Haikala joutui todistamaan hienosti heittäneiden salolaisten kovuuden

16.11.2018

Haikala joutui todistamaan hienosti heittäneiden salolaisten kovuuden

Sarjakärki Salon Vilppaan viikinkipursi on seilannut kautta voitosta voittoon Korisliigan avauspeliä lukuun ottamatta. Tänään tehotrio Teemu RannikkoMikko KoivistoJuho Nenonen johtivat joukkonsa kohtaamaan Salohallissa paikallisvastustajaksi laskettavan Uudenkaupungin Korihait noin 1 300 silmäparin edessä.

Ennen ottelun alkua Rannikko palkittiin juhlallisesti pääsarjan kaikkien aikojen syöttötilaston ykköseksi nousemisesta. 1 950 syöttöä lähestyvä Rannikko ehti ohittaa Damon Williamsin syöttötilastossa Kauhajoella 6.11.

Korihait aloittivat pelin hyvällä sykkeellä. Brandon Conley avasi pistetehtailun ja pian sitä jatkoi Mario Edwards.

38-vuotiaan Rannikon avauskorin jälkeen, viime kaudella salolaisten riveissä vaikuttanut ja nyt vanhaan kotisaliinsa palannut Topias Kuukkanen täräytti tuttuihin koreihin kolmosen ajassa 1:58. Haijohto oli nyt kolmisen pinnaa.

Reilua puolta minuuttia myöhemmin Edwards lisäsi johdon viiteen. Tähän vastasi kuitenkin heti kolmosellaan myös ottelun hyvin aloittanut Jamie Skeen.

Edwardsilta kolmas kori ja kuudes piste nähtiin jo 3,5 minuutin paikkeilla. Se ei kuitenkaan kauaa lämmittänyt, kun Mikko Koivisto latasi kolmosensa pohjaan kolme sekuntia ennen neljän minuutin täyteen tulemista.

Diante Baldwinin kakkonen ja Juho Nenosen kolmonen siivittivät viikinkipurren neljän pisteen johtoon.

Päältä kuuden minuutin Korihaitkin heräsi Vilppaan tavoin vaihtoihin ja kentälle saatiin avausviisikosta tippunut Bryan Coleman ja nuori lupaus Mika Nuolivirta. Tovin päästä kentälle marssi myös Emil Djeen.

Viikinkien uusi värväys Antonio Ballard onnistui korinteossa vain 21 sekuntia kentälle pääsemisensä jälkeen.

Korihaiden korinteko sen sijaan oli yhden Nuolivirran vaparin ja kahden Edwardsin vapaaheiton varassa. Ajassa 8:03 Marius van Andringa kuitenkin upotti perjantai-illan toisen kakkosensa.

Avausneljänneksen lopussa Brandon Taylor laittoi kolme neljästä vapaaheitostaan sisään ja niin ikään kolme pistettä joukkueelleen pussitti Koiviston Mikko kolmosellaan.

Taylor ja Djeen kävivät vielä kummatkin korinteossa ja toiseen erään päästiin siis lukemista 29 − 20.

Korihaiden syyskunto ei vielä riittänyt Vilpas Vikingsin kaatamiseen Salossa. Tuloksena oli tyly tappio koriluvuin 110 − 71. Kuva: Vilma Sappinen.

Toisen erän alussa Edwards kävi lay-upissa, mutta tähän salolaiset vastasivat Nenosen ja Rannikon kolmosilla, jotka siirsivät hallintaa edelleen kotijoukkueen suuntaan. Korihaista parhaiten korinteko maistui Edwardsin ohella Conleylle, joka myös torjui Baldwinin erän ensimmäisellä minuutilla.

Ero sahasi jo yli kymmenessä pisteessä eikä Korihait löytänyt keinoja rikkoa salolaispuolustusta. Sen sijaan vierailijat kokeilivat paikkapuolustusta, mutta sekään ei pelin kulkua muuttanut.

Puolisen minuuttia ennen toisen erän loppua kumpikin valmentaja kävi vuorollaan kuumana. Ensin Joonas Iisalo purnasi voimakkaasti tuomareille. Pienen harkinnan jälkeen tuomarit antoivat Taylorin ja Colemanin kohtaamisesta virheen kuitenkin viimeksi mainitulle, joka jäi levittelemään käsiään. Nyt Damion Dantzler puolestaan oli hyvin tyytymätön tuomioon.

Toinen jakso sai kuitenkin komean päätöksen, kun Korihait juoni kuvioitaan aikalisällä. Sieltä tultaessa Edwards pelasi pallon Colemanille kauan kolmosviivan taakse, josta hän nykäisi koriin asti todellisen buzzer beater -heiton.

Puoliaikatulos hienon kolmosen jälkeen oli mallia 51 − 36. Paljon tulisi vieraiden pystyä parantamaan, jotta voittotaisteluun vielä päästäisiin.

Kolmas neljännes alkoi Nenosen kakkosella ja siitä tulleella bonusheitolla. Avausminuuttiin Nenonen pommitti myös kolmosen.

Muitakin tyylikkäitä kuvioita Vilppaalta nähtiin, kun Skeen syötti Rannikolle, joka teki lay-upin niin sanotusti takaoven kautta. Tässä kohtaa haileirissä pidettiin aikalisä. Pahin oli kuitenkin vasta tulossa.

Ajassa 22:59 Rannikko tykitti kolmosen, 23:28 oli Aatu Kivimäen vuoro kurittaa kolmosella ja 24:10 Jamie Skeen pudotti kaukoheiton koriin. Vaikka Korihailtakin joitakin tehoja löytyi muun muassa Miikka Marttisen lay-upin myötä, kasvoi salolaisten johto jatkuvasti.

Kolmossuma sen kuin jatkui: 24:57 Juho Nenonen, 25:18 Mario Edwards ja 25:34 Aatu Kivimäki. Sen jälkeen kun Rannikko ja Marttinen laittoivat kummatkin vielä kolmoset koriin, oltiin ajassa 26:11 tilanteessa 81 − 48.

Loppuosa neljänneksestä mentiinkin sitten himmein valoin suhteessa aiempaan pommitusaaltoon.

Hieman ennen 28. minuuttia Korihaiden huoltaja Jyrki Jokinen ja valmentaja Damion Dantzler taluttivat kovan iskun kasvoihinsa saaneen Stephon Jelksin kentältä pois. Pitkäksi toviksi kentän pintaan makaamaan jäänyt Jelks nousi lopulta ylös, minkä salolaisyleisö palkitsi runsain aplodein.

Nähtiinpä erän toiseksi viimeisen minuutin loppuun myös Nuolivirran tyylikäs hook-heitto. Lukemat kolmannen jakson jäljiltä olivat kuitenkin jo 87 − 52. Kolmannen jakson Korihait hävisi tällä kertaa 20 pisteen verran.

Vikallakin kympillä nähtiin vielä kolmosia muun muassa Skeeniltä, Nenoselta ja myös Jelksiltä sekä Riku Laineelta että Salossa koripallo-oppinsa saaneelta Vesa-Pekka Laineelta.

Kuin sinetiksi ottelulle nähtiin Antonio Ballardin ylväs donkki ajassa 37:33 ja viimeisen minuutin kolkit Riku Laineelta ja Marius van Andringalta.

Tämä ei tilannetta muuksi muuttanut. Kotijoukkue oli tänään monin verroin parempi joukkuepelissään, heittämisessään ja lähes kaikessa muussakin tekemisessään korjaten pistepotin ansaitusti 110 − 71. Korihaille 39 pisteen tappio oli toistaiseksi kauden suurinumeroisin. Toivoa sopii, että se sellaiseksi myös jää.

Tänään suurin ero joukkueiden väliltä löytyi hyökkäyspelin laadukkuudesta. Vilpas Vikings näytti parasta työskentelyään Korihaiden korilla, jossa soi harkittujen kuvioiden ja hyvän heittotyöskentelyn vuoksi turhan usein. Salolaiset laittoivat kakkoset sisään 22/35 ja kolmoset 17/30. Jos ja kun vastustaja pystyy heittämään 17 kolmosta 57 prosentin tarkkuudella, ei sitä ole helppo lyödä.

Vilpas hallitsi levypalloja mielin määrin 48 − 35, vaikka kovista heittotarkkuuksista johtuen se ei edes joutunut turvautumaan toisiin mahdollisuuksiin niin usein kuin keskivertojoukkue. Korihaille merkittiin vain kahdeksan syöttöä ja kotijoukkueelle 22 kappaletta.

Siinä missä salolaisilta löytyi iso tukko ratkaisijoita, Korihaiden ratkaisijat olivat vähissä, vaikka koko kentällä käynyt kymmenikkö ylsikin pisteidentekoon. Parhaiten edukseen esiintyi Mario Edwards (16/8/2 syöttöä). Myös Marius van Andringa ja Brandon Conley saalistivat kymmenen pistettä, joiden lisäksi myös Conley ylsi kahdeksaan levypalloon. Viime pelissä Korisliiga-ennätyksensä tehtaillut Stephon Jelks teki nyt kokonaiset neljä pistettä.

Vilppaan kuusi kovinta perjantai-illassa olivat viisi kolmosta tehnyt Juho Nenonen (20/4), kakkosissa sataprosenttisesti onnistunut Teemu Rannikko (19/4/5 syöttöä), niin ikään sataprosenttisesti kakkoset hoitanut Jamie Skeen (19/3), illan kovin levyrirohmu Brandon Taylor (13/13), hyvin peliä pyörittänyt Aatu Kivimäki (12/1/3 syöttöä) ja Korisliigassa debytoinut Antonio Ballard (9/1/3 syöttöä). Salon haikalan peijaisten tilastot voi tähystää täällä.

Lehdistötilaisuudessa Topias Kuukkanen sai ensin kertoa pelistä, joka merkitsi samalla paluuta tuttuun Salohalliin:

− Hyvät fiilikset oli kyllä tulla tänne. Nyt ei ole enää niin hyvät fiilikset. Ehkä oli vain ajan kysymys milloin Salolla aukeaa ketsuppipullo. Nyt 17/30 kolmoset ja tuli aika monta vielä siihen kolmannen erän alkuun, missä tavoite oli olla hereillä. Siihen se lopullisesti ratkesi. Ei pystytty kyllä vastaamaan tänään ihan alkua lukuun ottamatta.

Noin 15 minuuttia pelanneelle Antonio Ballardille peli oli ensimmäinen Korisliigassa:

− Pelasimme suurella energialla tänään. En tiedä, oliko kyse siitä että tämä oli ensimmäinen pelimme vai se, että pelasimme kotona, mutta tänä iltana meillä oli hauskaa. Itselleni tämä oli askel eteenpäin kentällä ja sen ulkopuolella.

Damion Dantzler ihmetteli kovaa vastustajaa:

− Vilpas on ollut hyvä koko vuoden. He osuivat kakkosissa 63:n ja kolmosissa 57 prosentin tarkkuudella. Yritämme edelleen löytää joukkueemme identiteettiä. Kaikki mitä haluan nyt kavereiltani on kovaa pelaaminen.

Joonas Iisalo hehkui tyytyväisyyttä:

− Oli vain ajan kysymys, että tulisi tällainen peli kotikentällä. Olen tyytyväinen peliin, lopputulokseen ja siihen miten se tuli. Kaikilla pystyttiin pitämään minuutit aika pieninä. Antonio tuli ja toi niitä asioita, mitä tämä joukkue kaipaa. Hän auttoi meitä levypalloissa. Antonion myötä olemme kollektiivisesti isoin joukkue tässä sarjassa. Se että jokaisella pelipaikalla jollain on etu tulee olemaan joukkueen etu pudotuspeleissä. Ja sitten kun vielä löytyy heittovoimaa, siinä saa vastustaja tehdä erilaisia päätöksiä kuin edellisillä kausilla. Sunnuntaiaamuna jatketaan kymmeneltä.

Seuraavan kerran peliasut puetaan päälle keskiviikkona 21.11. Silloin sarjan toinen osa käynnistyy Korihaiden osalta pääkaupungin lokkiryhmää Seagullsia vastaan. Pelin tuoksinaan päästään Pohitullin tunnelmassa kello 18:30 alkaen.