Makeaa mahan täydeltä − Korihait voittoputkeen

20.10.2017

Makeaa mahan täydeltä − Korihait voittoputkeen

600. voitto koripallon pääsarjassa. Siihen Korihait tänään ylsi. Se on merkkipaalu jo sinänsä. Mainittakoon, että Uudenkaupungin Urheilijat voittivat historiansa ensimmäisen pääsarjaottelun Pohitullissa heti kauden toisessa ottelussa 18.10.1981 lukemin 108 − 94 Tampereen Pyrintöä vastaan. Tästä on jo ehtinyt vierähtää rapeat 36 vuotta. Asian voi käydä tarkastamassa Koripalloliiton sivuilta.

Iloisemman illasta tekee uusikaupunkilaisittain viime kaudella harvinaiseksi jäänyt voittoputki. Vaikka viime kauden historia ei perinteistä seuraa mairittelekaan, on todettava että viimeksi marraskuussa 2016 Korihait ylsi kahteen perättäiseen voittoon kaataessaan kotonaan Pyrinnön (18.11.) 88 − 80 ja Seagullsin (30.11.) 96 − 79. Tulokset ovat luettavissa täältä.

Nyt noin 11 kuukauden jälkeen onkin jo korkea aika palata tuplavoittojen tielle. Silti kahden ottelun voittoputki sinänsä luo vahvaa pohjaa joukkueen itsetunnolle. Se tuntuu myös tervetulleelta riemun pilkahdukselta kannattajan rinnassa.

Kolmas syy tyytyväisyyteen nousee arkkivihollisen, kotkalaisen KTP voittamisesta. Kilvoittelivathan sekä silloinen UU ja KTP 80- ja 90-luvuilla menestyksestä kiihkeästi toisiaan vastaan. Silloisen vastustajan avainpelaajan Larry Poundsin poika Michael Pounds oli tänään syöttää isänsä tavoin katkeraa myrkkyä Pohitullin yleisölle, mutta hänen aikeensa torpattiin isännän elkein kirjauttamalla tulostaululle loppulukemat 97 − 90. Siitä saa olla ylpeä, ainakin hetken aikaa.

Korihaiden nopean pelin ketteränä moottorina toimii Chaz Williams. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihait tuli otteluun viisikolla Juan PattilloChaz WilliamsTeemu SulonenSean O’BrienJustus Kilpinen. Tänään kentällä vastustajan puolella nähtiin lisäksi Korihait-kasvatti Cedric ”Cedu” Latimer. Alussa kotijoukkue ehti käydä tappiolla 9 − 16, mutta kahdessa minuutissa peli tasoitettiin lukemiin 16 − 16. Ensimmäinen erä meni vieraille, mutta kolmannessa erässä Korihait alkoi repiä eroa.

Kun ottelua ratkottiin kentällä olivat myös Deng Deng ja illan parhaana haina palkittu Marius van Andringa. Kävipä energinen Eero Lehtonenkin (3/2) heittämässä hienon kolmosen nurkasta ennen kuin ottelua oli pelattua 15 minuuttia. Juuri ajassa 14:39 tehdyn tasoituskorin jälkeen Korihaiden ote ottelusta alkoi vahvistua. Vastustajan Mandell Thomasin viimeisen sekunnin korilla pitkälle tauolle lähdettiin tasatilanteesta 42 − 42.

Lapua-peliin verrattuna Korihait oli jo toista kertaa tällä kaudella vastustajaansa parempi levypalloissa. Korinaluksen hallinta (39 − 34) näyttelikin voitossa jälleen suurta roolia. Lapualla haikalojen kakkoset upposivat ensimmäisellä puoliajalla 66 prosenttisesti (20/30), mutta kotikoreihin ne upposivat tänään ensimmäisen 20 minuutin aikana vain 47 prosentin tarkkuudella (14/30). Tässä on suurin syy siihen, miksi Korihait ei päässyt kasvattamaan eroa vielä alkupuoliskolla. Taisivathan samaiset ohiheitot maksaa myös tiukan tappion BC Nokialle 13. päivä perjantaina.

Kun Korihait alkoi ratkaista peliä itselleen 23 minuutin jälkeen, suuressa roolissa kentällä kiirehti yhden parhaista peleistään pelannut Chaz Willliams (16/3/5 syöttöä). Ensin hän onnistui kolmosessa, sitten hän antoi syötön van Andringan upeaan kolmoseen ja sitten hän kävi tekemässä tip-inin ilmasta omasta hyökkäyslevypallostaan. Tähän kaikkeen ketterä tehopakkaus tarvitsi vain 78 sekuntia. Kahdeksan pisteen turvin Korihait siirtyi johtoon  57 − 51. Tämän jälkeen se ei johdostaan enää luopunutkaan, mikä lupailee hyvää jatkuvaa kautta ajatellen.

Rohkeasti joukkueen reppuselkään otti myös taitava heittäjä Marius van Andringa, jonka toinen kolmonen ei odotuttanut itseään. Tämän jälkeen elettiin jo 11 pisteen johdossa. Helsingin Malmin Super-Koriksen kasvatti van Andringa (24/4/2 syöttöä), jatkoi siitä mihin Lapualla jäätiin ollen tänään joukkueensa paras pisteiden tekijä. Jos toivoa sopiaa, van Andringasta muodostuu Pasi Kauhaan ja Mikko Jaloseen verrattavissa oleva seuraava seuraikoni.

Vahvaa roolia kolmannen jakson irtiotossa näytteli myös väkivahva 102-kiloinen ja 203-senttinen sentteri Juan Pattillo (22/4). Hän heitti sisään vapaaheitot ja hyppyheiton, riisti, syötti ja hääri härkäpäisesti joukkueen apuna. Kunhan Pattillon kunto asettuu vielä entiselle tasolle, hänen suorittamisensa kentällä tuskin ainakaan huononee.

Sean O’Brien (7/9) oli muutoin edellisen pelin tasolla, mutta tällä kertaa hän kahmi joukkueesta eniten levypalloja. Deng Deng (13/6) ei pelannut aivan yhtä pirteästi nyt kuin keskiviikkona, mutta kun ottelua todella ratkottiin hänen hermonsa olivat jälleen rautaan. Vajaat kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua Deng rokotti kotkalaisvastustajaa kolmosella Williamsin syötöstä. Sen jälkeen, kun yritteliäs Williams oli ehditty torjua KTP:n sentterin Kenneth Simmsin (11/5) toimesta olikin jo Teemu Sulosen (8/2) aika tuuletella illan toista onnistunutta kolmoskaarta. Kolmonen ehti lähteä ilmaan aivan ennen hyökkäyskellon soimista. Korihaiden etumatka oli nyt 8 pistettä.

Sisukkaasti toisella puoliajalla pelanneen Michael Poundsin (18/2/2 syöttöä) epäurheilijamaisen virheen jälkeen Sulonen pääsi pussittamaan kaksi vaparia nostaen Korihait johtoon 84 − 74 reilut viisi minuuttia ennen loppua. Vastustajan muut parhaat pistemiehet tänään olivat Deon Edwin (19/10/5 syöttöä) ja Mandell Thomas (16/5). Muihin tilastohienouksiin pääsee tutustumaan täällä.

Kun van Andringa täräytti sisään illan viidennen kolmosensa (kolmoset tänään hienosti 5/9) ajassa 36:46 alkoi ottelu olla jo valmista pässinlihaa. 35 sekuntia myöhemmin riemuittiin jo Williamsin syötöstä syntyneestä Dengin ilmavasta alley-oopista sinettinä ottelun herruudesta. Loppulukemia viivalta kaunistelivat vielä itsevarmasti van Andringa ja Deng. Lopulliset juhlavan ottelut lukemat tulostaululta ikuisuuteen siirrettiin numeroin 97 − 90.

Hyökkäyspeli kulkee, levypallot tarttuvat hanakasti näppeihin ja kenttää juostaan todella hyvin. Tässä ovat Korihaiden vahvuudet. Heikkouksiin voidaan lukea joukkuepelin osittainen kauden alulle tyypillinen keskeneräisyys, etenkin puolustuspelin lainalaisuuksien toteuttaminen. Tällä hetkellä yhteisestä tekemisestä löytyy enemmän hyvää kuin huonoa, joten joukkueen peli on hyvin viihdyttävää seurattavaa.

Marius van Andringa loisti myös lehdistötilaisuuden tähtenä. Hän oli erityisesti tyytyväinen toiseen puoliaikaansa. Haastattelun yhteydessä lehdistötilaisuuden vetäjä Kalle Klotz paljasti, että Mariuksen kanssa on käynnistetty neuvottelut jatkosopimuksesta try out -jakson jatkeeksi. Marius antoikin tähän heti omien sanojensa mukaan ”vinkkiä”.

Joukkueen puolustuspeliin takamies ei vielä ollut tyytyväinen:

− Kotka teki 90 pinnaa. Se on aika paljon.  Välillä se johtuu kovista heitoista, mutta meidän palloscreen-puolustus on hetkittäin surkeaa. Välillä pallollisen puolustaja puolustaa huonosti. Välillä se on toisinpäin, että heikko puoli ei ole hereillä. Meillä on siinä vielä älyttömästi hommaa.  Se ei tule olemaan kunnossa ensi viikolla  eikä sitä seuraavalla viikolla. Luulen, että kuukauden päästä se voi olla taas vähän parempi. Siinä on tosi paljon parannettavaa.

− Toisaalta lähdemme tosi hyvin nopeisiin hyökkäyksiin. Sillä me ollaan saatu paljon pisteitä.  Meidän pitää jatkaa sitä ja se on varmasti meidän vahvuus tällä kaudella. Välillä juoksemme kuviot väärin emmekä ole samalla sivulla. Tulee jatkumoita kun pallo pysähtyy, otetaan tyhmiä heittoja. Ne näkyy taululla aika nopeasti, kun toisessa päässä soi omissa.

− Tässä ei ole kyse muusta kuin voittamisesta. Viime kaudella ei ehkä ollut voittamisen kulttuuria. Nyt kahdessa ottelussa vastustaja on tullut takaisin lopussa. Siinä saattaa helposti katketa selkäranka, kun ei ole tottunut voittamaan. Mielestäni meillä ei tänään ollut mitään hätää. Vaikka tässä on paljon tekemistä, on positiivista että pystymme voittamaan, koska siitä tässä on kyse. Lähdemme voittamaan myös Seagullsin tosissaan. Jokaisessa matsissa pitää olla sama mentaliteetti.

Kun lehdistöstä kyseltiin, tiesikö Marius 600. voiton olevan haarukassa, hän hauskuutti yleisöä sanomalla lukeneensa asian Twitteristä:

− Sen takia me voitettiinkin.

Kotkalaisvalmentaja Ray Ailus näki myönteiseksi sen, että joukkue taisteli vieraspelissä loppuun asti voitosta. Lisäksi hän kiitteli hyökkäyspuolen palloscreenejä onnistuneiksi.

− Meille tuli liikaa menetyksiä. Ykkösteema oli puolustukseen palaaminen. Tiesimme U:gin vahvuuden kentän juoksemisessa. Siinä he ovat erinomaisia.

− Meidän pakka ja konsepti on levällään. Emme tiedä vielä, mikä on meidän toimivin viisikko kentällä. Katselin aamulla, että meillä on 10 jätkää, jotka pelaavat yli 17 minuuttia per ottelu.  Se on ehkä liikaa. Mikael Aallon puuttuminen vaikeuttaa meidän pelaamista huomattavasti, sen takia koska Simms ja Aalto ovat meidän isot miehet.

Jarno Nikula kuvaili voittamisen tunnetta ”loistavaksi” ja jakeli kiitosta pelaajien palautumisesta fysiikkavalmentaja Timo Laineelle. Jarno luetteli voiton avaimia seuraavasti:

− Onnistuimme hyökkäyspäässä toisella puoliajalla. Marius veti aika koviakin heittoja sisään. Levypallot voitettiin. Edelleen sählättiin ensimmäisellä puoliajalla jäätävästi. Nopeita hyökkäyksiä voi juosta vieläkin paremmin.

Jatkoa hyvin alkaneelle voittoputkelle täytyy hakea Helsingin lokkiluolasta suoraan Seagullsilta, joka on voittanut neljä kaikkiaan kuudesta pelistään. Korihailla kasassa on tällä hetkellä 3 voittoa ja 3 tappiota. Keskiviikon 25.10. ottelua voi seurata suorana Fanseatin kautta.

Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenan parkettia kopistellaan seuraavan kerran liigakoripalloilun merkeissä jo tulevana perjantaina 27.10. kello 18:30 alkaen. Silloin vastaan asettuu Kauhajoen Karhu.