Pelaajapohdintoja kauden alkaessa, osa 1

6.10.2018

Pelaajapohdintoja kauden alkaessa, osa 1

Korihait lähtee 35. pääsarjakauteen merkittävästi uudistuneena, sillä ainoat jatkajat viime kaudesta ovat oma kasvatti Roope Viinikkala, Vesa-Pekka Laine ja kesällä jatkosopimuksen tehnyt viime kauden luottopelaaja Marius Van Andringa. Viime kauden joukkueesta Teemu Sulonen siirtyi BC Nokiaan, Justus Kilpinen palasi ”kotiin” Tampereen Pyrintöön, Eero Lehtonen ja Akseli Mäkelä 1. divisioona A:ssa pelaavaan Kristika Turkuun ja Markus Molenius Italiaan. Viime kauden päättäneistä ulkomaalaispelaajista pelipaikan ovat löytäneet Sean O’Brien ja Kevin Bracy-Davis. O’Brien pelaa tällä kaudella Tsekin pääsarjassa Dekstone Turi Svitavyn riveissä ja Bracy-Davis Kreikan pääsarjassa Rethymno Cretan Kingsissä.

212-senttinen Mika Nuolivirta on kenties mielenkiintoisin tulokas Korihaiden joukkueessa. Kuva: Päivi Sappinen

 

Pelaajat läpimurron partaalla

Tämän kauden joukkue on varsin samanlainen kuin viime kaudellakin; nuoria pelaajia, jotka eivät ole saaneet mahdollisuutta edellisissä Korisliiga-seuroissa, mutta saavat varmasti peliaikaa Uudessakaupungissa ja mahdollisuuden todistaa oman tasonsa Korisliigassa. Tällaisia pelaajia tämän kauden joukkueessa ovat Emil Djeen ja Topias Kuukkanen. Emil Djeen tulee Korihaihin Joensuun Kataja Basketista, johon Djeen oli kesällä 2017 tehnyt sopimuksen. Djeen pelasi loukkaantumisten vuoksi vain 16 ottelussa tehden 2,6 pistettä. Djeenin potentiaali on kyllä tiedossa, sillä kaksi kautta sitten 1 divisioona A:ssa Djeen nakutti Torpan Poikien paidassa 14,7 pistettä ollen joukkueensa paras pistemies. Tuleva kausi on Djeenille neljäs Korisliigassa. Katajan lisäksi Djeen on pelannut Korisliigaa Lapuan Kobrissa ja Loimaan Bisonsissa, jossa Djeen voitti myös Suomen mestaruuden.

Jyväskylän HoNsUn kasvatti Topias Kuukkanen siirtyi kahden kauden jälkeen Salon Vilppaasta Korihaihin. Viimeisellä divarikaudellaan 2015-16 peräti 17,1 pistettä upottanut Kuukkanen jäi nimivahvan Vilppaan rosterissa pienelle vastuulle pelaten kahden kauden aikana 34 ottelussa kuuden minuutin keskiarvolla. Kuten Djeenillä, on myös Kuukkasellakin mahdollisuus lunastaa paikkansa Korisliiga-joukkueen rotaatiossa. Merkit ovat olleet siihen hyvät, harjoituspeleissä Kuukkanen on tehnyt keskimäärin 11,5 pistettä ollen Korihaiden paras kotimainen pistemies.

Edelliset neljä kautta Jyväskylässä 1. divisioona A:ta pelannut Miikka Marttinen oli Korihaiden kesän ensimmäinen suomalaishankinta. Viime kaudella 13,1 pistettä ja 4,8 levypalloa merkkauttanut Marttinen kuului Jyväskylä Basketball Academyn luottopelaajiin monipuolisuudellaan. Korisliigaa Marttinen on päässyt kokeilemaan vain viiden ottelun ajan kausien 2009-2012 aikana kasvattajaseurassaan Tampereen Pyrinnössä. Tällä kaudella pelejä kertynee rutkasti enemmän, ainakin mikäli päävalmentaja Damion Dantzlerin kommentteihin on uskomista.

Etukäteen kenties eniten mielenkiintoa on herättänyt Korihaihin täksi kaudeksi tullut peräti 212-senttinen Mika Nuolivirta. Rekolan Urheilijoiden kasvatti ehti pelaamaan Suomessa Järvenpään Koripalloseuran, HBA-Märskyn ja ToPo Akatemian paidassa ennen kuin mies siirtyi Yhdysvaltoihin NCAA:n kakkosdivisioonassa pelaavaan Colorado State University-Pueblon riveihin. Viime kaudella Nuolivirta viimeisteli 27 pelissä (10 aloitusviisikossa) 10,4 pistettä kolmosten onnistuessa 37,8 prosentin tarkkuudella. Pitkänä ja heittovoimaisena pelaajana Nuolivirta mahdollistaa kentällä ollessaan monipuolisen pelitavan coach Dantzlerille.

Seuraavassa kirjoituksessa joukkueen muiden pelaajien esittelyä.

 

Eero Siivonen

Kirjoittaja on aktiivinen koripalloseuraaja ja toimii Korihaiden kotiotteluissa otteluselostajana.