Korihait vs FoKoPo lauantaina 9.4. kello 17 Pohitullissa

8.04.2016

Korihait vs FoKoPo lauantaina 9.4. kello 17 Pohitullissa

Miesten 1-divarin puolentoista viikon pelitauko päättyy lauantaina Pohitullissa, kun kauan odotetut finaalit polkaistaan käyntiin Korihaiden ja Forssan Koripoikien välillä. Vastakkain on runkosarjaa alusta loppuun saakka hallinneet joukkueet, jotka sijoittuivat 28 pelin päätteeksi sijoille yksi ja kaksi ja menivät välieristä jatkoon voitoin 3-0.

Korihait ja Vesa-Pekka Laine yrittivät pysäyttää sarjan ykköstykki Remon Nelsonin (FotoMika).

Korihait ja Vesa-Pekka Laine yrittävät pysäyttää sarjan ykköstykki Remon Nelsonin johtaman FoKoPo:n (FotoMika).

Runkosarjassa kärkikaksikko kohtasi toisensa neljä kertaa ja voitot tasattiin lukemin 2-2, korisuhteen mennessä Korihaiden hyväksi 14 pisteellä. Ensimmäinen keskinäinen kamppailu käytiin lokakuun lopulla, kun sarjan kärjessä tappiottomana ollut FoKoPo saapui Pohitulliin. Tuolloin FoKoPo johti tasaisena käytyä ottelua aina toisen puoliajan alkupuolelle saakka. Tämän jälkeen Korihait siirtyi Marcus Vanin, Vesa-Pekka Laineen ja Mikko Jalosen johdolla rinnalle ja ampaisi samalla kaksinumeroiseen johtoon. Viimeisellä neljänneksellä Korihait meni menojaan ja aiheutti forssalaisille kauden ensimmäisen tappion lukemin 89-71. Korihaista Mikko Jalonen (25 p) ja Marcus Van (23 p), sekä FoKoPosta Aapeli Alanen (24 p) heittivät yli kaksikymmentä pistettä. Myös toinen kamppailu käytiin Pohitullissa ja tällä kertaa vierasjoukkue oli parempi lukemin 84-88. Kyseessä oli Korihaiden ensimmäinen ottelu ilman sairastellutta Marcus Vania ja FoKoPo käytti kotijoukkueen vajaamiehisyyden tylysti hyväkseen. Ottelu kääntyi Remon Nelsonin johdolla viimeisellä neljänneksellä forssalaisille ja loppuhetkillä FoKoPo oli onneekkaampi ja vei voiton. Korihaiden parhaat pistemiehet olivat Mikko Jalonen (23 p) ja Reggie Bratton (27 p), mutta kentän ykkönen oli FoKoPo:n taskuraketti Remon Nelson, joka pussitti 30 pistettä.

Kolmas keskinäinen kamppailu käytiin joulukuun puolivälissä Forssassa. Ottelu oli kolmannen erän puoliväliin asti tasainen, mutta 25 minuutin pelin jälkeen FoKoPo siirtyi johtoasemaan, eikä päästänyt Korihaita enää edelle ja kuittasi näin ollen toisen voittonsa Korihaista reilun parin viikon sisään lukemin 103-91. Korihaiden paras pistemies oli 28 pistettä upottanut Reggie Bratton. Seuraavaksi parhaista pistemääristä vastasivat omat kasvatit Mikael Herbert (18 p) ja Eero Lehtonen (17 p). FoKoPosta peräti kuusi pelaajaa pääsi kaksinumeroisille pisteille, mutta kentän ykkönen oli jälleen sarjan korintekijätilaston voittanut Remon Nelson, joka pussitti 31 pistettä ja jakoi 8 syöttöä. Neljännessä pelissä maaliskuun alussa panoksena oli runkosarjan voitto, eikä Korihait jättänyt mahdollisuuttaan käyttämättä. Korihait johti ottelua muutamaan otteeseen reilusti, mutta FoKoPo tuli Nelsonin johdolla aina uudelleen peliin mukaan. Lopulta neljännellä jaksolla Reggie Brattonin johdattama nykäisy pudotti kotijoukkueen kyydistä ja Korihait tasoitti otteluvoitot 85-97 voitollaan. Korihaiden joukosta kolme pelaajaa nousi ylitse muiden. Reilun viikon mittaiselta sairaslomalta kehiin palannut Marcus Van oli heti omalla tasollaan ja saaliina 26 pistettä ja 17 levypalloa. Kaksi muuta tehomiestä olivat Mikko Jalonen (24/6) ja Reggie Bratton (25/6). FoKoPo:n ylivoimainen ykkönen oli jälleen seitsemän kolmosen sävyttämänä peräti 39 pistettä pussittanut Remon Nelson.

Yhdeksi ottelusarjan ratkaisutekijöistä voi helposti nostaa sarjan ylivoimaisen korikuninkaan, Remon Nelsonin (178 cm) puolustamisen. Runkosarjassa 27,4 pisteen keskiarvolla pussittanut Nelson pisti Korihaita vastaan vieläkin paremmaksi ja tykitti neljässä pelissä keskimäärin 29,8 pinnaa. Toisaalta Korihait voitti viimeisen ottelun, jossa Nelson (39 p) heitti melkein puolet joukkueensa pisteistä. ”Nelson on paha pideltävä ja ottaa varmasti tietyn määrän heittoja. Meidän tehtävä on saada nuo heitot mahdollisimman vaikeiksi ja pitää samalla muut miehet kurissa”, kuittaa Korihaiden valmentaja Jarno Nikula Nelsonin asettaman haasteen. Huomattavaa on se, että FoKoPo:n häviämissä otteluissa Nelsonin pistekeskiarvo oli vain 21,9 pinnaa per peli. Koko sarjassa eniten vapareita ja kolmosia upottanut Nelson jäi runkosarjan aikana kahdesti alle kymmenen pisteen ja FoKoPo hävisi molemmat ottelut selvästi ja jäi molemmissa peleissä myös alle 60 pisteen. Kauden kolmanneksi pienimmän pistesaaliin (17 p) Nelson puolestaan pussitti kolmannessa välierässä Järvenpäätä vastaan, mutta tuossa pelissä esiin nousivat kauden piste-ennätyksen pussittanut Aapeli Alanen (28 p) ja Shane Heyward (19/14/4 t), jotka johdattivat forssalaiset voittoon.

Eväät Nelsonin ja FoKoPo:n pimentämiseen Korihailla on selvästikin olemassa, sillä joukkue paitsi teki runkosarjassa eniten pisteitä, myös päästi vähiten pisteitä omaan päähänsä. Korihaiden nopean pelityylin ansiosta vastustajille tulee otteluissa runsaasti korintekomahdollisuuksia, mutta vertailtaessa puolustusta tarkemmin perustuen pisteet per pallonhallinta-tilastoon, niin Korihaiden lukema 94,7 per 100 pallonhallintaa on huomattavasti parempi kuin seuraavaksi parhailla JKS:lla ja FoKoPo:lla.

”Pienissä asioissa pitää vielä parantaa, eikä helppoja koreja saa antaa yhtään”, tiivistää Korihaiden paras pistemies Reginald Bratton finaalipelien alla. ”Meillä on forssalaisia laajempi materiaali, joten meidän täytyy vaan pelata kovaa ja pitää kovaa tempoa yllä”, päättää Bratton.

Tilastot joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista (basket.fi)

Tilastot joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista (basket.fi)

Ensimmäinen finaali pelataan Pohitullissa siis lauantaina 9.4. kello 17 alkaen. Toinen peli on Forssassa keskiviikkona 13.4. ja kolmas peli jälleen Uudessakaupungissa perjantaina 15.4. kello 18.30. Kotiotteluihin voi hankkia lippuja etukäteen Korihaiden toimistolta tai yhteispalvelupiste Passarista. Vierasotteluun järjestetään fanibussi, jonka lisäksi kaikkia otteluita voi seurata suorana lähetyksenä fanseat.comin kautta tai ravintola Kirstan valkokankaalta.