Kataja ei taipunut kotisalissaan

15.01.2018

Kataja ei taipunut kotisalissaan

Korihait matkasi halki Suomen reilut 560 kilometriä Joensuuhun kohdatakseen Kataja Basketin miehistöllä, jonka vahvuuteen kuului nyt uudelleen tuore pelintekijä Matthew Gibson. Sen sijaan Sean O’Brien ja Mikael Herbert olivat vielä poissa pelaavasta kokoonpanosta.

Edelleen toipilaana olevan Sean O’Brienin pelipanosta kaivattiin, kun Korihait koki jälleen yhden tappion. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Korihait lähti otteluun uudenlaisella viisikolla: Gibson − van Andringa − Funderburk − Bracy-Davis − Pattillo. Huomionarvoista on, että vain yksi näistä kavereista eli Juan Pattillo pelasi joukkueessa jo kauden ensimmäisessä ottelussa. Muut ovat tulleet mukaan myöhemmin, Marius van Andringa jopa kahdesti.

Mielenkiintoista tässä avausviisikossa on myös sen takamiespainotteisuus, koska jopa laiturina joukkueessa pelaavaa Kevin Bracy-Davis lasketaan virallisesti takamieheksi. Viisikko muodostui siis sentteri Pattillosta ja neljästä takamiehestä. Näin vierailijoiden hailauma lähti otteluun pelaamaan small ball -koripalloa, jossa pituus ja voima korvataan nopeudella ja kyvyllä tehdä koreja ennen kaikkea kolmosen viivan takaa.

Kovin tehokkaita avausminuutit eivät tästä huolimatta olleet ja Kataja sai pyristellä johtoon kuuden pisteen turvin, kunnes Pattillo avasi vapaaheittoviivalta Korihaiden pistesaldon kolmen minuutin pelin jälkeen. Ensimmäistä vierailijoiden aikalisää pidettiin jo reilun neljän minuutin kuluttua ottelun käynnistymisestä, joten mitään vauhdikasta alkua ei Korihait peliin saanut.

Aikalisältä kentälle marssivat Teemu Sulonen ja Justus Kilpinen sekä van Andringan että Pattillon tilalle. Seitsemän minuutin kohdalla oltiin lohduttomissa lukemissa 22 − 4 sen jälkeen kun joensuulaisten Amerikan avut ja Jesse Niemi olivat näyttäneet tovin osaamistaan. Erän loppupuolella Sulonen ja van Andringa kaunistelivat numeroita. Ensimmäinen erä päättyi 31 − 13.

Siinä missä Pattillo teki avauserän ensimmäiset neljä pistettä, teki Bracy-Davis toisen jakson alkuun neljä pistettä. Ennen kuin 12 minuuttia tuli täyteen Gibson riisti, syötti pallon halki kentän Pattillolle, joka donkkasi sen koriin. Oli Katajan vuoro käyttää aikalisä lukemissa 35 − 19. Sama kuvio Gibsonin riistosta ja Pattillon korista, tällä kertaa lay-upina, toistui toistamiseen minuutin sisällä. Näiden korien välissä maajoukkueessakin pelaava Ilari Seppälä oli tosin ehtinyt upottaa kolmosensa.

Kataja heitti kuudesta onnistuneesta kolmosesta puolet toisella jaksolla. Korihailta vain Vesa-Pekka Laine pystyi vastaamaan yhdellä kolmosella.

Ennen kuin oltiin 18 minuutin vaiheilla, Pattillo tehtaili komean syötön korille leikkaavalle kapteeni Kilpiselle, joka laittoi pallon koriin. Katajan puolella syöttely osattiin Ilari Seppälän käsien kautta vielä paremmin. Alle minuutti ennen pitkää taukoa Seppälä laittoi ilmaan Tommi Huolilan päättämän alley-oopin. Puoliaikanumeroiksi Joensuussa kirjattiin 51 − 30.

Bracy-Davis torjui maajoukkueissakin esiintyneen ja Murphyn veljeksiin kuuluvan Alex Murphyn heiton kolmannen jakson alkupuolella. Seuraavassa hyökkäyksessä Kenney Funderburk linkosi ajassa 22:19 illan ainoaksi jääneen kolmosensa.

Ennen kuin oltiin 24 minuutin kohdalla Gibson pussitti tyylikkään hyppyheiton ja hankki vastustajalle heti perään toisessa päässä hyökkääjän virheen, kun Daniel Bejarano törmäsi häneen.

Lähes erän viimeisen minuutin alkaessa nähtiin komea syöttösirkus, kun Kilpinen pelasi pallon Laineelle, joka syötti sen heti Eero Lehtoselle. Hänen vastauksensa oli donkata pallo koriin. Parikymmentä sekuntia myöhemmin Lehtonen esitteli monipuolisuuttaan heittämällä kolmosen pussin perälle Akseli Mäkelän syötöstä.

Kolmannen erän jälkeen oltiin numeroissa 73 − 47. Neljännen erän alkupuolella Murphy teki putkeen neljä pistettä hyppyheitoilla. Tämän jälkeen hän näytti vielä osaamistaan torjunnassa ja sitten donkkiosastolla. Illan ottelussa nähtiin muutoinkin muutamia näyttäviä donkkeja, joten ilotulitteita ei sunnuntain viihteestä puuttunut.

34 minuutin vaiheilla nähtiin Gibsonin ensimmäinen kolmonen kauden Korisliigassa. Ajassa 35:48 oli puolestaan Bracy-Davisin vuoro säkittää ensimmäinen liigakolmonen haipaidassa. Jatkossa kummaltakin on toivottavasti lupaa odottaa enemmän ja tarkempaa heittotyöskentelyä.

Tilastojen mukaan joukkueiden suurimmat erot muodostuivat kakkosten heittotarkkuuksissa ja levypallopelissä. Kataja hallinnoi korien alustoja isännän elkein poimien huimat 56 levypalloa, kun Korihait sai niitä näppeihinsä 35. Kolmen sekunnin alueelta joensuulaiset runnoivat pallon koriin 54 pisteen veroisesti, Korihait 24 pisteen edestä, joten herruudesta korin läheisyydessä ei jäänyt epäselvyyttä.

Vaikka Korihait oli Katajaa parempi kolmospelissä ja vapaaheitoissa, ero kakkosissa suosi kotijoukkuetta. Katajan kakkoset painuivat sisään 61 prosenttisesti (31/51) ja Korihaiden kakkoset vastaavasti vain 39 prosenttisesti (17/44).Vaikka Korihait oli viimeisessä erässä pisteen kotijoukkuetta parempi oli se laiha lohtu ja tyly isäntä Kataja sai korjata ansaitun voiton numeroin 93 − 68. Voitto oli Katajalle kolmas peräkkäinen. Korihaiden tappioputki taas kasvoi jo 16 ottelun mittaiseksi.

Korihaiden parhaat pistenikkarit olivat tupla-tuplaan yltänyt Juan Pattillo (19/13/4 syöttöä). Muut kaksinumeroisille pisteille päässeet illan ottelussa olivat Kevin Bracy-Davis (11/5/3 syöttöä) ja paluun tehnyt Matthew Gibson (10/4/5 syöttöä/4 riistoa). Myös haiden muut seitsemän kentällä käynyttä pelaajaa keräsivät kukin hajanaisia pisteitä.

Katajan riveistä kuusi pelaajaa ylsi kaksinumeroiseen pistesaaliiseen: Jarekious Bradley (14/7), Alex Murphy (13/4), Tommi Huolila (12/14/2 blokkia), Timothy Williams (12/7) ja Ilari Seppälä (10/4/10 syöttöä) sekä Damier Pitts (10/5/5 syöttöä). Tilastot voi käydä vilkaisemassa täällä.

Juan Pattillo lausui lehdistötilaisuudessa seuraavanlaisen kommentin:

− Vastustajamme on hieno koripallojoukkue. Emme olleet yhtä intensiivisiä kuin he. Jos pelaa huonosti hyvää joukkuetta vastaan ei voi voittaa.

Damion Dantzler, haiden käskijä, arvioi ottelun antia näin:

− Kaikki kunnioitus Katajalle, he hoitivat pelinsä hyvin.

− Joukkueemme on hyvin nuori. Olemme nyt myös pieni joukkue, joten yritän saada kaikki osallistumaan levypallojen saamiseen.

Tommi Huolila oli illan tehokkain pelaaja. Tilaisuuden tullen hän kiitteli joukkuekavereidensa latautumista:

− Tämä oli kolmas peli tällä viikolla. On hienoa nähdä, että tulimme peliin joukkueena hyvällä ilmeellä. Tänään oli jokaisella kaverilla asenne siinä, että hoidetaan homma alusta loppuun asti kotiin. Lähtökohta otteluun ei ollut ihan helpoin.

Kataja Basketin päävalmentaja Greg Gibson painotti kahta asiaa eli peliajan jakautumista ja ammattimaista asennetta:

− Hoidimme hommat kunnolla tänään. Olen tyytyväinen, kun saatoimme jakaa peliminuutit tasan kaikkien kesken. Valmistaudumme toiseen tärkeään viikkoon. Meidän pitää edelleen parantaa, mutta pidin näkemästäni asenteesta. Tämä oli kolmas pelimme viiteen iltaan. Meidän ei tarvinnut käyttää ketään pelaajaa liiaksi.

Seuraavaksi voittokantaan paluuta uudistuneella ja selkeästi hyvällä energialla pelaavalla joukkueella päästään kokeilemaan kahdesti tulevalla viikolla. Ensin keskiviikon riemuksi on luvassa Kouvot ja sitten perjantain iloksi BC Nokia. Kumpikin peli alkaa Pohitullin parketilla kello 18:30. Näiden kotikoitosten jälkeen päästään haastamaan samoista sarjasijoituksista kamppailevaa Lapuan Korikobrien joukkuetta vieraissa 24.1. Pohitulliin palataan jo 26.1. kokeilemaan rakkaan kilpakumppani KTP:n taitoja.