Korihait pystyi ilahduttavaan vierasvoittoon Nokialla

23.01.2019

Korihait pystyi ilahduttavaan vierasvoittoon Nokialla

BC Nokian ja Korihaiden välillä nähtiin kiihkeitä kamppailuja ykkösdivarin A-sarjassa kaudella 2014 − 2015. Vaikka Korihait voitti runkosarjan, veivät nokialaiset Näädät finaalisarjan 3 − 1. Korihait korjasi kuitenkin vahingon nousten takaisin Korisliigaan keväällä 2016. Sen jälkeen Korihait on pelannut kaksi kautta ylintä sarjatasoa voittamatta BC Nokiaa kertaakaan. Lähimpänä se kävi 2.11.2016, kun se kärsi tiukan kotitappion luvuin 87 − 89.

Nyt kolmannen uuden nousun jälkeisen Korisliiga-kautensa kolmannessa keskinäisessä ottelussa Korihait vihdoin pystyi nokittamaan nokialaiset. 11. kerta vaikeasta vastustajasta osoittautui voitokkaaksi. Hyvään tulokseen päästiin ennen kaikkea yritteliäällä ja taktisesti toimineella puolustuksella. Tasonnosto liigaparketilla tuli tarpeeseen edellisen ruman kotitappion jälkeen.

Vastoinkäymisistä selkeästi sisuuntunut Korihait kohtasi haavoittuneen näätälauman, jonka riveistä puuttui sentteri Daniel Dolenc ja jonka paidassa ensimmäiseen liigamatsiinsa valmistautui takamies Jalek Felton. Korihait sai päivän peliin jalkeille neljä Amerikan apua (lepovuorossa Stephon Jelks) ja neljä tuiki tuttua lähempää länsirannikolle uinutta kotimaista peluria.

Hieman vähäkorisen alun jälkeen Mario Edwards laittoi pökkyä pesään kolmosellaan ajassa 3:34. Vain 16 sekuntia tästä Jalek Felton sai Korisliigan korihanansa auki eikä niitä enää laitettukaan kiinni hevin.

Brandon Conleyn ja Chris Jenkinsin hypärit toivat virtaa erän puoliväliin. Veipä Jenkinsin kolmonen ajassa 6:21 haikalan jo seitsemän pisteen johtoon. Tähän tosin Felton vastasi hetimmiten omalla kaukoheitollaan.

Jenkins teki vielä kolmosen ja kakkosen avausneljännekseen, joka päättyi lupaavasti 12 − 20.

Viisi kolmosta illan ottelussa heittänyt kapteeni Marius van Andringa otti joukkueensa reppuselkään, kun voiton hakeminen Nokialta onnistui koriluvuin 89 − 95. Kuva: Vilma Sappinen.

Toinen jakso alkoi Juan Davis Juniorin ja van Andringan vastavuoroisilla kolmosilla. 11,5 minuutin liepeillä Davis Junior latasi toisen kolmosen. Sean O’Maran kakkosella ja bonusheitolla Nokia hiipi jo kahden pisteen päähän, kunnes myös Marius innostui heittämän ison kolmosen.

Ero aaltoili 2 − 7 pisteessä loppuerän, jota ryydittivät muun muassa Miikka Marttisen pirteät suoritukset. Marttinen heitti myös kolme sekuntia ennen ottelun puoliväliä kolmosen, jonka jälkeen pitkälle tauolle mentiin numeroista 34 − 39.

Kolmannelle jaksolle kolisteltiin Feltonin donkin saattelemana. Hyvää joukkuepeliä puolustuksessa ja hyökkäyksessä esittänyt haiparvi pysyi tasaisesti johdossa. Bryan Colemanin kolmen vapaaheiton ja Jenkinsin kolmosen jälkeen ajassa 22:48 ukilaisjohto oli seitsemän pistettä.

Colemanin, Mika Nuolivirran ja van Andringan koreilla ero kasvoi 12 pisteeseen seuraavan parin minuutin aikana. Kolmas erä oli Colemanille illan parassa. Ajassa 28:28 hänen kolmosensa nosti hairyhmän uudelleen 12 pisteen karkumatkalle.

Kolmas neljännes oli Korihailta puolestaan ottelun parasta, sen se vei 11 pisteen turvin. Näin vikaan jaksoon päästiin turvallisen tuntuisista lukemista Topias Kuukkasen korin jälkeen 55 − 71.

Kun ajassa 33:27 Dragan Labovic oli kietaissut kolmosensa koriin ja ero oli kaventunut yhdeksään pisteeseen, Korihait piti hyvin ajoitetun aikalisän terästääkseen jälleen puolustustaan ja siten koko pelikuvioidensa kirjoa.

Aikalisän jälkeen tuli lunta tupaan, kun Aapeli Alanen viskasi kolmosen. Marius kuitenkin vastasi tähän kylmän viileästi samanarvoisella teolla.

Peli oli lopullisesti nälkäisten Korihaiden, kun Marius teki kaksi suurta kolmosta kellon näyttäessä 36:34 ja 37:08. Nokialaisetkin pommittivat vielä kolmosia Alasen ja Niko Mattilan kummankin kädestä kerran ja Feltonin kädestä kahdesti, mutta se ei auttanut.

Kuutta pistettä lähemmäs Näädät eivät päässeet, joten Korihait oli tammikuun illassa parempi koriluvuin 89 − 95.

Parhaimmillaan peliä 16 pisteellä johtanut Korihait teki illan pelissä hyökkäyslevypalloista harvinaisesti nolla pistettä, mutta menetyksistä se sai kahdeksan pistettä vastustajaa enemmän. Myös Korihaiden penkki osoittautui isäntäjoukkuetta kolmin verroin paremmaksi, nokialaisten penkkiosasto teki 12 ja Korihaiden 30 pistettä. Nokialla Korihait esiintyi tasavahvasti kahdeksan miehen rintamana, kun kotijoukkue peluutti vuorostaan vain seitsemää kaveria.

Levypallot Korihait hävisi Näädille keskiviikon pelissä 42 − 32. Eron vierailijat kuitenkin korjasivat menettämällä pallon neljä kertaa vähemmän ja riistämällä sen niin ikään neljästi useammin. Mikä parasta Korihaille tarjoutui kakkospaikkoja enemmän kuin vastustajalle, kaiken kaikkiaan 13 pallonhallinnan verran. Kun ukilaiset olivat vielä näissä hitusen nokialaisia tarkempia, voidaan 56 prosentin osumatarkkuuteen olla tyytyväisiä. Vaikka BC Nokia laittoi kolme kolmosta enemmän sisään, Korihait oli kolmosissakin tarkempi onnistuen 12 kaukoheitossa. Vapaaheitoissa vierailijat sen sijaan antoivat vähän tasoitusta.

Korihaiden tehokkain kvartetti Pirkanmaalla oli mallia Marius van Andringa (22/2), Chris Jenkins (19/10), Bryan Coleman (16/3/3 syöttöä) ja Marius Edwards (12/3/12 syöttöä). Herrat Miikka Marttinen ja Mika Nuolivirta urakoivat kumpikin yhdeksän pinnaa joukkueelleen.

Nokialaisten ylivoimainen ykkönen oli uusi kasvo Jalek Felton (31/5/6 syöttöä). Hänen vanavedessään kohtuullisesti pelasivat myös Sean O’Mara (13/13), Aapeli Alanen (13/3/3 syöttöä) ja Dragan Labovic (11/8). Kaikki tilastot voi katsastaa tästä klikkaamalla.

Marius van Andringa sai lehdistötilaisuudessa aloittaa Korihaiden voitokkaan Nokian käynnin kommentoinnin:

− Meillä oli pelisuunnitelma, jota me lähdettiin toteuttamaan, me lähdettiin tuplaamaan post-aluetta [alue vapaaheittoviivan kummallakin puolella]. Me ei olla siinä hirveän hyviä vielä, joten me mentiin siihen tosi aikaisin. Se toimi ihan hyvin. Pelattiin 40 minuuttia suhteellisen solidisti. Lopussa otettiin pari nopeaa heittoa, jotka kääntyivät heti vastustajan kahdeksi nopeaksi koriksi. Sen jälkeen otettiin aikalisä ja päästiin taas juoksemaan settejä.

− Mika Nuolivirta oli tänään älyttömän hyvä. Hän pakotti päätyyn joka kerta, oli kädet ylhäällä ja palloscreeneissä hän oli aggressiivinen. Minusta se oli syy, miksi me voitettiin tänään.

Jalek Felton pääsi heti ensimmäisessä ottelussaan Korisliigassa hyvinkin ansaitusti lehdistön eteen:

− Aloitimme hitaasti. Meille tuli paljon menetyksiä. Lahjoitimme paljon pisteitä kolmannella jaksolla. Joukkueena he saivat pelinsä pyörimään paremmin, mutta pärjäsimme kohtuullisesti.

Damion Dantzler jatkoi voitokkaan matsin ruodintaa:

− Tiesimme, että tänne tuleminen olisi vaikeaa. Olemme kohdanneet joukkueen kahdesti ja he ovat olleet parempia. Heitimme tänään palloa hyvin. Puolustuksemme oli hyvää. Olemme rakentaneet sitä viimeiset puolitoista kuukautta. Tarvitsimme kipeästi tätä voittoa. Voin ottaa kunnian pelisuunnitelmista, mutta näitten kavereiden piti mennä kentälle ja pelata.

Ville Tuominen tunnusti Korihaiden tasokkuuden eikä ollut tyytyväinen omiensa otteisiin:

− Korihait pelasi tosi hyvin ja heitti tosi hyvin. 95 pistettä omiin kotikentällä on käsittämätöntä. Me ei pystytty puolustamaan, me hävittiin joka yksi vastaan yksi -tilanne ja oltiin pehmeitä. Me oltiin älyttömän huonoja puolustuspäässä. Lähestyimme heittäjiä kädet alhaalla, tehtiin lapsellisia virheitä ja sitten jokaisella oli aina siihen selitys, että se olisi jonkun muun vika. Tämän jälkeen ei ole vaikea arvata, mitä tässä harjoitellaan.

Tältä videolta voi vielä silmäillä ottelun parhaat palat:

Korihait pelaa seuraavan kerran Korisliigaa jo perjantaina 25.1. Joensuussa, missä vastaan asettuu europelejä ahkerasti kiertänyt Kataja Basket. Ottelua voi seurata suorana Elisa Viihde Sportin suoratoistopalvelussa.