ensimmäisessä erässä, jonka aikana se upotti seitsemän kolmosta kovin prosentein. Korihaitkin pystyi neljään kolmoseen, joista Bracy-Davis säkitti kaksi, ja jotka eivät keskivertopelissä olisi huono saavutus. Ensimmäiset 10 minuuttia kotijoukkueelle 34 − 23.

Korihaiden pahimman miinuslukeman (-29) päivän pelissä omannut Funderburk virkistyi hetkeksi, kun peliä oli pelattu reilut 11 ja puoli minuuttia. Runsaan 30 sekunnin aikana hän poimi kolme levypalloa, teki tip-inillä korin ja syötti van Andringan kolmosen, joka toi Korihait lukemiin 36 − 30. Energiaryöppy ilmeisesti käynnistyi siitä, kun Funderburk oli päässyt torjumaan Michael Caffeyn heiton ajassa 11:18.

Samainen Funderburk, joka ei muutoin päivän pelissä loistanut, syötti myös Bracy-Davisin upean donkin ajassa 13:42. Syöttöpeli toimi Korihailtakin ajoin malliikkaasti, esimerkiksi kun päältä 14 minuutin van Andringa syötti O’Brienin hienon lay-upin.

Van Andringa haki heittopaikan hyökkäysajan lopulla ja tykitti kolmosen, kun avauspuolikasta oli jäljellä enää 20 sekuntia. Tästä huolimatta helsinkiläiset lähtivät pitkälle tauolle tilanteesta 58 − 43.

Laajalla rintamalla ja kokemuksella Korihaiden puolustusta puhkonut lokkiryhmä hakeutui kerta toisensa jälkeen hyviin heittopaikkoihin, joista se vierailijoitaan rankaisi.

Kolmas neljännes ei tuonut helpotusta tilanteeseen, kun se käynnistyi Marshallin ja maajoukkuestatuksen omaavan Antti Kanervon kolmosilla. Kanervon kolmonen syntyi Susijengin sentterin Tuukka Kotin hienosta selän takaa lähteneestä syötöstä. Korihait pyysi välittömästi aikalisän tässä kohtaa, kun kolmatta erää oli takana vasta reilu minuutti ja ottelu tuntui ratkeavan lopullisesti. Damion Dantzler hiiltyi selkeästi omiensa asenteeseen pukukopista kentälle palaamisen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Töölön Kisahallissa nähtiin lauantaina rikkonaista peliä puolin ja toisin. Piakkoin aikalisän jälkeen Korihait näytti asennetta ja sai aikaan pienen viiden pisteen kirin O’Brienin lay-upin ja Sulosen kolmosen turvin. Tässä kohtaa vierailijat kävivät vielä 16 pisteen päässä numeroissa 64 − 48.

Tämän lähemmäksi vaikeaa ja kuumaranteista vastustajaansa Korihait ei enää päässyt ottelun edetessä. Kentällä nähtiin Seagullsin riveistä tavanomaisesti vähemmän peliaikaa nauttineita nuoria lupauksia, kuten Hyvinkään Pontevan kasvatti, 20-vuotias Sakari Laakso, ja 18-vuotias Ricky Waxlax. 19-vuotias Jyri Eboreime upotti ennakkoluulottoman kolmosen ajassa 28:37. Eboreime saavutti päivän pelissä uuden Korisliigan piste-ennätyksensä tehtaillen kahdeksan pistettä.

Kolmannen jakson viimeisellä minuutilla O’Brienilta nähtiin harvinainen tuskastuminen tuomarille. Viimeiseen erään lähdettiin lukemista 82 − 54.

Sen jälkeen kun Tuukka Kotti oli nautiskellut Eboreimen koriin johtaneesta syötöstä neljännen erän alussa, nähtiin Suloselta niin sanottu tyylikäs upotus kolmosen muodossa.

33,5 minuutin kohdalla Tukka Kotti riisti puolessa kentässä Jaakko Lahdelta pallon vieden sen isät vastaan pojat -meiningillä suoraan koriin asti. Minuuttia myöhemmin Waxlax upotti upean kolmosen levyn kautta näyttäen helsinkiläisnuorten voimaa.

Viimeisten kahden ja puolen minuutin aikana Korihait pelasi Lehtosen, Mäkelän, Lahden, Justus Kilpisen ja Funderburkin turvin, kun taas Seagulls oli liikkeellä täysin suomalaisella viisikolla.

Lehtoselta nähtiin nurkasta heitetty tyylipuhdas kolmonen 38 minuutin paikkeilla. Pelin viimeisen minuutin alussa Korihaiden penkille tuomittiin tekninen virhe. Se ei tilannetta merkittävästi muuttanut. Lehtonen teki vielä loppunumeroiksi 110 − 80, joten sarjapisteet jäivät ansaitusti maan pääkaupunkiin.

Korihait pärjäsi levypalloissa kohtuullisen hyvin ilman Pattilloakin. Ne hävittiin suhteellisen tasaväkisesti 43 − 38. Seagullsille kirjattiin illan ottelussa 29 syöttöä, kun niitä Korihaille kertyi 20. Pallonliike oli siis hyvää kummallakin.

Menetyksiin Korihait sortui kuudesti useammin luvuin 10 − 16, ja riistoja vierailijat keräsivät vain kaksi, kun kotijoukkueelle niitä merkittiin 11. Seagulls blokkasi Korihaiden pelaajan myös huikeat kuusi kertaa, hait vain kerran.

Teholukua katsomalla Seagulls oli tänään puolet parempi (146 − 77). Tämä selittyy pitkälti paremmilla heittopaikoilla, joista seurasi laadukkaita heittoja. Tämä ei myöskään mairittele Korihaiden puolustusta. Tilastot tasoittuivat loppua kohden, kun kumpikin peluutti muita kuin avainviisikon pelaajia.

Seagulls oli seitsemän prosentin verran tarkempi kakkosissa osuen 51 prosenttisesti. Korihait taas heittivät kakkosensa 44 prosenttisesti.

Suurin ero tulikin esiin kolmosissa, joita Seagulls pussitti hurjat 15 kappaletta (15/27) 56 prosentin kovalla tarkkuudella. Korihaitkin sai sisään 9 kolmosta (9/23) 39 prosentin sihdillä, mutta se ei tänään riittänyt kuin hopeatilaan.

Korihailta viisi kaveria ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin, vaikka kieltämättä ottelusta jäivät puuttumaan Pattillon tavanomaiset 20 pistettä. Isona laiturina pelaava takamies Bracy-Davis heitti 18 pistettä ja poimi neljä  levypalloa kahdella syötöllä maustettuna. Sean O’Brien keräsi kelpo tehot (16/9) ja oli joukkueen vahvin korin alla. Van Andringa osui kolmasti kolmosessa yltäen näin 60 prosentin osumaherkkyyteen, saldona 13 pistettä ja kolme syöttöä. Teemu Sulonen osui kolmosissa 50 prosenttisesti keräten lukemat 11/3/2 syöttöä. Kapteeni Kilpinen auttoi pistesaraketta 10 pisteellä ja 5 levypallolla.

Seagullsien rintamasta edukseen erottautuivat lähes kaikki 12 kentällä käynyttä kaveria, heistä mainittakoon Remy Abell (15/4/3 riistoa), konkari Timo Heinonen (14/5/4 syöttöä), ja Jermaine Marshall joka teki niinikään 14 pistettä ja poimi kolme levypalloa sekä torjui kahdesti. Teräsvaari Tuukka Kotti urakoi tehot 14/6/5 syöttöä/2 riistoa. Kahdeksan pisteen tilastot nähtiin Antti Kanervolta, jo mainitulta Jyri Eboreimeltä ja Ricky Waxlaxilta. Kayel Locke teki tehot 9/5 ja Michael Caffey keräsi 7 levypalloa, 7 syötöllä ja 2 levyrillä.

Tilastoihin pääsee tutustumaan tätä kautta.

Lehdistötilaisuudessa kuultiin Kevin Bracy-Davisin tunnustus Seagullsin otteista:

− Seagulls pelasi tänään todella hyvin ja kovaa. He olivat energisempi joukkue.

19-vuotias Rekolan Urheilijoiden kasvatti Jyri Eboreime taas kuvasi ottelua näin:

− Ensimmäisellä puoliajalla olimme hieman hukassa puolustuksessa. Puhuimme puoliajalla, että mitä pitää parantaa ja sitten saimme muutoksen tapahtumaan toisella puoliajalla.

Korihaiden Damion Dantzler jakoi kiitosta lokkiryhmälle, mutta ei tuomareille:

− Seagullsilla oli hyvä pelisuunnitelma ja he pelasivat hyvin yhteen. Tuomareihin olen pettynyt.

Valmentajakaksikon toinen osapuoli Petri Helminen taas kuvaili ottelua tähän tapaan:

− Taistelimme ihan hyvin ilman kahta tärkeää pelaajaamme. Loppua kohti iski väsymyskin. Seagullsin heittopeli oli loistavaa.

Helsinkiläisten päävalmentaja Mikko Larkas oli kommenteissaan vuolassanaisempi:

− Ylenkatsoimme Korihaita ottelun alussa. Sanoin puoliajalla, että tulimme tuhlaamaan aikaamme, jos pelaamme näin. Joka pelistä pitää aina oppia ja tehdä työ hyvin. Toinen puoliaika oli merkittävästi parempaa pelaamista. Nuori kaarti pääsi taas näyttämään taitojaan ja he pelasivat riittävän kovaa.

Kiitosta riitti hailaumankin suuntaan:

− Korihait on pelannut todella hyvin viime aikoina. Toivottavasti he saavat pelaajansa nopeasi takaisin kokoonpanoon. Toivotaan, että he saavat sellaisen loppukauden, kun haluavat.

Tähän on helppo yhtyä. Tätä tavoitetta hyvästä loppukaudesta lähdetään toteuttamaan jo keskiviikkona, kun sarjaa isännän elkein hallitseva viikinkipursi seilaa Pohitulliin tuoden mukanaan Salon Vilppaan faniryhmineen. Ottelu alkaa keskiviikkona 7.2. tuttuun tapaan kello 18:30.