Korihait kaatui taistellen − Pohitullin illassa nähtiin tasokasta ja tunnelmallista peliä

24.03.2018

Korihait kaatui taistellen − Pohitullin illassa nähtiin tasokasta ja tunnelmallista peliä

Viikko sitten perjantaina saavutettu iso voitto saattoi tuoda joukkueen tekemiseen liikaa tyytyväisyyden tunnetta, joka sitten kostautui Kotkassa koettuun tappioon. Korihait ei suhtaudu loppuihin peleihin ironisesti, sillä kotiyleisölle esittäytyi täynnä näyttämisen halua oleva hairyhmä, joka lähti pelaamaan tosissaan ottelun voitosta. Myös kotiedusta vielä taistelevalle Seagullsille matsilla oli iso merkitys.

Teemu Sulonen pelasi lähes 19 minuuttia urakoiden viisi pistettä Seagullsia vastaan, joka oli vahvempi illan pelissä luvuin 87 − 97. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihait lähti peliin viisikolla, jonka muodostivat laiturina pelaava takamies Kevin Bracy-Davis, takamies Teemu Sulonen ja pelinrakentaja Matthew Gibson, laituri Sean O’Brien sekä laituri Markus Molenius, joka ajaa hailaumassa myös sentterin virkaa.

Elävä legenda ja edelleen kovakuntoinen maajoukkueen tukijalka Tuukka ”Teräsmies” Kotti avasi kentän kokeneimman yksinoikeudella korinteon. Markus ”Mole” Molenius pystyi samaan temppuun toisessa päässä.

Ennen kuin oltiin peliä pelattu kahta minuuttia toinen maajoukkuetason ässä Antti Kanervo tehtaili illan ensimmäisen kolmosensa. Kuten arvata saattaa, näitä kolmosia oli lupa odottaa lisää, kun tarkkakätisen taiturin jättää vapaaksi.

Korihait ei kuitenkaan piitannut nimivahvan vastustajan suosikkiasemasta, vaan lähti rohkeasti haastamaan helsinkiläisvieraita. Vastustajan 25-vuotias takamies Alex Vaenerberg ei häikäissyt pelissä otteillaan. Korihait pystyi käyttämään tilannetta hyödykseen paikoittain omissa hyökkäyksissään, sillä Vaenerberg oli kentällä kaikkiaan noin 15, 5 minuuttia.

Kotin ja toisen veteraanin eli Timo Heinosen koreilla Seagulls siirtyi kuitenkin kuuden pisteen johtoon, kunnes O’Brien ja Bracy-Davis laittoivat omat kakkosensa pussin perälle.

Jermaine Marshall heitti puolestaan kolmosen ajassa 4:18. Kun ero oli taas venähtänyt Kotin käsistä seitsemään, Molenius valoi uskoa omiinsa kolmosellaan, joka kolahti koriin viiden minuutin kohdilla. Molenius oli alusta asti taistelutahtoinen myös levypalloissa.

Michael Caffey oli vienyt lokkiparven 9 pisteen johtoon, kunnes hailaumalta löytyi taas takataskusta tuiki tärkeä kolmonen, jonka tarjoili tällä kertaa O’Brien ja koriin pallon kietaisi Marius van Andringa. Isäntien kannalta valitettavasti 40 sekuntia myöhemmin Kanervo kuittasi heiton omalla kolmoskaarellaan.

Kun ajassa 9:10 Caffey vei vierailijat 11 pisteen johtoon numeroissa 14 − 25 alkoi näyttää huonolta. Näistä lukemista lähdettiin toiselle jaksolle, joka toi mukanaan taistelutahdon.

Vaikka stadilaisten sentteri Melsahn Basabe teki hyppyheitollaan lisähallaa Korihaille, Bracy-Davisin ja Kenney Funderburkin kovan paikan kolmoset sytyttivät haihengen.

Helsinkiläiset kävivät vielä 12 pisteen johdossa Heinosen vapaaheitoilla ja Remy Abellin kolmosella, mutta sen jälkeen Korihait vei O’Brienin ja Moleniuksen koreilla sekä Gibsonin vaparilla noin kahden minuutin jakson 5 − 0. Tähän kohtaan mahtui vankkaa puolustamista, Caffeyn harhasyöttö ja Kotin askelrike.

Pelissä nähtiin paljon koripallon raadollisuutta. Kun oma kolmonen tai heitto ylipäätänsä kilahti ohi, koreissa toisessa päässä soi välittömästi. Parhaimmillaan Korihait oli aivan hyvänä transition-joukkueena tunnetun Seagullsin tasoinen vastahyökkäyksissään.

Illan virein hai hyökkäyspäässä, herra Bracy-Davis, oli nostamassa lokkien otsalle hikeä ensin lay-upillaan ja siihen saadulla bonusheitolla. Sitten helsinkiläisten puolustus murrettiin Gibsonin syöttämällä kolmosella. Näin ajassa 14:51 oltiin jo tilanteessa 31 − 34. Tässä paikassa tietysti oli Kanervon Antin vuoro heittää Seagulls taas kolmosellaan turvallisempaan johtoon.

Hyökkäyspäässä onnistujat olivat harvassa, eikä kukaan kotijoukkueesta pystynyt puhkomaan korisukkaa reiluun kahteen ja puoleen minuuttiin, kunnes Bracy-Davis vieritti palloa koriin vapaaheittoviivalta. Tämän jälkeen oli taas Gibsonilta karanneen Kanervon vuoro heittää illan neljäs kolmosensa. Onneksi tällä kertaa lohtua haihyökkäykseen toi Teemu Sulonen omalla kolmoskuittauksellaan.

Avauspuolikas sai komean päätöksen, kun aikalisän jälkeen pelikuntoon päässyt Mikael ”Miksu” Herbert kirmasi harjoitellun pick and roll -kuvion Funderburkin syötöstä koriin asti. Pitkälle tauolle lähdettiin kotijoukkueen 8 pisteen erävoiton jälkeen numeroista 42 − 45.

Myös tilastorintamalla peli oli tasaista. Levypallot merkittiin ensimmäisen 20 minuutin aikana Seagullsille 16 − 17 ja syötöt 9 − 12 sekä menetykset 6 − 5.

Antti Kanervon kolmosista (4/5) huolimatta Korihait oli alussa tarkempi kolmosissa upottaen ne 50 prosenttisesti (6/12), kun Seagulls onnistui niissä 41 prosenttisesti (7/17). Varsinainen ero syntyi kakkosissa, joissa Korihait oli 44 prosenttinen (8/18) ja Seagulls 63 prosenttinen (10/16).

Kumpikaan ei avauspuolikkaalla saanut pelin vauhdikkuudesta huolimatta yli kuuden pisteen runeja tai pisteputkia.

Bracy-Davis oli tehnyt jo avauspuolikkaalla 14 pistettä, kun toiseksi paras pistemies Molenius ylsi tehoihin 7/3. Seagullsin yli kymmenen pisteen kerhossa olivat jo 80 prosentin kolmostykki Kanervo ja 10 pisteen Marshall.

Mitään romahdusta kolmannen jakson alussa ei koettu, vaikka Kanervo heitti heti kolmosen ja Kottikin taisteli kolmannella yrittämällä pallon koriin.

Kun ero oli jo venähtänyt kahdeksaan Kotin toisen korin jälkeen, kimmoisa Bracy-Davis pussitti hyppyheiton ja sitten Heinosen kakkosen jälkeen vielä kolmosen.

Erän puolivälissä Gibson toi Korihait kahden pisteen päähän numeroihin 55 − 57. Kaksi minuuttia myöhemmin vierailijoiden Antti ”Jumppa” Niskanen vei lokkiparven kuuden pisteen johtoon. Jälleen oli kuitenkin Bracy-Davisin ison kotiyleisön sytyttäneen kolmosen vuoro, kun haikala ei vain suostunut luovuttamaan.

Hetkeä myöhemmin Niskasen rikottua Funderburkia tarjottiin ukilaisille kavennusta, mutta Kenney viskaisi kummatkin vaparit ohi. Kuitenkin Funderburkin ja Moleniukset lay-upit nostivat Korihait aina johtoon asti ajassa 28:37 pistein 66 − 65.

Kenney Funderburkilta nähtiin tässä vaiheessa muutoinkin hyviä otteita Kanervon torjunnan ja puolustuslevypallon muodossa. Valitettavasti Kenny onnistui kakkosessaan kahdesti jakson lopussa, eikä Korihait pystynyt käyttämään etsikkoaikaansa johdon kasvattamiseen. Sen sijaan Marshall kaappasi kolmosellaan vierailijoille johdon erän viimeisillä sekunneilla numeroissa 66 − 68.

Heti viimeisen jakson aluksi Marius heitti kolmesta vapaaheitostaan kaksi sisään ja tasoitti kotiyleisön helpotukseksi pelin.

Usein tuomareiden kanssa enemmän asioinut Gibson rikkoi Caffeyta, jonka seurauksena vastustaja sai kaksi vapaaheittoa. Seuraavaksi olikin Heinosen ja Kotin lay-upien vuoro nostaa lokkien osakkeita.

Herra Marshall oli ehtinyt jo rikkoa Sulosta, kun kello pysähtyi aikaan 32:53. Tilanteesta jostain syystä purnannut Molenius sai kuitenkin tuomarilta samaan syssyyn teknisen virheen värikkään sanallisen ilmaisun ja elekielen käytöstä.

Tässä vaiheessa Korihaiden selkänikamat alkoivat napsahdella, kun ote siirtyi yhä vahvemmin Seagullsille. Käänteentekevässä hyökkäyksessä Kanervo hautasi ensin vapaaheiton. Virheen takia saadun pallonhallinnan Kanervo hyödynsi myös omalla hyppyheitollaan.

Funderburk näytti jälleen kerran taistelijan tahtoa tuoden Korihait kolmosellaan neljän pisteen iskuetäisyydelle. Tahtoa ei kuitenkaan puuttunut Marshalliltakaan, joka pujotti pallon koriin kahdesti 28 sekunnin aikana. Marshallin kolmosen jälkeen Korihait oli pakotettu aikalisään tilanteen olleessa uhkaavasti jo 73 − 82.

Marshallilta ei näyttänyt itseluottamustakaan puuttuvan, kun hän huusi yleisölle ”it’s over” ja näytti viiltävän kurkkua poikki.

Aikalisältä palattaessa O’Brien puhkoi lokkivartiointia lay-upillaan ja Bracy-Davis hyppyheitollaan. Tästä huolimatta Remy Abell piti eron kymmenessä pisteessä kovassa paikassa lataamallaan kolmosella.

Funderburkillakin oli vielä takataskussa kolmonen, joka nähtiin ajassa 36:03. Toinen Kenneyn kolmonen ei enää kuitenkaan löytänyt tietänsä koriin.

Korihait sai vielä yhden tilaisuuden tulla peliin, kun kapellimestari Gibson vei vaihteeksi Kanervoa kahden pisteen arvoisesti saaden päälle vielä ansaitusti bonusheiton. Sen Gibson upotti ja peli oli lukemissa 85 − 89. Loppujen reilun kahden minuutin aikana kotijoukkueella ei kuitenkaan enää ollut laittaa ylimääräistä vaihdetta silmään ja kivuta ohi pääkaupungin jengistä.

Tuloksena maaliskuun perjantai-illasta oli yksi kauden parhaimmalla pelillä tulleista tappioista. Joukkue ei luovuttanut milloinkaan ja siksi tappiota voi pitää työvoittona varsinkin edelliseen KTP-peliin verrattuna. Seagullsin paremmuudesta ei kuitenkaan jäänyt epäselvyyttä, kun lokkilauma pyyhälsi voittoon loppunumeroin 87 − 97.

Tilastopoiminnatkin kertovat tasaisesta ottelusta, vaikka Korihait ehti johtaa sitä kaikkiaan vain 80 sekuntia. Levypallot merkittiin tasan 33 − 33, syötötkin melkein kummankin liikuttaessa palloa ajoittain mallikkaasti. Saldona Korihaille 19 ja Seagullsille 18 syöttöä. Menetyksiäkin haipoppoolle tuli vaihteeksi vastustajaa vähemmän eli 8 kappaletta helsinkiläisten 10:ntä vastaan.

Vapaaheittoja kumpikin joukkue säkitti 15, tosin Korihaiden prosentti oli kolmen heiton verran huonompi. Kolmosissa Seagulls oli aavistuksen parempi onnistuen 44 prosenttisesti (12/27) Korihaiden 38 prosenttia (10/26) vastaan. Kakkosissa etua Seagullsin suuntaan oli 10 prosentin ja kahden onnistuneen kakkosen verran.

Korihaiden ylivoimainen ykköstykki oli Kevin Bracy-Davis 28 pisteellä ja kahdella levypallolla. Omaa kieltään Kevinin aktiivisuudesta kertoo se, että häntä rikottiin seitsemän kertaa. Kenney Funderburk (13/5/5 syöttöä), Markus Molenius (11/6 ), Matthew Gibson (10/4/6 syöttöä) ja Sean O’Brien (10/4/2 syöttöä) pääsivät myös kaksinumeroisille luvuille.

Vierailijoiden nipun tehokkaimmat olivat Jermaine Marshall (20/2), Tuukka Kotti (19/10/4 syöttöä/2 riistoa), Antti Kanervo (18/3) ja Remy Abell (16/1/2 syöttöä). Tilastosukelluksen voi tehdä täällä.

Lehdistötilaisuuden avannut Kevin Bracy-Davis sai vastata kysymykseen Seagullsin voiton avaimista:

− Peli oli kova, kummatkin pelasivat täysillä. Käännekohdassa saimme teknisen virheen ja momentum siirtyi heille. He hyödynsivät tilanteen.

Lehdistöstä udeltiin, mitä tapahtui Marius van Andringan saatua levypallon:

− Hän kai luuli saaneensa virheen. Peliä on vain jatkettava.

Olet näyttänyt, että epäilyt suhteesi ovat olleet vääriä. Miltä siirtymä Espanjasta tänne tuntui?

− Koripallo on minulle sama peli kaikkialla. Jos voit tehdä korin, sillä ei ole merkitystä ketä vastaan pelaat. Kentällä pyrin antamaan parhaani.

Miltä Korisliiga on silmiisi näyttänyt?

− Liiga on erittäin hyvä, jossa on paljon hyviä joukkueita.

Jermaine Marshall, miten näit pelin:

− Se oli hyvä peli, kummatkin joukkueet pelasivat kovaa. Korihait teki kovia koreja, joista voi antaa heille tunnustusta, mutta ratkaisimme voiton puolustuksella.

Maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva lokkikäskyttäjä Mikko Larkas näki ottelun ratkaisuhetket ja niin sanotun epäselvän tilanteen seuraavanlaisesti:

− Kun tuo tilanne sattui, peliaikaa taisi olla jäljellä vielä seitsemän minuuttia. Jos se olisi ratkennut yhteen vihellykseen, ensi kerralla voidaan lopettaa siihen ja lähteä aikaisemmin himaan. Peli oli erittäin viihdyttävä, siinä mentiin kovaa vauhtia edestakaisin. Alku oli meiltä hyvä, sen jälkeen ote vähän katosi. Kesti aika kauan saada rytmi takaisin omaan tekemiseen varsinkin puolustuspäässä. Muutama pikkuvaihdos puolustuspään pelaamiseen auttoi. Hyökkäsimme fiksusti lopussa, saimme käytettyä kelloa ja saimme hyvän joukkuepelin kautta heittoja. Siitä täytyy olla ylpeä, että saimme pallon liikkeelle ja puolustuksessa muutaman stopin siihen loppuun.

Heitot osuivat vielä kovalla prosentilla, totesi lehdistötilaisuuden vetänyt Kalle Klotz:

− Pallonliikkeestä on paljon helpompi heittää kuin kuljetuksesta. Silloin tietysti oletusarvokin on isompi.

Damion Dantzlerilta kysyttiin, onko hän ylpeä pelaajistaan:

− Olen. Tässä tilanteessa voisi olla helppoa luovuttaa, mutta olen puhunut kavereille jotta he pysyisivät keskittyneinä, pelaisivat tasollaan ja jatkaisivat oppimista, niin kauan kuin he ovat täällä. Tämän illan peli oli hyvä toipuminen viime pelistä.

− Tilastot olivat tasaisia, vain penkki antoi heille vähän enemmän tänään. Tekninen virhe aiheutti momentumin vaihdoksen, mutta muutkin pelit veivät meidät pois voittokamppailusta. Meidän on yritettävä tulla paremmiksi tässä lyhyessä ajassa, mikä meillä on jäljellä.

Mikä muodostuu heittämisessä eroksi pelien lopussa?

− Sinun on opittava voittamaan. Olen ollut täällä vasta melkein kolme kuukautta. Siinä ajassa on lähes mahdotonta kääntää häviämisen tilanne voittamiseksi. Olemme tehneet parhaamme. Kaverit ovat tehneet niin kovaa työtä kuin he voivat. He ovat pyrkineet kuuntelemaan johdonmukaisesti sitä, mitä olen heiltä pyytänyt. Voittamisessa ja häviämisessä on kyse tavasta. Tämä on ollut ilman yhtäkään epäilystä rankka vuosi. Alan nähdä kavereissa monia niistä asioista, joita olen opettanut. He ovat sulkeneet suunsa ja avanneet korvansa. Meistä on tullut parempia sinä aikana, kun olen ollut täällä.

Lehdistöstä kysyttiin vielä Juha Laineen toimesta siitä, mitä Dantzler näki Bracy-Davisissa hänet palkatessaan:

− Näin sen saman kuin mitä näin Martin Zenossa ja Jamal Jonesissa. Olen pelannut joten tiedän, mitä etsin järjestelmääni. Niin kuin Kevin sanoi, sillä ei ole väliä millä tasolla pelaa. Kyse on koripallosta. Jos voit tehdä jotakin yhdessä liigassa, voit tehdä saman toisessa liigassa oikeassa tilanteessa, oikean valmentajan ja pelijärjestelmän alaisuudessa.

Kivisen kaunis matka kohti kauden loppua jatkuu tulevana tiistaina Suomen korispyhäkössä Salossa, jossa Vilpas isännöi Korihaita kello 18:30 käynnistyvässä ottelussa. Sitä voi seurata Fanseatin kautta Esa Mäkysen selostuksella. Tai sitten voi tehdä jotakin parempaa ja lähteä paikan päälle katsomaan korista, joka tiettävästi on aina kiihkeämpää läheltä koettuna. Korihait järjestää kannattajilleen edullisen fanimatkan, jolle voi ilmoittautua tästä.