Korihai-kasvatit tasapainottelevat koripallon ja muun elämän välillä taidokkaasti

27.10.2014

Kolme Korihaiden A-poikaa pukivat ylleen West Coast All-Stars –tähdistöjoukkueen pelipaidan, kun he matkustivat Riikaan osallistumaan 1998-syntyneiden nuorten koripalloilun Euroliiga-turnaukseen 17.-19.10.2014. West Coast All-Stars on koripalloliiton läntisen alueen seuroista koottu tähdistöjoukkue, joka osallistuu nuorten Euroliigaan kaudella 2014-2015. West Coast All-Stars-joukkueessa Korihait on näkyvästi edustettuna, kun sen riveissä komeilevat A-poikien Valtteri Järvenpää, Eero Lehtonen ja Akseli Mäkelä. Turnaus oli WCAS-joukkueelle voitokas ja pojat palasivat turnauksesta Korihai-arkeen mitalien kera.

Toista kautta West Coast All-Stars -joukkueessa mukana olevat Korihai-kasvatit kokivat turnausmatkan mukavaksi ja rennoksi. Matkustaminen tai edes aikataulultaan ikävät paluulennot eivät tuntuneet pojista raskailta. Tähdistöjoukkueen pelaajille kuuluneet edustusvelvoitteet koettiin myös mukavina kokemuksina. Sponsoriyhteistyö-kuvat, nimikirjoitusten jakaminen ja muut edustustehtävät otettiin vastaan positiivisina kokemuksina, jotka kuuluvat joukkuetoimintaan.

-Hauskaahan se on, eikä millään tavalla ahdistavaa tai mitään sellasta. Enemmänkin hienoa kun joku arvostaa, toteaa Järvenpää.

Prioriteetit kohdallaan

Pelaaminen useassa joukkueessa samaan aikaan ei tuota Korihai-kasvateille suurta päänvaivaa. Asioiden aikatauluttamiseen liittyen prioriteetit tuntuvat olevan nuorukaisilla kohdallaan ja realiteetit kunnossa. Pojat kokevat myös saavansa tukea kaikilta joukkueilta aikatauluttamisen suhteen.

-Ei siinä mitään ongelmaa, jotkut viikonloput menevät päällekkäin, mutta viikkotreenit pystyy vetämään Korihaiden kanssa ihan normaalisti, kertoo Mäkelä.

-Kauheasti päällekkäisyyksiä ei tule ja West Coast-aikataulun tietää jo hyvin etukäteen. Mutta kyllä West Coast–harjoitukset menevät etusijalle, koska on vaikeampi sopia neljän seuran kesken yhteisiä treeniaikoja, valottaa Järvenpää prioriteetteja.

WCAS-tähdistöjoukkue pysyy yhtenäisenä tiiviin yhteydenpidon ja valmiiden kaverisuhteiden avulla vähistä yhteisistä harjoituskerroista, leiriviikonlopuista ja harjoituspeleistä huolimatta. Pelillisten asioiden muistamistakaan ei tarvitse stressata.

-Siellä on tosi yksinkertaistettu systeemi, kertoo Mäkelä.

-Pelataan vähän niinkuin luovasti, eikä systeemiä kauheasti edes ole, lisää Järvenpää.

Tällainen tyyli sopii tähdistöjoukkueelle poikien mukaan hyvin, koska joukkueessa on taitavia yksilöpelaajia.

Tähdistöjoukkue-statuksesta tai sen tuomasta huomiosta huolimatta Korihai-kasvateilla on jalat lujasti maan pinnalla. Ura koripalloilijana ole mikään itsestäänselvyys.

-Ei ole mitään sellaista selvää uratavoitetta, katson miten menee. Koripallo on kivaa, mutta se on kuitenkin vain harrastus, johon motivaatio on kova, miettii Mäkelä.

-Monessa joukkueessa samaan aikaan pelatessa saa treenata niin paljon kuin haluaa, joten mahdollisuudet uraan olisi. Katsoo sitten mihin omat rahkeet ja kyvyt riittää ja menee sitten sen mukaan, valottaa Lehtonen.

-Kivaahan se on vaan katsoa että kuinka pitkälle pääsee, ei ole siis mitään menestyspaineita. Kouluhommat ja muut pitää kuitenkin hoitaa myös, kertoo Järvenpää.

-Koulu hoidetaan ensin ja koripalloon liittyvät jutut sitten, vahvistaa Lehtonen.

Vahvoin tavoittein A-poikien kauteen

A-poikien kauteen on valmistauduttu keväästä saakka ja SM-karsinnoissa joukkue saavutti yhteisen tavoitteensa pääsystä A-poikien valtakunnalliseen 1.divisioonaan. Tästä ollaan innoissaan myös pelaajien kesken.

-Tunnelmat ovat iloiset, että päästiin siihen valtakunnalliseen sarjaan. Siellä ei vielä pelata liian kovaa, mutta pelit tulee olemaan kuitenkin haastavia ja kehittäviä meille, kertoo Mäkelä.

-On hienoa, että päästiin siihen sarjaan mihin haluttiin. Se on oikein meille ja meidän joukkueelle, ettei jääty enää aluesarjaan, toteaa Järvenpää.

-Ja joka peli me lähdetään voittamaan, sanoo Lehtonen määrätietoisesti.

-Niin ja kaikkia vastaan meillä on hyvät mahdollisuudet, lisää Mäkelä.

A-poikien kauden ensimmäinen kotiottelu pelataan Pohitullissa tulevana lauantaina 1.11.2014 klo 14.00 alkaen. Runkosarja koostuu yhteensä 18 ottelusta, jotka pelataan maaliskuun 2015 loppuun mennessä. Myös WCAS-tähdistöjoukkueen kausi jatkuu poikien osalta läpi talven.

-Tammikuussa on seuraava turnaus Virossa, sitä seuraava on maaliskuussa ja Superfinaalit pelataan huhti-toukokuussa, kertoo Lehtonen.

WCAS:n turnausaikataulu ei kuitenaan tuota A-poikien kauden aikataulun kanssa ongemia. A-poikien päävalmentaja Marko Vehniäisen mukaan WCAS-joukkue on tiedottanut kaikesta hyvissä ajoin etukäteen.

-Tähdistöjoukkue on meidän pelaajille hieno kokemus ja mahdollisuus oppia haasteesta sulautua toisenlaiseen pelilliseen tapaan. Sieltä päästä on tullut kaikki tiedottaminen hyvissä ajoin, joten aikataulujen kanssa ei ole suurempia ongelmia. Meidän otteluohjelma on saatu rakennettua hyvin niin, ettei päällekkäisyyksiä tule, kertoo Vehniäinen.

 

Nanna Rannikko