Helsinki jäi Korihailta valloittamatta − sarja-avauksesta tuloksena tappio

10.10.2018

Helsinki jäi Korihailta valloittamatta − sarja-avauksesta tuloksena tappio

Siitä se taas alkoi, Korihaiden kausi Korisliigassa. Uutta näytti kentällä kipittäneiden pelaajien ohella löytyvän myös tuomareiden sinisistä paidoista, jotka on tyylitelty uusiksi.

Korihait lähti peliin Marius van Andringan ja jenkkinelikon turvin. Mario Edwards vei hailauman johtoon heti ensimmäisessä hyökkäyksessä. Pirteästi peliin uinut Korihait sai seuraavien minuuttien aikana pisteitä van Andringan lay-upista ja Brandon Conleyn hyppyheitosta.

Topias Kuukkanen ja Mika Nuolivirtakin otettiin kentälle ajassa 4:37. Minuuttia myöhemmin myös uudet kasvot Emil Osmanu Djeen ja Miikka Marttinen saivat mahdollisuuden näyttää taitojaan kentällä.

Kuukkasen illan ensimmäinen kolmoskaari kavensi pelin lukemiin 12 − 10. Loppujen kolmen ja puolen minuutin aikana kotijoukkue Seagulls oli terävämpi vieden avauserän nimiinsä 17 − 10.

Mario Edwards toi hailaumaan kaivattua johtajuutta heti kauden avauksessa. Kuva: Päivi Sappinen.

Ricky Waxlax veivasi toisen jakson alkuun korin. Seuraavassa hyökkäyksessä Edwards vastasi hyppyheitolla. Päältä 12 minuutin laituri Stephon Jelks sai pistehanansa auki. Energisesti pelannut hairyhmä pysyi helsinkiläisten lokkien lennossa aina siihen asti kunnes illan ehdoton tähti Wayne Blackshear aloitti esityksensä. Puolentoista minuutin aikana juuri ennen erän puoliväliä Blackshear latoi tiiviissä tahdissa yhdeksän pistettä.

Marttisen ja Nuolivirran korit pitivät Korihait mukana pelissä, vaikka herroista jälkimmäinen kunnostautui myös ottamalla epäurheilijamaisen virheen. Conleyn vapaaheitot niputtivat ensimmäisen puolikkaan, joka päättyi numeroihin 40 − 29.

Avauspuolikkaalla Seagulls oli kakkosissa 17 prosentin verran parempi osuen 15 kertaa, siinä missä Korihait onnistui kahdeksassa kakkosessa. Levypalloissa Korihait oli niin ikään jäljessä 25 − 18. Menetyksiä kirjattiin kummallekin vähän siihen nähden, että kyseessä oli kauden aloitus.

Ottelun edetessä kokemus korjasi veronsa. Erityisesti Tuukka Kotin johtajan taidot korostuivat. Teräsvaari Kotti toimi lokkien puolustuksen lukkona möyhentäen hait hampaattomiksi sitä mukaa, mitä pidemmälle kolmas jakso eteni.

Sekä Christopher Ortiz että Stephon Jelks loukkasivat nilkkansa kolmannen erän alkupuolella, mutta kummatkin pystyivät vielä palaamaan kentälle, vaikka Ortiz joutui jättämään kentän nilkkavaivojen takia uudestaan viimeisellä neljänneksellä.

Erityisesti vastustajan Andre Spight oli vauhdissa, kun peliä ratkaistiin. Vielä kun Blackshear innostui urakoimaan koreja, otti Korihait aikalisän ajassa 22:53, kun peli seisoi tilanteessa 51 − 34. Seuraava minuutti meni kuitenkin vielä lokeille 4 − 0.

Sitten Topias Kuukkanen pieksi helsinkiläisiä kahdella peräkkäisellä kolmosella, joiden välissä tosin myös Spight onnistui omassa kaukoheitossaan. Askeleen asenteessa edellä ollut kotijoukkue rupesi peluuttamaan laajempaa pelaajarinkiä Korihaiden tapaan, joten ottelu alkoi tuntua ratkaistulta. Yritystä ei silti haikaloilta puuttunut, mistä siedettävät loppunumerotkin kertovat.

Seagulls puolusti paikoin mallikkaasti pakottaen Korihait vaikeisiin ratkaisuihin, mistä illan heittoprosentit kertovat omaa kieltään. Tilannetta ei helpottanut sekään, että hyökkäys puuroutui ajoittain yksin yrittämiseksi.

Herra Conley kävi kuumempana tunteiltaan kuin peliesityksiltään. 35 minuutin kohdalla hän heitti Kotin päätyseinään, mistä tulleen epäurheilijamaisen virheen myötä hänen virhetilinsä tuli täyteen.

Viimeisen jakson parasta antia olivat Jelksin ja Conleyn donkit sekä Edwardsin kaksi kolmosta sekä Djeenin hyppyheitto ajassa 39:10.

Vaikka lokit liitelivät parhaimmillaan 28 pisteen johdossa, kipusivat sitkeät hait loppulukemiin 87 − 72, mitä voidaan pitää kelvollisena suorituksena olosuhteisiin nähden. Helsinki jäi vielä valloittamatta, mutta nuori joukkue näytti osan siitä kehityspotentiaalista, joka sen pelipaitojen alle kätkeytyy.

771 hengen yleisön edessä parhaiten iltapuhteesta selvisivät vastustajan leiristä Wayne Blackshear (35/7/3 syöttöä), Andre Spight (20/5/3 riistoa) ja ikitehokas Tuukka Kotti (10/8/6 syöttöä/3 riistoa).

Korihaista kiitettävän arvosanan saavat sekä Mario Edwards (16/6 syöttöä) että Topias Kuukkanen (12/3), jotka pelasivat joukkueelle ja osuivat heitoissaan varsin hyvin. Stephon Jelksin tehoindeksi (20) oli haiden ykkönen. Jelks poimi 13 levypalloa ja teki 10 pistettä. Myös Marius van Andringa kasasi tililleen 11 pistettä.

Korihaiden penkki oli illan matsissa kymmenen pistettä vastustajaa tehokkaampi. Kuitenkin peli hävittiin ennen kaikkea menetyksiin, joista Seagulls teki 22 pistettä vierailjoiden kahdeksaa pistettä vastaan. Ottelutilastot löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Levypallotilastossa päädyttiin lopulta tasalukemiin 40 − 40, mikä lupaa hyvää tuleviin peleihin, joissa Korihait kohtaa monta mitalisuosikkia lyhyen ajan sisällä.

Pääkaupungin korisjengin päävalmentaja Mikko Larkas kuvaili ottelun antia seuraavasti:

− Oli aika aaltoileva peli, jota osasi odottaakin. Oli paljon hyviä hetkiä, mutta sitten sellaisiakin, että aletaan sähläämään eikä osata oikein edes toistemme nimiä vielä. Meillä on ollut kolme harjoitusta niin että meillä on ollut kaikki jätkät paikalla. En voi olettaakaan, että kaikki mahdolliset pelikuviot toimivat vielä. Paikkapuolustusta vastaan ei olla harjoiteltu vielä yhtään, mutta nyt on aikaa käydä sitäkin läpi. Se vähän sotki pelaamistamme.

− Hyvä avaus kaiken kaikkiaan. Uusia pelaajia tuli hyvin sisään ja he pelasivat niin kuin heitä on pyydetty pelaamaan ja ansaitsivat minuuttinsa. Joukkue on aika paljon nuorentunut viime kaudesta, kun paljon kokemusta lähti pois. Nyt nuorten on noustava esiin. Meilläkin on paljon töitä edessä.

Uusikaupunkilaisten valmentajavelho Damion Dantzler taas virkkoi pelistä tällaista:

− Tervetuloa takaisin Korisliigaan kaikille. Seagulls oli tänään aggressiivinen niin kuin oletimme heidän olevan kotikentällään. Meillä on paljon töitä tehtävänä, mutta olemme olleet yhdessä vasta kolme viikkoa. Seagulls teki menetyksistämme 22 pistettä ja emme heittäneet kovin hyvin tänään. Nyt katsotaan videoita ja opitaan.

Sentteri Tuukka Kotti piti sarja-avausta onnistuneena:

− Hyvä avausottelu ja olen ihan tyytyväinen joukkueen esitykseen. Paljon hommia on vielä edessä, mutta ajoittain oli tosi hyvää pelaamista. Paikkapuolustus sekoitti toisella puoliajalla pelaamistamme, mutta siihen valmistaudutaan syksyn mittaan. Oli mukava nähdä nuorten pelaajien esiintyvän pirteästi. 12 pelaaja pääsi tänään kentälle ja jokainen pelasi erittäin hyvin.

Takamies Mario Edwards ei murehtinut tappiota liikaa:

− Ensimmäinen matsi ja tuntuu hyvältä tulla takaisin kovaan liigaan. Seagulls pelasi tänään paremmin ja aggressiivisemmin kuin me. Teimme liikaa virheitä. Töitä on tehtävä paljon, jotta pystymme parantamaan jatkossa.

Korihait pääsevät käynnistämään liigakauden kotiyleisön edessä lauantaina 13.10. kello 17:00. Vastus on kovin mahdollinen sillä vastustajaksi Pohitullin parketille asettuu kukapas muukaan kuin hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhu Basket.