Runkosarjan tilastokatsaus

17.04.2019

Runkosarjan tilastokatsaus

Korihaiden 35. Korisliiga-kausi päättyi kymmenenteen sijaan ja yhdeksään voittoon. Voittoja tuli enemmän kuin kahdella edellisellä kaudella, mutta kun karsintapaikasta jouduttiin jälleen kerran taistelemaan, niin lopputulokseen ei voi olla kovin tyytyväinen. Nyt kun kausi on saatu päätökseen, on hyvä aika tutkailla minkälaisilla tilastoilla pelaajat tämän kauden suorittivat.

Korisliigan runkosarjan syöttötilaston ykkönen Mario Edwards (Kuva: Mari Jalava)

Edwards syöttökuningas

Mario Edwardsin syöttötehtailua on tässäkin blogissa käyty läpi ja niin siinä sitten kävi, että Edwards voitti koko liigan syöttökuninkuuden 6,36 syötön keskiarvolla. Kakkoseksi jäi Salon Vilppaan ”taikuri” Teemu Rannikko 6,09 syötöllä. Edwardsin syöttökeskiarvo on Korihaiden seurahistorian toiseksi korkein keskiarvo niistä pelaajista, jotka ovat olleet tilastokelpoisia. Kovempaan keskiarvoon on ainoastaan yltänyt Ray Ailus kaudella 2000-01 7,10 syötön keskiarvolla, ollen silloin sarjan paras syöttäjä. Edwards oli Korihaiden seurahistorian neljäs pelaaja, joka on voittanut SM-sarjan syöttötilaston. Muut pelaajat ovat olleet jo edellä mainittu Ray Ailus, Gerald Lee Sr. kausilla 1992-93 ja 1994-95 sekä Bethuel Fletcher kaudella 2005-06. Edwardsin yhden ottelun korkein syöttömäärä oli 14 syöttöä ja yhteensä tällä kaudella Edwards tarjoili 210 syöttöä. Lukema on Korihaiden seurahistorian toiseksi korkein syöttölukema yhden kauden aikana.

Van Andringa ahkerin heittäjä kaaren takaa

Marius Van Andringa oli koko Korisliigan ahkerin heittäjä kolmen pisteen viivan takaa. Van Andringa heitti 40 pelissä 289 kertaa kaaren takaa. Toiseksi eniten kolmen pisteen heittoyrityksiä tykitti Kataja Basketin Vincent Simpson, 243 heittoyritystä kolme peliä vähemmän pelanneena. Van Andringa paitsi heitti paljon kaaren takaa niin hän myös onnistui. Hän upotti eniten onnistuneita kolmosia koko sarjassa. Van Andringa heitti 101 onnistunutta kolmosta ollen sarjan ainoa pelaaja, joka onnistui ylittämään sadan kolmosen rajan. Toiseksi eniten onnistuineita kolmosia upotti Kataja Basketin suomalaistähti Topias Palmi, 96 kolmosta. Marius Van Andringasta tuli Korihaiden seurahistorian kolmas pelaaja, joka on yhden kauden aikana rikkonut sadan onnistuneen kolmosen rajapyykin. Muut pelaajat ovat olleet Glenn Stokes kaudella 2007-08 ja Korihaiden oma kasvatti Jarno Nikula kaudella 1999-00.

Muita tilastonoteerauksia

Muutama Korihaiden pelaaja pääsi Korisliigan runkosarjatilastoissa viiden parhaan joukkoon omissa tilastokategorioissaan. Sarjan alussa levypallotilaston ykkösenäkin majaillut Stephon Jelks oli lopulta sarjan viidenneksi paras levypallomies 8,18 levypallon keskiarvolla. Jelks otti myös sarjassa kolmanneksi eniten tupla-tuplia (kahdessa tilastokategoriassa kaksinumeroiset lukemat yhdessä ottelussa) kaikkiaan 11 pelissä. Chris Jenkins oli tarkka mies vapaaheittoviivalla, sillä laituri oli Korisliigan viidenneksi tarkin vapaaheittäjä 86,42 prosentin tarkkuudella. Jenkins heitti kaudella 81 vapaaheittoa, joista 70 meni koriin. Loppukaudesta Korihaista lähtenyt Brandon Conley oli liigan eliittiä korinsuojelussa, sillä mies oli lopulta Korisliigan viidenneksi paras torjuja 1,26 torjunnan keskiarvolla. Conley oli suurimman osan kaudesta kolmen parhaan joukossa, mutta lähtönsä jälkeen ei luonnollisesti pystynyt muuttamaan keskiarvoaan.

 

Eero Siivonen
Kirjoittaja on aktiivinen koripalloseuraaja ja toimii Korihaiden kotiotteluissa
otteluselostajana.

Twitter: @Siivonen7