Korihait voittoon kovasta Katajasta

20.10.2018

Korihait voittoon kovasta Katajasta

Neljäs kerta toden sanoi, kauden avausvoitto näki päivänvalon Pohitullin lauantai-illassa, jossa Korihait kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen toissakauden mestarijoukkueen eli Kataja Basketin Joensuusta, joka vasta keskiviikkona kävi voittamassa FIBA Europe Cupin vierasottelun legendaarista Aris Thessalonikia vastaan. Kyseessä oli myös ensimmäinen suomalaisen seurajoukkueen Kreikasta metsästämä voitto. Kukapa siis olisi uskonutkaan, miten kovalle vierailijalle Uudessakaupungissa kävisi.

Topias Palmi ja koko Kataja Basketin ryhmä oli kuin ällikällä lyöty, kun Korihait tuli Topias Kuukkasen johdolla iholle, piti pelin hyppysissään ja voitti lopulta näyttävästi 88 − 80. Kuva: Päivi Sappinen.

Kataja lähti illan matsiin ilman Tommi Huolilaa, Korihailta taas poissa oli Miikka Marttinen.

Brandon Conleyn ja Stephon Jelksin koreilla kotijoukkue sai lentävän viiden pisteen alun otteluun, jossa se ei joutunut olemaan tappiolla kuin yhden hetken verran 16 minuutin kohdalla. Täysillä kentällä kuitenkin saatiin taistella, koska kiihkeässä ottelussa ei saatu mitään ilmaiseksi. Lisäksi henkistä kestävyyttä viedä peliä oman suunnitelman mukaisesti vaadittiin.

Ajassa 5:05 Mika Nuolivirta onnistui illan ja kauden ensimmäisessä kolmosessaan vieden hait jo kahdeksan pisteen karkumatkalle tilanteessa 13 − 8. Tässä vaiheessa Kataja turvautui aikalisään.

Minuuttia myöhemmin Nuolivirran kolmosen syöttänyt Marius van Andringa laittoi itse kolmosen sukasta läpi. Saman minuutin sisään nähtiin myös joensuulaisten Vincent Simpsonin kolmonen, johon vastineeksi Marius kiskaisi toisen pitkän kaaren sisään.

Samuli Vanttaja ja Joni Herrala pitivät Katajaa pinnalla, mutta Korihait kirjasi voiton jaksosta luvuin 22 − 18.

Simpson latoi kolmosen heti toisen erän alkuun, mutta Mario Edwardsin 2 +3 -suoritus piti petokalat johtopaikalla. 12:30 − 13:50 pelissä elettiin korien suhteen suvantovaihetta.  Sitten Topias Palmi laittoi vierailijoille lay-upin pussiin.

14,5 minuutin kohdalla Topias Kuukkanen upotti ison kaukoheiton. Katajan seuraavassa hyökkäyksessä kolmosiin heräili jo Ilari Seppäläkin. Niin ja juuri ajassa 15:56 kävivät joensuulaiset myös lyhyesti johdossa Johannes Lasaroffin kolmoskaarella tilanteessa 32 − 34.

Illan pelissä kaikkiaan kolme kolmosta tehnyt van Andringa pystyi lopettamaan vierasjohdon heti alkuunsa. Aggressiivinen puolustus, hyvä kentän juokseminen ja kiitettävä pallonliike yhdistettynä oikeanlaiseen asenteeseen veivät Korihaita eteenpäin.

Bryan Colemanin kolmonen päätti yhteensä kahdeksan kaukoheiton jakson vieden Korihait puoliaikajohtoon 44 − 35. Tällä kertaa pukuhuoneessa keitettiin oikeanlaiset käärmeliemet, sillä toiselle puolikkaalle kentälle asteli yhtä energinen ja keskittynyt joukkue kuin alussa.

Siltä ei tosin ihan heti näyttänyt, sillä Seppälä ja Wright antoivat heti isännille shokkihoitoa viiden pisteen verran. Ilopilleri Jelksin donkki kuitenkin vapautti ilmapiirin ajassa 21:46. Vajaata minuuttia myöhemmin myös Conley kävi donkkaamassa Pohitullin korisukkaan.

Vastustajien Rahlir Hollis-Jefferson urakoi kolmannessa erässä kaksi kolmosta. Kuitenkin haiparvesta muun muassa Coleman, Edwards ja Nuolivirtakin pitivät Korihait kiinni ottelun kontrollissa. Viimeiselle jaksolle lähdettiin koko ottelun suurimmasta johdosta tilanteesta 68 − 55. Nyt Korihait siis jopa voitti viime peleissä traagiseksi muodostuneen kolmannen jakson neljän pisteen turvin.

Laadukas peli jatkui nopeana, taidokkaana ja taistelevana. Kataja sai kuitenkin pienen kirivaiheen, jolla se kurottautui yhdeksän pisteen päähän kellon näyttäessä 32:52.

Pisteidenteko jatkui tasaisen verkkaana. Tärkeäksi muodostui muun muassa Nuolivirran Edwardsin syötöstä tekemä vapauttava kori. Katajalle taas henkeä loi Hollis-Jeffersonin donkki, jolla ero kaventui seitsemään.

Huomattavasti jännittävämmältä tilanne alkoi näyttää hieman ennen päätösjakson puoliväliä, kun Ilari Seppälä otti joukkueensa reppuselkään isolla kolmosellaan. Oli Korihaiden vuoro pitää tuumaustauko.

Heti aikalisän jälkeen Hollis-Jefferson onnistui lay-upissa. Onneksi Kuukkasella oli hihassaan vielä kolmosässä, joka kasvatti johdon uudestaan viiteen pisteeseen.

Korinteko tuntui vaikeutuvan hetki hetkeltä sitä mukaa, kun loppu läheni ja kiihkeys lisääntyi. Jelksiä rikottiin kolmen vapaaheiton arvoisesti 37 minuutin kohdilla. Vapaaheitoista vain yksi lipui sisään. Seuraavassa hyökkäyksessä Conley oli vahva lay-upissaan ja ero kulki kuudessa pinnassa valotaulun näyttäessä numeroita 80 − 74.

Epäuskolle ei ollut sijaa, kova vieras oli kesytettävissä, kunhan vain vietäisiin peli loppuun täysillä. Kataja ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan hiipi Wrightin ja Mullingsin kylmähermoisilla koreilla taas kahden pisteen päähän 90 sekuntia ennen loppua. Sattuipa siinä vaiheessa myös pieni palautusrike. Nuorelta ryhmältä vaadittiin kypsyyttä keriä voittoa taskuunsa.

39. minuutin alussa Seppälä epäonnistui kolmosessaan. Kului 11 sekuntia ja Edwards soitti korisukkaa Katajan päässä. Kävipä van Andringakin riistämässä ja kasvattamassa eron uudestaan kuuteen pisteeseen.

Nyt saattoi makupalan, Pohitullin täydellisen kotivoiton, jo nielaista. Ottelulle saatiin mitä maukkain loppu, kun Stephon Jelks kävi vielä donkkaamassa riistopallonsa koriin. Kova Kataja oli lyöty, pelaajat, valmennusjohto ja koko yleisö riemuitsivat, iloitsivat ja halailivat toisiaan. Nuoresta ryhmästä oli kasvanut voittava joukkue.

Kotiyleisön, toimivan joukkuehengen ja suoranaisen Pohitullin hurmoksen voimin Korihait otti kauden avausvoiton tiukkojen vaiheiden jälkeen numeroin 88 − 80.

Kotijoukkue oli tänään parempi korin alla sekä puolustuksellisesti, levypallojen että pisteiden osalta. Isännät nostelivat kolmen sekunnin alueelta 42 pistettä vierailijoiden 34 vastaan. Levypallot tarttuivat haiden hampaisiin 44 kertaa, kun joensuulaiset saivat näitä irtopalloja vain 33 kappaletta.

Syöttöjä ja riistoja Katajalle kirjattiin vähän Korihaita enemmän, mutta heittotarkkuuksissa kotijoukkue oli parempi. Kakkoset sujuivat 56 prosentin tarkkuudella (24/43) ja kolmoset varsin kiitettävästi eli 42 prosentin veroisesti (11/26). Vaikka kummankaan vapaaheitoissa ei ollut erityistä kehumista sujui tämäkin osasto paremmin Korihailta.

Päivän suurimpia sankareita haipadassa on kokonaiset viisi, jotka antoivat tasaisen vastuun joukkueen tehoista. Illan kovimman tehoindeksin (25) omasi Mario Edwards, joka tehtaili 18 pistettä, 8 levypalloa ja 8 syöttöä. Bryan Coleman oli varma kakkosissaan ja kolmosissaan keräten 15 pistettä ja 5 levypalloa. Topias Kuukkasen hermot olivat rautaa, saldona 14/4. Brandon Conley keräsi tehot 12/9 ja Marius van Andringa 12/2/3 syöttöä. Myös hyvin taistelleet Stephon Jelks (7/8) ja Mika Nuolivirta (8/4) ansaitsevat kunniamaininnan.

Vierailijoiden parhaat olivat Ryan Wright (15/8), Rahlir Hollis-Jefferson (15/6), Vincent Simpson (12/3) ja Ilari Seppälä (9/3/6 syöttöä) sekä Daniel Mullings (8/4/4 syöttöä). Tilastot kokonaisuudessaan voi käydä vilkaisemasta täältä.

Topias Kuukkaselta kyseltiin lehdistötilaisuuden aluksi miten peli meni:

− Tärkeintä oli, että saatiin tästä voitto. Joukkueena pelasimme hyvän pelin.

Olivatko edellisten ottelujen kolmannet jaksot muistissa?

− Ne olivat muistissa. Niistä on yritetty oppia. Parissa pelissä on tosiaan mennyt vähän huonommin se kolmas erä. Niin se menee nuorella joukkueella, jossa kaikki eivät ole hirveästi päässeet pelaamaan. Se ottaa aikansa, mutta nyt näytti jo paljon paremmalta.

Kuukkaselta kyseltiin myös olosuhteista Uudessakaupungissa:

− Kun kesällä mietti tulevaa kautta, niin Damionin kanssa juteltiin siitä, että vastuuta olisi tiedossa . Se oli se isoin syy, miksi päätin tänne tulla.

Lehdistöstä pyydettiin myös vastausta pelin vauhdikkuudesta:

− Peli oli intensiivinen molemmin puolin. Kun pääsimme johtoon, yritimme ehkä turhaankin hidastaa hyökkäyksiä. Yritämme pelata aika kovalla temmolla. Se on meidän ase ja tänään sillä tuli voitto.

Ryan Wrightilta tiedusteltiin, miksi Kataja ei vienyt pisteitä illan pelistä:

− Emme tehneet hyvää työtä vastataksemme heidän intensiteettinsä tasoon pelin alussa. He näyttivät haluavansa voittoa. Toisella puoliajalla liikutimme ja jaoimme palloa paremmin sekä puolustimme paremmin. Tämä on sellainen liiga, jossa et voi aloittaa hitaasti, koska jos teet sen vieraissa päädyt kuoppaan. Emme voi käyttää mitään tekosyytä, meidän on vain opittava pelaamaan tasollamme joka ilta. Toivon tämän häviön opettavan meitä parantamaan pitkän kauden mittaan.

Joensuulaisten valmentaja Juha Sten antoi täyden tunnustuksen hairyhmälle:

− Korihait oli tänään erinomainen. Me ei oltu alussa ihan valmiina pelaamaan. Kaivoimme siinä kuopan itsellemme. Sen jälkeen on vaikea päästä täysin peliin kiinni enää. Korihait teki juuri niitä asioita mitä täällä Pohitullissa on tapahtunut parinkymmenen vuoden ajan, tulee yhtäkkiä hyviä pätkiä johon saadaan kuusi tai yhdeksän pinnaa minuuttiin. Sen sijaan että olisimme malttaneet pelata joukkueena, lähdimme maksamaan takaisin sitä edellistä tilannetta ja siinä meidän peli hajosi. Korihait teki kovia koreja yksilöinä. Meidän palloscreenien puolustaminen oli tänään huonoa.

Damion Dantzleriltä kyseltiin tuntemuksia ottelun jälkeen:

− Tuntuu hyvältä. Yksi askel on otettu. Kolmansien jaksojen suhteen on ollut ongelmia, joten olen haastanut kavereita näinä päivinä muuttamaan sen. Fanimme olivat suurenmoisia tänä iltana. Joukkue pystyi pelaamaan neljän jakson ajan siten miten olemme suunnitelleet . Joukkueella on hyvä tiimihenki ja loistava työmoraali. Heidän kanssaan on ilo tehdä töitä.

Tästä on hyvä aloittaa kotivoittojen putki. Jo tulevana tiistaina 23.10. Pohitullin pelkääjän paikalle astelee vanha ja rakas kilpailija, KTP-Basket Kotkasta. Ottelu alkaa tuttuun tapaan 18:30. Myös tässä pelissä toivotaan yleisöstä kuudetta kenttäpelaajaa.