Korihaiden ilahduttava 16 pisteen johto suli Karhun kirpeäksi voitoksi

13.10.2018

Korihaiden ilahduttava 16 pisteen johto suli Karhun kirpeäksi voitoksi

Pohitullin parketille asteli lauantain pelastukseksi energinen, taitava ja nuori haiparvi, joka uhkui haluja näyttää osaamisensa runsain joukoin paikalle saapuneelle kotiyleisölle. Sen he todella myös tekivät.

Ihan heti peli ei ollut uimissaan, koska Kauhajoki ampaisi aluksi neljän pisteen karkumatkalle. Puolentoista minuutin paikkeilla kultakäsi Topias Kuukkanen kuitenkin herätti kolmosellaan kotijoukkueen taistoon. Vajaat 40 sekuntia myöhemmin Brandon Conley donkkasi palloa koriin Mario Edwardsin syötöstä.

Energisesti esiintynyt hailaiva seilasi viiden pisteen johdossa neljän minuutin kohdalla. Uutta virtaa peliin saatiin kahdeksan minuutin paikkeilla Edwardsin kolmoskaaresta. Vajaata minuuttia myöhemmin Mika Nuolivirran tahtokakkonen ja bonusheitto lisäsivät hairyhmän johtoa.

Ryhdikäs puolustus piti haijunnunakin aikanaan olleen Bojan Sarcevicin pois nerokkaan palloscreen- ja syöttötyöskentelyn ääreltä, mikä sekoitti vierailijoiden kuvioita. Ensimmäinen jakso kirjattiin Korihaille hienosti 26 − 17. Näytti siltä, että hallitseva Suomen mestari olisi löytävissä Pohitullin helteessä.

201-senttinen laituri ja voimapussi Brandon Conley pudotti kakkosensa 83 prosentin tarkkuudella illan pelissä. Kuva: Päivi Sappinen.

Ennen 14 minuuttia Kuukkanen linkosi taas yhden kolmosen saavistaan ja haijohto oli kymmenen pistettä. 17,5 minuutin kohdalla Stephon Jelksin kaukoheitto taas vei hait 11 pisteen karkumatkalle. Korihait oli vieläkin askeleen edellä puolustustyöskentelyssä, joka oli omiaan kirittämään kotijoukkueen nopeaa työskentelyä hyökkäyspäässä.

Jo ensimmäisellä jaksolla kaksi kakkosta tehnyt Emil Djeen toi kaivattua nopeutta ja sisua kentälle aivan toisen jakson loppupuolella. Viidessä sekunnissa Warriors-kasvatti heitti sisään sekä kakkosen että kolmosen.

Sarcevic ja Bryan Coleman heittivät vielä veljellisesti kolmoset kumpikin avauspuolikkaan viimeisen 30 sekunnin aikana. Näin pitkälle tauolle asteltiin Karhun lähes 40 hengen faniryhmän ihmetykseksi tilanteesta 50 − 34. Se tiedettiin kuitenkin, ettei tämä vielä tarkoittaisi mitään sen suurempaa, koska koripallossa kaikki on aina mahdollista.

Kentälle marssikin silmin nähden väkeviä taukoliemiä nauttinut Karhu Basket. Avausminuuttiin nähtiin Rene Rougeaun ja Michael Moserin korit, joiden jälkeen oli Korihaiden erinomaisesti ajoitetun aikalisän vuoro. Aikalisän jälkeen Moser jatkoi haiden kesyttämistä kolmosellaan. Ja niin teki vuorollaan myös Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi. Näin ollen kolmannen jakson kaksi ensimmäistä minuuttia menivät vierailijoille kylmästi 0 − 9.

Conley toi ukilaishait jälleen pistekantaan ajassa 22:20. Jelksin kolmonen taas lisäsi haijohton kymmeneen ajassa 23:02. Moserin, Järven ja Rougeaun suorituksilla kauhajokilaiset tulivat väkisin tasoisin, kun pelikello näytti aikaa 24:05. Reilu kotijohto oli sulanut viekkaiden vieraiden suihin.

Menipä Karhu jopa viiden pisteen karkumatkalle ennen kuin Korihait sai hivutettua sisään yhden vapaaheiton. Djeen kuitenkin tasoitti pelin 61 pisteeseen ennen kuin 27,5 minuuttia tuli täyteen. Kaikesta huolimatta jykevästi ärjynyt ja ärsytetty Karhu vei kolmannen jakson murskaavasti 15 − 36 ja pääsi viimeiselle jaksolle johtolukemista 65 − 70.

Peli jatkui tasaisena kamppailuna jokaisesta korista. Erityisesti Jelks toi energiaa neljännen erän alkuun. Rougeau ja Moser jatkoivat tutun tehokkaina. Heittipä Colemankin kolmosen hailaivan pinnalla pitämiseksi.

Sen jälkeen kun Conley laittoi lay-upin koriin ajassa 35:00, kului kuusi sekuntia ja Moser kiskaisi taas yhden kolmosen tulikuumista käsistään. Näin eroksi tuli seitsemän pistettä. Kamppailu jatkui tasaisena, mutta Korihait ei enää päässyt varsinaiselle iskuetäisyydelle, vaikka Marius van Andringa upottikin yhden ison kolmosen ja saman tempun teki myös lupaavasti pelannut Poharin uusi suosikki Emil Djeen.

Korihaille voi antaa päivän pelistä kiitettävän arvosanan, koska niin hyvin peli pysyi kokonaisuutena jo koossa. Voittoa ei pelistä kuitenkaan ollut tuomisina kiitos kivikovan vastustajan, joka korjasi pistepotin itselleen numeroin 86 − 93.

Etenkin toisella puoliajalla Karhu oli omaa luokkaansa levypalloissa, jotka se voitti lopulta 27 − 40. Syöttöjä Bojan Sarcevicin johtamalle Karhulle kirjattiin vain 11, kun taas Korihaille niitä tuli jopa 15, joista seitsemän lähti ”Super” Mario Edwardsin käsistä. Menetyksiä Korihaille taas tuli 10 ja Karhulle 16. Korihait haki myös 10 riistoa, kun kauhajokilaisten saalis oli vain puolet siitä.

Missä ero sitten tehtiin? Sitä ei juuri syntynyt kolmosissakaan, kun heittoprosentit olivat kummallakin hieman yli 30 prosenttia. Karhu pussitti kahdeksan kolmosta ja Korihait 12 pitkää kaarta.

Ratkaiseva ero syntyi kakkosista, joita Kauhajoki sai sisään 25 kappaletta hieman paremmin prosentein. Vapaaheittoviivalta Karhu laittoi myös yhdeksän heittoa enemmän sisään kuin kotijoukkue. Korihaiden heittokäyrä oli laskusuhdanteen riivaama, kun taas Kauhajoki pystyi heittämään nousujohteisesti.

Korihait teki vastustajan menetyksistä 18 pistettä, kun Karhu sai Korihaiden irtopalloista aikaan 10 pistettä. Vastaavasti korin alta pohjanmaalaiset nostelivat kymmenen pojoa enemmän.

Tilastojen valossa ottelu oli hyvin tasainen, ratkaisu nähtiinkin ennen kaikkea henkisellä puolella, jonka Karhu väänsi voitokseen toisen puoliajan vahvemman asenteensa ja puolustuspelinsä turvin.

Korihaiden parasta osastoa pelissä oli 23-vuotias suomalaistakamies Emil Djeen 17 pisteellä. Nopeajalkainen Djeen teki ison harppauksen liigan avauspelistä, jossa pisteitä syntyi tasan kaksi. Myös 17 pisteeseen yltänyt ja joukkueen toiseksi tehokkaimmaksi osoittautunut Stephon Jelks kasasi lisäksi 10 levypalloa. Illan tehokkain tilastojen valossa oli Mario Edwards 12 pisteellä, neljällä levypallolla ja seitsemällä syötöllä. Myös Brandon Conley ja Bryan Coleman eli kummatkin BC:t tekivät 11 pistettä mieheen.

Vastustajan kolmen kärki tehoissa oli Michael Mouser (35/10), Durrell Summers (21/5/3 syöttöä) ja Rene Rougeau (18/8). Tilastot voi katsoa kokonaisuudessaan täältä.

Lehdistötilaisuudessa Michael Mouserilta kyseltiin upeasta pelistä:

− Joukkuekaverini todella löysivät minut tänään. He tekivät hyvää työtä tarjotessaan minulle avoimia paikkoja.

Mitä puoliajan jälkeen tapahtui?

− Tulimme yhteen joukkueena haastaen toisemme yrittämään paremmin. Meillä ei ollut oikeaa mielialaa alussa. Saimme pelimme kokoon toisella puolikkaalla. Saimme hidastettua puolustuksella näitä kavereita, jotka onnistuivat pisteidenteossa.

Myös kentällä tanssinut Stephon Jelks luonnehti ensimmäistä  kotipeliään näin:

− Peli tuntui hyvältä. Arvostan fanien tukea. Meidän täytyy vain onnistua paremmin ja keskittyä siihen, mitä valmentaja sanoo. Valmentaja varoitti, että tämä joukkue tulisi mukaan toisella puoliajalla. He tulivatkin peliin hyvin energisesti, emmekä pystyneet vastaamaan heidän energiatasoonsa.

Jussi Laakso kommentoi joukkueensa nousua

− Ensimmäinen puoliaika ei mennyt todellakaan meidän suunnitelmien mukaan. Me oltiin huolimattomia, oltiin puolustuksessa jäljessä monta kertaa. Me vaihdettiin palloscreeneissä ja annettiin suora aukko korille. Pelaajat ajoivat sisälle ja nostivat helppoja koreja. Heidän kakkosprosenttinsa oli yli 80 prosenttia ensimmäisen puoliajan jälkeen.

− Puhuin pelaajille, koska tiedän tässä olevan paljon kokeneita pelaajia. Kerroin vain faktat siitä, kuinka huonosti pelasimme. Kyse ei ole taidostanne, tämä on pelkästään henkinen asia. Nyt meidän pitää nostaa intensiteettimme sille tasolle, millä me oikeasti pystymme pelaamaan. Me näytimme tasomme kolmannella jaksolla, se oli huikea tasonnosto.

− Annan kaiken kunnioituksen Korihaiden joukkueelle. He pelasivat ensimmäisen puoliajan erittäin hyvin. He pitivät tämän pelin myös tiukkana loppuun asti.

Omilleen kovan puhuttelun pitänyt Damion Dantzler rauhoittui lehdistötilaisuuteen:

− Kerroin kavereille tarkalleen, mitä heidän piti tehdä, jotta intensiteetti säilyisi. Meillä on nuori ryhmä, joka näytti taitonsa tänään.

Mitä toisella puoliajalla tapahtui?

− He olivat aggressiivisempia kummassakin päässä, etenkin puolustuksessa. He tekivät tasan tarkkaan sen, mitä kerroin puoliajalla heidän tekevän. He ovat mestareita. Heidän faninsa ovat täällä. He eivät tule kentälle pelaamaan huonosti. He tulevat sinne taistelemaan.

− Joukkue mikä meillä on nyt, on täysin uusi joukkue. Vain Roope, Marius ja Vesku ovat jatkaneet viime kauden ryhmästä. Tällä kaudella tiesin alusta asti, millaisen joukkueen tarvitsemme. Luulen, että meillä löytyy joukkueesta nämä kaverit. Olemme olleet yhdessä vasta 3,5 viikkoa, mutta tässä ajassa he ovat näyttäneet olevansa kotonaan täällä ja rakastavansa koripallon pelaamista. He haluavat voittaa ja todistaa olevansa hyviä pelaajia.

Seuraava Korihaiden peli mitellään tulevana keskiviikkona 17.10. Näätien kotiluolassa Nokialla kello 18:30 alkaen. Ottelua voi seurata suorana Elisa Viihde Sportin kautta. Seuraava kotipeli on luvassa tulevana lauantaina 20.10., jolloin Pohitullin parketilla nähdään tositoimissa  Joensuun Kataja kello 17:00 alkaen.