Korihait taisteli itsensä jatkoajalle − Kouvojen pelikirja selkeämpi loppuhetkillä

30.01.2019

Korihait taisteli itsensä jatkoajalle − Kouvojen pelikirja selkeämpi loppuhetkillä

Kouvot lähti illan pelin ilman parisen viikkoa poissa ollutta takamiestään David Gonzalvezia. Myöskään jo Kouvolaan saapunut paalumuuttaja ja sentteri Thomas ”Täystuho” Gipson III ei ollut vielä kymenlaaksolaisten matkassa. Korihailta lepovuorossa oli Stephon Jelks.

Koritehtailun keskiviikkona aloittivat Korihaiden osalta Brandon Conley ja Mario Edwards, kun taas Kouvoilta ensin korisukan puhkoivat herrat Teemu Knihtinen ja Brian Asbury. Jeremy Morganin kolmonen teki tilanteeksi 4 − 7 hieman ennen kahden minuutin etappia.

Kouvot oli viiden pisteen johdossa, kun Marius van Andringa kääri hihansa ensimmäiseen onnistuneeseen kolmoseen ajassa 3:16. Myös Mika Nuolivirta auttoi joukkuettaan lay-upilla, joten kohtapuoliin 4,5 minuutin paikkeilla Marius vei haiparven johtoon.

Severi Kaukiainen rankaisi Korihaita illan ensimmäisellä kolmosellaan hieman ennen viiden minuutin täyttymistä. Onneksi Bryan Coleman oli heti perään kolmosmoodissa toisessa kenttäpäädyssä.

Seitsemän minuutin kohdalla Tuomas Hirvonen toi kolmosellaan Kouvot jälleen johtoon. Kuitenkin Topias Kuukkasen ja Mika Nuolivirran kolmosilla Korihait vei avauserän Elbert Matthewsin kakkosen jälkeen luvuin 23 − 19. Ehtipä 15-vuotias Tommi Lehtonenkin vielä olla jakson lopussa kentällä 23 sekunnin verran.

Jatkoajalle menneen ja koriluvuin 84 − 87 hävityn pelin jälkeen ottelun ilmoitettiin jääneen Damion Dantzlerin viimeiseksi Korihaiden valmentajana. Kuva: Ville Vuorinen.

Toisen neljänneksen alkuun 36-vuotias Ville Kaunisto laukoi Kouvoille niin sanotun ensimmäisen osuman. Päältä 12 minuutin Kaunisto vei kymenlaaksolaiset jo johtoon. Korihait otti aikalisän, jonka jälkeen Brandon Conley donkkasi hailauman uudelleen johtoon.

Morganin donkkiosaamista taas esiteltiin reilu minuutti edellisestä. Uudestaan hait uiskentelit kuskin paikalle ajassa 14:32, kun Marius täräytti sisään kolmosensa. Sitä seuranneen Edwardsin riiston ja korin jälkeen oli vieraiden vuoro miettiä kuvioitaan tuumaustauolla.

16. minuutin rajapyykin kummallakin puolella Hirvosen ja Kaukiaisen kolmoset tykittivät kouvolaiset johtoasemaan. Toisen jakson viimeiset nelisen minuuttia menivät vierailijoille kylmästi 2 − 14. Puoliajalle lähdettiin Marius van Andringan korin saattelemana tilanteesta 36 − 44. Toinen erä oli Korihaiden osalta illan ankein.

Pitkältä tauolta palattaessa Bryan Coleman otti pelin ohjat omiin käsiinsä. Hän teki lay-upin ja donkin, metsästi jokaista irtopalloa ahkerasti. Samaa ei voi sanoa Chris Jenkinsistä, joka oli kuin varjojen mailla kummassakin päädyssä. Hyökkäyksessä hän seisautti pallon liikkeen ja puolustuksessa hänestä mentiin helposti ohi. Kuitenkin tässä kohtaa myös Jenkins auttoi joukkuetta kakkosellaan, vaikka illan osumatarkkuus olikin vain tasoa 3/8.

Onneksi Coleman oli kuin uudesti syntynyt ja onnistui sytyttämään joukkueensa lopullisesti kolmosellaan, joka kavensi eron kahteen pisteeseen ajassa 23:24. Hetkeä myöhemmin Conley sai tasottaa pelin pakottaen Kouvot aikalisälle. Tauon jälkeen Conley hautasi vielä bonusheittonsa korin perukoille ja Korihait oli noussut takamatkalta johtoon uudemman kerran 48 − 47.

Bryan Colemanin hyvä vire jatkui paikoin myöhemminkin. Häneltä nähtiin kolmonen ennen 26. minuutin alkamista. Tähän tosin vastasi heti tänään kolmosensa 50 prosentin tarkkuudella (4/8) upottanut Severi Kaukiainen. Korihait voitti kolmannen jakson päästen päätöserään numeroista 53 − 55.

Elbert Matthewsin ja Brian Asburyn koreilla Kouvot kävi jo seitsemän pisteen karkumatkalla 33,5 minuutin kohdalla. Korihailla ei kuitenkaan ollut aikomustakaan luovuttaa peliä vastustajalle.

Colemanin lisäksi kaksikko Conley − Edwards esiintyi edukseen. Conley laittoi palloa koriin lähempää ja Edwards kauempaa. Ero kapeni neljään, mutta Jeremy Morgan nykäisi sen kolmosellaan takaisiin seitsemään lähes jakson puolivälissä.

Vielä minuuttia myöhemmin ero lepäsi kuudessa, vaikka muun muassa Mika Nuolivirta oli kunnostautunut tyylikkäällä heitollaan levyn kautta, jonka päälle tuli bonusheitto. Myös Topias Kuukkasen kori ennen 36. minuutin päättymistä oli tärkeä. Lopullisesti pajatson ja kotiyleisön äänihanat räjäytti kapteeni van Andringa, joka viskasi ison kolmosensa koriin ajassa 37:27. Elettiin tilannetta 70 − 72 ja Korihait oli noussut taistelemaan voitosta tosissaan.

Kiivaiden menetysten ja riistojen saattelemana pallo pomppi haiparvelle sen verran hyvin, että Mario Edwards pääsi kuin pääsikin nostamaan pelin tasoihin ajassa 38:23. Tilanne näytti vielä pykälän verran paremmalta, kun tasan minuutti ennen loppua Marius vei toisella isolla kolmosellaan Korihait kolmen pisteen johtoon. Kuitenkin myös Jeremy Morgan näytti kovuuttaan ja tasoitti pelin ajassa 39:39.

Korihait juoni itselleen pelin viimeisen heiton. Sen otti kukapas muu kuin Marius kaukoheittona ja se meni ohi. Edessä oli siis jatkoaika. Se oli lajissaan kauden ensimmäinen. Viimeksi Korihait pelasi jatkoaikaa vuoden 2018 alkupuolella, ensiksi 26.1. KTP:tä vastaan ja sitten 18.2. Espoo Unitedia vastaan. Edellisestä jatkoajasta olikin siis jo vierähtänyt tovi.

Itse jatkoaika käynnistyi Ville Kauniston torjunnalla Chris Jenkinsin korintekoyrityksestä. Asbury teki lisäajan ensimmäisen korin ja siihen vastasi varsinkin loppuvaiheessa peliä itsevarmuutta hehkunut Edwards. Brandon Conleyn 2 + 1 -suorituksen jälkeen peli lepäsi tasatilanteessa 80 − 80 pelikellon näyttäessä 42:30.

Edellisestä korista oli kulunut 31 sekuntia, kun Edwards vei hailauman kahden pisteen johtoon. Severi Kaukiainen ei enää onnistunut ratkaisuhetkillä kolmosessaan, mutta kehäkettu Ville Kaunisto sen sijaan onnistui. Coleman käänsi kuitenkin Korihait taas pisteen johtoon 84 − 83, kun pelikellossa oli vielä 59 sekuntia jäljellä.

Polvensa kanssa viimeisellä jaksolla kärsinyt Brandon Conley sai jatkoajan viimeisellä minuutilla viidennen virheensä ja hylkäsi kentän. Virheestä tulleista vapaaheitoista Asbury sai sisään vain toisen ja peli oli tasan.

Sen jälkeen kun Marius oli heittänyt kolmosensa ohi ja Kaunisto hakenut levypallon, tarjoutui Morganille kakkospaikka Hirvosen syötöstä. Tätä tilaisuutta 23-vuotias laituri ei jättänyt käyttämättä ja Kouvot siirtyi johtoon.

Korihaiden viimeinen yritys tehdä kori tuli Mariuksen käsistä lähes nollakulmasta ja se lipui ohi korin. Bryan Coleman otti tilanteessa epäurheilijamaisen virheen ja Hirvonen laittoi vielä sisään toiseen saamistaan kahdesta vaparista.

Pohitullin kihelmöivän jännittävä näytös koripallon huippuviihdettä pomppi tällä kertaa vierailijoiden eduksi. Kotijoukkue antautui hieman sekavien loppuvaiheen kuvioiden jälkeen pelikirjansa erikoistilanteet paremmin tunteneille Kouvoille 84 − 87.

Tilastollisesti Korihait oli kovempi kolmen sekunnin alueella 44 − 36, hyökkäyslevypalloistakin isännät saivat aikaan kuusi pistettä enemmän. Sen sijaan Kouvojen penkki oli päivän pelissä Korihaiden penkkiä tehokkaampi 11 − 25. Levypallotkin Korihait hoiti itselleen 46 − 42. Kouvoille kertyä pari syöttöä enemmän ja pari menetystä vähemmän. Riistot merkittiin taas vierailijoiden eduksi 4 − 8.

Kakkosprosenteissa ei ollut merkittävää eroa. Korihait osui 25/53 ja Kouvot 19/41 eli kotijoukkue oli yhden prosentin tarkempi. Kolmosia Kouvot teki 12 hieman tarkemmalla prosentilla kuin Korihait, joka onnistui kymmenen kertaa. Tilastollisesti ratkaisevia eroja ei päivän pelistä juuri löytynyt. Tällä kertaa ratkaisut nähtiin vasta viimeisten hetkien toteutuksessa.

Korihaiden parhaat pistemiehet 45 minuutin koitoksessa olivat Bryan Coleman (19/6), Marius van Andringa (17/2/3 syöttöä), Brandon Conley (16/17/3 torjuntaa) ja Mario Edwards (13/3/5 syöttöä).

Kouvot onnistui laajemmalla rintamalla kuuden pelaajan voimin: Jeremy Morgan (19/8/3 syöttöä/4 riistoa), Brian Asbury (19/2), Severi Kaukiainen (14/4), Ville Kaunisto (11/11/3 syöttöä), Tuomas Hirvonen (11/4/4 syöttöä), Elbert Matthews (10/6). Koko kiihkeän pelin tilannemaisema aukeaa täältä.

Yksi keskiviikon pelin sankareista eli Severi Kaukiainen sai aloittaa lehdistötilaisuuden:

− Siinä kävi niin, että me selviydyimme omista hölmöistä virheistämme. Tämä oli aika hyvä voitto.

Bryan Coleman sai seuraavaksi purkaa tuntojaan:

− Pelasimme kohtalaisesti. Loppua kohden meille tuli pari puolustuspään virhettä, jotka Kouvot käytti hyväkseen.

Valmentajavelho Jyri Lehtosella riitti pelistä enemmän sanottavaa kuin muilla yhteensä:

− Meillä oli heikompi peli Nokiaa vastaan. Meillä on turbulenssia joukkueessa. Yksi meidän tärkeimmistä pelaajista eli Gonzalvez on ollut pitempään sivussa. Sitten kun julkaistiin tämä, että Gipson III palaa meille, niin se on aina sellainen pieni vaaratilanne miten joukkue ottaa sen vastaan.

− Sieltä otettiin pelissä hyvin tiettyjä asioita pois. Siellä oli taktisia baseline-tuplia molemmilla, joita ei ole helppo opettaa noille pelaajille ja niissä saattaa tulla yksittäisiä virheitä. Hekin saivat erittäin tärkeän menetyksen Asburylle siinä lopussa baseline-tuplaamalla.

− Tämä oli vaikea peli sen takia, että Korihait ei ole mikään huono joukkue. Tämä on jollain tavalla hassua. Korihailla on viisi, kuusi hyvää suomalaista ja hyvät amerikkalaiset ja yksi vielä reservissä. Lapua on äärimmäisen hankala vastustaja, he pystyvät voittamaan kenet tahansa. Ura Basketilla on neljä loistavaa amerikkalaista ja suomalaisia profiilipelaajia. Nämä ovat kolme viimeistä joukkuetta tällä hetkellä, joten se kertoo tästä sarjasta paljon.

Korihaita yritteliäästi ja sinnikkäästi läpi vaikeiden vaiheiden luotsannut Damion Dantzler oli hyvin niukkasanainen toistaiseksi viimeiseksi jääneessä lehdistötilaisuudessaan:

− Kouvot otti voiton ja me luovutimme sen. Meille tuli pari ratkaisevaa menetystä ja pari huonoa heittoa.

Tässä vielä jatkoaikapelin parhaat palat:

Illan uutisvirtaa ei ole hallinnut niinkään kiihkeä jatkoajalle venynyt taistelu Korisliigan pisteistä Pohitullissa. Illan isoimmaksi uutiseksi muodostui Damion Dantzlerin saamat lähtöpassit. Yritteliäästi joukkueensa eteen töitä tehnyt Dantzler korvautuu torstaista 30.1. alkaen uudella portugalilaisella päävalmentajalla. Kiitos Damion menneistä kuukausista hailavan luotsina!

Lapuan Korikobrat syötti keskiviikon kierroksella Korihaille jälleen katkeraa lientä hakemalla pisteen vierasvoiton Helsingistä, jossa se kaatoi Seagullsin 79 − 80 Jussi Turjan kolme sekuntia ennen loppua tehdyn kolmosen turvin. Näin ero ukilaisiin venähti jälleen neljään pisteeseen.

Seuraavaksi Korihait pelaa Pohitullissa lauantaina 2.2. kello 17.00. Silloin vastaan asettuu suvereeniin tyyliin Korisliigaa hallitseva paikallisvastustaja Salon Vilpas. Lisäväriä otteluun tuo myös Korihaiden uuden käskyttäjän Pedro Nuno Monteiron ensimmäinen esiintyminen kotiyleisölle.