Korihait ja FoKoPo aloittavat finaalit lauantaina Pohitullissa

6.04.2016

Korihait ja FoKoPo aloittavat finaalit lauantaina Pohitullissa

Miesten 1A-divisioonan finaalit aloitetaan toisena keväänä peräkkäin Pohitullissa, kun Korihait ja FoKoPo iskevät yhteen lauantaina 9.4. kello 17 alkaen. Finaaleita voi hyvällä syyllä kutsua kauden huipentumaksi sillä vastakkain ovat runkosarjan ykkönen ja kakkonen, jotka tasasivat runkosarjan keskinäisten pelien voitot lukemin 2-2. Molemmat myös selvisivät finaaleihin voittamalla omat välieränsä suoraan otteluvoitoin 3-0. Panoksena finaaleissa on divarivoiton myötä paikka myös ensi kauden Korisliigaan. Finaalisarjan voittoon vaaditaan kolme otteluvoittoa ja viimeinen mahdollinen ottelu pelataan 21.4.

Reggie Bratton on ollut Korihaiden paras pistemies FoKoPoa vastaan FotoMika).

Reggie Bratton on ollut Korihaiden paras pistemies FoKoPoa vastaan (FotoMika).

Tämän kevään finaaleihin pääsi, jos ei ennakkoon, niin ainakin runkosarjan perusteella kaksi parasta joukkuetta, sillä Korihait ja FoKoPo keikkuivat vuorotellen sarjan kärjessä koko kauden ajan. Korihaiden hieman heikompi hetki osui kauden puoliväliin, jolloin joukkue hävisi kolme ottelua putkeen ja FoKoPo lähti joulutauolle sarjan piikkipaikalta. Vuoden vaihteen jälkeen Korihait ampaisi puolestaan kovaan vauhtiin ja voitti tämän vuoden 12 ensimmäistä otteluaan ja kiilasi samalla sarjan kärkeen ohi otteluruuhkassa painineen ja miehistövajauksesta kärsineen FoKoPo:n. Korihait vei runkosarjan ykköstilan lopulta 22 voitolla ja kuudella tappiolla, kun toiseksi tulleiden forssalaisten saldo oli 20 ja 8. Välierissä Korihait kepitti Tarmo helpohkosti voitoin 3-0, mutta FoKoPo joutui tekemään Järvenpään Koripalloseuraa hieman enemmän hommia. Ensimmäisen ottelun se voitti kotonaan 13 pisteellä, ja myös toisesta pelistä Järvenpäästä irtosi lopulta selvä voitto, vaikka kotijoukkue johti parhaimillaan 13 pistettä. Kolmannen voiton FoKoPo kuittasi jännittävien vaiheiden jälkeen kahden pisteen erolla ja näin myös se selvisi finaaliin suoraan kolmella voitolla.

FoKoPo jäi viime kaudella miesten 1A-divarissa viimeiseksi ja säilyi sarjassa vain Namika Lappeenrannan luovuttua sarjapaikastaan. Tälle kaudelle forssalaiset solmivat farmisopimuksen Korisliigan Loimaan Bisonsin kanssa ja pistivät samalla koko joukkueen uusiksi. Viime kauden joukkueesta jäi vain kolme omaa kasvattia ja valmentajakin vaihtui, kun joukkueen päävalmentajaksi siirtyi Bisonsin apuvalmentajan pallilta Joonas Iisalo. Bisons-yhteistyön myötä joukkueeseen liittyi laadukkaita nuoria kotimaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet divarin ohella Korisliigaa ja VTB-liigaa. Neljästä kauden aikana forssassa vierailleista Bisons-pelaajasta FoKoPo:n riveissä ovat pudotuspeleissä pelanneet ainoastaan Aapeli Alanen (11 p) ja Juho-Matti Henttonen (8 p), sillä Eero Aaltonen (7 p) ei yli-ikäisenä voi enää siirtyä kahden sarjan välillä ja Henri Niemistö (13 p) on puolestaan ollut loukkaantuneena sivussa helmikuusta lähtien. Miehistövajausta paikatakseen FoKoPo hankki siirtorajalla JKS:sta takamies Elias Eerikinharjun (7 p) ja laituri Riku Laineen (5 p) Kaarinan Urasta. FoKoPo:n tärkeimmät syömahampaat ovat kuitenkin olleet takamies Remon Nelson ja sentteri Shane Hayward. Vajaa 180 senttinen Nelson voitti sarjan korikuninkuuden 27,4 pisteen keskiarvolla ja sijoittui syöttötilastossa kolmanneksi 4,2 syötöllä. Parimetrinen Hayward puolestaan pussitti runkosarjassa 16,8 pistettä, napsi 10,9 levypalloa ottelua kohden ja voitti blokkikuninkuuden 2,2 torjunnalla per peli.

Pudotuspeleissä Nelson jatkoi kovaa pistetehtailuaan tykittämällä kahdessa ensimmäisessä pelissä 27 ja 29 pinnaa, mutta kolmannessa pelissä hänen heittopelinsä ei ollut uomissaan, saaliina 17 pinnaa ja heitot yhteensä 8/23. Tuossa pelissä esille nousikin kauden piste-ennätyksensä heittänyt Aapeli Alanen 28 pisteellä, sekä Shane Hayward (19/14/4 t).

Korihaiden etuna finaaleihin lähdettäessä on paitsi kotikenttäetu, mutta myös kokemukset viime kauden finaaleista. Vuosi sitten BC Nokialla oli huima kokemusetu puolellaan, mutta nyt Korihait on joukkueista kokeneempi, sillä joukkueen runko ja valmennus kokivat finaalit viime keväänä BC Nokiaa vastaan ja niistä on varmasti otettu opiksi. Uusista pelaajista Nicolai Andersen seurasi lähietäisyydeltä viime kauden Korisliigan finaaleita Joensuun Katajan paidassa ja pääsi kentällekin kolmessa finaaliottelussa. Lisäksi Reginald Bratton ja James Crowder ovat pelanneet useita vuosia Euroopan kentillä, joten myös heillä on kokemusta kovista peleistä. FoKoPon:n pelaajista kokemusta divarifinaaleista löytyy ainoastaan Henri Kotavuolta neljän vuoden takaa ja Korisliigan pudotuspelikokomusta löytyy puolestaan Arthur Arhangelskilta, Aapeli Alaselta ja Juho-Matti Henttoselta yhteensä vajaan kahdeksan minuutin verran. Pelaajapuolelta FoKoPo:n pudotuspelikokemus löytyykin lähinnä juniorisarjoista, sillä Alanen ja Hentonen ovat A-ja B-poikien Suomen mestareita Namika Lahden paidasta, Riku Laineelta löytyy A-poikien hopeaa Kaarinan Uran paidasta ja Elias Eerikinharjulta himmeämpiä mitaleja PuHu:sta ja ToPo:sta. Eniten pudotuspelikokemusta löytyy forssalaisten penkin päästä, sillä valmentaja Joonas Iisalo oli Biisoneiden mukana voittamassa Korisliigan hopeaa ja pronssia kahdella edellisellä kaudella.

Vaikka nyt divarin finaaleita pelataan toisena vuonna peräkkäin, ovat finaalipelit viime vuosina olleet Pohitullissa harvinaista herkkua. Korisliigan tai edesmenneen SM-sarjan finaaleita tai yleensäkin mitaleista on viimeksi pelattu Uudessakaupungissa kaudella 1994-1995, kun Korihait kohtasi finaaleissa Kouvolan Kouvot. Tämän jälkeen Korihait oli Korisliigan mitalipeleissä kerran, kaudella 2010-2011, mutta silloin pronssikamppailu käytiin Kotkassa. Kaudella 2002-2003 Korihait voitti 1-divisioonan, mutta tuolloin voittaja ratkesi suoraan runkosarjan perusteella, eikä mitalipelejä pelattu. Tätäkin taustaa vasten lauantaina alkava finaalisarja on jälleen odotettu tapahtuma, joten odotettavissa on viime kauden finaalien ja juuri päättyneiden välierien tavoin kiihkeitä ja hyvätunnelmaisia otteluita, täyden katsomon edessä.

Viime keväänä Pohitullissa käytiin finaaleita riehakkaissa tunnelmissa (FotoMika).

Viime keväänä Pohitullissa käytiin finaaleita riehakkaissa tunnelmissa (FotoMika).

 

Finaalien voittoon vaaditaan kolme otteluvoittoa. Pohitullissa pelataan varmuudella lauantaina 9.4. ja perjantaina 15.4. ja Forssassa keskiviikkona 13.4. Tarvittaessa jatketaan Forssassa maanantaina 18.4. ja viimeinen mahdollinen ottelu käydään Pohitullissa torstaina 21.4. Oman mausteensa finaaleihin tuo Fanseat-palvelu, joka televisioi ottelut suorana nettilähetyksenä jo ensimmäisestä ottelusta alkaen.