Korihaiden upea taistelu ja peliote ei saanut kruunua palkinnokseen

31.03.2018

Korihaiden upea taistelu ja peliote ei saanut kruunua palkinnokseen

Meneillä olevan runkosarjan viimeisessä kotipelissä vastustajaksi saatiin kovakuntoinen Kauhajoen Karhu, joka on voittanut yhdeksän peliä putkeen. Kymmenettä peräkkäistä voittoa metsästänyt pohjanmaalaisjoukkue oli saanut Pohitulliin mukaansa noin viidenkymmenen hengen äänekkään ja kovaa rummuttaneen faniryhmän.

Toisen pohjanmaalaisjoukkue Lapuan Kobrien 28.3. Kotkasta hakema jatkoaikavoitto on tasoittanut kamppailun suorasta Korisliigassa säilymisestä. Sekä Kobrat että Korihait ovat nyt tasapisteissä sarjan häntäpäässä, kun kummallakin on kasassa 7 voittoa ja 14 pistettä. Kaksi viimeistä kierrosta siis ratkaisevat vasta lopullisesti sarjasijoitukset.

Kauhajoen sarjasijoitus runkosarjan kakkospaikalla on taas jo viimeistä silausta vaille varma, sillä kahden voiton päässä vaanivalla BC Nokialla on perjantaina runkosarjaa pelaamatta enää kahden matsin verran. Toisin sanoen voitolla illan pelistä Karhu varmistaisi kakkossijansa.

Korihailta edelleen kapteeni Justus Kilpinen oli poissa. Kauhajoelta ei nähty merkittäviä poissaoloja. Joukkueen viidestä yhdysvaltalaispelurista lepovuorossa oli nyt laituri Flenard Whitfield.

Edellisen ottelun levännyt Teemu Sulonen ja kahdesti Korihaihin palkattu Kenney Funderburk muodostivat illan tehokaksikon kauden viimeisessä kotipelissä, joka päättyi Karhu Basketin eduksi 78 − 87.

 

Vierailija Karhu Basket sai salama-alun otteluun Stephen Maxwellin ja Rene Rougeaun lay-upeilla. Vastaavasti Korihaiden ensimmäiset kolmoset ja kakkoset lipuivat ohi korin.

Kun tilanne oli 0 − 6, Korihait oli pakotettu huonon alun takia aikalisään ajassa 2:12. Noin 30 sekunnin päästä Sean O’Brien onnistuikin avaamaan haikalan pistetehtailun omalla korinalusheitollaan.

Vielä paremmalta kirivaihde alkoi näyttää, kun Kevin Bracy-Davis tälläsi tavanomaista runsaslukuisemman kotiyleisön riemuksi kolmosen koriin ensimmäisellä heittoyrityksellään Matthew Gibsonin syötöstä.

Maxwellin ja Marius van Andringan ajojen jälkeen tilanne jatkui tasaisena, kunnes kentän pisin pelaaja Gregory Mangano onnistui kolmosessa tehden tilanteeksi  7 − 11. Korihait ei saanut minuuttiin koria, ja näin Korihaiden juniorijoukkueessakin pelannut Bojan Sarcevic sai viedä vierailijat kuuden pisteen johtoon. Saadun bonusvaparin Bojan heitti ohi.

Yli kahden minuutin koriton ja muutaman menetyksen sisältänyt vaihe päättyi Gibsonin koriin ajassa 6:13. Karhun jenkkiosaston hyvät suoritukset hyökkäyspäässä, mukaan lukien Kelvin Lewisin avauskori, pitivät vierailijat edellä.

Uskoa omiinsa valoi Kenney Funderburk, joka latasi kolmosen Pohitullin korin perukoille hieman ennen kuin 8 minuuttia peliä tuli täyteen. Edellisen korin syöttänyt Vesa-Pekka Laine riisti pallon seuraavassa hyökkäyksessä pelaten sen uudelleen Funderburkille, joka vei sen koriin asti toistamiseen. Kun vielä Sean O’Brien oli nostanut palloa koriin, oli Korihait tullut kahden pisteen päähän tilanteessa 17 − 19.

Nyt olikin kauhajokilaisten vuoro turvautua aikalisään tiivistyneen haipuolustuksen ja terävöityneen haihyökkäyksen puristuksessa ajassa 8:45. Runsas minuutti erän lopussa menikin Manganon ja Henri Kantosen koreilla vierailijoille 0 − 4. Näin avauserä päättyi numeroihin 17 − 23.

Toiselle jaksolle Korihait lähti Funderburkin, Laineen, Bracy-Davisin, van Andringan ja Markus Moleniuksen muodostamalla iskuryhmällä.

Kahteen huonoon syöttöön ja kolmeen virheeseen syyllistynyt Karhu oli voimaton, kun Korihait hallitsi ensimmäistä puoltatoista minuuttia isännän elkein. Bracy-Davisin aloittaessa koritehtailun, sitä jatkoi ”Mole” Molenius Mariuksen syöttämällä donkilla. Van Andringa vei haiparven ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon ajassa 11:31, kun hänen kolmosensa löysi koriin asti tehden tilanteeksi 24 − 23.

Johtoa ei kuitenkaan kestänyt kuin 19 sekunnin verran, kun Lewis otti hyppyheittonsa menestyksekkäästi ja Korihaiden ohiheittojen jälkeen Maxwell vyörytti palloa haipurennan halki korille.

Korihaihin iski taas kuivakausi hyökkäyksessä, lähes kolmeen ja puoleen minuuttiin koriin saatiin vain yksi Gibsonin kahdesta vapaaheitosta. Korihaiden puolustus kuitenkin piti sen verran, että kovin montaa koria Karhukaan ei saanut.

Päältä 14 minuutin tullut Markus Moleniuksen Bojan Sarceviciin kohdistunut epäurheilijamainen virhe ei ahdinkoa helpottanut. Bojan laittoi vaparit varmasti koriin ja pallonhallinta päättyi vielä Maxwellin kakkoseen, jonka syöttövelho Sarcevic tarjoili. Nyt elettiin tilannetta 25 − 31.

Sen jälkeen kun korille rynninyt Bracy-Davis sai kotijoukkueen korihanat auki toisella yrittämällä lopulta donkkaamalla, tyrehtyi kummankin ryhmittymän korinteko lähes tyystin yli kahdeksi minuutiksi, joiden aikana vain Maxwell heitti sisään yhden vapaaheiton.

Onneksi Korihailla oli taas aktiivisempi run-vaihe 17. ja 18. minuutin välillä: Bracy-Davis teki neljä, O’Brien kaksi ja Funderburk yhden pisteen. Ajassa 18:05 oltiin numeroissa 34 − 36.

Sisukasta puolustustyöskentelyä harjoittanut V-P Laine niittasi kovan kolmosen ajassa 19:06. Kun vielä O’Brien sai nakella vapaaheitot jakson viimeisellä minuutilla, lähdettiin pitkälle tauolle tasalukemista 39 − 39. Vaikka puoliajalle lähdettiin tasapisteistä Korihait ei ensimmäisellä puolikkaalla johtanut peliä kuin jo mainitun 19 sekunnin ajan.

Korihait johti puoliajalla levypalloissa selkeästi 21 − 14. Pallon Korihait olit menettänyt kuudesti ja vastustaja kahdeksan kertaa. Syöttöjä kummallekin oli kertynyt 11 kappaletta.

Kumpikin joukkue missasi kolme vapaaheittoa avauspuolikkaalla, tosin Kauhajoelle vapaaheittoja siunaantui viisi Korihaita enemmän.

Korihaiden kolmosprosentissa (27 %) ei ollut erityistä kehumista, vaikka Karhun lukema (11 %) oli vielä huonompi. Tässä vaiheessa isännät olivat heittäneet kolmoset 4/15 ja vierailijat 1/9.

Kakkosissa Kauhajoki (68 %) oli taas Ukia (55 %) parempi onnistuen 13 kertaa (13/19). Korihait onnistui 11 kertaa (11/20).

Ensimmäisen 20 minuutin aikana Bracy-Davis teki 11 pistettä ja O’Brien 8 pistettä. Funderburk teki 6 ja van Andringa 5 pistettä. Vastustajalta Maxwell teki 11, Rougeau ja Mangano kummatkin 7 sekä Kantonen 6 pistettä.

Kuten arvata saattaa, kolmannen jakson alussa kannattajat ja joukkuejohto pelkäsivät hailauman totaaliromahdusta. Romahdus koettiinkin, siitä ei tosin nyt äänekkään kotiyleisön edessä tullut lopullista ja Korihait pääsi uudestaan peliin mukaan.

Hyvältä ei peli silti hetkeen näyttänyt, kun Rene Rougeau rankaisi kolmosellaan kahdesti avausminuutin aikana näyttäen kumpi joukkue tuli pukukopista virkeämpänä takaisin kentälle.

Onneksi valmentaja Damion Dantzler tiedosti täysin tilanteen. Oikea-aikainen aikalisä sai heräteltyä Korihait pelin rytmiin uudestaan.

O’Brienin lay-up ja Moleniuksen neljä vapaaheittoa toivat pelin tuota pikaa tasoihin. Kiriminuutin päätteeksi O’Brien taivutti Korihait johtoon 47 − 45.

Kun Bojan riisti ajassa 22:30 oli Karhun vuoro iskeä. Bojanin syöttämä Rougeaun kakkonen tasoitti peli. Lisää löylyä Bojan heitti omalla kolmosellaan. Manganon tip-in teki eron Kauhajoen eduksi jo viiteen pisteeseen.

Palloa menettänyt ja ohi heittänyt hairyhmä menetti taas hetkellisesti otteensa peliin. Viiden pisteen tappioasemasta ponnistaneen haikalan vuoro vetäistä oma runinsa tuli 24,5 minuutin paikkeilla. Taas kerran Bracy-Davis oli korinteossa. Laine kantoi myös vastuuta illan toisella kolmosella, kun peli tasoittui numeroihin 52 − 52 ajassa 25:00.

Korihait sai pitää johtoa itsellään toisenkin tovin, kun myös Kenney Funderburk pystyi kolmossuoritukseen seuraavassa hyökkäyksessä, joka lopetti tämänkertaisen reilun superminuutin rapeasti. Neljän pisteen hyökkäystäkin tarjottiin, koska Kenneytä rikottiin heittäessä, mutta vapaaheitto ei enää uinut koriin asti.

Parivaljakko Gibson − Bracy-Davis oli kasvattanut haijohdon kolmeen, mutta vastustajien Mangano kävi korilla donkkaamassa Sarcevicin syötöstä. Bojan Sarcevic myös riisti seuraavassa tilanteessa, mutta O’Brien torjui hänen heittonsa. Seuraavan tilaisuuden tullen jo sisuuntunut Sarcevic tähtäsi kolmosen keskelle keksintöä.

Korihailtakin löytyi heittäjiä, kun Bracy-Davis lajitteli oman vastineensa koriin kolmosen muodossa ajassa 27:39. Kiivaassa pelissä tuomareillakin oli paikoin haasteensa pysyä kenttätapahtumien tasalla.

Korihait meni Bracy-Davis ja Funderburkin koreilla viiden pisteen johtoon. Kun Funderburk oli saanut kaksi virhettä samassa hyökkäyksessä, sai vastustajan Mangano kavennella peliä vapaaheittoviivalta. Myös Mangano rikkoi Moleniusta ja tämä laittoi toisen heitoista sisään. Mangano teki vielä korin, joten viimeiselle jaksolle päästiin lukemista 65 − 63. Kolmas jakso oli Korihaille yllättäen pelin koririkkain, samalla se oli pelin tasaisin.

Kenneyn hyppyheitto lisäsi Korihaiden johtoa viimeisen erän avausminuutilla. Kuitenkin pian tämän jälkeen Markus Molenius sai teknisen virheen suunsoitosta, jonka myötä hän joutui jättämään kentän ajassa 31:30. Tämä johtui siitä, että hän oli ottanut jo aikaisemmin epäurheilijamaisen virheen. Kieltämättä hänen voimastaan, puolustuksestaan ja levypallopelaamisestaan, jopa kovista kolmosista, olisi ollut apua joukkueelle ratkaisevalla jaksolla.

Sarcevic teki teknisen virheen jälkeisen vapaaheiton. Seuraavassa hyökkäyksessä Lewis laittoi toisen kahdesta heitosta sisään. Van Andringan ja Funderburkin virheiden jälkeen, Maxwell sai tasoittaa pelin numeroihin 67 − 67 onnistuttuaan kummassakin vapariviivan heitossaan ajassa 32:17.

Korihait otti aikalisän, jolta se sai taas uutta virtaa peliin. Kevin hypärillään ja Teemu vapareillaan toivat isännät taas kuskin paikalle. Kantosen kahden pisteen ja Lewisin kolmen pisteen hyppyheitot taas nostivat vierailijat johtoon lukemissa 71 − 72.

Silloin alkoi Teemu Sulosen oma show. Silloin Korisliigassa läpimurtokauttaan pelaava 23-vuotias Sulonen heitti 43 kolmen sekunnin sisään kaksi tyylikästä ja isoa kotiyleisön sytyttänyttä kolmosta. Korihait oli siirtynyt johtoon 77 − 72, ja oli Karhun vuoro miettiä kuvioita aikalisällä.

Sieltä Karhu taas tuli ja kampesi itsensä reilun puolentoista minuutin kirillä takaisin peliin. Pääarkkitehteinä nousussa nähtiin Mangano, Sarcevic ja Juho Lehtoranta, jonka lay-up toi vierailijat pisteen johtoon numeroissa 77 − 78 ajassa 37:02.

Kun Sulosen ja van Andringan kolmoset ja O’Brienin kakkosyritys eivät enää uponneet vastustajan kiristäessä tahtia, Korihaiden eväät alkoivat tulla syödyiksi. Henkinen isku oli myös jätti Manganon Bracy-Davisille suorittama heitontorjunta.

Kauhajokilaiset taistelivat itselleen ratkaisevat levypallot kummassakin päässä kenttää. Pelin kannalta ratkaiseva kolmonen tuli vapaaksi unohdetulta Kelvin Lewisilta ajassa 37:56 vieden vierailijat neljän pisteen johtomatkalle.

Korihailta ei enää löytynyt kovuutta korintekoon kuin yhden Funderburkin vapaaheiton verran. Vastustajalta Sarcevic teki vielä lay-upin, kuten teki myös Mangano. Bojan sai viimeistellä loppunumerot entisen kotisalinsa vapaaheittoviivalta. Kirvelevä tappio luvuin 78 − 87 oli tosiasia. Samalla Karhubasket varmisti kakkossijansa runkosarjassa.

Bojan teki Kauhajoen kahdessa edellisessä ottelussa Espoo Unitedia ja Tampereen Pyrintö vastaan 34 ja 33 pistettä, aivan näin hurjaan vireeseen entinen haipelaaja ja nykyinen Korisliigan bosnialaislegenda ei Pohitullissa sentään perjantaina yltänyt.

Koko ottelussa Korihait johti yhteensä 11:24 ja Kauhajoki 27:57 minuuttia. Johtaja pelissä vaihtui kokonaiset 10 kertaa. Lopussa Kauhajoen kokemus ja voittamisen rutiini painoi liikaa nuoren haikalan hampaissa.

Kuten olettaa saattaa, tiukka ja tasainen peli oli sitä myös tilastojen valossa. Levypallot vei Kauhajoki niukasti 39 − 41, kun taas Korihaille tuli vähemmän menetyksiä (9 − 13) ja enemmän syöttöjä (22 − 20). Riistot ja torjunnatkin menivät lähes tasoihin.

Kolmosissa joukkueet olivat tasoissa 30 prosentin osumatarkkuudella, tosin Korihait sai kolmosia sisään 9 ja Kauhajoki vain 7. Vastaavasti Karhu sai viisi vapaaheittoa enemmän sisään paremmin prosentein.

Mielenkiintoista on myös se, että kumpikin joukkue sai tehtyä 41 kahden pisteen yritystä. Näistä Kauhajoki sai sisään 24 ja Korihait vain 19.

Korihaiden penkki kuritti tänään kauhajokilaisia 29 − 13. Kolmen sekunnin alueelta Korihait puolestaan teki 32 pistettä ja Kauhajoki 44, joten pohjanmaalaiset saivat muutaman helpohkon korin enemmän nimiinsä.

Toisen mahdollisuuden koreja Karhu hyödynsi 14 pisteen ja Korihait 6 pisteen verran. Menetyksistä kotijoukkue teki 19 ja vierasjoukkue 11 pistettä.

Korihaiden kovin kopla ja onnistunein kuusikko päivän pelissä oli kimmoisa ja liikkeissään taitava Kevin Bracy-Davis (22/4/2 syöttöä), energinen ja epäitsekäs Kenney Funderburk (14/3/6 syöttöä), tasavarma raataja ja levypallojen poimija Sean O’Brien (12/11/4 syöttöä), joka oli tänään tupla-tuplallaan joukkueen tehokkain, taitava ja nopea Teemu Sulonen (9/1), vahva ja taisteleva Markus Molenius (7/1/2 riistoa) sekä viekas tahtopelaaja Vesa-Pekka Laine (6/2). Tarkkakätinen Marius van Andringa sai aikaiseksi 5 pistettä, 2 levypalloa ja kaksi syöttöä. Matthew Gibson taas teki 3 pistettä, raapi 7 levypalloa ja syötti 6 kertaa.

Vierailija Karhun tehoviisikko oli seuraava: Gregory Mangano (19/9), Bojan Sarcevic (17/5/12 syöttöä), Rene Rougeau (15/11), Stephen Maxwell (15/4/) ja Kelvin Lewis (11/2). Tilastoihin kokonaisuudessaan voi tutustua täällä.

Kelvin Lewisilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, miksi Kauhajoki voitti ottelun:

− Korihait pelasi kovaa koko ajan. Pelin loppua kohden aloimme keskittyä yksityiskohtiin. Saimme pari stoppia putkeen. Se ratkaisi pelin.

Odotitko helpompaa peliä?

− En. Tiedän, että nämä pelaajat ja tämä valmentaja eivät luovuta kenenkään edessä.

Korihaiden osalta Matthew Gibson kertoi syitä siihen, miksi voittoa ei tullut:

− Pelasimme hyvin koko ajan. Meiltä löytyi itseluottamusta. Kuten Kelvin sanoi, pari huonoa pallonhallintaa lopussa ratkaisi. Kun otimme teknisen virheen, se siirsi momentumin heille, antaen heille palasen elinvoimaa. He saivat pari stoppia ja tekivät pari isoa heittoa. Ei ole paljon muuta, mitä olisimme voineet tehdä. Taistelimme kovaa koko ajan. Tämä oli mielestäni hyvä tapa näyttää arvostusta faneillemme ja hyvä tapa edustaa seuraa kauden viimeisessä kotipelissä. Karhu teki hyvää työtä pelin toteuttamisessa viimeisten minuuttien aikana, koska luulimme pelin olevan hallussamme.

Oliko kyse voittamisen rutiinin puutteesta?

− Peli vain on välillä sellaista. Hyvät joukkueet löytävät keinon voittaa. Liigan yläpäässä olevat joukkueet ovat siellä syystä. Niin kävi myös tänään.

Lehdistöstä udeltiin vielä vastausta samaan kysymykseen:

− Parhaat joukkueet tekevät viimeisillä, paineiden alaisilla hetkillä oikeita pelejä ja koreja sekä pysäyttävät hyökkäyksiä. Meillä ei ole ollut kovin montaa mahdollisuutta saada kokemusta niistä hetkistä, joista sitä tarvitsemme tehdäksemme näitä viimeisen hetken suuria pelejä. Kun pelaamme niitä hetkiä, joukkueet jotka ovat olleet niissä tilanteissa 5 − 10 kertaa ovat vahvemmilla kuin me, jotka olemme olleet niissä tilanteissa 1 − 2 kertaa. Sillä on merkitystä. Toisaalta koripallossa pallo ja valinnat tulevat välillä eduksesi, välillä näin ei käy.

Vaikka koripalloa sanotaan runien peliksi, tänään mentiin paljon myös kori korista. Yllättikö Korihaiden vahva ote? Kauhajoen komentaja Jussi Laakso vastasi tähän näin:

− Ei se yllättänyt. Meillä oli jopa vähän vaikeuksia. Tiedettiin etukäteen, että Korihait on atleettinen joukkue. Siellä ei ole sellaista korinaluspuhvelia, mitä monessa joukkueessa on. Ehkä se yllätti meidät, kuinka urheilullisia Bracy-Davis, O’Brien ja meidän vanha kunnon ”Mole” oikeasti olivat. Oltiin tilanteessa, missä pelattiin huonosti yksi vastaan yksi. Sitten autoimme siihen turhan ronskisti, ja sitten jäi kulmiin heittopaikkoja esimerkiksi Suloselle ja van Andringalle. Korihait pelasi tosi hyvän pelin, siitä pitää nostaa hattua heille. Tässä oli paljon panosta kummallakin, joten tämä oli ihan kilpapeliä. Olen nähnyt monta Korihaiden peliä, miten he kiusaavat korkeammalla sarjataulukossa olevia. Emme tulleet tänne takki auki, Korihait pelasi pirun hyvin.

Näytti siltä, että teitte joukkueena kaiken voitavan. Damion Dantzler selitti ilman palkintoa jääneen pelin antia:

− Kauhajoki on yksi niistä joukkueista, jonka uskon menevän loppuun asti. Tässä on kyse vähän kaikesta. Emme tiedä, miten voittaa näissä tilanteissa. Emme heittäneet erityisen hyvin. Puolustimme ja kommunikoimme hyvin noin 37 minuuttia. Pari ohiheittoa, pari virhettä ja pari Kauhajoen isoa heittoa toivat tappion meille. Se on harmi, mutta toivottavasti kaverini oppivat siitä. Tämä oli viimeinen kotipeli. Olen ylpeä siitä tavasta, miten he tulivat kentälle ja antoivat kotiyleisölle syitä katsoa eteenpäin tulevien vuosien aikana.

Miltä jatkaminen Uudessakaupungissa tuntuisi:

− Pidän Uudestakaupungista. Haluaisin nähdä sen kesällä, talviaikaan on pimeää eikä tekemistä ole paljon. Ihmiset ovat kohdelleet minua hyvin ja johtokunta vielä paremmin. Pidän täällä näkemästäni nuoresta lahjakkuudesta. Näen suurta kehitystä, mitä tulee pelaajiin ja otteluiden voittamiseen. Nämä kaikki asiat ovat pelkkää plussaa. Arvostan joukkueissani perhemäistä tunnelmaa.

Vielä ei ole täydellistä varmuutta siitä, pelataanko Pohitullin Uusikaupunki 400 -areenalla vielä liigakarsintoja. Ratkaisun avaimet olivat Lapuan Kobrilla, jotka isännöivät lauantaina kotonaan vieraspeleissä ongelmissa ajoittain ollutta Helsinki Seagullsia. Seagulls kuitenkin lunasti Lapualta vierasvoiton numeroin 83 − 93, joten viimeisellä kierroksella Kobrien tulisi kyetä vierasvoittoon Salon Vilpasta vastaan, sillä tasapisteissä keskinäiset otteluvoitot ovat Korihaiden eduksi 3 − 1.

Koska sarjajohtaja Vilpas on voittanut kaikki 19 kotipeliään tällä kaudella, lapualaisten vierasvoitto ei näytä järin todennäköiseltä. Jos nämä asetelmat säilyvät myös viimeisellä kierroksella, joutuu Kobrat liigakarsintaan, jossa vastaan asettu Divisioona A:n finaalien hävinnyt osapuoli eli joko HBA-Märsky tai Kaarinan Ura Basket. Divarin voittaja nousee suoraan Korisliigaan.

Mitä ilmeisemmin Korihaiden työläs kausi saa päätöksensä 4.4. kello 18:30 alkaen, kun kauden viimeinen peli pelataan Joensuussa Kataja Basketin vieraana. Peliä voi seurata suorana Fanseatin sivustolla.

Ennen kuin pääsarjatason koripalloilun Uudessakaupungissa unohtaa tältä kaudelta, kannattaa ottaa osaa Haihaaste-kampanjaan varaamalla paikka Pohitullin koriskatsomosta ensi kaudelle hyvin edulliseen reilun kolmen euron otteluhintaan, jotta yhteinen matka voi jatkua taas syksyllä.