Vajaamiehinen Korihait taisteli isolla sydämellä

14.12.2018

Vajaamiehinen Korihait taisteli isolla sydämellä

Korihait lähti pitkän pelitauon jälkeen haastamaan nokialaisnäätiä, jotka voittivat keskiviikkona pelin Kouvolassa siitäkin huolimatta, että Malcolm Bernard on loukkaantuneena poistunut joukkueen vahvuudesta ja uusi peluri Juan Davis Junior vasta debytoi kyseisessä vieraspelissä.

Lähtökohtien otteluun piti olla kunnossa, kun sarjan keskikastin joukkue tulisi Pohitulliin kesken kokoonpanomuutostensa ja kesken otteluruuhkan. Korihait joutui kuitenkin lähtemään peliin ilman ykköspelinrakentajaansa Mario Edwardsia ja ilman toista pelinrakentajaansa Emil Djeenia. Poissa vahvuudesta oli edelleen nilkkaongelmista kärsivä Miikka Marttinen. Myös 15-vuotias Tommi Lehtonen istui vielä penkillä siviilit päällä. Sen sijaan hänen ikätoverinsa Aamos Nikula sai tänään pelata ensimmäisen pelinsä Korisliigassa. Silti Korihait sai jalkeille vain kahdeksan pelaajaa, kun myös Roope Viinikkala pääsi edustamaan kasvattajaseuraansa.

Alku sujui olosuhteisiin nähden varsin jouhevasti, kun Marius van Andringa ja Brandon Conley tehtailivat korin heti ottelun käynnistyttyä. Ajassa 2:38 BC Nokia meni ensimmäistä kertaa johtoon, kun serbijätti 207-senttinen ja 115-kiloinen Dragan Labovic naulasi kolmosen saranoista sisään. Torjuipa sama kaveri heti perään Conleyn. Ajassa 4:22 Conley maksoi torjunnan takaisin nokialaisten suomalaissentteri Daniel Dolencille, joka sai maistaa haitorjuntaa.

Ilmeisesti tästä sisuuntuneina sekä Topias Kuukkanen että van Andringa laittoivat kolmosensa pussin perukoille vieden Korihait johtoon numeroissa 10 − 7. Kauaa ei kulunut, kunnes Marius van Andringa askaroi myös toisen kolmosen.

Ajassa 7:22 koettiin Mika Nuolivirran donkki, jonka syötti Bryan Coleman. Vastustajan takamies Jonathan Hudson teki kolmosen ja kaksi vapaaheittoa avauserän vikaan minuuttiin, joten toiselle neljännekselle lähdettiin tasalukemista 18 − 18.

Nuorten maajoukkueryhmästä tutut 15-vuotiaat Tommi Lehtonen ja Aamos Nikula on nostettu mukaan edustusjoukkueeseen. Tänään valmentaja Damion Dantzlerin sanoin ”valoisan tulevaisuuden” omaava Aamos Nikula pelasi ensimmäisen pelinsä Korisliigassa. Kuva: Korihaiden arkisto.

Peli jatkui tasaisissa merkeissä ja esimerkiksi 12 minuutin kohdalla kummallakin oli 24 pistettä plakkarissa. Pienen otteen pelistä BC Nokia sai, kun päältä 13 minuutin Korihaissakin pelannut Teemu Sulonen rökitti ukilaisia kolmosellaan. Kuitenkin ennen kuin ottelua oli takana 15 minuuttia Coleman tasoitti numerot 29:ään.

Kun kello löi 14:05 tulikasteensa Korisliigassa sai 15-vuotias Aamos Nikula, jonka isä on myös pelannut ja valmentanut pitkään Korihaiden organisaatiossa. Vaikka A. Nikula jäi vielä ymmärrettävästi joissain tilanteissa isompikokoisten ja kokeneempien pelaajien varjoon, näytti hän kotiyleisölle heti taistelutahtonsa, vikkelät jalkansa sekä hyvän pelisilmänsä. Saldoksi tuli yksi syöttö ja yksi riisto. Tässä työnäyte a la Aamos:

Kuitenkin Jonathan Hudsonin lay-upilla ja Sulosen toisella kolmosella näätäpurenta alkoi vaatia verojaan ja vierasjohto oli viidessä pinnassa. Vaikka Nuolivirta ja van Andringa onnistuivat korinteossa, laittoi Hudson kolmosellaan eron kuuteen ja Labovic jo yhdeksään pisteeseen. Labovic takoi koriin myös toisen kolmosen minuutin sisään.

Ex-hai Aapeli Alasen korilla taukonumeroiksi syntyivät 37 − 47. Kolmas jaksoi alkoi Davis Juniorin ja van Andringan lay-upeilla. Korihait ui jaksoon energisenä, mutta Labovic syötti haiden hampaisiin taas Näätien myrkkyä kolmosen muodossa.

Sean O’Maran kakkosen jälkeen oltiin numeroissa 42 − 56 ajassa 22:03. Conleyn kori ja bonusvaparit paransivat heti haiden saalistusvaistoa. Lisää kavennusta saatiin Stephon Jelksin illan ensimmäisestä korista, joka oli onneksi myös kolmen pisteen arvoinen suoritus.

BC Nokian korinteko sakkasi eikä puolustuksessakaan ollut kehumista. Korihailla taas kulki tässä kohtaa vetreästi hyökkäyspäässä, joten Kuukkanen ja Coleman toivat kotijoukkueen jo neljän pisteen päähän. Korihaiden vedettyä vajaan kaksiminuuttisen 10 − 0, ottivat näätäryhmäläiset aikalisän ajassa 24:11.

Se ei kuitenkaan tuonut merkittävää muutosta peliin, vaikka väsynyt Labovic vaihtoon lähtikin. Kuukkaselta nähtiin kolmonen ottelun 25. minuutilla ja eroa oli tässä kohtaa juurikin kolme pistettä. Jakson toisella puoliskolla van Andringan kakkonen ja Nuolivirran kolmonen toivat Korihait kahden pisteen iskuetäisyydelle.

Kun Labovic kuitenkin oli taas kentällä kolmosiaan heittelemässä, pääsivät nokialaiset lopulta kuuden pisteen karkumatkalta päätösjaksolle, kun valotaululla nähtiin numerot 60 − 66.

Mielenkiintoista illan ottelussa on huomata se, että vaikka nokialaisilla olisi ollut taktinen mahdollisuus peluuttaa useampaa pelaajaa kuin Korihait taatakseen oman fyysisen etumatkansa, tähän ei näätälauma lähtenyt. Vierailijoiden kokoonpanosta löytyi kaikkiaan kymmenen pelaajaa, mutta heistä vain seitsemän sai peliaikaa. Korihaiden kaikki kahdeksan mukana ollutta pelaajaa sen sijaan saivat vastuuta.

Neljännellä neljänneksellä kiritunnelmaa viriteltiin Colemanin komealla alley-oopilla, jonka syötti van Andringa. Nuolivirran iso kolmonen ajassa 31:39 toi Korihait jo numeroihin 65 − 68.

Kun kummoisia korintekojuhlia ei nähty, oli Jelksin kolmosesta ajassa 33:33 myös suuri apu kotijoukkueen taistelussa. 34. minuutin aluksi ratkaisijan viittaa harteilleen sovitteli röyhkeällä donkilla pelin lukemiin 70 − 70 tasoittanut Bryan Coleman, jolle peli oli kauden paras mitä tulee tehoindeksiin (25), vaikka uutta piste-ennätystä ei nyt syntynytkään.

Sen jälkeen kun Davis Junior osui kolmosessa Poharin yleisön kannalta väärällä hetkellä, kuittasi Coleman heti tämän samalla tempulla. Peli eteni näin viimeiseen viiteen minuuttiin tasalukemista.

Korihaiden heitot lipuivat ohi korin, vaikka yritystä ei puuttunut ja vaikka pallo poltti myös vastustajan näpeissä. Ajassa 37:20 isännät pitivät aikalisän tilanteen ollessa vielä lupaavasti 75 − 77.

Kuitenkin vajaat puolitoista minuuttia ennen loppua Korihaiden heittojen sinkoiltua taas ohi, teki Davis Junior omilleen elintärkeän hyppyheiton. Tästä sillasta isännät eivät enää pärskineet peliin mukaan ja loppuhetkillä pakkansa paremmin kasassa pitänyt näätälauma poistui Pohitullista voittajana koriluvuin 77 − 85.

Tilastollisesti ottelun ratkaisuksi muodostuivat nopeat hyökkäykset, joista vierailijat tekivät 17 pistettä isäntiä enemmän. Heittämisessä BC Nokia ei ollut erityisen hyvä, kakkosissa se oli kahdeksan prosenttia Korihaita huonompi saavuttaen vain 44 prosentin osumatarkkuuden. Kolmosissa, joita kumpikin joukkue sai sisään kymmenen ei ollut merkittävää eroa. Sen sijaan vapaaheitoissa Näädät olivat selkeästi parempia, heittoja siunaantui 12 enemmän ja heitot laitettiin sisälle kovalla 90 prosentin tarkkuudella (19/21). Korihaiden vaparit sujuivat 5/9.

Nopeiden hyökkäysten ja vapaaheittojen lisäksi kolmanneksi voiton avaimeksi nokialaisille muodostuivat levypallot, joita se hallitsi ensimmäisellä puolikkaalla toista selkeämmin. Tämän kategorian BC Nokia vei lopulta nimiinsä 41 − 45. Suurimpana korinalusässänä ottelussa hääri 16 levypalloa napannut nyt toisen ottelunsa näätäpaidassa pelannut Juan Davis Junior. Syötöissä, menetyksissä, riistoissa ja blokeissa ei suuria eroja nähty tilastollisesti varsin tasaisessa pelissä, jonka lopulta ratkaisi vierailijoiden loppuhetkien kovempi suoritusvarmuus.

Korihailta kaksi pelaajaa oli ylitse muiden yltäen 19 pisteeseen. Marius van Andringa rehki 39,5 minuuttia ja pistesaldonsa lisäksi vastasi joukkueensa pelinrakentelusta hakien kaksi levypalloa ja seitsemän syöttöä. Bryan Coleman esitti parasta osaamistaan varsin toisella puolikkaalla saaden saldoksi niin ikään 19 pistettä ja 11 levypalloa. Mika Nuolivirta toimi puolustuksen lukkona ja näytti samaa taisteluasennetta hyökkäyspäässä sekä korin alla, tuloksena 14 pistettä ja viisi levypalloa. Topias Kuukkasen tehoiksi tuli 10/5. Myös Stephon Jelks pääsi lähelle tupla-tuplaa kahdeksalla pisteellä ja yhdeksällä levypallolla.

BC Nokian tehokuusikko perjantain pelissä oli seuraavanlainen: Dragan Labovic (20/3), Jonathan Hudson (14/1/7 syöttöä), Juan Davis Junior (13/16), Sean O’Mara (12/6), Aapeli Alanen (9/8/4 syöttöä) ja Daniel Dolenc (9/5). Tilastorivit voi katsahtaa täältä.

Teemu Sulonen palasi Pohitulliin ja kuvaili pelin vääntöä lehdistötilaisuudessa:

− Aloitimme askeleen myöhässä ja askeleen liian kaukana. Varsinkin puolustuksessa meidän intensiteetti oli huono. Tokassa erässä alkoi näyttää paremmalta ja saatiin siihen pieni johto. Toinen puoliaika oli sitä, että me ei saatu heittoja mistään sisään, niin sitten se oli aikamoista taistelua. Tämä ei nyt ollut kaunista, mutta onneksi saatiin voitto.

Marius van Andringa vietti vain 26 sekuntia vaihtopenkillä:

− Harmittaa aika paljon tuo tappio, koska meillä oli sellaiset heitot lopussa, että me oltaisiin voitu heittää ne säkkiin. Ne olivat korkean prosentin heittoja, jotka vain sattuivat nyt menemään ohi. Sille ei vain voi mitään. Kuitenkin jäi hyvä fiilis, jengi antoi kaikkensa. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä taistelu.

− Aamos on ihan älyttömän kova äijä. Hän on 15 ja pelaa tuolla tavalla. Ei meillä ollut huoltakaan siitä, etteikö meidän kuudes, seitsemäs ja kahdeksas pelaaja pystyisi pelaamaan. Kyllähän Aamos on fiksumpi pelaaja kuin isänsä. Aamos on nyt ollut puolitoista viikkoa meidän treeneissä ja Tommikin on ollut. Se on hieno homma, että täältä Uudestakaupungista löytyy omia poikia.

Nokialaisten käskyttäjä Ville Tuominen jyrisi omilleen, mutta kiitteli kuitenkin lopputulosta keskellä vaikeaa vaihetta:

− Jos viime lauantaina Seagulls-katastrofin jälkeen minulle olisi sanottu, että me voitetaan molemmat tämän viikon vieraspelit, niin olisin ollut älyttömän iloinen. Nyt me voitettiin ne pelit, mutta kyllä tämä tuli vaikeimman kautta. Kotijoukkueella ei ollut mitään hävittävää ja vierasjoukkueella oli vajaa keskittyminen.

− Kyllä meillä tänään tuo korin tekeminen oli mahdottoman vaikeata. Oltiin tänään pehmeitä ja kaikki oli tosi hankalaa. Me voitettiin, olen älyttömän iloinen ja mennään eteenpäin.

Tuominen myönsi pelin tekemisen olleen vaikeaa ja sanoi pelaajilleen hikoilleensa tuskasta tänään heitäkin enemmän:

− Meidän joukkuehyökkäys on kamalaa sillisalaattia eikä siinä ole päätä eikä häntää, me ei osata meidän omia kuvioita tällä hetkellä. Kyllä meidän voitot tulee sillä, että me juostaan ylhäällä palloscreenejä ja siitä sitten aukeaa jotain. Ei me olla lainkaan samalla sivulla, me ollaan väärillä pelipaikoilla. Tässä ollaan murrosvaiheessa. Pidetään peli mahdollisimman yksinkertaisena, mennään joka tilanteeseen kovaa ja yritetään sillä voittaa peli.

Ukilaisluotsi Damion Dantzler näki joukkueensa selviytyneen kohtalaisesti alimiehisenä:

− Meillä ei käytännössä ollut pelinrakentajaa. Marius teki huikean työn tänään. Pelisuunnitelmamme oli yksinkertainen. Meidän piti vain pelata kovaa ja jättää kaikki kentälle. Halusimme ottaa O’Maran pois pelistä ja laittaa muut pelaamaan. Sen he tekivätkin. Olen ylpeitä kavereistani. Olemme tehneet kovasti työtä puolustuksen eteen ja se näkyi tänään. Valitettavasti hävisimme.

Lehdistöstä kyseltiin myös loukkaantumistilanteesta, johon saadaan lisäselvyyttä Miikka Marttisen osalta ensi viikolla. Mario Edwardsin pitäisi pystyä pelaamaan jo seuraavalla viikolla.

Dantzler antoi ansaittuja kehuja Aamos Nikulalle:

− Luulen kaikkien tietävän Aamoksen lahjakkaaksi nuoreksi pelaajaksi. Hänellä on kirkas tulevaisuus. Hän pelaa itsevarmasti ikäisekseen eikä ole peloissaan. Hän antoi meille hyvät minuutit. Syöttö ja riisto avauspelistä 15-vuotiaalle on hyvä suoritus. Hän tulee treeneihin joka päivä, antaa kaikkensa, kuuntelee ja yrittää oppia. Kaverit ovat hänestä ylpeitä ja luulen, että hänen kotikaupunkinsakin on.

Tässä vielä perjantai-illan koitoksen parhaita paloja:

Seuraavan kerran Korihait on tulessa Varsinais-Suomen paikalliskamppailussa Turun Kupittaan uudessa palloiluhallissa, jossa lauantaina 22.12. kello 17.00 vastaan asettuu Kaarinan Ura Basket. Otteluun kannattaa hakeutua aistimaan tunnelmaa paikan päälle tai katsoa peli live-striimauksena Elisa Viihde Sportin välityksellä. Korihait järjestää peliin myös fanikuljetuksen, josta lisää tietoa löytää klikkaamalla tästä.