Omassa päässä soi turhan tiheään − Karhu ahkerampana korinteossa

27.10.2017

Omassa päässä soi turhan tiheään − Karhu ahkerampana korinteossa

Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenalla vietettiin perjantai-illan ratoksi todellisia koritalkoita tai avoimien ovien iltamaa. Kauhajoen Karhu juoksi voittoon lukemin 98 − 105. Yhteensä joukkueet laittoivat palloa korisukasta 203 pisteen arvoisesti. Ottelu oli kauden toistaiseksi toiseksi eniten koreja sisältänyt koitos. Enemmän koreja nähtiin vain 14.10., kun Kauhajoki voitti kotonaan paikalliskamppailussa Kobrat 109 − 100. Harvinaista vilkasta viihdettä siis tämäkin.

Etenkin ottelun alussa ja läpi koko illan Korihait joutui omiensa puremaksi. KK FinnDon ja Korihaiden kasvatti ja joukkueessa vuosina 2006 − 2011 pelannut bosniahertsegovinalainen Bojan Sarcevic nimittäin aloitti iltapuhteen tekemällä lay-upin ja kaksi kolmosta. Sarcevic (24/4) oli illan ehdoton hahmo. Ilman hänen kahdeksaa syöttöään ja kuutta onnistunutta kolmostaan (vieläpä prosentilla 75) pelin voittaminen Kauhajoelle olisi voinut muodostua huomattavasti vaikeammaksi.

Vaikka erityisesti pirtein hai Juan Pattillo (32/7/3) piti Korihaita pystyssä heti ensimmäisestä erästä lähtien sai vastustaja jatkuvasti palloa tiuhemmin koriin. Ensimmäisen erään jälkeen pohjanmaalaiset johtivat 9 pisteellä. Uudenlainen aloitusviisikko, jossa Justus Kilpisen ja Teemu Sulosen paikalla nähtiin Deng Deng ja Marius van Andringa toimi kohtalaisen hyvin, koska puoliajalla Korihait oli pelissä mukana lukemin 52 − 58.

Kumpikaan joukkue ei panostanut erityisesti puolustukseen, mutta hyökkäyksessä nähtiin ilottelua sitäkin enemmän. Harvoin ero selittyy näin tilastollisen selkeästi kuin nyt. Karhulauma sai ensimmäiseen 20 minuuttiin 3 levypalloa ja 3 heittoa enemmän kuin haikalojen ryhmä. Se myös teki niistä kolme koria enemmän. Kolmosiakin heiteltiin, mutta tarkat prosentit selittyvät ennen kaikkea sillä, että koreja tehtiin läheltä veivauksilla, ajoilla ja donkeillakin. Kauhajoki teki ensimmäisellä puolikkaalla jopa 81 prosenttia pisteistään kolmen sekunnin alueelta ja Korihaitkin 71 prosenttia.

Syöttö kulki ja joukkuepeli luisti, mutta omasta korista ei pidetty huolta. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihait hinautui lopulta tasoihin ajassa 21:20, kun taululla seisoivat lukemat 58 − 58. Tasoituksen arkkitehteinä toimivat pisteiden valossa parhaan pelinsä haipadassa pelanneen Pattillon lisäksi Sean O’Brien (20/11/4 syöttöä) ja Teemu Sulonen (5/1/3 syöttöä). Reilut pari minuuttia tästä Korihait kävi parhaimmillaan jo viiden pisteen johdossa, kun van Andringa laittoi kolmosen pussiin. Kaiken kaikkiaan isolla tunteella pelannut tarkkakätinen van Andringa pussitti tänään kolme kolmosta kovin prosentein ja teki yhteensä 19 pistettä.

Yksi ottelun käänteistä liittyi Chaz Williamsin (6/2/2 syöttöä) saaman kolhuun, jonka takia hänen peliaikansa jäi reiluun varttiin. Vastaavasti van Andringa pelasi lähes 34 minuuttia.

Kohti kolmannen jakson loppua Kauhajoki alkoi hivuttautua uudelleen johtoon muun muassa paikan päällä vanhempiensa kannustuksesta nauttineen Marcus Allenin (17/4) ja vahvasti korin alla esiintyneen Stephen Maxwellin (26/11) johdolla. Myös Flenard Whitfield (16/8) ja Rene Rougeau (14/4) onnistuivat Korihaiden kurittamisessa kohtuullisesti. Usein koripallossa riittää kun koko avausviisikko yltää kaksinumeroisiin lukemiin, niin myös tänään. Sen sijaan Korihaiden kolmikko Pattillo, O’Brien ja van Andringa jäi turhan yksin, mitä tulee pallon pussittamiseen. Puolustuksessa parannettavaa jäi puolin ja toisin hyvinkin paljon.

Korihait roikkui sinnikkäästi kovaa kenttää juosseiden Karhun pelaajien kyydissä. Ajassa 33:45 Pattillo sai kunnian tasoittaa jälleen pelin numeroihin 85 − 85. Ilo oli hyvin ohimenevää, kun seuraavassa hyökkäyksessä 23-vuotias Allen sai katsomossa kannustaneen äitinsä huutamaan kolmosen merkiksi. Lisää myrkkyä haikalalle syötti Sarcevic omalla kolmosellaan. Sulonen vastasi vielä kolmosella reilut viisi minuuttia ennen loppua, mutta tämän jälkeen kotijoukkueen parhaat eväät oli syöty. Vauhdikas peli oli vaatinut veronsa, eikä parasta kiriä enää saatu aikaan. Katsojat lähetettiin kotiin loppunumeroin 98 − 105. Tilastoihin voi kurkistaa täällä.

Lehdistötilaisuudessa Bojan halusin onnitella Korihaita hyvästä pelistä. Hänen mukaansa katsojat varmasti nauttivat ottelusta, vaikka valmentajat eivät pidäkään tämäntyylisestä suuripisteisestä pelistä. Paluukin toiseen kotiin Uuteenkaupunkiin voi järjestyä, kunhan siitä puhumisen ajankohta on oikea.

Juan Pattillo purki tuntojaan näillä sanoin:

− Pelasimme hyvin, vaikka parannettavaa on vielä paljon etenkin puolustuspäässä. Vastustaja jakoi palloa oikeille pelaajille. Siksi he voittivat. Puolustuksessa suurimmat ongelmat ovat yksi vastaan yksi -pelaamisessa. Kun kenttää avataan, on autettava ettei synny helppoja koreja.

Karhun Jussi Laakso kiteytti pelin ja viittasi runsaskoriseen menneisyyteen:

− Valmentaja katsoo jonkin verran puolustuspelin kautta. Jos päästään yli 90 pisteen per peli, se ei välttämättä ole valmentajan mieleen. Kuten Bojan sanoi, varmasti tällaisissa peleissä yleisö viihtyy, kun tapahtuu paljon ja koreja tulee paljon. Eikös se ollut 90-luvulla muotia Uudessakaupungissa, että täällä tehdään aina yli sata pistettä. Jos me tehdään enemmän pisteitä kuin vastustaja, me ollaan tyytyväisiä voitosta.

Jarno Nikula piti niin ikään yksi vastaan yksi -puolustamista solmukohtana. Tarkoitus oli saada pohjanmaalaiset heittämään, mutta he ajoivat suoraan korille, useimmiten oikealta. Hyökkäys etenkin Pattillon käsistä oli tehokasta, eikä sitä tulosta tuottavaa kuviota olisi tarvinnut muuttaa. Kunhan joukkue voittaa, sillä ei ole merkitystä kuka pisteet tekee.

− Meillä oli 18 syöttöä, joka on paljon. Aivan varmasti hyökkäys toimii. Siitä kertovat 98 pistettä. Puolustus on se meidän seuraavan viikon aihe. Se on vain saatava pari pykälää paremmalle tasolle ennen ensi keskiviikkoa.

– Minusta Teemu ja Justus ovat tehneet todella hyvää työtä. He joutuvat joka kerta näissä otteluissa jenkkilaitureita vastaan, jotka ovat fysiikaltaan ja kokemukseltaan niin sanotusti heitä edellä. He kehittyvät koko ajan. Sama pätee Mariukseen ja Eeroon. Kaverit puolustavat tilanteeseen nähden hyvin ja varmasti he tulevat vielä parantamaan. Pitää pystyä ottamaan tarkemmin pois vastustajien vahvuuksia.

Seuraavaa Korisliigan kotipeliä ei tarvitse odottaa kuin keskiviikkoon 1.11. Silloin vastustajaksi luikertelee toinen Pohjanmaan joukkue Lapuan Korikobrat. Ottelu alkaa tuttuun tapaan 18:30, mutta paikalle kannattaa saapua tunnelmaa haistelemaan jo puolta tuntia aikaisemmin.