Jarno Nikulan päätavoite täyttyi jo ennen välieriä

8.04.2015

Jarno Nikulan päätavoite täyttyi jo ennen välieriä

2015-01-08 20.29.19 JarnoKorihaiden tavoite I divisioonakauden alussa oli selvä: nousu takaisin Korisliigaan. Syyskaudella tehdyssä kyselyssä myös valtaosa pelaajista listasi sen kauden omaksi ykköstavoitteekseen. Päävalmentaja Jarno Nikulan omalle työlleen asettamat tavoitteet puolestaan tähtäsivät asioihin, jotka edesauttaisivat näihin tavoitteisiin pääsyä. Nikulan tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi joukkuehengen luominen ja kehittäminen.

Ensimmäistä kauttaan Korihaiden päävalmentajana palveleva Jarno Nikula on uskollinen ja kokenut Korihai. Pitkä historia seuran pelaajana, juniorivalmentajana ja toimihenkilönä – ja toisaalta kokemuksensa muista koripallo-organisaatioista oman pelaajauransa ajalta – antavat hänelle oivallisen näkemyksen siitä mitä menestyksen eteen tulee tehdä.
-Silloin kun minä olen ottanut tämän homman vastaan, suurin tavoite oli saada kasaan hyvä porukka jolla on hyvä joukkuehenki ja omasta mielestäni tässä onnistuttiin hyvin. Siihen miten se on saatu rakennettua, ei kellään varmasti ole selvää vastausta. Siihen liittyy niin monta asiaa samalla kun joukkuehenki on kaiken hyvän tekemisen perusta, kertoo Nikula.
-Hyvä joukkuehenki tuo hyvän motivaation. Hyvä motivaatio puolestaan aikaansaa kehitystä ja yhdessä tekemisen kulttuuria, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Nikula tarkentaa.

Pelillisesti kautta lähdettiin rakentamaan määrätietoisesti. Suunnittelutyön Nikula tekee itse ja jatkojalostaa ideoita apuvalmentajansa Marko ”Nisu” Vehniäisen kanssa. Suuressa roolissa ovat myös pelaajat.
-Tottakai halusin, että pelataan oman näköistä peliä, eikä jonkun muun. Nisu on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Valmentaja, jonka osaamiseen ja näkemykseen voi luottaa niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin. Mikko Jalosella ja Nigel Moorella on myös iso rooli siinä miten asioita työstetään harjoituksissa. Kun tutkitaan mikä toimii ja mitä vaihdetaan, kuvaa Nikula.
-Jokainen pääsee meillä sanomaan mielipiteensä. Pelaajille annetaan raamit minkä mukaan pelata ja niitä sit modifioidaan yhdessä. Loppuviimein minä teen sitten päätökset siitä, millä mennään eteenpäin, hän lisää.

”Pudotuspelit ovat kuin kokonaan uusi kausi”

Alkukaudesta asetetut tavoitteet ja niiden toteuttamiseksi tehty kokonaisvaltainen työ ovatkin juuri ne eväät, joilla kausi on saatu sujumaan toteutuneella tasolla. Tappiot voittoputkien välillä ovat toimineet oivallisina herätyksinä, joiden ansiosta on pystytty nopeasti palaamaan takaisin asian ytimeen. Runkosarjan päättänyt tappio puolestaan toi kolauksen, jonka ansiosta joukkue voi nyt lähteä sisukkaasti kohti välieriä.
-Eihän häviäminen koskaan hyvä ole, mutta kyllä tämä tappio nyt varmasti palveli meitä siinä mielessä että nyt aloitetaan niin kuin puhtaalta pöydältä. Keskiviikkona alkaa uusi kausi, sanoo Nikula päättäväisenä.

Pudotuspeleistä Nikula odotti kovaa vääntöä ja sitenhän ne ovat alkaneetkin. Myös rumpujen ja muiden kannatusvälineistön luvallisuudesta on väännetty. Korihait aloitti finaalipaikasta taistelunsa Järvenpään Koripalloseuraa vastaan, varmistaen finaalipaikkansa kolmen ensimmäisen välieräpelin jälkeen. Toisena parina välierissä olivat BC Nokia ja Oulun NMKY, joista toinen BC Nokia ylsi Korihaiden finaalipariksi niin ikään kolmen välieräpelin jälkeen.
-Tiukkoja matseja tulossa ja varmasti kovia vääntöjä näistä tulee. Mitä vaan voi tapahtua ja kaikilla on mahdollisuus. Meillä on tosin varmasti suurimmat paineet, sillä meidän odotetaan voittavan, Nikula miettii.
Mahdollisista finaaleista puhuttaessa Nikula muistelee omia kokemuksiaan finaaliotteluista ja siitä miten suuri merkitys yleisöllä on.
-Finaaleista, joissa olen itse ollut pelaamassa on kyllä hienointa ollut se että halli on aivan täynnä. Jos jo pelipaikalle saavuttaessa yleisö jonottaa suurena joukkona halliin pääsyä – on sillä vaan mieletön merkitys pelaajalle. Ja aivan mielettömiä otteluita on tarjolla finaaleissa, kun Nokia on vastassa, Nikula kuvailee.
-Uusikaupunki on mieletön koripallokaupunki ja arvostamme joukkueeni kanssa suuresti äänekästä kannustusta, jota varsinkin joissakin kotiotteluissa olemme saaneet osaksemme. Lisää samankaltaista menininkiä vaan loppuotteluihin, niin se kantaa meitä jo pitkälle. Todella toivon, että väki on runsaslukuisena paikalla ja tietävät miten paljon heidän läsnäoloaan arvostetaan, hän kannustaa.

Koripallo + Perhe = koripalloperhe

Nikula toimii Korihaiden palveluksessa sekä edustusjoukkueen päävalmentajana että juniorivalmennuspäällikkönä. Lisäksi hän valmentaa eri juniorijoukkueiden pelaajista koottua Akatemia-ryhmää, tuuraa vuoden alussa armeijaan mennyttä Korihait B-pojat –joukkueen päävalmentajaa ja opettaa koripallon perustaitoja kaksi kertaa viikossa harjoittelevalle tyttöjen koriskerholle.

Kun kysyy Nikulalta tavallisen työpäivän kulkua tai listaa erilaisista tehtävistä kahdessa toimenkuvassaan, hän hörppää ison kulauksen kahvia miettiäkseen. Käy ilmi, että hän pitää asioiden pyörittämistä niin itsestäänselvyytenä, että yksityiskohtiin on vaikea palata. Monenkirjavat työtehtävät ovat hänelle vastuun ja velvollisuuden asia, eikä niiden määrää tai laajuutta mietitä sen enempää. Hän pitää työstään ja haluaa tehdä töitä joukkueiden ja pelaajien eteen.

Normaali työpäivä sisältää paljon suunnittelu- ja valmistelutyötä, juoksevien asioiden hoitamista sekä tuntien läsnäoloa Pohitullin palloiluhallissa erilaisissa valmennustehtävissään. Puhelimessa mies viettää kolmesta neljään tuntia päivässä ja viikottain on palavereja ja kokouksia joissa työstetään, suunnitellaan ja päätetään seuran asioita.
-Onhan tässä hommaa ollut. Harjoitusten suunnittelua, pelien ennakointia, videoiden katsomista, asioiden selvittämistä ja analysointia. Yhdessä niitä sitten Nisun (Marko Vehniäinen) kanssa työstetään. Että miten pelit toimii, mitä tarttis tehdä ja mitä…, listaa Nikula jääden miettimään.
-Syksyllä kouluvierailukiertue ja sen koordinoiminen oli aika hektistä aikaa. Jenkkivahvistusten muuttamiseen liittyviä tehtäviä ennen kauden alkua ja nyt kauden aikanakin. Junnupuolen toimintasuunnitelmaa tehdään ja seurataan. Valmentajien rekrytoimista ja koordinoimista. Leirien suunnittelut ja läpiviennit. Jenkkien lääkärikäynneillä olen mukana ihan jo kielimuurinkin vuoksi ja muiden asioiden hoitamisessa ..mitä sitten tuleekin, hän jatkaa.

Tavallista on, että työpäivä on 16 tuntia pitkä – tai pidempikin. Jos tavaraa pitää kuljettaa tai joku tarvitsee apua, Nikula heittää Korihait-takin päälleen ja hyppää pakettiautoonsa. Valmentajan tehtävään kuulu olla pelaajilleen aika-ajoin vaikka isä, isoveli, kaveri, autonkuljettaja, kahvinkeittäjä tai kokki.
-Onneks valmentajal on pakettiauto, nauraa Nikula.
-Ei oo kyl vapaapäiviä, mut mitä mä niillä kun tykkään tehdä. Teoriassa aina pitää olla puhelimen päässä. Mutta niin sen pitääkin olla. Mullehan pelaajat sitten soittaa jos jotakin tarvitaan – ja hyvä niin. Valmentajat ja pelaajat on nykymaailmassa läheisempiä kuin silloin kun itse pelasin.

Nikula asuu rakentamassaan omakotitalossa puolisonsa Monan ja kolmen lapsensa Adeliinan, Aamoksen ja Meriliin kanssa. Talon pihalla on asiaan kuuluvasti kunnollinen koripallokori, joka Nikulan kertoman mukaan on hänen perheensä käytetyin pihalelu. Eikä ihme, sillä myös perheensä on kokonaisuudessaan mukana Korihaiden toiminnassa.

Päivätyönsä ja opiskelujensa ohella Mona toimii tyttöjen koriskerhon joukkueenjohtajana ja osallistuu aktiivisesti lastensa joukkueiden taustajoukkojen toimintaan erilaisissa toimitsijan rooleissa. Vieraspeleissä ollaan myös mukana aina kuin aikataulu suinkin antaa periksi ja leiritoiminnassa Mona on ollut myös aktiivisesti mukana monen monta kertaa. Adeliina kuuluu C-tyttöjen SM-tasolle yltäneeseen joukkueeseen, joka lähtee tavoittelemaan myös läntisen I divisioonan voittoa vielä tämän kevään aikana. Aamos edustaa Korihaita minipojat03-ryhmän riveissä. Joukkue ylsi sarjansa kakkoseksi ja lähtee myös tavoittelemaan sarjavoittoa huhtikuun aikana. Merilii opettelee koripallon perustaitoja tyttöjen koriskerhossa ja heittää koreja mielellään kun harjoitusten lopuksi harjoitellaan pelaamista valmentajien johdolla.

Kyseessä on siis todellinen koripalloperhe, jonka kodissa Korihait-joukkueiden pelaajat ja toimihenkilöt ovat tavallinen osa arkea. Onhan perheen kotiin majoitettu myös Elias Valtonen, kun edustusjoukkueen tiukka viikonloppuaikataulu sitä kauden aikana vaati.
-Ihan kohtuutonta velvottaa että pojan isä ajelee tuolla edes takaisin yötämyöden. Meidän naisväki oli vierasturnauksessa ja meillä oli tilaa. Vietettiin miesporukalla aikaa yhdessä. Käytiin Hakametsän koululla Aamoksen turnausta katsomassa ja kokkasin meille sitten lasagnea, toteaa Nikula arkensa itsestäänselvyyksiä.

Uusikaupunkilaiselle koripallokansalle on ollut selvää koko kauden ajan, että Korihaiden juniorivalmennus ja edustusjoukkue ovat hyvissä käsissä. Yllättävää on se, mistä kaikesta tämä menestykseen johtanut eheys koostuu. Nikulan työskentelyä voi tulla seuraamaan, kun hänen työpaikallaan on kaikille avoimet ovet seuraavan kerran torstaina 16. huhtikuuta. Edustusjoukkue aloittaa tuolloin finaalipelinsä Pohitullin palloiluhallissa ja joukkue saa vieraakseen bussilastillisen voitontahtoisia nokialaisia. Ensimmäinen finaaliottelu alkaa klo 18.30. Finaalit etenevät välierien tapaan ”paras viidestä”-menetelmällä, joten kolmella voitolla Korisliigaan!

Jarno Nikulan haastattelun julkaisi ensimmäisenä Uudenkaupungin Sanomat.